Консултация с логопед - 2 тема

• 91 983
  • 308
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря за отговорите, katosun и nnnnina!!!  bouquet Hug
Знаех си, че има връзка, ама защо досега не съм направила нищо по-сериозно за да помогна на детето и аз не знам!  Banghead Тази седмица сме записали час за логопед и психолог. След срещите на живо пак ще пиша какво е мнението им. Може да имам нужда и от второ мнение и от... подкрепа Sad

# 121
Може ли някой да ми даде телефон на Оксиния или някой логопед в района на Младост. Нямам възможност да отида на място, а времето минава. Благодаря предварително!

# 122
  • Бу-у-урга-а-ас
Пратих ти на лична.

# 123
Благодаря на всички за отговорите!  Hug

# 124

Лого5ке, честито ти рожденниче!   bouquet
   Да ти е живо и здраво, весело и щастливо хлапето!

# 125
  • Бу-у-урга-а-ас
 Hug

# 126
  • София
Да попитам и аз,дъщеря ми е на 1 год. и 9 мес. и не говори почти нищо,много рядко казва мама и отделни срички като та,ба,па.Силно съм притеснена и незнам какво да правя,моля за съвет.Благодаря предварително.

# 127
Здравей mamami4e,
това, което мога да те посъветвам е да направиш консултация с логопед, работещ в ранна възраст и да прегледаш въпросите и отговорите в тази и предишната тема за консултация с логопед. Във форума има и линкове към кабинети, които работят с малки деца.
http://www.pumpelina.eu/
От голямо значение е не само какво казва дъщеря ти, но и как възприема и реагира на вашата реч, инструкции, игри и поведение.
Най-добре е да се консултирате "на живо" Flutter

# 128
  • София
Katosun благодаря ти за съвета.Това което мога да кажа за поведението на дъщеря ми е че изумително бързо възприема всичко което и се каже.Каквото и кажа изпълнява донеси това,вдигни това,дай това,затвори очички,и тн.но да говори не и не ooooh!.Това ме кара да се притеснявам абсолютно всичко да разбра а да не може да каже и една думичка не ми дава мира. Sad

# 129
Здравейте!
Минавам съвсем набързо да ви кажа, че нашия проблем се оказа къса юздичка под езика. Срязахме я на 04. януари и нещата се променят вече.  newsm44  Дали обаче на тази възраст/23 месеца/ детето само ще се научи да движи и управлява езика или ще има нужда от помощ?

# 130
Да ви се похваля, че след всичките ми тревоги и ходене по логопеди,психолози и разни други детето ми само си проговори,въпреки че ме убеждаваха, че има нужда от сериозна помощ, защото е много изостанало в развитието си. Единственото, което ме успокояваше беше, че и други деца в яслата не говореха като него. Не отричам специалистите, но просто искам да вдъхна кураж на майките, които се притесняват за децата си.

# 131
...нашия проблем се оказа къса юздичка под езика. Срязахме я на 04. януари и нещата се променят вече.  newsm44  Дали обаче на тази възраст/23 месеца/ детето само ще се научи да движи и управлява езика или ще има нужда от помощ?
Поздравления за навременното решение.
Така, от това, което се вижда на снимката на аватара и щом нещата се променят вече, отговорът е и "да" и "не". Зависи колко, как и къде движи езика си при хранене, говорене и игра. Това се установява на място. Може да се стимулира с упражнения и масажи (не болят), а може и сам да си го раздвижи...
И едното и другото не коства кой знае какво усилие, зависи колко старание, желание и търпение ще се вложи.
Успех и весела зима. Flutter

# 132
  • Бургас
Здравейте,
синът ми е на 6 години и не може да казва Р. От месец ходи на логопед, прави си упражненията, в определени словосъчетания успява да го каже, но само когато го прави целенасомено, а когато си говори пак го заменя с Л. Вчера логопеда ми каза, че най-вероятно се налага да се среже юздичката, защото е къса и да се консултирам с хируг или стоматолог, за да се цепне. Моля ви кажете ми към какъв специалист да се обърна, за да разбера наистина ли е това проблема и евентуално да извърши интервенцията? Може и имена да ми пропоръчате в Бургас.

# 133
  • Пловдив
Искам да попитам логопедите в темата - за разискваната скъсена подезична юздичка - кой специалист я установява? И още нещо - израства ли се с възрастта - така както нарастват всички органи, не се ли удължава и тя? Питам, тъй като синът ми е на 4 г.и 3 месеца. Проговори много късно - след 3 години и половина. Казва над 300 думи, прави кратки изречения от 2, максимум три думи, нарича се с "аз", казва също" мое", различава 4 цвята, форми - дори трудните като кръг и кълбо на картинка, запълва с оцветяване елементи на картинка, но все още не оцветява пълноценно цялото изображение - например ушите на зайчето, на картинка различава липсващото - например опашката на котката, ако не е нарисувана. Прави си "сюжети" със играчките - две животинки си дават"лапа" като се срещнат, без да съм го насочвала към това. Говори доста неправилно - например "чичикачка" е прахосмукачка, "борна шина" значи бормашина. Посещаваме психолог два пъти седмично и според нея, малкия "отключва" общуването много успешно. Палав е, имаме установена алергия към кравия белтък и атопичен дерматит/ тези неща ги добавям, тъй като имат отношение към характера и палавостта/. Кърмен е до 11 месеца и половина, след това ядеше добре до преди година, когато просто изгуби всякакъв апетит и сега ядем главно"суха" храна - никакви супи. Иначе с пиене от чаша и бутилка няма никакви проблеми. Казва за физиологичните си нужди, съблича се сам, има и модни предпочитания вече. Мога ли да направя още нещо с цел да потръгнат нещата по-добре и да наваксаме с говора?

# 134
  • Бу-у-урга-а-ас
.......... Вчера логопеда ми каза, че най-вероятно се налага да се среже юздичката, защото е къса и да се консултирам с хируг или стоматолог, за да се цепне. Моля ви кажете ми към какъв специалист да се обърна, за да разбера наистина ли е това проблема и евентуално да извърши интервенцията? Може и имена да ми пропоръчате в Бургас.

Дали се налага такава интервенция се установява от логопед и хирург ортодонт.Към този акт се пристъпва след като логопедът все пак е направил необходимия курс от упражнения за разтягане на връзката и раздвижване на езика, освен в случаите, когато юздичката опъва прекалено много езика, дебела е и изцяло затруднява движенията му. За жалост от скоро живея в Бургас и все още нямам пред вид специалист хирург, който би ви свършил работа. Все пак си мисля, че ако посетите стоматологията, там ще намерите подходящ. От гледна точка на зъболекарите при наличие на такъв проблем е по-добре да се отрежи, защото може да доведе до оголване на зъбите.
Ще се радвам да ми пишете на лични след като посетите стоматолог.

......... Мога ли да направя още нещо с цел да потръгнат нещата по-добре и да наваксаме с говора?...

Чудесно е, че сте се ориентирали към подпомагане на детето от психолог. Може би обаче е време да включите и работа с логопед.

Общи условия

Активация на акаунт