ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 5

• 21 997
  • 440
  •   6
Отговори
# 435
Не знам, доколко средностатистическо дете от България, без изключителни надарености в спорта или математиката, би могло да кандидатства за стипендия и въобще да завърши в щатите. Ако си гениален и много мотивиран да, но общият случай на младежите не е такъв. В ТУ за не престижните специалности баловете са изключително ниски, така че с малко усилия и помощ от страна на семейството, почти всеки може да завърши. И въобще сравнения с щатите и с Европа са крайно неуместни. Дори и да е по-ниска таксата в университета ( за Европа говорим), разходите за живот са много по-високи, а на повечето места квартири се намират изключително трудно и са скъпи, налага се да се делят с всякакви националности, често с неприемливи за българите обичаи на хранене, готвене и прочие културни особености, а често пушат и трева и грам не се съобразят. И въобще не говоря наизуст.
За щатите образованието е между 40 000 и 100 000 долара годишно, въобще не знам колко хора в бг могат да си ги позволят, то и за американците е скъпо.
За мен, освен ако детето не е много интелигентно и образование в България би било загуба на талант и потенциал, всичко друго е само в плюс тук.

# 436
Само да кажа, че изобщо не съм съгласна с последното мнение! Няма смисъл да влизам в конкретика, всички вече имат яснота на къде са се насочили! Дано е за добро и всеки да сполучи в образованието и по нататъшния си път!

# 437
  • у дома с любимите си хора
Жълто цвете, изобщо не е така. И аз не искам да влизам в конкретика, но си в голяма грешка.

# 438
  • София
Жълто цвете, има и други варианти, но явно не си попадала на тях.
Само малко ще навляза в конкретика - сравнявам мое дете в София (отделен бюджет и живеене) и "наше" дете в Карлсруе  (отделен бюджет и живеене) и харчовете са съизмерими.

# 439
  • София
Храната  по магазините  в  момента в  доста  от  европейските  страни  е по-евтина  от тази у нас.   В заведения  не е така, да, но те  студентите и  тук , и там не  ходят масово  по  ресторанти.  Квартирите/общежитията  са  по-скъпи навън, да, но  пък в  доста от тези  държави няма  семестриални такси или са доста по-ниски  от тези  за  държавна  поръчка  тук.  Чужденците  като  цяло  са по-гъвкави в  ролята   си на работодатели,  та  доста  студенти  съвместяват  почасова  работа  с учене. За  спортуване и  фитнес има  доста  отсъпки  за  студенти.  Не може да се обобщи  обаче  къде  излиза  един  студент  по-скъпо,  понеже  зависи и  от  стила  му на живот (Хората правилно са казали, че  д*пе  знае  2 и  200).  Убедена  съм, че  у нас има  деца  с  много  по-големи  разходи месечно от  такива навън, както и  обратното.  Визирам  Европа под навън,  при  това не  всички  държави  в нея.  САЩ  е вече друга  работа.

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 16:15 от Просто русалка

# 440
И аз не мога да се съглася , още повече имам опит с едно дете напълно изучено във видна европейска столица. Не мога да кажа че беше скъпо нито като настаняване нито като изхранване. Ние не сме от столицата и ако трябваше да имаме дете студент в София щеше да ни излезе същото тъй като сме от провинцията (по споделено от мои близки от приятелки, майки на студенти в Сф) .  Като университетска такса пък въобще не може да се сравнява с българските университети. А говорим за програма по държавна поръчка в университет, намиращ се в ТОП 100 на света. Прелитането натам насам беше разход, но с предварително планиране и нискобюджетни полети  30 -50 евро двупосочен билет не може да бъде считано като голям разход. Възможностите за работа и самофинансиране са огромни. При което децата получават заплати , осигуровки дори за почасова работа. Докато в бг това епо-скоро изключение и децата работят в "сивата" икономика". Смятам, че все повече хора ще осъзнават колко е качествено и НЕскъпо  обучението ( и живота последниет няколко години) в Европа. Плюсът конкретно за БГ може да е само ако детето живее и се изхранва със(!) семейството. От провинцията ли е - обучението някъде по БГ няма как да е евтино.

Общи условия

Активация на акаунт