Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 10 703
  • 264
  •   5
Отговори
# 255
по 2 за леФ.

И Бош фалира! Венсеремос!

Лошото е, че не виждам някаква лавина от супер апартаменти в нормални квартали, които да заливат пазара.
Има някакви оферти в Обеля и след нея, на зелено, от неизвестни строители за 1800-2000Е на квм.
Има и непрекъснато някакви оферти от анонимни оптимисти, дето ТЪРСЯТ нещо си, със 100 претенции, които изобщо са несъвместими с бюджета им.

# 256
  • София
И още спад ще изпуснем, не бой се Simple Smile
В Бургас положението с новозапочващите строежи е майко мила... Хиляди РЗП и все по-атрактивни схеми за плащане.
В Бургас спада е 24% на годишна база. Мисля там е най-зле положението...

# 257
Абе, те и бентлитата не ги купуват много, ама цените им не са спаднали.
Напоследък отчаяно се цитират спадове в количества, като се пробутват като уж спад в цената. Ама такъв няма.
Отделно, че и спадовете в количествата се подбират избирателно, примерно само 2025 и 2026, не и други години. А 2025 беше пикова.
По същия начин и за тримесечията. Сравнява се традиционно слабо с традиционно силно тримесечие.
И аз искам да паднат цените, а дано, ама надали.

# 258
  • Бургас
Лошото е, че не виждам някаква лавина от супер апартаменти в нормални квартали, които да заливат пазара.

Така е.

В Бургас спада е 24% на годишна база. Мисля там е най-зле положението...

А само преди няколко дни бе представен с шампанско поредният супер нов проект насред промишлена зона, от "модерните" ЕПК със стотици апартаменти в една сграда... Които и без това вече са залели пазара.
Само да не стане "шампанско и сълзи"...

# 259
Чл.331 от КТ не е съкращение, а процедура по взаимно съгласие по инициатива на работодателя, която работникът не е длъжен да приеме.
Така е, не е длъжен - ако не иска да приеме 6 заплати и без право на борса, не приема, тогава го съкращават с 2 заплати и право на борса до 12 месеца, зависи от стажа, ама тя е 60% от максималния осигурителен доход, а заплатата е по-висока от него, така че всеки би приел.
От първа ръка отзиви знам, че вНОИ са затегнали нещата и не отпускат лесно обезщетения, когато си взел и от работодателя. И така и трябва, с този продънен бюджет.
През първото тримесечие на 2026 г. цените на жилищата в ЕС са се повишили средно с 5,1% на годишна база, а наемите – с 3,0%. В България ръстът при жилищата достига 9,4%, което поставя страната на второ място след Португалия.

Е то нали за цялата 2025, тоест от 1Q25 до 4Q25 ръстът беше 15% ли, колко. А сега от 1Q25 до 1Q26 9%, тоест само за Q1 са спаднали цените?

# 260
  • София
Отчаяно цитирам и другите градове Stuck Out Tongue Winking Eye

# 261
  • Бургас
Крис, , за последен път.
Скрит текст:
Едното няма нищо общо с другото.
Не е въпрос на избор - дали с 6 заплати, или с 2.
Работодателят може да те съкрати поради съкращаване на щата и пак да ти предложи 6 заплати - това е договорка между теб и работодателя и няма отношения към НОИ. Работодателя изобщо не го интересува къде ще ходиш след това, ще се записваш ли в бюрото, няма ли, ще получаваш ли обезщетение или не. И последната му мисъл е за държавния бюджет.
НОИ от своя страна следи само и единствено по кой член от КТ си съкратен. Ако е по взаимно съгласие, вкл. и въпросния 331 - взимаш минимума за кратък срок. Има ли взаимно съгласие - край.
Ако е поради закриване на щата, колкото и обезщетения да ти е платил работодателят, това е негово право и ваша договорка и не засяга НОИ.

https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/pri-bezrabotitsa/
"Безработните лица, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326, 330 и 331 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105, чл. 107, ал. 1, т. 1 – 4 и чл. 107а от Закона за държавния служител, чл. 162, ал. 1, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 226, ал. 1, т. 4, 6, 8 и 16 от Закона за министерството на вътрешните работи, чл. 101, ал. 1, т. 5, 8 и 11 от Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт или по други закони, получават минималния дневен размер на обезщетението безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца (чл. 54б, ал. 3 КСО).

# 262
Ти ги чети членовете колкото искаш, но аз гледам как се прави на практика, защото и в нашата фирма имаше няколко вълни съкращения, и доста познати имам в такава ситуация, и аз самият съм бил в нея преди години.
Ако работодателят съкрати някой без негово съгласие, особено 670 души, все ще се намери някой да обжалва, ама защо моя щат е съкратен като фирмата е на печалба, имам положителна атестация последните 3 години, еди-си какво. Всички случаи, които знам, когато изплащат над минималното обезщетение по закон искат да се подпишеш, че договорът се прекратява с твое съгласие. Те тези заплати над минимално изискуемите не ги дават от алтруизъм, а за да получат съгласието ти. А с него губиш правото на още едно обезщетение от НОИ.

# 263
  • Бургас
Аз също съм била в тази ситуация и познати имам на висши мениджърски позиции, които са били в тази ситуация и си прибраха много повече от 6 заплати и си полежаха една година на максимално обезщетение.
Няма какво да го спорим, всяка фирма е различна и всяка ситуация е различна.

# 264
Не знам защо някои хора си мислят че трябва да минем от фаза подем моментално във фаза две за лев. Аз съм го писал това няколко пъти- първо спад в сделките, после увеличаване на броя на имоти за продажба, и после идва спад на цените. Спада на сделките вече е неоспорим факт. Увеличението на броя на имоти за продажба също се случва вече. Гледам във Варна в някои квартали има стотици обяви. Строителите не могат да си продадат апартаментите в момента а междувременно се започват нови строежи с хиляди квадрати РЗП. Купувачите вече са си показали картите и без някакъв шок няма причина да бързат да купуват или направо не могат да си позволят покупка. И примерът а Бентли е изключително неподходящ защото прпизвеждат малък брой и няма много за продан като отидеш в автосалона.
Добре че поне туристическия сезон във Варна е силен да оправи малко положението
https://www.youtube.com/watch?v=KTHgYFUFMLU

Общи условия

Активация на акаунт