Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 март 2019, 09:10 ч.

🍽️ MasterChef 🍽️ България - сезон 5, тема 2

  • 27 851
  • 637
  •   1
Отговори
  • Испания
  • Мнения: 20 020
MasterChef е едно от най-драматичните и завладяващи TV състезания, световен хит. В България и в ефира на bTV стъпва за пръв път на 3 март 2015 г. Кастингите за шоуто започват през декември 2014 г. със задачата да намерят най-добрите любители готвачи в страната, чийто талант, креативност, отдаденост, технически умения и страст към храната ще променят живота им завинаги. Любители готвачи /без ограничения във възрастта и произхода, с любов към кулинарията и мечта за кариера в нея/ се сблъскват с жури от трима забавни и много взискателни професионалисти. Най-добрият състезател ще стане притежател на титлата MasterChef в България. Телевизионният формат за таланти е продуциран в повече от 34 държави. Излъчва се буквално всяка минута в някоя точка по света и достига до над 200 млн. зрители. Шоуто е превърнало повече от 100 любители готвачи в професионалисти. В България продуцент на MasterChef е bTV, а изпълнителен продуцент – Constantin Entertainment - една от най-големите компании за телевизионни продукции в Германия, с фокус върху иновативни развлекателни формати, които реализира в различни държави. MasterChef се представя по света от Shine International - звеното за продажби и дистрибуция на Shine Group, и е базиран на оригиналния формат на Франк Родам.

Петото издание на MasterChef се завръща в българския ефир на 25 февруари и по традиция ще вдъхновява зрителите на bTV всеки понеделник и вторник от 21:00 часа. Кулинарното шоу на добрия вкус ще се фокусира върху темата за националната ни кухня, но тя ще бъде преоткрита и представена по модерен и креативен начин. Звездното жури в състав Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу ще развият връзката между храната, хората и културата в компанията на интересни и различни хоби-готвачи, които са готови да покажат качества и креативност по пътя към престижната титла и голямата награда от 100 000 лева.

Зрителите, които държат на добрия вкус на всяко ниво, ще видят в MasterChef 5 разнообразни хоби-готвачи - българи, живели в чужбина, и чужденци, които живеят в България. Интересните и различни типажи ще демонстрират в ефира на bTV умения и знания, ще учат последните тенденции при избора на продукти и техники, за да надграждят познатите рецепти със своето въображение. Те ще изпитат характера и  волята си и ще променят живота си, за да станат част от голямото семейство на иновативни готвачи в България.

Журито от тримата топ професионалисти на MasterChef не просто ще създава предизвикателства за състезателите - те отново ще налагат стандартите за култура на поведение, отношение и връзка с храната. Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу ще приемат с отговорност ролята си, не само да направят приключението на хоби-готвачите драматично и завладяващо, но и да повишават кулинарната култура на обществото. А включването на първата дама в състава на журито в България, ще придаде още повече колорит и емоционалност в кухнята на MasterChef, благодарение на нейния международен опит и практика.










АНДРЕ ТОКЕВ



Aндре Токев е единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.

Андре е на 49 години, роден е в Лайпциг в семейство на българин и германка. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin. От 2000 г. е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България. Готвил е за известни личности: Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Faithless, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам и много други. Управлява своя ресторант ANDRé, както и най-новата концепция Old is New, съчетаваща в себе си ресторант, бар, галерия и място за общуване, разработена съвместно с дъщеря му Елиза.

Андре е известен в гилдията и на зрителите на bTV с енциклопедичните си знания за всичко в кухнята и като откривател на ресторанти и нови концепции. Готвенето за него е удоволствие, постигнато чрез перфекционизъм и здрава дисциплина.


ПЕТЪР МИХАЛЧЕВ



Петър Михалчев е известен у нас като Майстора на японската кухня, като „бунтаря в кухнята” и „самурая”. Той изповядва японската философия.

