Седмокласна изпитна тема - 22.06 - 28.06 - НВО приключи, адреналинът още не

• 53 840
  • 1 260
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Тази година нулата е като единицата през 2023 г.
Точно,  нима  тогава нямаше  деца , които  от бързане, макар  да знаят, че  не е така,  сметнаха и единицата  като просто  число.  Сигурно сред  тях е имало и   семегейци. Много е права  ЧС. Недочитането и така  подценяването на  задачата в стремежа  бързо да минат нататък също  при много  деца е довело  до  грешно решение.

# 346
И аз мисля, че няма да е така. Половината СМГ май е объркало 6-а задача. Отделно май и с времето на втори модул са се сблъскали. Ще видим като излязат резултатите, де.
На база на какво го твърдите? Пълни глупости. Тази година нулата е като единицата през 2023 г.
Не разбрах нищо. Каква единица 2023-а? Не решавам аз НВО-та, ако е референция към задача.
А Вие на база на какво ми казвате, че са пълни глупости. Децата от училището си коментират, аз статистика не съм правила да препитам всяко дете. Такъв коментар чух от СМГ-ейчета и го цитирах буквално.

През 2023 г. в една от задачите трябваше да се прецени дали 1 е просто число. Затова казвам, че нулата тази година е като единицата от 2023 г. За другото Ви казвам, че са празни приказки обобщенията Ви за половината СМГ. Не е хубаво да се говори наизуст.

# 347
Задачата си е съвсем коректна. Както казваше някога Иван Симеонов - "умен съм бил, сетил съм се".  Браво на сетилите се.
Но в основата на тези неща лежи един принципен въпрос - сложността на задачите. Ако задачите са трудни няма да има нужда от такива капанчета, а и децата ще са по-концентрирани. А ако задачите са лесни се налага за да нямат всички висока оценка да се слагат такива капани за наблюдателност. Кое е правилно е въпрос на спорове.

# 348
Черна станция, съгласна съм, с едно уточнение - този формат не е мерило за умните деца.

# 349
Задачата си е съвсем коректна. Както казваше някога Иван Симеонов - "умен съм бил, сетил съм се".  Браво на сетилите се.
Но в основата на тези неща лежи един принципен въпрос - сложността на задачите. Ако задачите са трудни няма да има нужда от такива капанчета, а и децата ще са по-концентрирани. А ако задачите са лесни се налага за да нямат всички висока оценка да се слагат такива капани за наблюдателност. Кое е правилно е въпрос на спорове.

Капаните като в задача 6 и 21 са дъно. Аз дори не проумявам как може на задача 6 да дадеш отговор различен от 4/10, т. е 2/5. За задача 21 е достатъчно да си представиш 4 клечки за зъби, за да разбереш, че няма как да е верен отговор 4Х.

Последна редакция: вт, 23 юни 2026, 22:59 от Simone Simons

# 350
Мецане, за какви извънземни говориш? Деца като деца, да им извиеш тънките вратлета, дето са ми направили тавана на хола на гъз.

# 351
  • пустинята Гоби
То е ясно, че всички са се сетили, че трябва да се дели на 3 без остатък, защото просто няма отговор, който да е решение на противното.

Никой не омаловажава знанията на децата, които са решили задачата. Пак глупости се пишат. Обаче виж знанията на децата решили 21 се омаловажават от МОН.

# 352
Аз си мисля, че в училищата не се набляга на това, че нулата е неотрицателно число.( изключвам СМГ и МГ). Доколкото си спомням учат, че не е нито отрицателно, нито положително число- води се неутрално.  Антонимът на думата “ неотрицателно ” е “положително” - 3,6 и 9 са положителни,  но пък нулата не е положително число, напълно възможно е точно това да ги е объркало повечето деца. И аз си мисля, че е капан тази задача, повечето деца могат да решат задача от вероятности.

# 353
И аз мисля, че няма да е така. Половината СМГ май е объркало 6-а задача. Отделно май и с времето на втори модул са се сблъскали. Ще видим като излязат резултатите, де.
На база на какво го твърдите? Пълни глупости. Тази година нулата е като единицата през 2023 г.

Корекция. Повече от половината СМГ са объркали 6-та задача. Твърдя го на базата на 20-минутно чакане пред училището на 19-ти, по време на което чувах само ‘шеста, шеста, шеста’ от ВСИЧКИ излизащи.

