Професия учител - 25

• 4 691
  • 103
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте! Предварително искам да уточня, че аз не съм учител, но бих искала да се реализирам в тази сфера. Имам бакалавърска и магистърска степен по икономика. Желанието ми е да запиша допълнителна професионална квалификация за Учител по икономика или евентуално Учител по икономика и туризъм. Такава се предлага от ВСУ и ДИКПО Варна към ШУ. В едното учебно заведение получих доста подробна информация за обучението, практическия стаж и държавния изпит. В другото - доста уклончива информация без конкретни отговори на въпросите ми. Имате ли преки наблюдения за обучението на посочите места и дали дипломата от някое от тях носи "бонуси" при кандидатстване за работа? Имам предвид при равни други условия, ако един кандидат е с диплома от ВСУ, а друг от ДИКПО, дали ще натежи едната диплома повече от другата?
Бих желала да получа възможно най - качественото обучение и затова много се колебая. Както казах, нямам никакъв опит с образователната система (освен ученическите неволи, които всяка майка има), но след почти 20 години в частния сектор, искам да опитам реализация като учител.
Всякакви съвети ще ми бъдат от полза.
Благодаря предварително на всеки, който се включи!

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 09:26 от NSNS.

# 91
  • European Union
Здравейте, колеги!

Предстои ми завръщане към учителската професия след няколкогодишна пауза и признавам, че изпитвам леко притеснение. Ще се радвам, ако тези от вас, които са минали през подобен период, споделят своя опит. Колко време ви отне преходът обратно към училищния ритъм и какво бихте ме посъветвали, за да сведа до минимум трудностите в процеса на адаптация?

Благодаря предварително и весело лято! ☀️
Аз имах пауза от 5 години, след две застъпващи се бременности, нямах нужда от никакъв преход. Първите месеци, когато тръгвах към училище, се чувствах все едно отивам на парти. Малко преувеличено, но определено ми беше много леко. За пет години учениците бяха станали различни - още по-демотивирани (ако това изобщо е възможно при нулевата им мотивация), по-шумни, една идея по-невъзпитани, все едно различно поколение. Но изобщо нямах нужда от адаптация. 10 години по-късно се чувствам преуморена, но тогава ми беше много леко.

# 92
  • Добрич
NSNS., когато директорите подбират учители най-често не се влияят решаващо от висшето учебно заведение, което е завършил кандидата, а от редица други фактори...

Съветвам Ви първо да проучите във Вашия регион какви професионални гимназии има, в които бихте могли да направите катедра и едва тогава да започвате квалификацията, защото може да останете разочарована. 

Въпреки голямата медийна пропаганда, практически недостиг на учители няма (освен в някои населени места и за някои специалности).

С икономически профил трудно се прави катедра и няма много възможност за реализация в училищата.

# 93
Да, първо проверете има ли поле за реализация…
В нашата област има нужда от 4-5 учители по икономически дисциплини. В училища, където това не е профил, ги взимат колеги по география, предприемачество …, за да си направят норматива.

# 94
Да, благодаря за отговорите. Когато проучвах квалификациите попаднах и на Учител по икономика и география. Но аз лично не си представям при завършено средно и висше икономическо образование да попадна в дебрите на география. Както и обратният вариант ми се струва невъзможен - човек, завършил география да преподава икономика. Вероятно е възможно,но все се надявам, че за да обучаваш и преподаваш някаква дисциплина, трябва наистина да я разбираш.
В нашето РУО имаше свободни позиции за Учител по география и икономика, но изискването беше за бакалавърска и/или магистърска степен по география. А иначе за икономика - две обявени свободни позиции, за които изискваха задължително учителска правоспособност.
Наясно съм, че ще е трудна евентуална реализация, особено без връзки и подходящи хора на подходящи места. Затова и имам колебания дали това начинание няма да е труди пари на вятъра.
Доста свободни позиции има за началното образование, но то не е за мен.
Така че въпросът стои отворен и ако имате някакви конкретни препоръки и насоки, с удоволствие шеги прочета и обмисля.
Отново благодаря на дамите, които се включиха с мнение.

# 95
За начален етап има много обяви, но и университетите бълват огромно количество специалисти.
Миналата година за място по заместване в нашето училище имаше близо сто кандидатури!
Моя позната не може трета година да намери за начален в същото време.

Иначе съм съгласна с Вас, че не е редно да преподаваш нещо, което не разбираш в дълбочина, но много колеги го правят не от желание, а от нужда да запълнят норматива си с нещо.

