Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 11 572
  • 282
  •   3
Отговори
# 225
Значи ако от мен крадат много, и сега новите се готвят да крадат още повече, понеже старите нали изнесоха окраденото в Дубай и си накупиха бентлита, а новите още не са и имат да наваксват, то колко от това, което изкарвам ще ми остава за покупка или наемане на имоти: повече или по-малко?

# 226
А не консумираме ли имоти както консумираме и пласмаси? Каква е разликата? Тук преди имаше хора, които се хвалеха, че купуват по обяви без оглед.

ИТ едва ли ще затъне скоро, че да се преквалифицират такива кадри за физическа работа.

# 227
Именно де, току така не затъва и няма да им вземат имането заради неплащане. Ама "физическите сектори" затъват заради липса на работници и това скоро ще вдига още цените, и заедно с някоя и друго криза някъде из света...

# 228
Именно де, току така не затъва и няма да им вземат имането заради неплащане. Ама "физическите сектори" затъват заради липса на работници и това скоро ще вдига още цените, и заедно с някоя и друго криза някъде из света...

e как ще затъват физическите сектори. Толкова много съкратени има в последната година. Достатъчно хора да работят. Няма страшно, за физическа работа най-лесно се намират хора, защото няма нужда от никаква квалификация. По скоро проблема е, че пари не искат да се дават, а някой да я върши тази работа.
Много често се пише безработица 3,5 процента в България( толкова може да е в големите градове като София, Пловдив, Варна). Според мен е доста повече. Интересно ми е някой знае ли каква е реално методиката да се каже този процент.

Последна редакция: чт, 02 юли 2026, 10:35 от dedri2

# 229
Методиката на измерване на безработица е доста изкривена. Например ако аз остана безработен и отида на бюрото по труда за 6м или 9м (не помня колко беше) докато ми плащат и се водя при тях, се водя и безработен. След определено време като ми приключи и не започна нова работа, спирам да се водя безработен. Този процент включва хора, които са безработни и активно си търсят работа. Но има много хора, които сами решават да не търсят нова работа и не се водят безработни. Например Дани вероятно не работи и не се води безработен. Наемодатели, трофейни съпруги, крипто милионери, пасивни инвеститори, майстори в сивия сектор и най-вече младото поколение не се водят безработни. Аз затова НЕ гледам безработните, а гледам работните.
Ето 2019 сме били 3.3м работещи, сега сме 2.9. 400к души са намерили начин да се издържат без да работят. Може и пенсионери да са, може и крипто милионери да са, може и да са рентиери или имотни флипъри. Не знам, но знам, че стават много на клона Simple Smile
Хора има, желание за работа няма.

# 230
Съкратените от Бош също вероятно няма да се водят безработни, понеже като вземеш 6 заплати обезщетение се подписваш, че си съгласен да те съкратят срещу обезщетение и после по този параграф нямаш право да се запишеш в бюрото по труда. Тоест, ти право имаш, но нямаш право на обезщетение за безработица от НОИ, така че какъв е смисъла - само да ходиш да се разписваш всеки месец при една лелка, която да те пита търсиш ли си работа.

# 231
Съкратените от Бош също вероятно няма да се водят безработни, понеже като вземеш 6 заплати обезщетение се подписваш, че си съгласен да те съкратят срещу обезщетение и после по този параграф нямаш право да се запишеш в бюрото по труда. Тоест, ти право имаш, но нямаш право на обезщетение за безработица от НОИ, така че какъв е смисъла - само да ходиш да се разписваш всеки месец при една лелка, която да те пита търсиш ли си работа               

СЪЖАЛЯВАМ, това не е вярно.Може да се регистрират.Ще взимат и обещетения.

# 232
Ако напуснеш по взаимно съгласие ще имаш право на минимална борса. И после 3 г няма да може да вземаш обезщетения. Та и аз залагам, че няма да се регистрират.

