За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 118

• 7 715
  • 341
  •   1
Отговори
# 330
А веднага след изписването ли започнахте да им давате ? Извинявам се ако задавам глупави въпроси. Просто при изписването това не съм го запомнила.

Мен ми го назначиха от изписването по 5капки на ден, витамин Д от 20тия ден, но за него не разбрах до кога, както и за пробиотика, някой знае ли?

На годинка и половина не съм спирала витамин Д. Скоро ще почва ясла и евентуално следващата пролет. Но е изследван и е говорено с ендокринолог. С баща му сме в хронични дефицити и при мен това доведе но проблем, та не вярвам да "предозираме" с такава малка доза.

# 331
Пандата започнах да я давам на втората седмица някъде заради коликите. На кутийката си пише, че е препоръчително да се пие до първата годинка, та си го продължаваме все още (4,5м).

# 332
  • София
Ако бебето е кърмено, може да не се дава пробиотик, дори всъщност е желателно. Такива вещества има в кърмата и внасянето на други бактерии може да доведе до дискомфорт. Обикновено се ползва, ако бебето се дохранва, боледува или има някакви други причини.
На второто ми дете въобще не съм давала, чак към годинка заради силен запек. И не действаше, след годинка му дадох домашен кефир и се оправи(не е препоръка, особено за бебета под годинка...силен е и може да причини дискомфорт, споделям просто аз какво съм направила и съм си преценила рисковете).
 На първото давах около 10 дни, заедно с капки за колики. Преди тези неща нямаше колики, но още тогава се изписваха за всеки случай-през цялото време не спря да има стомашен дискомфорт. Забравих пробиотика извън хладилника и тогава реших да спра и капките за колики, за да видя какво ще стане-след два дни детето се успокои и никога повече не е имал дискомфорт, да се извива и да плаче безпричинно.
Та е добре с мярка и с причина да се ползват.

# 333
Нас Пандата ни спаси от коликите. Сега го давам по-скоро за имунитета. Имаме кака, която често носи вирусчета вкъщи от детска, та малко подкрепа няма да е излишна. Изцяло на АМ е.

# 334
Момичета, моля за съвет, ако някоя от вас се е сблъсквала с такъв казус: педиатърът ни е в болнични или отпуска вече четвърти месец, съответно детската консултация ни я води заместник заедно със стажант. С мъжа ми не сме доволни изобщо, защото заместниците нямат подход, нямат опит, не можем да си зададем въпросите (защото получаваме абсурдни отговори като "слагайте захар в попарата") и черешката беше на последната консултация - детето като видя заместника изпадна в някаква истерия, започна да пищи и да плаче, да се бута в нас да го гушкаме. Явно нещо се е стреснал.
Та, очевидно не може да продължаваме така, защото детето е на 9 месеца, имаме въпроси за захранването и нужда от съвети, а получаваме някакви неадекватни такива.

Моля, дайте ми съвет как мога да сменя педиатъра преди декември месец? Мога ли да ходя на частни детски консултации и детето да се води при настоящия педиатър поне докато стане време за смяна? Ще съм благодарна за всякакви насоки!

# 335
Момичета, моля за съвет, ако някоя от вас се е сблъсквала с такъв казус: педиатърът ни е в болнични или отпуска вече четвърти месец, съответно детската консултация ни я води заместник заедно със стажант. С мъжа ми не сме доволни изобщо, защото заместниците нямат подход, нямат опит, не можем да си зададем въпросите (защото получаваме абсурдни отговори като "слагайте захар в попарата") и черешката беше на последната консултация - детето като видя заместника изпадна в някаква истерия, започна да пищи и да плаче, да се бута в нас да го гушкаме. Явно нещо се е стреснал.
Та, очевидно не може да продължаваме така, защото детето е на 9 месеца, имаме въпроси за захранването и нужда от съвети, а получаваме някакви неадекватни такива.

Моля, дайте ми съвет как мога да сменя педиатъра преди декември месец? Мога ли да ходя на частни детски консултации и детето да се води при настоящия педиатър поне докато стане време за смяна? Ще съм благодарна за всякакви насоки!

Здравей. Много родители са записали педиатри формално и ходят само за ваксините и всеки месец си правят прегледите на частно при други без проблем. А за смяната на педиатъра не знам дали първата година не е възможно когато искате да се преместите, някой ако има опит да сподели.

# 336
Ами май е възможно да се смени ЛЛ извън регламентирания срок. Аз направо бих звъннала в РЗОК София да ги разпитам. Слагам информацията която намерих в спойлер, че става дългичък поста.
Скрит текст:
Цитат
Нещо повече, можете да направите избора на нов лекар бързо и лесно:
  -  Необходимо е да попълните Заявление за смяна на личен лекар по образец (тук).
 -   Попълненото Заявление се подписва и се изпраща на e-mail адрес: sofia@nhif.bg (РЗОК СОФИЯ–ГРАД).
  -  В празното поле, под причини, на Заявлението трябва да изпишете “Желая да получа отговор на посечения имейл: (изпишете имейла си)”.