Петър е на 44 години от София. От 1993 г. работи като готвач в различни ресторанти с българска национална кухня, а през 1996 г. оглавява кухнята на френски ресторант. През 2002 г. е главен готвач в Малта, където въвежда свой уникален стил на готвене, комбинация от балканска, френска и средиземноморска кухня. През 2008 г. прави следващата крачка в кариерата си - обучава се за суши майстор в Токио, получава дипломи и сертификати за завършена кулинария в България и Япония, а през 2011 г. открива един от най-добрите японски ресторанти в България - Miyabi.

Правилата на Петър Михалчев в кухнята са прости – дисциплина и хигиена, после всичко се нарежда. И никой да не му пипа ножовете - за него те са свещени!

Основните неща, за които Петър ще следи в МasterСhef са хигиената, как се справят жените със собствения си женски хаос в кухнята и най-важното – представяне на ястието и вкусовите му качества.


Силвена Роу



Силвена Роу е известна на световната кулинарна сцена като „кралицата на вкусното и здравословно хранене“.

Силвена Роу е на 51 години от Пловдив. На 19 години се мести в Лондон и стартира шеметната си кулинарна кариера. Бързо се нарежда сред топ готвачите във Великобритания, където успешно открива високо оценения от критици ресторант Quince в The Mayfair Hotel's. Тя е автор на шест от най-продаваните кулинарни книги. Популярна е сред широката публика в Европа и с участието си в множество кулинарни предавания, като Saturday Kitchen и Keep Cooking and Carry On по BBC, Time Machine Chefs по ABC, This Morning по ITV, Good Food Live и My Kitchen по UKTV Food. Феноменът Силвена Роу, готвач, телевизионна личност и писател, е съчетание на много и различни компоненти. Родена е в България, а романтичният и бохемски подход към живота и кулинарията на баща ѝ посяват семената, които оформят нейната личност. Едно нейно пътуване до източно-средиземноморските ѝ корени е нейното вдъхновение да напише бестселъра си Purple Citrus and Sweet Perfume. През своята кариера Силвена Роу е готвила множество изтънчени вечери за известни личности в Лондон – от кралски особи до рок звезди, а вдъхновяващият ѝ готварски стил я превръща и в кулинарен консултант във филма на Дейвид Кронсбърг „Източни обещания“, който излиза през 2007 година.

Подходът на Chef Силвена Роу, базиран на принципите на съвременната източно-средиземноморска кухня, е смел, ароматен, чувствен и най-важното – много вкусен. В момента тя управлява ресторант Omnia by Silvena в Дубай и разпределя времето си между Обединените арабски емирства, София, Ню Йорк и Лондон. Носител е на престижните награди Glenfiddich Food and Drink Award-Лондон от 2007 г., Gourmand Award – Париж от 2011 г., Commitment to Healthy Eating, Time Out Dubai Restaurant Awards - Дубай от 2017 г.

Цел на Силвена да променя и обогатява живота на хората с храната, която може да им предложи. Максимата, която изповядва е „Nothing tastes as good as healthy feels“. А новата ѝ мечта - да открие следващия Master Chef на България.




Първи сезон



Победител - Симеон Червенков

Втори сезон



Победител - Севда Димитрова

Трети сезон



Победител - Божана Кацарова

Четвърти сезон



Победител - Станислав Райчев





# 1
  • Мнения: 1 121
Благодаря за темата, по повод снощният епизод си мисля че ще върнат Даниела, бе силен участник и просто бе едно шоу изгонването й.

# 2
  • Мнения: 55
Благодаря за новата тема.
Винаги, когато изгонят някой, съм се чудила защо взимат конкретното представяне в конкретната задача. А не вземат предвид цялостното представяне до момента. И вчера това се чудех, защото Даниела не ми е симпатична и има нещо, което ме спъва да  харесам. Обаче... Вярно, че чинията ѝ беше семпла и става въпрос за "прости" палачинки, но от друга страна беше добре "презентирано" и изглеждаше вкусно. Докато на другите две чиниите поне изглеждаха потресаващо. Ето защо се чудя защо не ѝ дадоха на Даниела възможност да продължи. Стилна, изискана и чиния, сигурно и на вкус е била добра. Не ѝ е било ден на жената и не е могла да измисли нещо по-креативно. На всеки се случва. Честно казано снощи останах с някаква идея на разочарование. Такива недоразумения като Таня и Катерина продължават, а снощи...