# 233
  • Бургас
Например Дани вероятно не работи и не се води безработен. Наемодатели, трофейни съпруги, крипто милионери, пасивни инвеститори, майстори в сивия сектор и най-вече младото поколение не се водят безработни. Аз затова НЕ гледам безработните, а гледам работните.

Всеки, който си внася осигуровки по някакъв начин - било като самоосигуряващ се, било чрез фирма на "трофейния съпруг", било като управител на ЕООД не е безработен.
А осигуровки всички внасят, дори и тези от сивия сектор, защото като идеш в болница, първата работа е да проверят дали си здравноосигурен.

Да не ги жалим хората от Бош. Дали ще се регистрират, или не, "секи сам си преценя".
А за физическа работа хора НЕ СЕ намират лесно, дори и за много пари.
Който не е търсил, той не знае.

# 234
Физическата работа не е лоша и аз нямам нищо против например синът ми ако желае да се насочи към нея (при сегашния пазар на труда), но тя е за млади и енергични хора.
Аз например почти на 50г ако ме съкратят мога ли да извършвам добре физическа работа, като съм седял 30 години на столв офис? Уж съм в добра форма, без шкембе, ама някак си ако хвана някоя машина по 8ч на ден имам чувството, че ще ме стегне кръста. И работодателят като ме види веднага ще си каже - тоя колко ли болнични ще иска.
Повечето от Бош вероятно са в същото положение.
Всеки, който си внася осигуровки по някакъв начин - било като самоосигуряващ се, било чрез фирма на "трофейния съпруг", било като управител на ЕООД не е безработен.

# 235
Не съм сигурен. Здравни си внасят, но трудови осигуровки, едва ли? Никой не дава на държавата с надеждата после тя да му връща. То ако беше така. Какво общо имат здравните с трудова заетост? Защо някой ако си внася здравни ще се води зает?

# 236
  • Бургас
Виж ся, някой, който не ще да работи, не можеш да го водиш "безработен". Сам казваш, че той дори юридически не е безработен, щото не е записан в Бюрото по труда и не си търси работа.
Щом не ще, значи има от какво да се издържа и няма какво да го мислим.

Аз например почти на 50г ако ме съкратят мога ли да извършвам добре физическа работа, като съм седял 30 години на столв офис?

Не. Дано и не ти се налага.

# 237
Физическа работа е и сервитьор, готвач, в аграрния сектор, санитар. Не всичко е супер тежко като хамалската работа, ама пак няма хора, ни за много, ни за малко пари. А вече за наистина тежката, там отива коня в ряката. Не е ли в офис с климатик, всеки се муси, после се оплаква, че всичко е скъпо.

# 238
И хоум офис, да не забравяме. При нас почнаха сега лятото няколко стажанти, и те питаха колко дни да идвали в офиса и колко можело от къщи.

# 239
Не съм сигурен. Здравни си внасят, но трудови осигуровки, едва ли? Никой не дава на държавата с надеждата после тя да му връща. То ако беше така. Какво общо имат здравните с трудова заетост? Защо някой ако си внася здравни ще се води зает?
Съжалявам , чета Ви мненията. Дори  в повечето пъти съм съгласна с Вас, но в случая не сте запознат с материята.Факт е че щом се осигуряваш в случая с Бош имаш право да се регистрираш на Бюрото на труда и да получаваш обезщетение съгласно предвидения от закона срок. Дали ще го направиш е твое право , но и да не го направиш трябва са се подадеш декларация 7 за здравни вноски. Синът ми има приятели в Бош. Всички ще се регистрират. Това се случи и с тези които бяха в Юбер ,vmware  и другите фирми които излязоха от българския пазар. Но всички които останаха на пазара на труда си намериха до 2 3 месеца по хубави и платени работи. Няма драма. Пазарът е динамичен. Но това дава и шанс на младите. Шанс  и възможност  защото можеш да работиш в родината но можеш и извън нея / технологиите го позволяват/. Но трябва да МОЖЕШ. Просто е.

Последна редакция: чт, 02 юли 2026, 14:32 от mimi1912

Общи условия

Активация на акаунт