# 354
  • София
То е ясно, че всички са се сетили, че трябва да се дели на 3 без остатък, защото просто няма отговор, който да е решение на противното.

Никой не омаловажава знанията на децата, които са решили задачата. Пак глупости се пишат. Обаче виж знанията на децата решили 21 се омаловажават от МОН.
И къде е  глупостта? Бше написано, че  щом  половината  семегейци не са  я  решили задачата, значи е некоректна и край.  Понеже те са извънземни и не допускат грешки. Другата  половина  от   учениците на  училището,  малко по-земни явно,  както  и деца  извън него какво са решавали  тогава и  как са подходили (със знание ли, с  налучкване ли, с  какво), щом са получили верен  отговор, ама  на  некоректна задача? Това  си е  подецняване на  факта,  че  въпросните  са  съобарзили неща,  които  други  деца  не  са. Та  глупости няма.

Критериите  за  21-ва на  МОН  са безумни, в това няма  спор, да, удариха  дъното с тях, че и заораха  под него...

Последна редакция: вт, 23 юни 2026, 23:46 от Просто русалка

# 355
  • пустинята Гоби
Моят син не е помирисвал МГ, не ходи на уроци/ курсове по математика, не му е силата в този предмет, но се е сетил, че нулата е не отрицателно число. Така, че истината е някъде там..

Да излизат тия резултати и да спрем да дъвчем двете задачи. Или пък тогава ще се ожесточим.

# 356
Мишленце, как го откри този тест? Аз съм кандидатствала 2002 и искам да видя задачите?
Нели, ето го от 2002 изпита:
Скрит текст:

Относно 6-та задача - и в нашето провинциално МГ има доста деца, които са я объркали.
Никой не може да ме убеди, че това показва, че децата не знаят какво число е нулата или на какво се дели.

Пак ще спомена моя познат учител, който е постоянно на обучения в различни европейски държави и всеки път като се върне разказва как обучението там е насочено към това да изкарат най-доброто от децата. Коренно противоположно на това да се опитват да те сгащят неподготвен, невнимаващ или просто притеснен и притиснат от времето..

# 357
  • София
Моят син не е помирисвал МГ, не ходи на уроци по математика, предмета не му е силата, но се е сетил, че нулата е не отрицателно число. Така, че истината е някъде там..
Ми именно,  един се е  сетил едното,  друг  може би другото, трети и двете неща е  съобразил, четвърти нито едното, пети е  играл на   тото.  Ама  това не  прави задачата некоректна.

Мишленце,  много се превъзнасаме как е навън...Може  би е  по-добре оттук, да, но  това не значи, че не се опитват да те сгащят неподготвен, невнимаващ или просто притеснен и притиснат от времето. Две  от трите ми деца  завършиха  висше  с много мат  навън.  И? Знаеш  ли  колко  буквоядство има и там, как се отнемат  точки за щяло и нещяло, как преподавател  си наумява, че  задачата  трябва  да  решена така и  ако е онака, хоп, редуцират  ти  точките..Така  е и в училищата,  ако се  стремяха да изкарат   максималното от децата без  да ги забиват,  въпросните  щяха да имат  конкурентни  дипломи, нали? А масово не е така..Нашите  деца на техния  фон са  с много  по-високи  дипломи  (не  казвам, забележи, повече знания непременно).  А  това означава, че хич не са  ги  цакали/притискали  толкова  безмилостно,  колкото се жалваме  по  форуми..

Последна редакция: вт, 23 юни 2026, 23:43 от Просто русалка

# 358

Корекция. Повече от половината СМГ са объркали 6-та задача. Твърдя го на базата на 20-минутно чакане пред училището на 19-ти, по време на което чувах само ‘шеста, шеста, шеста’ от ВСИЧКИ излизащи.

Би било покъртително ако е истина. Резултати по училища ще покажат дали е така.

# 359
Моята дъщеря е решила вярно тази прословута задача с 0ла та. Което е странно, защото майка ми, ковто до последно решавашв задачи с нея (учител е), твърдеше, че задачата е противоречива. Та, независимо от резултата на матурата, съм доволна, че се е научила да мисли (дали в калъп, животът ще покаже).

Общи условия

Активация на акаунт