Нормативите по история и география не са малки и често колегите взимат още нещо, за да имат часове. Да не говорим, че и учениците намаляват. Почти всяко училище обяви свободни места след седми клас.
Нека се замислим колко училища са затворили в селата и колко паралелки в градовете са съкратени. Но това е друга тема Simple Smile

И 2 обяви в РУО за мен са крайно малко и не показват липса на кадри.

# 96
  • Добрич
Скрит текст:
Да, благодаря за отговорите. Когато проучвах квалификациите попаднах и на Учител по икономика и география. Но аз лично не си представям при завършено средно и висше икономическо образование да попадна в дебрите на география. Както и обратният вариант ми се струва невъзможен - човек, завършил география да преподава икономика. Вероятно е възможно,но все се надявам, че за да обучаваш и преподаваш някаква дисциплина, трябва наистина да я разбираш.
В нашето РУО имаше свободни позиции за Учител по география и икономика, но изискването беше за бакалавърска и/или магистърска степен по география.
Скрит текст:
А иначе за икономика - две обявени свободни позиции, за които изискваха задължително учителска правоспособност.
Наясно съм, че ще е трудна евентуална реализация, особено без връзки и подходящи хора на подходящи места. Затова и имам колебания дали това начинание няма да е труди пари на вятъра.
Доста свободни позиции има за началното образование, но то не е за мен.
Така че въпросът стои отворен и ако имате някакви конкретни препоръки и насоки, с удоволствие шеги прочета и обмисля.
Отново благодаря на дамите, които се включиха с мнение.

NSNS.  предметът се казва така "география и икономика", но това значи география.

Сега всичките предмети са с дълги имена:
- история и цивилизации;
-  биология и здравно образование;
- химия и опазване на околната среда;
- физика и астрономия

и т.н.

"Реформа"...

# 97
  • Пловдив
NSNS., не се заблуждавайте, че ви трябва висока компетентност по предмета, за да го преподавате. Качеството на преподаване ще е последното нещо, което ще ви вълнува в тази професия. Никой не го измерва, а и няма как. Освен това, вие ще трябва да свалите нивото на преподаване до най-слабите звена в класа (така иска МОН). Повечето деца са силно демотивирани да учат каквото и да е, а училището им е последен приоритет. А на вас, от купищата бумащина покрай учителската професия, преподаването ще ви е последен приоритет.
Казвам го с опит в горен курс, тъй като си представям, че натам се е насочила потребителката. И аз имах подобна на нейната романтична представа за учителската професия.
В долен курс все още се забелязва някаква мотивация и уважение към учителя.

# 98
Съгласна съм с това, че нивото на преподаване трябва да е съобразено с нивото на учениците. Но все пак, вярвам че с правилния подход можеш да запалиш искрата.
Със сигурност нямам романтична представа за учителската професия. Наясно съм, че всяко начало е трудно и всяка система си има своите особености и тънки моменти. Бумащината по-скоро не ме плаши. Настоящата ми професия всеки ден ме среща с купища бумащина и челен сблъсък с бюрокрацията като цяло.
По-скоро ме притеснява липсата на предложения за работа, и това ми начинание да се окаже загуба на време, труд и пари. Във всички теми назад чета за трудностите въобще за започване на работа,а след това за запазване на мястото(ако е по заместване), както и за покриването на необходимия брой часове.
Така или иначе имам още малко време, за да помисля и да взема окончателно решение.
Благодаря още веднъж за отделеното време.

# 99
Ще се включа с коментар за тези свободни места в същото споменато РУО. Имам малък стаж като учител и нужната квалификация. Познайте дали се обадиха за интервю. Никаква реакция. Миналата година отново си бяха пуснали, че търсят учител по икономика и отново - нищо. Не искам да Ви отказвам, но е много трудно да се влезе без връзки.

# 100
Благодаря за споделеното!

# 101
  • у дома
С икономическо образование и преквалификация може да се стане и учител по математика-те поне са доста търсени, но е добре да сте били на ти с предмета в училище.

Последна редакция: нд, 26 юли 2026, 18:09 от svetlaem

# 102
Да, добро е последното предложение. Значително по-лесно ще си намерите работа, NSNS.

# 103
  • у дома
Инженерните специалисти също за година-година и половина с преквалификация могат да станат учители по математика...
Наблюденията ми в нашия град е, че две от най-добре справящите се последните години като учители по математика са точно били икономист и инженер.Обаче и двете са учили в МГ,а това има значение.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 21:59 от svetlaem

Общи условия

Активация на акаунт