Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 21 064
  • 446
  •   30
Отговори
# 435
  • София
В интерес на истината, профили имаше и по наше време. Завършила съм АЕГ (не софийска) и помня, че в тогавашния 11 клас (днешен 12-ти) избирахме профили и ни разделяха класовете по тях. Беше само последната година, но пак се фокусирахме върху това, което ще следваме. Тази тенденция не е нова, нито толкова лоша. На мен ми харесва така, а идеални неща никъде няма, най-вече в образованието.
Стана ми любопитно, каква е системата в Германия за горния етап, че сте толкова ужасени от нея?

# 436
  • София
Санака,   в  частта  с "профилите"  съм  съгласна, бяха  по-скоро като  ИУЧ.  Но не мисля пак, че  всички учеха  всичко до края. Почти  съм сигурна, че  в 12  клас  дъщерите ми не  учеха  химия  в профил математика и информатика.  А на едната  точно  химията й  беше  много необходима  в 1 курс.

jasmin, в най-общ  вид -  разделят  децата  още  от  5 клас на  3 различни потока:  Gymnasium,  Realschule ,  Hauptschule.  Завършването на  всяко от тях те  движи  по определен  коловоз.  Най-лесно, без  препятствия, заложени от системата,  до  ВУЗ може да  стигне  завършващият гимназия и  държал  техните матури  (Абитур).  Но както казах и в  предходния  си пост, това е нещо  тотално неприложимо  тук и никой не би  го копирал като  положителна  чужда практика.  То  си има, обаче,  своите  обяснения на местна  почва  +  основанията  за  сериозна критика,  разбира  се.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 19:37 от Просто русалка

# 437
  • София
Русалка, защото по учебна програма тогава химия се учеше до 11-ти клас. За всички беше така /освен, ако не е профил/. Но дипломите за средно образование включваха 9-12 клас. А сега, ако не си профил химия, в дипломата изобщо няма да имаш вписана оценка и хорариум по химия.

# 438
  • София
Аха,  това  с 11 клас  съм го забравила за химията, явно не е важало за  физиката.  Понеже нея  си я  учеха и  в 12-ти, без да им е  профил.Иначе  ясно, че   дипломата включваше  9-12 клас.

Колкото  до   копирането на  чуждото,  копираме, да, ама  частично.  Примерно чуждите  системи, с които ни  уеднаквиха,  приемат  при кандидатстване дипломата  от втори  гимназиален етап,  т.е   11 и  12 клас.  Но тяхната  включва и матурите  в  общия  успех.  Нашата не, те  просто  са  вписани, но не са  калкулирани  в крайната оценка.

# 439
​Когато от ранна възраст започнем да ги пресоваме в тесни рамки и ранни избори, им отнемаме най-хубавото – правото просто да бъдат ученици и да се търсят.
 В желанието си да "побългарим" чужди модели, сякаш забравяме защо сме ги взели и всъщност не ги приспособяваме към нашата действителност.

# 440
Аз си мисля, че сигурно 90% от хората работят нещо, което са учили или са си намерили като свободно работно място. Работят го, защото им плащат за това, мечтите са безплатни, но сиренето е с пари! Малцина (като дял) са тези, които хем работят това, което са мечтали, хем харесват и заплатата. По-голяма част от хората не харесват в по-малка или по-голяма степен това, което работят - на принципа "Няма пълно щастие!". Все с нещо трябва да се примирят. Дори да работят това, което са искали и са учили, пак действителността често се разминава с мечтите. И това е част от жизнените уроци, които получаваме чак, когато реално почнем да работим.

Да, знам, че има изключения - 100% съвпадение между мечти, образование и работа. Но не е чак толкова често срещано.

