ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 5

• 33 400
  • 668
  •   15
Отговори
# 600
Сладкишче, благодаря ви. Моята е информация е същата, като вашата. Дано да е на късмет!

# 601
  • Plovdiv, Bulgaria
Един въпрос имам аз за утре като ходи да се записва в ТУ София. Заедно с подаването на документите се кандидаства и за общежитие нали?

# 602
Честито на всички новоприети студенти и техните майки. Нека студентите да са вдъхновени и успешно и с желание да завършат избраните от тях специалности.
Случаи много и различни, около мен също има деца, които прекъснаха- едното СУ/ФМИ, едно право в СУ, едно ССС в УАСГ, джен зи-тата не гледат на дългосрочните академични ангажименти като нас. За много деца и родители е напълно нормално да прекъснеш, не защото ти е трудно, а защото си разочарован (нещо което нашите държавни ВУЗ-ове умеят), открил си, че не искаш да се развиваш в тази сфера, променил си възприятията си за света и т.н. За съжаление в някои университети преподавателите са легендарни не с вдъхновението и мотивацията, а с униженията и провокациите си, това отблъсква студентите и ги разбирам.
Напълно подкрепям мнението. А и в средните училища, подготовкта, извън няколкото математически гимназии и още няколко училища с профил математика, е отчайваща. Не може учениците в гимназиален етап, в обикновени училища, да имат по два часа на седмица математика и още по-малко часове физика, даже някои да кандидатстват с оценка по БЕЛ за инженетна специалност, и да се очаква от тези деца, колкото и да са мотивирани и да имат желание, да се натресат в първи курс на няколко висши математики и физика и да се справят с тях добре. Самата аз съм учила техническа специалност и по мое време, в първи курс, имаше много добри и подготвени студенти по математика и физика, даже от обикновени учлища и от малки населени места, защото имаше повече часове математика в гимназиален етап и учебниците бяха много по-добре написани.

# 603
  • Варна
Абсолютно подкрепям мненията на Rapariga! Това че сега започват да учат нещо, а се преориентират в последствие, за мен не е провал или грешка, а опит и разширяване на светогледа. Стига, разбира се, да се задълбочат в специалността и да “й дадат шанс”, а не да вдигнат ръце при първата трудност. Трябва да приемем, че техния път не е наш, не е нужно да е праволинеен и не е непременно лошо, когато не е такъв. Важното е, (освен да са живи и здрави!) да са адаптивни и работливи. Другото ще се нареди - за всеки различно, но животът е пъстър Simple Smile

# 604
  • Бургас
Шушито, да. Със записването се кандидатства за общежитие. Може да посочи в заявлението името на приятелче с което са бъде в една стая, ако има такова.

# 605
  • София
Честито на всички с новите студенти. Да са щастливи и доволни от избора си и да намерят верни приятели, защото от студентските години по - хубаво няма.
Ние все още чакаме да мине 14 часа, за да се присъединим към всички вас или пък ще чакаме още седмица.
Yellow flower 12, щом аз завърших ТУ София и станах инж. 😁, значи всеки може, още повече момче. Да, трудно си взех двете теоретични електротехники, но пък ги взех. Кандидатствах в ТУ - София, без никаква подготовка, защото исках да Кандидатствам медицина, но ме скъсаха по химия и понеже съм от малък град и не може току така да стоя една година и всички да говорят, че съм се издънила и хоп, хайде на изпит по математика, хоп те взеха, че ме приеха и аз взех, че и го завърших този университет. Така, че не се притеснявай за детето, ще успее.

# 606
Марти, момичета, благодаря ви! Много сте позитивни. Надявам се всичко да бъде наред.

# 607
  • у дома с любимите си хора
Аз писах в групата за ТУ във фейсбук, казаха, че от 150 човека специалност "Електротехника и електрообзавеждане" 32 завършват, а работят 10.
Много се подтиснах, питах и една жена, която е преподавател там, чакам да ми върне отговор и ще решаваме.

Жълто цвете, има много работа за инженери с ел.обзавеждане. Свекърва ми, която е на 70 години работи и не спира, защото няма кадри. Работа да искаш, но на никого не му се работи това. Включително хора с електротехникум се котират добре. Ще се справи детето, не се отчайвай.

Марти, и ние чакаме след 14 часа днес. Това ни е план Б, защото план А ще стане ясен в края на юли и не искахме да рискуваме.

Моето дете ще кандидатства в УАСГ с резултатите си от ДЗИ БЕЛ. И не смятам,че е по-малко подготвена от тези с ДЗИ или изпит по математика, защото се занимава допълнително с математика с учител вече три години, вкл. кара курс за висша математика към университет с професорка по математика/вкл. държа изпит/. Та не бих обобщавала кой как се справя с математиката и с физиката. Просто нейните планове са други и се застрахова като в УАСГ кандидатства само две специалности, за които си направи допълнително проучване сред строителните среди какво се търси.

# 608
Вили, аз винаги избирам само практични неща, не бих си записала детето нещо, само да има висше образование. И такива съвети давам тук ( не че някой ме пита, ама аз да си кажа). Притеснява ме славата на ТУ, като много труден ВУЗ. Успокоявам се, че ако закъса, ще го прехвърля във Висшето Транспортно Училище.

# 609
За да те успокоя, ще ти кажа,че двама приятели на сина ми са в ТУ и ще бъдат трети курс. Единият е от спортно училище, а другият от езикова гимназия. Справят се. Трудно им е, но успяват.

# 610
Вилиан, успех желя на вашето дете! Аз поне не обобщавам кой как се справя с математика и физика. Жал ми е за деца, които са будни и способни, но не ги подготвят добре в училище, а се налага да ходят на часни уроци и да се доподготвят извън училище.

# 611
В УНСС са се появили балове.
Редактирам - намерих мин. балове 2025.

Последна редакция: пн, 06 юли 2026, 12:29 от anitsa

# 612
  • Пловдив
Ами да се разпиша и аз, с много актуална информация по обсъжданите теми. Моят син е набор 2005, /Вилиан, Нина-привет тук/, но от днес е новоприет студент за втори път в ТУ Мехатроника и официално кацвам и при вас.
Преди 2 години след двугодишна подготовка по рисуване, започна Архитектура в УАСГ. Изключително желано, уж твърдо избрано, отказа приема в ТУ Айндховен, в полза на БГ. Още първия семестър започна да се съмнява в избора си, но аз настоях да опита поне. Е...остана да пробва 3 семестъра. И каза цитирам "Усещам, че тук си губя потенциала..."Обратно на всички, на него се оказа че му е по-интересно всичко свързано с МАТ и физика, не иска да учи истории на архитектурата, античности, каза че няма въображение, не иска да прави макети, а да чертае. Освен това за тази година и половина ИИ толкова мн навлезе в работата на дизайнери и архитекти, че след 10 години, когато той се очакваше да получи права кой знае какво ще стане. А и като бройка почти няма отказали се. Започват 180 и завършват почти всички, а това са много хора. Не искам да давам аргументи за и против. УАСГ е доста напредничав университет. Не му е било никак трудно, взимаше стипендия и се справяше отлично, но все имаше колебания, че не е неговото. Превеса може би дойде след посещението ни в техническия музей в Мюнхен, както и в ЕТХ Цюрих тази зима. Записа четвърти семестър и след големи терзания, март месец реши, че се отказва. След като взе решението му олекна. Ние го подкрепихме, особено като виждах, как се тормози. Истината е, че го е яд за тази година и половина, аз бях тази, която натисна да изкара поне една, и смятам че каквото е научил все ще му е от полза. Младежите сега са много гъвкави, мисля че сега е времето да сменят, но това поколение се предвижда да сменят по няколко професионални направления през житейския си път, та трябва да са адаптивни.
С този пост не искам да отказвам никой от УАСГ, а просто да знаете и да ги подкрепяте децата, когато това не се окаже техния път.
Успех на всички, които още чакат.

# 613
Ей такива проучвания направи и моята щерка вкл.  говори и с архитекти и в началото на 12 клас се отказа от тригодишната си подготовка за архитектура. И аз не смея да пиша нищо против архитектурата, защото всеки си има своите доводи и за едни е супер, за други не толкова. Но то е така с всички професии.

# 614
Честито на всички приети студенти!

Аз тръпна в очакване до 09.07. - класирането на СУ.

Общи условия

Активация на акаунт