Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 84

• 2 521
  • 61
  •   1
Отговори
# 15
Аз феритин много отдавна не съм си пускала, желязото регулярно проверявам добре е. Сега септември като се изследвам ще пусна и феритин.

# 16
Желязото ми е добре, феритин добре. Обаче си ходя със синините по краката. Слава богу, след като започнах лечението на ЩЖ поне не са подути като плондери. Обаче вода се лее като из ведро от мен. От всякъде.
Как го пиете Т3 и при какви лабораторни стойности? Лекар ли ви го назначава?
С мен става нещо странно. След като започнах  тироксин и метформин косопада спря на първата седмица. Започнах отслабване по 5 кг/мес. След третия месец косопада се върна, частичното безсъние също. Намаля темпа на отслабване, последния месец с 300 зора свалих 3 кг, а съм далеееч от здравословното тегло. Чудя се на какво се дължи, при положение че не съм променила хранителния режим и начина на живот. Имам чувството сякаш лекарствата са спрели да действат или организма е привикнал. Не знам обаче дали е възможно. Чудя се дали не трябва да се повиши дозата тироксин.

# 17
  • София
5 кг. на месец е доста, нормално е да се забави темпото. Не бих вдигала доза само по темп на отслабване, а на база изследвания.

При мен темпът на отслабване е много, много бавен, а съм и на инжекциите.

# 18
Тревожи ме косопада и безсънието. Това са симптоми от преди лечението, изчезнали в първите два месеца и появили се отново. Ендото тотално пренебрегна косопада. Да съм изследвала цинка. Дрън, Дрън. Тя и вит. К2 не го брои. Отделно ми дрънка, че никой не можел да каже какво усвояват клетките от циркулиращотонв кръвта. Хвана се за добрите показатели и остана на тях. А Т3 и Т4 бяха близки по стойност и под средните референтните нива.
Просто търся причина за подновяване на някои предишни елементи от състоянието на организма ми.
Иначе дози ще променям ако лекарката склони след изследвания наесен. Тироксин ми без това ми е 50 единици, веднъж на ден. Т.е. сякаш не е голяма доза.

# 19
  • на Мелмак
И аз съм с ниски стойности на Т3 и Т4, не са под нормата, но почти до долната граница. Пия Еутирокс и Метформин. Много бааавно свалям. А колко бързо качих едни 10кг просто не искам да си ги спомням. Потя се много. Винаги трудно съм понасяла жегите. Косопада засега не е обилен, както беше. Синки винаги съм имала, та не ми правят даже вече впечатление. И аз с въпрос-при какви стойности ви изписват Т3. Лекарката ми е приятелка и директно ще си искам пак да ми погледне изследванията.

# 20
Косопад има по много причини освен щитовидна и ИР, също от липса на витамини и минерали, но може и от стрес, може от андрогени и т.н.
Отслабването първоначално е изхвърляне на излишна вода, затова е повече като количество, после вече същинското отслабване става бавно, освен ако няма сериозна промяна в хранене и движение, т.е. само от лекарствата не става.

Относно Т3, той не се пие ей така като другия хормон и почти никой не го изписва. Първо в страната го няма като официална терапия за щитовидната, следователно не се продава по аптеките и има много малко лекари в цялата страна, които го изписват и дозират. И ако четете в темата ще сте забелязали, че се купува от Турция, Гърция и т.н. В повечето случаи момичетата си го назначават сами, но след достатъчно четене, че при него нещата не са толкова прости както и дозирането му. А кога се стига до негов прием - когато човек има много лоша конверсия, т.е. приема Т4 (синтетичния хормон), но той не се превръща в тялото до Т3. А това се вижда с изследвания - когато се е стигнало до резултати на Т4 почти на горна граница, а Т3 е на долната.

# 21
Косопада вероятно е с комбинирани причини. Хормонални и недоимъци. Имай предвид че метформина блокира усвояването на някои витамини, б12 например. Трябва да се изследваш и да приемаш, дори и да не си инаша недостиг досега. Лекарствата не спираш, но изследваш и приемаш и добавки.
Отслабването вероятно е свързано със задържането на вода което ти се е регулирало. Казваш, че от теб се лее вода и краката са спаднали. Което е супер. Сами по себе си няма да ти свалят кг, но ще ти помагат да не качваш от въздуха и да можеш да отслабваш.