В едномесечен срок трябва да получите писмено потвърждение от директора на СЗОК на имейл адреса, който сте посочили в документа.

Има и вариант, при който можете да занесете Заявлението лично на административния адрес на РЗОК СОФИЯ–ГРАД – София 1408, ул. “Енос” №10, вх. Б. Там следва да получите входящ номер и да уточните писмено получаването на отговор – отново на посочен от Вас имейл или лично получаване.

Съветваме ви да изберете първия вариант, в който спестявате време и средства.

След получаване на документа за разрешение, можете да посетите новоизбрания от Вас личен лекар.

Като предоставите:
   - Разпечатан отговора от РЗОК София – град;
   - Здравна книжка;
    Всякаква налична здравна документация, която касае здравния статус на лицето (здравна карта).

При първата среща с новоизбрания личен лекар се предоставят гореизброените документи и се попълва Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар.

Общопрактикуващият (личният)  лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигуреното лице от датата, на която е осъществен изборът, като лицето се включва в пациентската му листа от тази дата.

НЕ е необходимо за смяната на личен лекар да отидете при стария и да го уведомите за това. Смяната на личен лекар се извършва по служебен път в районната здравноосигурителна каса.

Цитат
Съгласно Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, здравноосигурените лица имат право свободно да избират лекар в лечебно заведение за първична извънболнична медицинска помощ на територията на цялата страна, сключило договор с НЗОК. Извън нормативно определените срокове (от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември) смяна на общопрактикуващия лекар е възможна по всяко време на годината единствено при определени хипотези: при прекратяване на договора на лекаря с районната здравноосигурителна каса (РЗОК), при смяна на настоящия адрес на пациента/ в друго населено място/ или при констатирана трайна невъзможност на избрания личен лекар да оказва първична извънболнична медицинска помощ.
Формуляр за избор на общопрактикуващ лекар може да се изтегли безплатно от сайта на НЗОК - www.nhif.bg - меню „За гражданите“ - линк „Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар“ - „Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар“. Попълвате този формуляр, на гърба на който са дадени подробни указания и го предоставяте на новоизбрания лекар.

# 337
Имам спомен, че майка от отчетната ни група миналата година смени извън сроковете лекаря (септ или октомври, детето беше на 3-4 месеца), тъй като не е въвеждала данните за ваксините в отдела ваксини, а към прегледите, после е правила проблеми. Мисля, че беше звъняла в РЗОК София и обяснила случая, бяха разрешили смяна на личния лекар извън сроковете, с оглед на доводите, които им даде. Може да обясните, че сте си избрали конкретен лекар, а той не е на работа, има заместник/стажант, но в крайна сметка вие сте си избрали конкретен лекар да води консултациите, а него го няма.

# 338
Това, че бебето реве при лекаря, не означава нищо. Моето започна точно на 9 месеца истерично да реве само като види лекаря, а той е същият, който е бил с нея от раждането и и е супер мил и благ. Иначе съветът за захар в попарата е безумен, но пък от друга страна, не ви трябва педиатър за захранването така или иначе. Не че има нещо лошо да го смените

# 339
Педиатърът, при който сме записани първоначално, е запознат с АБМК на детето и следеше състоянието, обсъждали сме варианти, консултирала ни е много пъти, именно за това ми е важно да поговоря с педиатър адекватно за захранването.
Благодаря за съветите! 🤍

# 340
Zimk02, аз съм съгласна. Моят също в един момент взе да плаче на лекарката си, после му мина, та беше период. За захранването също. Ама и в случая ти си избираш при кой педиатър да си запишеш детето по една или друга причина - начина му на работа, опита му, а 4 месеца отсъствие е доста, при положение, че детските консултации първите 12 месеца са задължителни всеки месец и за родителя може да е важно, както е и в случая, опита на конкретния лекар за съвети точно за тези месеци на детето. Та, според мен 4 месеца не са малко време за тази ключова възраст на детето.
Нашата лекарка също няколко месеца отсъства и я заместваше втората лекарка към кабинета. Оказа се, че през месец ходи за по 2 месеца на семинари в Англия. В случая останахме доволни и от заместващата, но в началото беше неприятно, тъй като записахме детето при конкретния лекар заради практиките, които подкрепя, а се оказа, че през половината време я нямаше.

# 341
За захранването, просто не слагайте захар. Давайте бавно и спокойно. Знам как се чувствате. Аз също се притеснявам от захранването. Въведох пълната доза едва след 2 седмици след началото. Изпробвали сме едва 4 зеленчука, плодовете още не сме почнали. Почти на 6 месеца е. Взимах си съвети от педиатърката, от нета, от форуми, от групи, но гледах да не форсирам. Най- вече, за да не загубят кърмата, която тръгна след много упоритост от моя страна. По съвет на педиатъра, изцеждам около 60 мл, които добавям към пюрето. Хем не натежават гърдите, хем има стимулация, макар и малка. Ако бебенцето е с АБКМ, консултирайте с др. лекар или изберете щадящо меню. Нов ЛЛ не е гарант за по- добри резултати. Ако се притеснявате, по- добре намерете детски гастроентеролог. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт