Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 20

• 9 378
  • 178
  •   3
Отговори
# 165
  • София
В Изток сега няма вода, а не цяло лято и сега пак Simple Smile

# 166
Това със заем/наем трябва да се съпоставя само с идентични жилища. За 13 години живот в София под наем, двама души сме дали общо 28 000 евро или по 14 000 евро на човек, но говорим за панел. Това до преди около 3 години.

# 167
  • София
В Изток сега няма вода, а не цяло лято и сега пак Simple Smile
Всеки, който купува към ТЕЦ Изток, трябва да си сложи и бойлер. Аз детството си изкарах с постоянно топлене на кофи с вода, и сега като се върнах там, първо купих бойлер, преди плочките и другите неща за ремонт.

# 168
  • София
Аз не съм собственик, за да си купувам каквото искам, но съм съгласна. Иначе не става въпрос за преди, а за сега. Някак да остане човек за толкова дълго време без топла вода не е нормално.

# 169
  • София
Това със заем/наем трябва да се съпоставя само с идентични жилища. За 13 години живот в София под наем, двама души сме дали общо 28 000 евро или по 14 000 евро на човек, но говорим за панел. Това до преди около 3 години.
в общи линии сте го изплатили това същото жилище с наемите. Ако 13 год по - рано го бяхте купили вместо наели, щеше да си е ваше. Ама ще каже някой, ремонти, поддръжка,  данъци. Ок, може.. тогава сметката може да излезе не на 13стата, а на 15стата -16стата година, т.е.пак същото. Та,  в дългосрочен план не е изгоден наема.. пък и няма да умреш след живота на наемател,  пак трябва някъде да отидеш да живееш.. в единия случай нямаш нищо свое и си на улицата, в другия имаш жилище макар и панел, което можеш да продадеш, отдадеш, оставиш на деца и прочее.... с наема си в изходна позиция... Аз едно време като бях наемател, даже не ме дразнише че давам наем и накрая не е мое. Дразнеше ме ужасно, че не мога да си направя ремонти и всяко вложение оставаше за хазяите. Що " подаръци" имаха от мене.. още ме е яд. Даже минавам някой път по случайност из еди квартал дето съм живяла под наем, ами там си стои още моята тента за тераса...дето на хазяина не му беше важна и уж щеше да я маха..открита тераса това, последен етаж... Joy ама той беше архитект и много ги чаткаше тези работи , спореше че няма нужда и нищо не спасява от слънце .Joy

# 170
  • София
И аз съм влагала в апартамента на предният наемодател и повече казах, че няма да го правя. Ако нещо аз повредя ще си го платя, но да им правя ремонти - не!

# 171
  • Пловдив
esperanca

Банишора на 2 км от центъра е може и пеша - има метро !
лесно после бихте го давали под наем или продали
Благодаря, Пинко! Гледахме и там, продават се съмнително евтини апартаменти зад Централна гара в сграда Capitol Residence, уж пред акт 16, но сградата е на ПИМК и след като Илиян Филипов вече го няма, не се знае кога и дали ще бъде завършена...

# 172
Жилището е базово човешко право, но за съжаление се превърна първо в инвестиционен инструмент, а вече и в хазартен инструмент.

# 173
Capitol Residence не е вариант за Есперанца, заради локацията. Останалите фактори настрана. Той не е и в Банишора. В средата на нищото е, като инфраструктура и това го елиминира, според мен, от търсенето.

Според мен, най-лесно е да хване по картата линиите на метрото към Ректората и да търси от най-близките към най-отдалечените. Така, като си представя линиите на метрото, не всички най-близки квартали са добър избор или по-евтини.
Давам пример - Надеждите, особено по-близките до центъра биха били по-разумен избор в сравнение с някои части на широк център. Някои части на широкия център (примерно около бул. Христо Ботев) формално са по-близо до Ректората от Надеждите, но не са особено привлекателни за живеене/потенциални наематели. Така че трябва да се съобрази удобството на локацията за бъдещия студент, така и като възможности за отдаване под  наем, т.е. като потенциално търсене от наематели. Това е само хипотетичен пример, а не конкретен съвет съм Есперанца.
Другото, с което може да се направи условен  "компромис", е квадратурата. Гарсониера (1-стаен) вместо 2-стаен, или маломерен 2-стаен.
Състоянието - също. Може да е за ремонт.
Ако е в търсена/популярна локация, може да се направи компромис с типа строителство - примерно, панел в добро състояние на блока, вместо тухла. ЕПК вместо тухла. Пак  давам пример - не познавам добре (да не кажа никак) Дървеница, Мусагеница  и Дианабад. Но и трите квартала са близо до Студентски град и има варианти за лесен достъп до Ректората (в зависимост от микролокацията). Имат панели и ЕПК-та. Хвърлих бърз поглед на настоящите обяви - има 1-2-стайни за тотален ремонт, има и такива в прилично състояние, без належаща нужда от основен ремонт, ако нямаш високи изисквания за дизайн.
Това са само примери, хипотетични.
По конкретни обяви може да коментираме в тази или другите имотни теми. От предишни обсъждания знам  (не от лични впечатления), че доста стари офис сгради в Дървеница към СГ са преустройвани в жилищни. Аз не познавам районите, но доста от пишещите редовно в имотните теми или живеят/имат имоти наблизо, или познават отлично районите и могат да дадат мнение за конкретни сгради дори.

# 174
Жилището е базово човешко право, но за съжаление се превърна първо в инвестиционен инструмент, а вече и в хазартен инструмент.

Проблемът е в желанието за собственост върху жилището. Иначе има евтини опции, ама или са далече или са скапани...

# 175
  • София

Проблемът е в желанието за собственост върху жилището. Иначе има евтини опции, ама или са далече или са скапани...
ако си под наем, млад или без помощ,  почни от нещо малко , компромисно, по квадрати или локация, даже панел в Левски Г.. може за ремонт . Или Студио НС някъде. Не хвърляй пари в луксозни ремонти ( т.е. не вземай излишни заеми ) няма смисъл. Почни с базови неща едно по едно ...  направи банята само,   другото полека. Т.е. влагай наема по- добре в това, но свое. После на по -зряла възраст като сте двама, или с деца вече може да се вземе по- голямо според нуждите, и като за двама работещи по.лесно. Това първото жилище, не го продавайте ( да е за застраховка за разни ситуации и доход от наеми ) дайте го под наем. Полека всичко се нарежда и не е толкоз сложно..но основно правило,  не се изхвърляйте за лукс имот или ремонт на крехка възраст,  пък и без помощ. Това съвет от моя опит и някой който се чуди под наем.или чудовищен кредит. Има по- скромни пътища и без толкова риск

# 176
Благодаря за съвета Joy
Всъщност съм от собствениците.
Но “базовото човешко право на жилище“ не е задължително да е собственост или в рамките на София, за да е упражнено.
Това визирах.

# 177
  • София
На пазара има достатъчно бюджетни ремонтирани апартаменти. Аз си купих такъв.

Онова чудо срещу Софийските гробища ми е пълна мистерия защо го купуват.

# 178
  • София
Благодаря за съвета Joy
Всъщност съм от собствениците.
Но “базовото човешко право на жилище“ не е задължително да е собственост или в рамките на София, за да е упражнено.
Това визирах.
Това не беше към вас. Пиша по темата . Предполагам като всеки.

Общи условия

Активация на акаунт