Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 14 246
  • 264
  •   3
Отговори
# 210
  • София
Ако има места в училището, в което са записани на второ класиране, пак си е връщане, нищо, че не е на тяхното конкретно място. Виждаш места в най-желаното училище, виждаш, че има места и в твоето, и си правиш сметката, че дори и ако не успееш за най-желаното, пак можеш да се върнеш в "твоето" от второ класиране. Те местата не са поименни. Joy

# 211
  • София
Ако има места в училището, в което са записани на второ класиране, пак си е връщане, нищо, че не е на тяхното конкретно място. Виждаш места в най-желаното училище, виждаш, че има места и в твоето, и си правиш сметката, че дори и ако не успееш за най-желаното, пак можеш да се върнеш в "твоето" от второ класиране. Те местата не са поименни. Joy
Това имах предвид, благодаря.
Не знам защо се хванаха за думата.

Тези аномалии идват от това, че трето класиране си е отделно, започва се отначало и тогава високобалови, мигриращи деца стават изведнъж минималния бал на паралелката.
Интересни са тези врътки, но винаги съм се чудела как имат нерви някои да не се записват, да мислят стратегии и да тичат между училищата.
При всички случаи децата с висок бал могат да си позволят това упражнение и го правят очевидно.

# 212
Ако ще сме точни  - прекласирани да, но не върнати Wink
Защото не е върнати, а прекласирани там!
Санака обича да е точна Wink

# 213
  • София
Но не е задължително да сме точни - смисълът е същият. Правиш си сметката, че в най-лошия случай ще се върнеш/прекласираш там, откъдето си се отписал и действаш. То и прекласиране не е точно в случая. Прекласиране има на второ класиране, когато не успееш да са предвижиш напред. На трето си е ново класиране, дори и да е в същата паралелка.

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 10:39 от sanaka

# 214
Всъщност вчера се замислих как има още една "вратичка", пак при достатъчно висок бал .
Отписваш се на второ, участваш за трето класиране и се целиш в топ мястото, което искаш Wink
При подредбата на желания пишеш това топ място на първо желамие и веднага след това мястото, което си освободил ти.
На трето класиране, ако не си влязъл на първо желание, 99.9% си влязъл в мястото, което ти самият си освободил.

Не се записваш.
Така на четвърто класиране твоето място си те чака, но ако случайно топ мястото, което целиш също се появи - имаш шанс за него, с нулев риск.

И така.

# 215
  • София
Нулев риск на трето и четвърто класиране - няма. В най-добрия случай има премерен риск.

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 11:47 от sanaka

# 216
elvida, "твоето" освободено място от втори класиране, ще се покаже чак на 4-то, нали досега това обясняваме. Тоест, на трето ще играеш само за онова, което искаш, няма как за "твоето". Чак на 4-то можеш за него!

# 217
  • София
Схемите не винаги проработват.
Освободеното място от второ класиране е само, ако не се запишеш. То отива на трето. И тогава междувременно някой с по-нисък бал ще го е заел на трето.
Ако си изтеглиш дипломата - тогава отива мястото ти на четвърто.

# 218
Мисля, че не си ме разбрала Wink
Ако се не се запишеш на второ класиране или се отпишеш преди да излезе план приема за трето класиране е идеята.

Както и да е, идеята я схванахте
elvida, "твоето" освободено място от втори класиране, ще се покаже чак на 4-то, нали досега това обясняваме. Тоест, на трето ще играеш само за онова, което искаш, няма как за "твоето". Чак на 4-то можеш за него!

# 219
Не, ти не го разбираш - не работи твоята схема така, както ти го мислиш.
Няма да го потретвам.
Ако не се запишеш на второ е едно, ако се отпишеш - става друго.

Ако искаш да кажеш, че в първия ден за записване на второ записваш, после на втория ходиш да отпишеш, без да видиш свободните места.... що пък не, може някой да си няма друга работа и да го прави. Но не вярвам масово хората да действат така нелогично и безразсъдно. Не за друго, но не знаят на трето ще има ли или няма да има свободни места в горните желания. И най-вече дали някой няма да им отмъкне сигурното място от 2-ро класиране.

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 13:40 от aDream

# 220
aDream,
Ето, че когато се помисли малко, има ефект.

Аз не твърдя, че няма риск ( Санака ме поправи правилно, че терминът е премерен риск).
Но реално с достатъчно висок бал за паралелката мога да държа мясторо до 4-рто класиране, и да се надявам да се освободи първото ми желание.

Защото всичко това има смисъл, ако не си влязъл първо желание.

Не, ти не го разбираш - не работи твоята схема така, както ти го мислиш.
Няма да го потретвам.
Ако не се запишеш на второ е едно, ако се отпишеш - става друго.

Ако искаш да кажеш, че в първия ден за записване на второ записваш, после на втория ходиш да отпишеш, без да видиш свободните места.... що пък не, може някой да си няма друга работа и да го прави. Но не вярвам масово хората да действат така нелогично и безразсъдно. Не за друго, но не знаят на трето ще има ли или няма да има свободни места в горните желания. И най-вече дали някой няма да им отмъкне сигурното място от 2-ро класиране.

# 221
Малко ще сменя темата: за миналите по този път - давайте препоръки за школи по немски в София за уни в немскоговоряща страна. Ще започне чедото от Б1. Търси се подготовка за сертификати и по възможност отключване на говоримия език. Гледаме Гьоте и Берлитз. Ще се радвам да прочета впечатления и съм отворена за други предложения.
Чедото ще учи с първи език английски. Математиката беше по-важна от езика, затова сега езикът ще се учи извън училище.

Погледнете и курсовете на Алианса. Бяхме в сходна ситуация преди няколко години. Там мисля са до В.2.2. Последната година за сертификата се готвеше с индивидуални уроци и един курс към Гьоте. Синът ми беше много доволен от Алианса.
Курсът към Гьоте беше малко разочароващ за него, но все пак мисля че не беше излишен.

# 222
Свободните места ще бъдат обявени на 17.08. Веднага след това започва кандидатстването за тях по обявения график. Примерно 2АЕГ отсега са обявили, че класирането им ще е на 20.08.
За тези класирания трябва ли ти дипломата оригинал?
За всички класирания до началото на учебната година искат диплома оригинал. Ако излезе място след началото на октомври например тогава искат копие. Места не се обявяват един месец преди края на срока.

# 223
  • софия
Аз взех нещо да се притеснявам. Записахме се сутринта в 9 ч. и статусът ни продължава да е незаписан. Има ли възможност да стане грешка и да не го променят? Знам, че утре излизат свободните места за четвърто класиране. Да не вземем да останем без място Simple Smile

# 224
  • Варна
Нали имате входящ номер на документите? Няма как да стане грешка. Аз, след като записах моя не съм влизала повече в системата на МОН. Нямам идея кога точно са го отразили, не ме е интересувало.

Общи условия

Активация на акаунт