ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 5

• 17 864
  • 372
  •   9
Отговори
# 360
Поне ние подавахме само на място, аз съм си от старото поколение и да не объркам нещо си обичам на гише и като има входящ номер и аз не мисля, че има проблем.
Исках да кажа, вие сигурно знаете де, но дипломите вече не ги задържат в университетите, както беше по мое време преди 28 години и реално всяка година може да се кандидатства без никаква драма. Едно време не можеше, трябваше да си изтеглиш дипломата и да си загубиш студентски права, ако не те приемат другаде, пак се връщаш и пак ти ги възстановяват.

# 361
Само дето не открихме къде се попълва оценката от второто ДЗИ - в случая по английски и затова исках да ми обясни някой от Учебен, но уви...
...Толкова лесна система за подаване на документи,че се чудя нещо да не сме пропуснали 😀

# 362
  • у дома
Привет! Успех на всички кандидатстващи тази година! Дъщеря ми мисли да се подготвя за догодина за УАСГ. Какви уроци бихте препоръчали, тези които кандидатстват сега, по математика и рисуване? Има ли организирани курсове от университета и по двата предмета? Заслужават ли си? Благодаря ви предварително!
С какви пп е?
Най-труден е изпита по мат в УАСГ
после ДЗИ мат пп и най-лесно е ДЗИ мат ооп/може само ако не е пп/-тази год няма коефициенти,за догодина никой не знае.

Тя завърши тази година. Не е държала ДЗИ Математика, а БЕЛ и АЕ. Реши  да си отдели 1 година за подгодовка за изпитите за Архитектура. Но още се лута за курс по математика. Не можем да разберем дали се организират курсове с преподаватели от УАСГ освен по рисуване и по математика.
За съжаление е трябвало да проучите по-рано и тази година да се яви на ДЗИ ооп-с него може да си кандидатства когато иска и е несравнимо по-лесно.Сега остава само изпита,който е доста тежък,вкл и материал от пп/стереометрията/-не мога да ви помогна с идеи за уроци,но дано поне материала в училище е усвоен добре.

# 363
Не могат да се сравняват изпита на УАСГ и ДЗИ ПП. Сравнение може да има между изпита на УАСГ и ДЗИ ООП, защото са на един и същи материал. ПП е на съвсем различен материал. ДЗИ са лесни при усвоен материал. УАСГ е, да речем, просто СОЛИДНО усвоен материал. Ако си учил някъде, където само са се плъзгали по материала, без домашни и показани двете решени задачи в учебника, изпитът изглежда като квантова физика.
Така или иначе за вас вече само този изпит е опция.
Една година е много време, но преценете дали с курсове или учител, който да идентифицира евентуални дупки и да ги запълва. Всъщност като седне детето с предните изпити ще усети къде е. Стереометричната задача е по-сложна, но не съм съгласна, че е с ПП материал. Параметричните уравненияне не са засегнати в училище. Останалото не намирам за кой знае какъв висш пилотаж.

# 364
  • у дома с любимите си хора
1:1 с мнението на сина ми, който погледна изпитните материали преди две години и каза, че не е толкова сложно и е върху ООП.

# 365
  • София
Относно кандидатстването в УАСГ, с уроци по математика не мога да помогна, по рисуване мога да помогна с школата, в която ходи девойката. На изпитите изкара 3 петици. Ще видим дали ще й стигне бала за първо класиране.
Относно изпита и ДЗИ, ами тя изкара на ДЗИ ПП по - висока оценка от тази на изпита. Да, разликата е малка, но все пак е в полза на ДЗИ, така че не мога да кажа, кой от двата изпита е по - лек. Факт е, че и за 4 - те изпита си трябва сериозна подготовка, особено ако кандидат студента е момиче.

# 366
За архитектурата миналата година нямаше второ класиране, т.е. никой не се отказа. Не знам дали е всяка година така.

# 367
А ние сме в чудене?! Ако не е архитектура другото не и е на сърце, то беше премятане на специалности ландшафт, ссс, геодезия 🫣За ВСУ, където е приета архитектура вече не ще да чуе, а все си мисля, че и там хора завършват, работят по професията си и вероятно са също толкова добри в работата си като завършилите УАСГ! Светът все едно ще свърши....🥴🤭🫣😉

# 368
Имаше второ класиране миналата година за архитектурата, сигурна съм. Съученичка на сина ми беше приета на второ класиране, на първо не ѝ стигна 1 стотна.
Архитектура има и във Варненския свободен, и в НБУ
Само да вметна, че съученичка на дъщеря ми  има три петици на рисуването с едногодишна подготовка, но предполагам, че и баща ѝ е помагал  да доизкусурят нещата, защото е архитект.

Последна редакция: чт, 25 юни 2026, 18:19 от Вилиан

# 369
За архитектура в УАСГ, преди няколко години можеше от някои други специалности, не помня кои точно, втората година да се яви на изпитите по рисуване и да държи приравнителни изпити за прехвърляне след първи курс в специалност "Архитектура ".
Споделям само ако все още предлага такава възможност университета, да го обмислите като вариант.

# 370
  • у дома...
Само дето не открихме къде се попълва оценката от второто ДЗИ - в случая по английски и затова исках да ми обясни някой от Учебен, но уви...
...Толкова лесна система за подаване на документи,че се чудя нещо да не сме пропуснали 😀
Позвънете в колцентъра на УНСС. Ще ви обяснят всичко. В учебен отдел по време на кандидатстудентска кампания няма никой.

# 371
За архитектура в УАСГ, преди няколко години можеше от някои други специалности, не помня кои точно, втората година да се яви на изпитите по рисуване и да държи приравнителни изпити за прехвърляне след първи курс в специалност "Архитектура ".
Споделям само ако все още предлага такава възможност университета, да го обмислите като вариант.
Не, кандидатства се наново. Такъв беше случаят на съученичката на сина ми. Приета "Урбанизъм", защото не ѝ стигна бала за "Архитектура" в годината на завършване на средното образование и кандидатства наново с изпит по математика и 3-те по рисуване следващата година.

# 372
Явно са се променили правилата.

Общи условия

Активация на акаунт