Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 31 361
  • 648
  •   44
Отговори
# 600
Мисля че има объркване, затова да уточня. Университетите не искат FCE с колкото и точки да е взет. Искат САЕ ( С1 Адвансд) . Нищо че примерно някой има FCE ниво А, което  съответства на С1 на FCE. Следва логиката че за САЕ форматът на сертифициране -  както Магента подчерта - изисква повече познания, които демонстрират зрялост не само що касае английския език. Темите които се обсъждат в частта на спийкинга  изискват по-широк кръгозор, култура и т.н. Не е въпроса само да се говори правилен английски, а е от значение и съдържанието на разговора. Темите са изключително разнообразни и непредвидими.

За FCE  информация тук
https://englishacademy.bg/varna/exams/fce-exam

В момента FСЕ има 4 сфери на тестване ( четене, писане, слушане говорене)  САЕ има 5 сфери ( четене, писане, употреба на английски език и слушане се провеждат в един и същи ден. Устният изпит може да бъде в друг ден) . Така че FCE  даже в ниво А   няма как да се равнява на САЕ   С1 дори в частта С ( най-ниската). Изобразеното на снимката е Кеймбридж сертификат FCE, но  с рамка с 5 сфери на тестване, а не с 4 както казах че е написано на сайта на Кеймбридж центъра за сертифициране е в момента.

В момента сертификатите изглеждат абсолютно по същия начин както на снимката. Даже подписът е същия Simple Smile  Първата снимка имам предвид. Втората снимка, където точките са 6-7-8 е Йелтс. В Кеймбридж сертификата Разликите са в онзи ред дето пише First English  certificate и Certificate in Advanced English. И на следващия ред ESOL international (First) и  ESOL international (Аdvanced)

Последна редакция: ср, 05 авг 2026, 02:51 от _re_ge

# 601
Ама не е вярно просто. Собственият ти линк го показва. Единствено е вярно, че има университети, които искат непременно САЕ. Университетите са автономни и всеки има собствени изисквания. Но всичко друго просто не е така.
И сертификатите не изглеждат както на снимката. Но да, снимката е доказателство че детето има FCE grade A, което си е С1.

# 602
Добро утро.

Пожелавам успех на децата, които днес ще намерят своите места в училищата. До 5-то класиране да не се стига, че да няма опънати майчини нерви до краен предел.

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

# 603
  • софия
Добро утро.

Пожелавам успех на децата, които днес ще намерят своите места в училищата. До 5-то класиране да не се стига, че да няма опънати майчини нерви до краен предел.

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
Ей, вярно. Ще видим какво се случва с баловете, че ми е интересно на нашето място с какъв бал  е прието момченце Simple Smile Иначе темата сертификати на мен нищо не ми говори Simple Smile И голямото и малкото никога не са учили език допълнително извън училище. Гледам и двамата се справят с английския, не им знам нивото какво им е Simple Smile Големият обаче се зае сам да учи японски, гледа анимации със субтитри на английски и говор на японски. Навсякъде е пълно с листчета по бюрото му с думи, от едната страна на английски, от другата - къщички Simple Smile Има и някакви сертификати за ниво 5 и ниво 4, сега ще се явява за ниво 3, но и това нищо не ми говори Simple Smile Щом му харесва нека да го учи Simple Smile Успех на дечицата днес!

# 604
Успех днес!

Благодаря на включилите се за темата за сертификата. Горе- долу успях да обобщя:)
В2 не е никак високо ниво
Grage A не ти удостоверява по-високата степен, независимо че в сертификата е вписана.
Важно е да се проучат университетите, в които детето планира да кандидатства.
За повечето хора да удостовериш FCE е ненужно, тъй като сам по себе си не се изисква никъде.

# 605
  • София
Успех днес!

Благодаря на включилите се за темата за сертификата. Горе- долу успях да обобщя:)
В2 не е никак високо ниво
Grage A не ти удостоверява по-високата степен, независимо че в сертификата е вписана.
Важно е да се проучат университетите, в които детето планира да кандидатства.
За повечето хора да удостовериш FCE е ненужно, тъй като сам по себе си не се изисква никъде.

Това не е вярно. В белгийски университете се приема със сертификат FCE.

# 606
Определено, когато децата стигнат до 11 клас, живот и здраве, е добре пак да се обсъди тази тема😄
Вероятно част от децата ще са ориентирани къде ще искат да учат и ще е полезно да се знае.
Възможно е и в България в специалностите на чужд език също да се изисква сертификат.
Обаче, дотогава има време. Сега да се съсредоточим с първите гимназиални години.

Успех днес на децата да, рискът им да спечели и да влязат там, където искат!

# 607
Понеже сме на финалната права с номер 3 Wink та да кажа. Почти във всеки университет търсят IELTS.

# 608
Татко Мецане, надявам се, че не подвеждам, просто не се задълбочавам в неща, които не ме интересуват. С изпита на детето беше така. Видях, че е бил четири части, но наистина бях забравила.

