Седмокласна изпитна тема - 22.06 - 28.06 - НВО приключи, адреналинът още не

• 44 251
  • 1 128
  •   80
Отговори
# 1 095
Добрата среда е у дома най-напред. В училище е разнородно, въпреки "селекцията" на НВО. И във високобаловите има опасна среда, и в нискобаловите има свестни деца.

Доста често системата на оценяване е абсурдна. Не може и не бива, учител който вижда талантливо дете по рисуване ( Мецане, Ботев е супер) да пише 5.

Ама това си остава като манталитет и в гимназията. Ето един пресен пример при нас. Синът ми бе извикан да представя училището на турнир по футбол. И спечелиха златен медал, но получи две двойки по предприемачество, защото госпожата не признава проект качен на компютър, искала на хартия🤣. Втората двойка е, че синът не присъствал в часа й, за да провери тетрадката му. И в двата часа детето е освободено...

Относно НВО, смятам че задължително трябва да се въведат контестации. Не може да се упражняват на гърба на децата ни!

# 1 096

Наборката учи в училище, в което най-трудно в града пишат високи оценки. Доста деца се преместиха заради това. Ние останахме и съответно ще е с много нисък успех. Дори по музика има 5.
Кое е това училище?
Лиляната. Има голям шанс да влезе във Френската, но детето не иска. За първи реалистични желания е писала обикновено СОУ и Гимназията по туризъм. Каквото, такова.

# 1 097
Ох, как не се сетих за нея!
Една позната, с която тренирам, такива ужасии ми разказва за детето си и класната по математика, че ще го мести в друго училище.

# 1 098
Моето дете свири на два инструмента, пее, дори участва в училищно тържество с песен и учителя ѝ оида 4 за срока и пет за годината. Куцат ѝ годините – кога е роден Моцарт, в коя година е създадена румба и така.
Иначе и аз се надявам балът да стигне в първите две училища, където са най-желаните паралелки.

# 1 099
  • София
Относно НВО, смятам че задължително трябва да се въведат контестации. Не може да се упражняват на гърба на децата ни!
И как си представяте, че ще се случат нещата практически, ако има контестации? Проверки на контестациите, срокове, класирания... Къде по света има възможност за контестации на приемен изпит?

# 1 100
stella1977 само като прочетох училище, в което най-трудно в града пишат високи оценки, веднага за Патриарха си помислих.
Всички приятелки на дъщерята останаха там, децата от стария ѝ клас също и от тях чувам основно оплаквания. От специализираните им паралелки не едно или две деца се преместиха, защото не издържаха на напрежението.

# 1 101
@Sanaka, имам спомен, че 2018 твоята дъщеря избра Испанската гимназия. Моя приятелка търси мнение за училището и се сетих, че мога да те питам дали сте останали доволни от избора. Тя се колебае между Немската и Испанската.

# 1 102
stella1977 само като прочетох училище, в което най-трудно в града пишат високи оценки, веднага за Патриарха си помислих.
Всички приятелки на дъщерята останаха там, децата от стария ѝ клас също и от тях чувам основно оплаквания. От специализираните им паралелки не едно или две деца се преместиха, защото не издържаха на напрежението.
В специализирана паралелка е, да. Много деца се преместиха точно за да имат по-висок успех заради бала. Най-интересното е, че иска да остане там и го е писала на първите места. Обаче едва ли ще й стигне бала.

# 1 103
И в нашето училище не се пишат много шестици, хич даже. По БЕЛ и математика нямаха шанс за повишаване на оценка, с 5 ще е по двете. При 5 и 6 по разказвателен предмет се оставя 5 за срока, масово 5 и 4 по музика и т.н. Така се отвратихме от учителите, че и дума не може да става за оставане в същото училище.

# 1 104
В българската образователна система по физическо се пишат добри оценки за носене на екип, а по рисуване, за носене на материали. Тоест възнаграждава се мъкненето на тежести. И така са разпределени предметите, че няма ден без рисуване или физическо, съответно всеки ден се мъкне. Момчетата  се научиха да ходят с анцузи, а момичетста с клинове, което стана новата училищна униформа, научиха децата да ходят облечени зле.

# 1 105
  • София
@Sanaka, имам спомен, че 2018 твоята дъщеря избра Испанската гимназия. Моя приятелка търси мнение за училището и се сетих, че мога да те питам дали сте останали доволни от избора. Тя се колебае между Немската и Испанската.
Има отделна тема за Испанската, в която има много мнения и то актуални за гимназията и учителите. Същото е и за Немската.

# 1 106
  • пустинята Гоби
По рисуване донякъде е оправдано да се пишат оценки за носене на материали и използването им разбира се, защото не всеки е художник. При нас се правят изложби и си личи, че не всяка рисунка е шедьовър, но е старателно завършена и помислена, което е похвално. Преди 30 години аз вече не рисувах в час по рисуване, а сега децата го правят, така че според мен няма деградация.

# 1 107
Нашата учителка имаше листа и моливи в стаята и даваше. Лоши оценки пишеше само на този, който не рисува, а не на този, който не може.
 Сега в гимназията продължават да ги гонят за екип по физическо, да носят спортни обувки, да се преобличат. А моята все с чорапогащи, поли, и това и е физическото, да мъкне и да се преоблече, докато обуе екипа и завърже връзките на маратонките и  часът минал. Последният час ги изпитвали на нормативи да тичат, и никой нямал екип, а момичетата все докарани с едни обущета, и не могат. Намерили забравени кецове в съблекалнята и всички тичали една по една с тях. Лошото било, че обувките били 36 номер и моята още я болят пръстите

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 11:16 от Априлски душ

# 1 108
За мен рисуването и музиката са часове, в които децата трябва дс опазнаят света на изкуството. Трябва да се видят на мюзикъли, опери, концерти. Да слушат музика да изграждат усет към нея. Часовете по рисуване да отидат в галерия, да се подготвят презентации, за да се покажат творби на художници. За забавление децата може да се опитст дс рисуват, но без оценка. Просто за отваряне на митогледа. Даже има прекрасни игрални филми за живота на теорци.... Ясно, че няма как всички да бъдат музиканти или художници, но по-голямата част могат да птифобият усет към красотата.
Естествено талантливите деца ще се насочат към такива училища. Останалите може да се потооят в този свят и нямсъ нужда от оценки, с от желание да им покажеш красотата на музиката и изобразителното изкуство.

# 1 109
  • shumen
Моят иска да си остане в същото училище с История и Английски и втори език Испански.Ще пишем него на първо желание.Само се моля,ако остане в същото училище по Математика да не им е същия учител.На второ ще е Хореография сигурно,че другата паралелка в сегашното училище е с Информационни технологии,която той не я иска много.В още едно училище има с История в града,но там не стига,че е далече,а и са повече децата от малцинствата.Не,че имам нещо против тях,но какъвто ми е кротък не знам на какви ще попадне.
По Изобразително е оправдано донякъде да се пишат оценки за носене на материали,защото не всеки рисува.
При нас по физическо има съблекални и се преоблечен,но малко са тези деца.Повечето ходят с долнища тип анцунг.Платненки или маратонки им искаха за физкултурния салон,но така и не се преобуваха,омаляваха чисто нови и спрях да купувам.

Общи условия

Активация на акаунт