# 22
Т3 се дозира по-скоро по симптоми и усещания, няма универсална схема, но се дели на малки парчета. Аз го деля на 12 части и го пия 4 пъти на ден през 5 часа, защото живота му е 5 часа. Няма знаечние дали ще пиеш цяло хапче, половин или прашинка - живота му е 5 часа. Но моето фт4 е 25 при горна граница 22. С т3 вече се радвам на живота най-после, но големи мъки бяха докато го натъманя.

# 23
  • София
Косопадът може да се влияе и от желязото.

Аз си дозирам сама Т3, то малко по интуиция карам вече. В началото д-р недялкова ми помогна и насочи, доста четох. Всеки път ендото, при която ходя сега, ме кара да го намаля, че ТСХ ми е около 1 или под 1, но аз отказвам, защото не чувствам добре и много ме е страх да не разбутам пак нещата. Тя не го изписва иначе, знае, че го вземам на своя глава. За да го почнеш е добре Т4 да ти е в оптимални стойности, т.е. към горна граница.

Тази сутрин, понеже се будя към 5-6 часа, попаднах на един пост на доцент, български лекар, но явно живеещ в чужбина. Много хубав беше, за хормон-заместителната терапия за жени в менопауза. Много ме вълнува тази тема, но май малко български елекари я практикуват. Чета в разни чужбински групи, на запад и в САЩ се рилага и жените водят много добър живот в този нелек период.

# 24
А някой ползва ли биоидентичен прогестерон и как го дозира?

# 25
  • на Мелмак
Аз нямам други недоимъци, за сега Simple Smile
Всичко ми е в норма. Знам за Т3. Знам, чета.
Предстоят ми контроли, дано имам повод за хвалене Simple Smile

# 26
  • София
А някой ползва ли биоидентичен прогестерон и как го дозира?
Във вторник си взех прогестероновия крем на NOW. В описанието пише, че една помпа/доза от него съдържа 20мг прогестерон и по толкова мажа, но се чудя дали не е малко. Взех го заради опасения (по-скоро убеждения), че въпреки менопаузата, в която съм от 3 години тя продължава да ме тормози и да ми причинява редица проблеми. Още чета и се информирам, искаше ми се даоткрия АГ, което сериозно да се занимава с жени в този период, но не съм. Ще го карам 1 месец по тази схема 21/7 и ще си пусна женските и щитовидните, да видя до къде съм се докарала.

# 27
Имам списък на лекари в София, които са споменавани, че лекуват с ХЗТ. Някои от тях с биоидентични хормони. Ако искате мога да го споделя или на лично.

Все още нямам лични впечатления за тях. Просто съм си направила таблица, да са ми под ръка като дойде момента.

# 28
Имам списък на лекари в София, които са споменавани, че лекуват с ХЗТ. Някои от тях с биоидентични хормони. Ако искате мога да го споделя или на лично.

raduni, ако не е проблем, дай го направо тук. Simple Smile Така ще си спестиш писането на лични на различни хора, а и това си е косвено по темата, все пак. Simple Smile
И аз имам интерес към ХЗТ.

# 29
Не са много, но пак е някакво начало. Всички имат профили в Супердок и може да ги потърсите там.
Скрит текст:
Болница Надежда - пакет Скрининг Менопауза
доц. Малина Петкова ЕНДО
Проф. Мария Юнакова АГ
д-р Владимир Веселинов АГ
Д-р Нели Честименова АГ
Д-р Тоня Станкова АГ
д-р Христина Кръшкова АГ
Д-р Милка Йонкова АГ

има и една група във ФБ "Биоидентична хормонозаместителна терапия". Там се включва д-р Нели Нейкова, която живее в Дубай, но консултира по някакъв начин. Дори май предписва лекарства.

Последна редакция: пт, 07 авг 2026, 16:02 от raduni

Общи условия

Активация на акаунт