Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 40 120
  • 761
  •   3
Отговори
# 720
Крис, те парите така или иначе се обезценяват, целият свят живее на кредит. Нормално е и ние да живеем на кредит.

Това не е вярно. 60 от 200+ държави имат външен дълг над 60% (което се счита за горна граница).
Общото население на тези държави е около 1 милиард души или 12% от световното население.
Тая работа ще избие на някъде, защо мислиш, че стават войни, конфликти и атаки.
Живеете в много голяма илюзия.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

# 721
САЩ постоянно печата пари, след това и останалата част от света. Така е поне от времето на Великата депресия до днес.
Аз никой не агитирам да си купува жилище, точно обратното, ако има къде да живее, да инвестира в нещо друго, даже аз планирам, като/ако ми останат някой ден пари, да почна като Крис да купувам акции и злато, но темата е за имоти и който няма къде да живее, е добре да си купи, нещо което няма да го съсипе финансово. Дори и в провинцията, нещо малко като се пенсионира, ако сега живее в София под наем.

# 722
Чета и си мисля. Ще дойде момент, в който всеки вече насител се с жилища ще започне да налита на  села и паланки. Жилище в големия град за през седмицата, събота и неделя на свеж въздух. Строителния бум ще се прехвърли там. Ха да видим пък дали няма да се превърна в оракул?

# 723
Именно, защото утре може да се срутят борси, да ни тресне ИИ или друго, ЕДИН хубав и подреден СВОЙ дом за живеене носи максималното възможно подсигуряване. Оттам нататък вече всеки си решава в какво да инвестира отгоре на този свой дом.

# 724
САЩ постоянно печата пари, след това и останалата част от света. Така е поне от времето на Великата депресия до днес.
Не е от депресията, тогава държавите са на златен стандарт и тези, които не могат да го поддържат - победените в ПСВ, Германия, Австрия и др. изпадат в дълбока криза и хората носят пари като вестници, с цели торби за да си купят ядене.
След ВСВ пък целият свят е на Бретън Удската система, пак квази-златен стандарт, чак до 1971-73, когато държавите излизат една по една от нея и почва голямото печатане.
То продължава вече около 50 години, но не може да продължава вечно.
Много хора казват - ама докато се печата е добре да се държат не хартийки, а твърди активи, например имоти. Това е така, обаче цената на тези активи, вкл. имотите се е надула яко, защото се купуват не с пари, а с лесен кредит. Ако свърши таз работа, не се знае къде ще се закотвят цените им, когато трябва да се плаща сметката.

# 725
Около София, по селата е строителен бум, даже и аз участвам в него. Около Пловдив било същото. Всеки човек иска да си има нещо и да си почине. Аз не разбирам Гого и Крис, защо така яростно се противопоставят на най-нормалното желание да имаш собствен дом. Особено, ако живееш с други хора и искаш малко уединение.
Тук постоянно се говори как всеки имал по две, три жилища, ама в моя кръг не е така. Родителите дават маса пари за частно образование, което се възприема за голяма ценност, но жилища за детето си, почти не познавам някой който да е купил. Всеки се надява, след супер супер доброто образование, което е осигурил на детето си, то да се справи само с тази задача.

# 726
Много пъти съм те питал как наличното злато може да покрие нуждите на световната икономика?
Не ми се търси пак, но ръстът на икономиката след падането на златния стандарт е от порядъци по-голям от добитото злато. Което автоматично би довело до огромна дефлация - с едно и също количество злато да можеш да купуваш все повече стоки. Е кой ще инвестира и работи тогава?
Иначе разбирам идеята ти, не е лоша, но практически няма как да работи. За да сработи трябва да се изнамери нещо ново, което го няма днес. Нещо, което да носи само в себе си стойност. Златото хилядолетия е вършело добра работа, защото е малко и се добива трудно. Но икономиката расте експоненциално, докато златото почти се е изчерпило.

