Работа, CV-та, HR-и, съвети - 107

• 15 194
  • 527
  •   5
Отговори
# 495
В инженерната сфера е. И аз мисля, че характерът има значение, малко е особен. Самочувствието му по-скоро е ниско, не обратното. Най-вероятно и от университета не е излязъл съвсем подготвен, нали знаете, трябва си и опит.  Та липса на опит, малко по-затворен характер и отделено забелязах, че не всяка задача, която са му давали му допада (не знам дали го е показвал).... не знам какъв съвет да му дам. Освен, че човек трябва да се учи от собствените си грешки и да не си лепи етикети, че не става.

# 496
Не може да си позволи да харесва или не харесва задачите, които му дават, само с 1 година трудов стаж. Капризите - при мама, и то до време.

# 497
Е, хубава работа... На колко от нас всяко нещо което трябва да свърши на работа ни "допада" Joy
Като че ли това да осъзнае първо младежът - нищо не му е сбъркано на него че не всичко му харесва, но това не е достатъчна причина да не върши всяко възложено нещо. А ако нещо не го кефи а пък му е работа - това е негов личен проблем и другите не е нужно даже и да знаят, камо ли да се отразява и на работата.

# 498
Не можем да гадаем поради каква причина са го освободили. Понякога прекалена пасивност и лоши социални умения могат да са причина. Поне при нас такива са тенендциите - основно не се харесват хора заради мързел, невписване в колектива и кофти преценка какво пред кого можеш или не можеш да кажеш.

# 499
Звучи ми, че просто няма причина да го държат. Нито е топ кадър, нито пък приема задачите с удоволствие, липсват му социални умения, не се вписва в колектива. Има един малко по-груб лаф: Е, па за какъв чеп си ми тогава?

# 500
Нека да оставим настрана възможностите за дадената работа на човека. Не ви ли струва, че една година е прекалено дълъг срок? Ако наистина не се справя толкова добре, не би трябвало фирмата да чака толкова дълго време, за да го освободи.

# 501
Какво визирате под пасивност - когато служителят не работи по задачите както трябва, пропуска някои, недовършва или работи по задачите, но не дава предложения за оптимизиране например.

# 502
За съжаление просто изпълнение на задачи, като робот, не предполага развитие.

# 503
Не ми се струва. Често се случва човек в рамките на срока да пази някакво поведение, да показва ентусиазъм от работата, да се старае, именно защото знае, че е в срок на изпитание. И като се успокои, че вече е на безсрочен, да му отпусне края и да покаже и свои неприятни страни на характера. Отделно има и някои задачи, които изискват по-дълго време, за да се види какъв е резултатът от тях и да си мине една година като стой та гледай. Друг е вариантът да е сгафил в някакъв конкретен момент, а не принципно да са били недоволни, но това, за което е сгафил да е толкова важно и определящо, че да са пожелали да се разделят с него въпреки всичко.
Пасивност в срок на обучение може да значи и просто да седи и да гледа, докато някой не спира да му показва и обучава и съответно да върши работа само по нареждане, докато през останалото време си бърка в носа. Разбира се, може и грешката да е в работодателя, че така и не е определил какви точно са задачите му, а в един момент се оказва, че той много няма какво да върши там, тъй като не е запознат със длъжностната си характеристика.

# 504
Не е задължително всеки да търси развитие, важно е натрупването на опит. За мен ако даден служител се справя, т.е. не допуска грешки, работи в срок и т.н., не би следвало да има освобождаване.

# 505
Никой не съкращава/уволнява направо за несправяне с работата без забележки. Да си припомни критиките и забележките, които е получавал и ще разбере доста точно с какво не се е справял, особено ако се припокриват на двете работни места.

# 506
Въпросът е, че понякога забележките също може да са субективни и да не отговарят на реалността, т.е. той може да се е справял с работата, но те да не са го харесали на личностно ниво и за да не го обидят, са му казали, че не се справя.

Ако melange има повече информация дали са му казали нещо по-конкретно, би било добре да сподели.

# 507
  • София
Никой не назначава хора с идеята да ги махне.
Аз виждам няколко човерени лампи:
1. Няма харесвам, няма не харесвам задачи. Прави се всичко, не се коментира. Той, бидейки младши специалист, е буквално на дъното на хранителната верига и няма право на избор. Прави онова, което са му дали, че даже трябва да демонстрира и ентусиазъм.
2. Никой не харесва борсуци. Разбира, че младежът е интровертен, но на работа е редно да комуникира нормално с колегите си. Никой не иска да му мълчи като пукал някой отсреща, да му отговаря едносрично и от сорта.
3. Ако до час не може да се справи с дадена задача, то трябва задължително и проактивно да търси помощ. Не трябва да се бави, да се чуди. За младшите специалисти е ясно, че може да нагълтат вода, имат по-старшите колеги готовност да се включат, но все пак, нали, те нямат ясновидски способности.
4. Никой не бива махан от днес за утре. Преди това е имало доста индикации, че има проблем, вероятно с него са провеждани разговори. Съжалявам да го кажа, зная, че звучи гадно, но идеи с елементи на налагане на мнение никой няма да търпи от младши. Това е положението.
5. Мениджърите също са хора и имат по една нервна система. Ако имаме младши, на пробен срок, като ако има оплаквания от каквото и да е естество - знам, че е грозно, но проблемът се отстранява.

Също така никой не обича и дървената философия. Не познавам момчето, говоря хипотетично и по принцип само. Дано да може да извлече нещо от тук.

# 508
На мен ми направи впечатление от първия пост на melange, това, че той е казал, че не му обясняват подробно. Може и да греша, но това звучи точно като случай на умишлено криене на информация, за да го подхлъзнат. Затова и моето предположение е, че нещата са на личностна основа. Нещо не са му харесали - комуникативни умения, маниер на работа, хигиена и пр. Може и средата да е интригантска, а той да не е такъв.

# 509
По принцип никой няма да си каже - абе яко се издъних. Абсолютно всеки търси да се оправдае.
Измислям си, но ако разговорът е протекъл стандартно, то вероятно репликите са били нещо като:
- как е работата?
- ами не работя вече там
- моля, защо???
- освободиха ме (тук някои пробват първо да обясняват как сами са напуснали)
- ама как, защо????
- ми не знам, казаха, че не съм се справял, ама друго не казаха
(тук има вариации, но накрая изуменият си предлага услугите, уволненият е готов да чуе ОВ)

Проблемът е, че никой не връща папка с подробно разписаното несправяне, обаче и никой не те отпраща с две думи ‘не ставаш’. Винаги има някакво обяснение на детайлите.

Младежът според мен се прави на ударен пред теб, защото може да изпееш на майка му реалните причини. Много е вероятно наистина да не се справя. От описаното аз поне си правя заключение, че е от нежелание да си даде малко повече зор.

Общи условия

Активация на акаунт