20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 20 450
  • 435
  •   54
Отговори
# 60
Успех на всички на 2ро класиране. Аз чакам за приятелско дете Simple Smile

За ТУЕС трябва да знаете, че има много силна общност, която се подкрепя напред в годините. Това е много значим фактор. Но от друга страна е професионално училище, което вече беше обяснено, че може да затрудни кандидатсване в университет в чужбина, ако е академичен, а не професионален. Също така детето трябва да го влече много програмирането, защото доколкото знам това е голяма част от ежедневието там.

# 61
В Туес в зависимост от паралелката има повече наблягане по математика или по-малко.

В СмГ наблягането е ясно, но и по другите предмети има натиск, защото учителите се дразнят, че им се подценяват часовете.

Ако обича да ходи на състезания и олимпиади по математика - ПЧМГ е алтернатива, особено ако парите не са решаващ фактор.

За смг /нпмг сме коментирали много, че:
- нвото по математика не успява да отсее деца с наистина математически профил, както примерно го прави математика за всеки в 5-ти клас.
- в един момент става решаващ БЕЛ, което е абсурдно.

Но да не влизаме в тая тема с недомислите на МОН.

# 62
  • Sofia
Успех на всички на 2ро класиране. Аз чакам за приятелско дете Simple Smile

За ТУЕС трябва да знаете, че има много силна общност, която се подкрепя напред в годините. Това е много значим фактор. Но от друга страна е професионално училище, което вече беше обяснено, че може да затрудни кандидатсване в университет в чужбина, ако е академичен, а не професионален. Също така детето трябва да го влече много програмирането, защото доколкото знам това е голяма част от ежедневието там.

Абсолютно съм наясно, защото големият син е 11 клас в Туес. Програмист засега няма да става, на средата много ми харесва. Задружни са, помагат си за проекти, контролни, винаги ще се намери кой да ти обясни нещо, което не разбираш.
Сега не знам дали да повторим избора заради тези плюсове или да изберем “стандартна” гимназия със силна математика…

# 63
С уговорката, че заради ограничените възможности за прием в академични университети извън България, не съм голям фен на професионалните гимназии, във Вашия случай бих препоръчала ПЧМГ. Имат доста плюсове, имат и минуси като всяко училище. За мен лично най-големият минус в гимназиален етап са малкият брой ученици и униформите. По отношение на натиска върху математика и информатика - ако сравняваме СМГ и ПЧМГ (прогимназиален етап, личен опит) по-сериозен е този в СМГ. В ПЧМГ не ми допадаше решаването на много и еднотипни задачи предимно от групи А и Б. В СМГ се наблягаше повече на задачи от група В и домашните като обем бяха по-малко, но като сложност значително по-сериозни. В СМГ програмираха на C++, докато в ПЧМГ имаха само КМИТ.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 19:47 от silan

# 64
Май няма нито едно момче в паралелката с Испански тази година. Имате ли представа дали повечето деца са се записали, че това ни е едно от желанията за второ класиране?

Да, засега няма момчета.
Нямам представа, но при записването (подаване на заявление) с нас имаше още 4-5 деца, от които само едно се записа.

# 65
Май няма нито едно момче в паралелката с Испански тази година. Имате ли представа дали повечето деца са се записали, че това ни е едно от желанията за второ класиране?

Да, засега няма момчета.
Нямам представа, но при записването (подаване на заявление) с нас имаше още 4-5 деца, от които само едно се записа.
Много Ви благодаря! Давате ми искрица надежда.
Относно академичните университети в чужбина - диплома от СУ по-добре ли е от професионална гимназия?

# 66
  • София
От къде може да се пазаруват различни цветове фланелки, на които после да сложим логото на училището?
https://global.direct.asda.com/george/clothing/10,default,sc.html
Имат секция school ,изпращат и до България, аз ги ползвам с gabco, цените са повече от народни и има всичко от бельо до якета различни цветове,качеството е много добро
Моля за задължителната литература 8 клас, на нас не са ни дали . Благодаря

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 20:04 от dtrifonova

# 67
Запис, благодаря за темата и успех на всички, чакащи второ класиране! И моето дете освободи място, но в ПЧМГ. Деца от класа освободиха за АК. Може пък да има раздвижване и дано на всички им е  на късмет! 🍀

# 68

https://chitanka.info/collections/school/viii-class

Тук ми харесва, защото направо влизаш и четеш.

# 69
По-добре попитайте в бъдещото си училище. На нас ни дадоха списък от старото, но се оказа, че в новото училище изискват две съвсем различни книги. Освен това две от книгите в списъка на старото училище изобщо липсват в новия списък. Не за първи път ми се случва да виждам разлика в литературата за през лятото от различни училища – все едно учат различни неща.

# 70
Докато се включа в новата тема, набързо сте навъртяли пет страници. Ще залагаме ли за час на класирането утре, или е традиция само за първо? 🤪

# 71
Преди обяд ще е. В 11,25 ч.

# 72
Залагам на 10,10часа.

# 73
  • София
12:45

# 74
Предния път май към 12.30 беше и сега така.
Все си мислех че второто класиране е дребна работа, ама не изневериха на себе си.

Общи условия

Активация на акаунт