# 3
  • Испания
  • Мнения: 20 020

Винаги, когато изгонят някой, съм се чудила защо взимат конкретното представяне в конкретната задача. А не вземат предвид цялостното представяне до момента.

Това е част от регламента на формата.

От първия сезон започнаха да ги предупреждават, че във всяка задача играе роля конкретното, а не цялостното представяне. Това е така не само у нас.

# 4
  • Мнения: 8 631
Благодаря за темата. Във фейса също са настръхнали срещу Таня. Даже се прокрадва мнение че е толерира а защото е работила като редактор в Господарите.

# 5
  • Young and beautiful.
  • Мнения: 1 709
Аз мисля, че ще върнат Даниела. Четох и коментари във ФБ, нямаше почти никакви срещу нея. Дано се усетят и махнат истеричката Таня, че не я понасям от ден 1.

# 6
  • Мнения: 55

Винаги, когато изгонят някой, съм се чудила защо взимат конкретното представяне в конкретната задача. А не вземат предвид цялостното представяне до момента.

Това е част от регламента на формата.

От първия сезон започнаха да ги предупреждават, че във всяка задача играе роля конкретното, а не цялостното представяне. Това е така не само у нас.

Да, благодаря ти. Това беше едно от нещата, които мислех, но пропуснах в писанието... така е, това е част от регламента и точно се чудех защо е толкова несправедливо....

# 7
  • Мнения: 795
Продължавам да мисля, че изгонването на Даниела е временно и служи за предупреждение да се сервират по-сложни ястия.
Катерина ме дразни повече от Таня

# 8
  • Мнения: 8 631
Катерина и снощи пак се опитва да убеди журито колко е права тя. Когато и напомниха за излагация та и с мусаката, тя си знае нейното-"ама тя беше много вкусна" Алоууу чакай малко, вкусна според теб, но те определят каква е. Ти коя си че ще им налага твоя вкус.

# 9
  • Казанлък
  • Мнения: 405
И мен Катерина  ме дразни адски много и се ядосвам как на всяка елиминация минава между капките...

# 10
  • Майничка
  • Мнения: 6 928
Този път чинията на Катерина ми хареса във всичко. Какви бяха черните камъчета в подноса, разбра ли се? Заприличаха ми на натрошени въгленчета.

В първите сезони даже шефовете предупреждаваха,че на елиминации е по-добре да заложиш на сигурно, но явно тук са счели, че палачинките на Даниела са прекалено сигурни. Вероятно нямаше да е проблем да ги остави като основа, но да направи нещо по-засукано от мармаладчета с ябълката и тиквата.Или пък да направи от пюренцата мус, но да напълни с тях сладки каноли, например - нещо, което отнема повече време и майсторство при приготвянето.

# 11
  • Мнения: 688
Какви бяха черните камъчета в подноса, разбра ли се? Заприличаха ми на натрошени въгленчета.

Черен нахут.

# 12
  • Майничка
  • Мнения: 6 928
Благодаря! bouquet
Толкова тъмен не бях виждала, направо реших, че предлага и очистително към десерта. Laughing

# 13
  • Разпиляна във въображението
  • Мнения: 11 477
Благодаря за темата!

Ами явно Катерина се събира, когато трябва и се справя на финалната права, успявайки да се измъкне от елиминация.

# 14
  • София
  • Мнения: 2 547
Снощи огнян не разбра задачата. Беше обелил със сигурност повече от ябълката. А трябваше само 30см. Лора няколко пъти провери колко е обелила на линийката, докато Огнян май мислеше, че трябва цялата да я бели.
За пръжките на Таня не знам как са на вкус, но буламача с картофените ньоки изглеждаше като повръщано.  Катерина много ме дразни, но очевадно на елиминации поднася за втори път най-хубавата чиния...

Общи условия

Активация на акаунт