Санака, мисля, че точно едновремешната система ни беше предимството, когато българи отиваха да работят в чужбина след виШу. Това, което се изтъква като минус на тази система - че нямало задълбочена подготовка само в едно дадено направление, специализация, че преди сме бълвали всичколози, за мен беше най-голямото ни предимство. Когато като "всичколог" си усвоил най-фундаментални части от широката специалност, тогава много по-лесно можеш да специализираш в каквото се наложи или искаш. Ако от самото начало във ВУЗ минаваш бегло основите и след това задълбаваш само в 1 направление, смяната на направлението, ако се наложи (а понякога се налага), е много по-трудна. Точно защото ти липсват общи фундаментални знания в дадена широка област.
Но това са си само мои разсъждения, полза от тях - никаква.
Ето пак да кажа за техникумите едно време - даваха задълбочена и фундаментална, и практическа подготовка. Както биха казали някои съфорумки - най-мотивираните и най-амбициозните продължаваха във ВУЗ, най-често в съответните технически специалности. И обучението във ВУЗ след техникум е било винаги по-лесно - и част от висшата математика вече са минали в техникума, и физика допълнително, и основите на фундаментални инженерни специалности. А тези, по-лежерните, които не са имали възможности (интелектуални или финансови), или не са имали желание, са започвали работа.

Повечето от вас са чували, че Маргарет Тачър е идвала в България като министър на образованието и е посетила 2 английски гимназии (в София и Русе) и техникума по химическа промишленост  в Стара Загора. Точно от техникума е била изключително впечатлена, може би и защото тя самата е завършила химия във ВУЗ.
Ето един линк със снимки от посещението й в техникума в Стара Загора - обърнете внимание какво е написано на дъската - Перманганометрия. Аз нямам представа какво означава това (освен, че произлиза от "перманганат") , най-вероятно само студенти по химия знаят. Т.е. в този техникум са изучавали материал от "хорариума" на един ВУЗ.
https://bunt.bg/margaret-tachar-udivena-ot-balgarskoto-obrazovan … -predi-45-godini/
А за баща ми, завършил Електротехникум "Киров", също съм споменавала. В един момент Киров се отделя от Механотехникума (Сталин), но и двата са били изключително престижни и са давали много сериозни знания по математика, физика и специални технически дисциплини. Сградата на бившия електротехникум "Киров", след отделянето му от Механотехникума (който е на ъгъла на Стамболийски и Опълченска, май АССГ ще се мести от есента там), е на Скобелев, срещу МВР болница, ПЧМГ е там, май.
И най-вече за Механотехникума пускам линк, защото има описание на обучението и имена на предмети и учители просто да видите какво се е учило (не изчерпателно).
https://stara-sofia.blogspot.com/2017/04/blog-post.html

Някой беше попитал какво е това "реална гимназия" - ето на този линк интересна информация за сегашната МГ в Русе, уч. година 1937-1938 г. - с конспекта за зрелостен изпит по математика в реална, не в математическа гимназия и темата за самия изпит (на снимки).
https://www.facebook.com/groups/zaKachestvenaiInovativnaObrazova … 9737912262905594/

Пускам тези линкове, за да се види, че не бленувам по социализЪма, а едновремешната ни образователна система си имаше много силни страни, като основите са заложени още след Освобождението от турско робство (упс, османско какво-беше-там).

Надявам се да ви е интересно с линковете.

# 441
Много ми харесва идеята на повечето тук за свободната воля и това как училището е само учене и забавление , а пък разбираш ли, то някак си в 11-12 клас ще изкристализира от само себе си бъдещото развитие.

Или казано по друг начин - важното е средата да е добра, училището елитно, оценките добри - другото само ще дойде.

Аз лично искам да избегна нещата, които съм правила аз :
В седми клас се усетих, че всички изведнъж ще се махнат и ще отидат в хубави училища, и аз ще остана в класа на никъде влезлите, та наваксвах.
Влязох в елитното училище Х( АЕГ), защото най-добрата ми приятвлка искаше да заминава в Америка ( техните бяха спечелили зелена карта)
В 11 клас нашите насила ме записаха на уроци по математика, защото смятах, че нямам нужда и накрая между ТУ и СУ, избрах заради чисто мои си схващания, че е яко да си инеженер и да се занимаваш с програниране ( тогава Джонсън Контролс бяха на мода, но аз не ги бях чувала).

През цялото време нашите бяха - каквото си решиш, имаш отличен успех, добра дисциплина, значи си осъзнат индивид.