Иначе аз също се дразня, че детето е по-добре по английски, отколкото по български. Просто тя мисли на английски, заобиколена е от приятели, които говорят добър английски и само така общуват, чете на английски. За мой ужас тя пише без грешка на английски и дори някак си по-красиви и четливо. На български особено, когато конструира изречения допуска грешки и понякога не се разбира какво точно е написала, да не горим за грознописа. Първата книга, която прочете на английски (изключвам преди това кратки текстове) беше "Том Сойер" и аз ѝ дадох тетрадка речник и ѝ обясних да си записва непознатите думи и да ги учи. Тя ми заяви, че няма непознати думи, просто не ги знае на български. Ами изпаднах в амок и честно не знаех какво да кажа.
За съжаление до момента има проблем с четене на български. Не ѝ харесват българските преводи, а за съжаление българската литература изобщо не я грабва.

В чужбина ли е живяло това дете? Защото ми се струва абсурдно за 14 години да не научи езика на държавата, в която живее. Дори децата, които живеят с родителите си в чужбина,  до тази възраст научават перфектно и двата езика. А на нея и английският й не е перфектен,  както се вижда от сертификата, а българският й бил по-зле...

# 609
  • София
Първо, не знам деца почнали да учат от първи клас в чужбина и непосещаващи българско училище, как точно научават български език перфектно и какво се разбира под перфектно.

Второ, има много деца, които се изразяват по-добре на английски, поне до даден момент, защото всички филми, видеа в мрежата, компютърни игри са на английски. Нашето и до ден днешен ме пита за някоя дума на английски как е на български, просто не знае въобще българския еквивалент, макар да не забелязвам да е зле по български, напротив пише и говори грамотно и без грешки, доскоро обаче пишеше на български много грозно. Докато на английски си пишеше още от първи клас четливо и прегледно.

Трето - има деца, които попиват чуждите езици без усилия, особено английския.

# 610
Не знам какво за Вас е перфектно, но аз не очаквам перфектност от детето. Английският ѝ за ниво В1 е отличен и затова се е явила на изпит.
Споделих, че българският не е добър, но реално е много по-добър от редица български журналисти от националните медии.

# 611
Не ви следя детайлно, чета по диагонал, но ако детето не е учило в чужбина началните класове, ми се струва пресилено и неестествено да знае повече друг език, отколкото майчиния си. Естествено, ако майката е българка. Grinning

# 612
С нетърпение чакам да мине одисеята кандидатстване след 7 клас и да си останем само майките, които 7 години споделяме трудности, успехи, болести и какво ли не без да съдим другите. Ние виртуално познаваме вече 7 години децата си и даже се радваме и тъгуваме с тях. Яаст от нас спряха да пишат, защото назидателния тон, иронията, подчертаната перфектност идват в повече.

# 613
Не беше много деликатно изгонването Grinning

# 614
Понеже сме на финалната права с номер 3 Wink та да кажа. Почти във всеки университет търсят IELTS.

Извадка от Икономическия университет във Виена:

"Необходимо владеене на английски език за бакалавърска степен
 Не се изискват владеене на немски език за прием в бакалавърската програма по бизнес и икономика на английски език .
Трябва обаче да представите едно от следните доказателства за владеене на английски език не по-късно от личното ви приемане в редовната програма:

Положителна оценка по английски език съгласно диплома за завършване на училище , издадена от училище в рамките на Европейския съюз, ЕИП или Швейцария.

TOEFL 85 / TOEFL iBT Home Edition 85 (Официален сертификат или предварителен резултат от теста) (B2)

IELTS 6.0 [(Онлайн) Академична версия] (Официален сертификат или предварителен резултат от теста) (B2)

Cambridge English: Първи (FCE-B2), CAE (Сертификат по напреднал английски език-B2), CPE (Сертификат за владеене на английски език-B2), BEC Higher (Сертификат по бизнес английски - Higher-B2), BEC Vantage (Сертификат по бизнес английски Vantage-B2)

PTE Академичен (мин. 70 точки)

Oxford Test of English/Oxford Test of English Advanced (минимум 125 точки - B2): Този сертификат се предлага например от WU Business Language Center.

Сертификат за владеене на език от езиков център на австрийски университет на ниво B2"

Трябва да се проверява за всеки конкретен университет.

Ясно е, че критерият в БГ мама е на космическо ниво. За мен е важно да зная, че щом в солиден университет като Виенския приемат и FCЕ, значи нивото е достатъчно.

Gigi, извинявай за натрапването. Нищо лично, но дискусията за сертификатите беше полезна, поне за мен.

Последна редакция: ср, 05 авг 2026, 10:49 от Compass

Общи условия

Активация на акаунт