Подготовка за малкия човек - тема 32

• 876
  • 15
  •   1
Отговори
# 1
Благодаря за новата тема! Нека бъде все така информативно и позитивно място за обмяна на информация и опит 🤗
Момичета, хем четох , хем пак забравих...На 60 или на 95 градуса прахте дрешките и муселиновите кърпи? Взела съм дрехи главно от  Rainy и H&M и малко се тревожа да не се свият, защото и без това не знам дали ще съм уцелила размерите. Иначе ако паднат някакви щампи , ще го преживея😅 А муселина не би трябвало да се свие и на 95 нали ?

# 2
На 60. Няма никакъв смисъл от 95 градуса. То това си е вряла вода.

# 3
На 95 градуса със сигурност ще се свие доста, ако е памук.

# 4
  • София
На 60 ° пускам кърпи ,пелени и хавлии, 90 им е доста и според мен ще има промяна ако не в размера, то в цвета.
По-скоро , ако търсиш стерилност ги мини с ютията после.

# 5
Според мен и 60 градуса е много за дрехи. Специално си спомням на лекциите, които слушах преди раждането, че съветваха да спазваме градусите от етикетите. А с ютията е стерилно няма и 24 часа, та освен ако не ви дразнят намачкани дрехи, няма смисъл от гладене.

# 6
  • София
Според мен и 60 градуса е много за дрехи. Специално си спомням на лекциите, които слушах преди раждането, че съветваха да спазваме градусите от етикетите. А с ютията е стерилно няма и 24 часа, та освен ако не ви дразнят намачкани дрехи, няма смисъл от гладене.
А, да,да за дрехи на 60,ще ги съсипят.Не мисля и аз че е нужна чак такава стерилност предвид това,че бебето след няколко месеца ще пропълзи ииии ... всичко приключва 😁
Но хавлии, кърпи и.т.н. пера на  цялото семейство на висок градус.

# 7
Ама то на етикета е 30°-40°, това не е ли ниско? Благодаря иначе, ще се придържам към 60° значи. Аз онзи ден прах някакви памучни парцали на 95, че бяхме подсушавали колата с тях, и нищо не им стана, и придобих смелост 😅

# 8
Не е ниско. Перилните препарати не са като едно време, че да трябва и да се глади, и висока температура.
Аз по принцип пера само светли дрехи без щампи, чаршафи и кърпи на 60°. Единствено на всичко слагам предпране, за да хвърли първата вода с голямата мръсотия.

# 9
Ама то на етикета е 30°-40°, това не е ли ниско? Благодаря иначе, ще се придържам към 60° значи. Аз онзи ден прах някакви памучни парцали на 95, че бяхме подсушавали колата с тях, и нищо не им стана, и придобих смелост 😅

Памукът търпи пране на  90 градуса. Но парцалите отдавна са се свили при първо, второ пране и затова не са мръднали.
Памукът има свиваемост около 5-8 % при 60 градуса. Аз винаги залагам 10% при памучни платове. Миналата седмица купих памучен ранфорс за чаршафчета и на плата отстрани пише 3% свиваемост , но при 30 градуса.
Много зависи и каква е оплетката, колко е плътна. По-плътните се свиват по-малко.
Но ти питаше за муселин. Другото му име е марля ( от френски). Той е с много рехава оплетка, малък брой нишки в кв.см. ( инч), малък грамаж на кв.метър. И следователно има много по-голяма свиваемост от други памучни тъкани.  Това са харектиристиките на всеки плат, независимо дали е за дрехи, или друго - брой нишки в инч/кв. см., теглото на кв. метър, състав.

# 10
Докато сме на тема пране, малко ме е срам и въпроса ми е глупав, но по-добре да питам Grinning столчетата за кола, по-скоро самия текстил/подложки и т.н. перат ли се и как? Flushed

# 11
  • София
Докато сме на тема пране, малко ме е срам и въпроса ми е глупав, но по-добре да питам Grinning столчетата за кола, по-скоро самия текстил/подложки и т.н. перат ли се и как? Flushed
Всичко се пере, има указания обикновено.
Аз ги слагам в пералнята всякакви подложки и чудеса.И количката съм я прала сигурно вече поне 10 пъти.Проходят ли и става страшно.

# 12
На 60 ° пускам кърпи ,пелени и хавлии, 90 им е доста и според мен ще има промяна ако не в размера, то в цвета.
По-скоро , ако търсиш стерилност ги мини с ютията после.

Ако имате сушилня, няма смисъл от 60 градуса. Аз пера на 40 и после в сушилнята си е като дезинфекция, все едно да го минеш с ютия. Шансът да се свият е по -  малък и щампите на дрехите не се прецакват.

# 13
Разбира се, че има смисъл. Някои петна се изпират на по-висока температура. На 40° често не излизат по-упорити замърсявания.

# 14
Разбира се, че има смисъл. Някои петна се изпират на по-висока температура. На 40° често не излизат по-упорити замърсявания.
При мен на дългата програма за памук на 40 градуса няма нещо да не е излязло. Някои бели бодита им пожълтя ръба, ама малко белина и са супер.

Аз мразя ютията, само това нe ми харесва от домакинската работа. Мъжът ми ми се смее, че се вади преди сватби и при пране на пердета Grinning В момента не ползваме пелени като от едно време, от плат, за тях разбирам да са "стерилни", но хубаво е да се осъзнае, че те не остават такива след гладенето. Сега не ползваме платове за пелени. Така и много мои приятелки мислят, че стерилизирането е да е стерилно шишето при употреба от детето, то свърши ли стерилизатора/микровълновата вече не е стерилно, а се стерилизира, за да се убият млечните бактерии.

Аз подкрепям ползването на сушилня вместо пералня. По-опасно ми е да са дрехите половин ден на чист софийски въздух, отколкото неизгладени. Също сушилнята отменя гладенето за "дезинфекция", намалява замърсяването от сушене, особено като лелката отгоре тупа килима всеки ден, спестява време и нерви. Познавам хора, които обожават да гладят и това им е хоби/успокоение, аз не съм от тях.

Имала съм комбинирано пералня + сушилня, а сега са отделни, приветствам ако имате възможност да са отделни, защото така за един ден пускам 6+ перални, защото работят паралелно, а и отделния уред има повече програми за сушене (непромокаеми якета, синтетични материи и т.н.). Също спестява второто ми любимо занимание след гладенето - простирането и прибирането на прането! Като сметнах колко сме спестили за якетата вместо да ги даваме на химическо... или завивките...

Общи условия

Активация на акаунт