И тогава, някъде около втори курс осъзнах колко съм грешала и как моите представи се сблъскват с баба Лампа ( Лила Доневска) и нейния антураж с лекции отпреди 30 години.
Така че, истината е някъде там и всеки си я разбира както иска.

Това че си умен, не означава, че знаеш какво искаш или осъзнаваш изборите си, особено ако нямаш данни за да направиш изводи.

# 442

jasmin, в най-общ  вид -  разделят  децата  още  от  5 клас на  3 различни потока:  Gymnasium,  Realschule ,  Hauptschule.  Завършването на  всяко от тях те  движи  по определен  коловоз.  Най-лесно, без  препятствия, заложени от системата,  до  ВУЗ може да  стигне  завършващият гимназия и  държал  техните матури  (Абитур).  Но както казах и в  предходния  си пост, това е нещо  тотално неприложимо  тук и никой не би  го копирал като  положителна  чужда практика.  То  си има, обаче,  своите  обяснения на местна  почва  +  основанията  за  сериозна критика,  разбира  се.

Русалке, кой разделя децата в Германия след 5 клас? От самото училище ли? Без родителите да имат правото на избор? Това ми звучи много невероятно!

Ще ми е интересно да разбера системата и принципите на разделяне.

# 443
Системата в Германия не се е променила много от детството на Ерих Кестнер в началото на 20 век. 😃
Иначе най-справедливо ще е изпитите да са тест за интелигентност IQ. Преди години жената с най-високо IQ беше безработна, после я назначиха на някаква държавна служба. Високото IQ не е в комплект със социални умения и реализация.

# 444
  • София
Хайде, още 5 години ще имат възможност да са деца. Няма нужда да възприемат всичко чак толкова сериозно и отговорно. Няма да си провалят бъдещето, защото отсега не са планирали всичко. Как да са наясно какво искат, като не са пробвали още почти нищо. Плановете се променят, в живота има изненади, това не е лошо нещо. Застраховка, че няма да сгрешиш в избора и стратегията няма, а контролът е измамно чувство.

# 445
Хайде, още 5 години ще имат възможност да са деца. Няма нужда да възприемат всичко чак толкова сериозно и отговорно. Няма да си провалят бъдещето, защото отсега не са планирали всичко. Как да са наясно какво искат, като не са пробвали още почти нищо. Плановете се променят, в живота има изненади, това не е лошо нещо. Застраховка, че няма да сгрешиш в избора и стратегията няма, а контролът е измамно чувство.

На голямото изведнъж му просветна с какво иска да се занимава, та му беше необходимо в много бърз порядък да наваксва пропуските от училищен материал.

Малкото от 2. клас тръгна на състезания по математика. Баща ѝ я запали по астрономията, телескоп купихме да гледат небесните тела, снебитваха се по нощите, мъкнейки телескопа. Девойката вдигна на ура училището си да ѝ организира да участва в олимпиадата по астрономия, защото до този момент никой от възпитаниците на кварталното училище не беше проявявал желание да участва в подобна олимциада. Изведнъж в 6.клас реши, че иска да кандидатства физика в НПМГ. Баща ѝ целия 6. клас я подготвя по физика - решават задачи, обясняват се и т.н. В началото на 7. клас се връща един ден още в първата седмица и на вратата ми заявява: "мамо, ти колко пъти си ме виждала така самоцелно да търся някаква информация по физика? Николко. А по биология постоянно търся нещо, явно по-интересна ми е биологията... Ще кандидатствам с биология!" Joy И по биология се подготвя, та най-накрая си избра ИТ сферата. Grinning

Подреждахме тия дни книги. Натъкнахме се на всички онези, които ме беше карала да ѝ купувам по астрономия и ми вика: "тези вече не ми трябват, извън интереса са ми..."

Та така за избора на 13 г. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 446
  • София
Ох, така е нашето със спорта. Изреди ги всичките и сега реши, че най-много искал да играе волейбол. Защо не сме го били записали досега, а сме го били записвали на всякакви други спортове. После се усети и ми каза, всъщност, ако преди години ме бяхте записали на волейбол, сигурно сега нямаше вече да искам да го тренирам🤣🤣🤣

Общи условия

Активация на акаунт