# 727
Не съм против покупка на дом, а против спекулации и финансова опресия, която ни е наложена с изкуствено ниски лихви и стимулиране на кредити за НЕполезни дейности. Обяснявал съм го много пъти. И парадоксално се вижда в начина ви на мислене и насоката, в която искате да тръгне строителството. Какво имам предвид? Големите градове се презастроиха ненужно и то на парче. Това ги превърна в едни големи спални ГЕТА. Качеството на живот се влошава. Човек излиза и се започват едни премеждия, стрес, нерви. Бих го нарекъл "бягане с препядствия". Многократно съм обяснявал как свръх строителството допринася за това. И то да се ползваха тези жилища - ОК, но 30-40% стоят празни.
Сега вече се наситиха хората в градовете и се насочват по селата. Все едно там няма празни жилища, но дай и тях да презастроим. Имаме прекрасни села, с добри размери дворове, защо ни е да ги съсипваме и тях? Имат нужда от оправяне на инфраструктура, не презастрояване. 87% собственост! Защо ни е още? Кой няма? Българина избира да е богат на хартия, но да живее зле. Това е реалността. Има някои хитри, които се усещат, продават на макс и бягат в гората. Щастливци, аз нямам все още топките за това, макар че гората ми е подсигурена.
За акции, борси и ИИ. И какво като се срине борсата? Ще я оправят. Ти нали имаш акция на свое име, това ти е като нотариален акт за дял от реална фирма, която има експертен мениджмънт, персонал и капитал, за да се развива и носи стойност. Как това е по-зле от един празен заключен имот? Как точно една американска фирма ще е по-зле от софийски празен имот? В никоя вселена това няма да се случи. Неслучайно американците са хегемон и печатат пари. Могат да си го позволят, защото тяхната икономика е напред, нашата не. Златото трудно би обезпечило тяхната икономика и би й дало шанс за растеж и развитие. Тя покрива новонапечатаните пари (е не баш но все пак са най-чистата риза от всични мръсни). А ние какво? Икономиката ни е на системи. Политиците теглят кредит не за иновации, автоматизации и бизнеси, а за държавна хранилка и пенсии. Разбирам ви, българи сте, предпочитате познатото пред непознатото, ръка да пипне око да види, но това не значи, че сте прави. В един прекрасен свят всеки ще има собствено жилище в уредена среда, ще инвестира в продуктивни бизнеси и няма да живее в гето.
За риска от ИИ - ами той както може да срине борса, така може да метне ракета в България, щото сме проруски настроени например.
Ако човек си е направил сметката да купи акция, чиято базова стойност отговаря на цената на акцията, дори и да има срив, би се зарадвал и би купил още, защото знае, че купува стойност на добра цена. А ние какво? Купуваме имоти на лоша цена и се надяваме, тя да стане още по-лоша. Това е лудост.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2026, 11:20 от Gogo1979

# 728
Гого, ама аз където и да ходя по света, всички градове са като София, презастроени. Да, някои са с по-красиви сгради, но има и ужасни гета в Тунис и Египет и навсякъде е едно и също. Аз, честно не знам вие какво очаквате. Повечето хора за това искат и вила, но да са около град, в който има работа. Който има пари, си купува, който няма си мечтае.

# 729
Гого, нали видя акцентите в моя пост, с главни букви - ЕДИН и СВОЙ имот за живеене. Преживяла съм кризи и знам, че един енергийно ефективен дом може да помогне много за преживяването им.

# 730
  • Бургас
Още от времето на Бай Тошо комунистическото семейство се е стремяло към трите кита - апартамент, вила, лека кола. И цветен телевизор.
А някои по-прогресивни и към две вили - една на морето и втора в планината.
Открихте топлата вода.

# 731
Много пъти съм те питал как наличното злато може да покрие нуждите на световната икономика?
Не ми се търси пак, но ръстът на икономиката след падането на златния стандарт е от порядъци по-голям от добитото злато. Което автоматично би довело до огромна дефлация - с едно и също количество злато да можеш да купуваш все повече стоки. Е кой ще инвестира и работи тогава?
Годишно се добива злато около 3600 тона или към 2% от наличните 200,000 тона. Това може да поддържа нормален реален ръст на икономиката, той исторически не е повече средно. Някои години в някои държави се е качвал до 4-5% ама не е устойчиво дългосрочно.
А когато ръстът е повече, има дефлация - биг дийл. При телефоните или телевизорите например като има дефлация, какво - да не би да са спрели да ги произвеждат?
А и златото не плаща лихва. Ако има дефлация просто си купуваш малко повече стоки с парите си догодина, което е все едно ако държиш фиатни пари на реална положителна лихва.
А сегашният модел е на фиатни пари с реална отрицателна лихва, което ограбва всички спестители, а възнаграждава тези, които теглят кредити и ги връщат после с обезценени пари. Работи... докато не спре да работи.

# 732
Е, щом дефлацията не била проблем за бизнеса значи всичко е на шест. А  телевизорите не поевтиняват. Вярно, един 55 инчов днес е доста по-евтин от преди пет години, ама тогава е бил флагманът на марката, а днес флагманът е друга наистина доста по-скъп. Тоест не сравняваш правилно.
А и както писах, ако имаш един сандък злато и заради инфлацията всяка година с една единица злато можеш да купиш пет или десет процента повече неща, защо ти е да правиш бизнес? Пък и той заради дефлацията няма да носи печалба.

Иначе:

# 733
Е как защо? Защото ако златото ти носи 5% на година, един бизнес може да ти донесе 10-20-30%. Ако е технологичен може и 100%.

# 734
Moже, а другото е сигурно. Освен това нетната печалба след облагане на повечето фирми е под 10%, а тези 10% са мечта.  И не, че няма и много по-печеливши, ама не може да се живее само с банки, фармация и ИТ.

Пък и дефлацията ще скапе много бизнеси, а оттам нататък следва домино ефект.

Общи условия

Активация на акаунт