Седмокласници 2026/2027 тема I

• 12 628
  • 292
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Много сладко се шегувате, някъде (след 7 клас) специалните предмети са разхвърляни на избираеми, примерно... и кога въобще изборът в училище е бил истински избор. Недейте така...
Разбира се, че са избираеми - ИУЧ в раздел Б. То и цялата профилирана подготовка във втори гимназиален етап в профилираните гимназии е в ИУЧ. Тези часове са задължителни. ФУЧ /раздел В/ - не са, освен ако не си ги заявил. Ако тези часове се ползват смислено - в СМГ за мат, физика, информатика, в ЕГ за езиците и т.н., естествено, че ще ги запишеш - в крайна сметка затова си в това училище. Но ако някой си е решил с ФУЧ да пълни хорариума на учтеля по музика, примерно, не виждам какво ще ти направят, ако не подадеш заявление, и съответно не ги посещаваш. Освен да ти се поразсърди учителят.

# 286
  • Sofia
Записала съм го на курсове по БЕЛ и взима частни уроци от началото на лятото.

т.е ходи и на частни уроци по БЕЛ, и на курс пак по БЕЛ? И курсовете не помагат, а уроците - да. Защо тогава си хабите и времето и парите в курса? Спрете го от него и увеличете уроците като бройка. Моите наблюдения са, че не се променя ситуацията през годината - ако е тръгнало зле, няма да се промени начина на преподаване на курса.
Точно така, ходи и на частни уроци и на курсове, просто защото е много зле по БЕЛ. Опипвам почвата, за да видя къде нещата ще вървят по-добре.
Когато го записвах за курсовете, нямаше как да знам дали преподавателят е добър или не. Ако не сме имали предишно дете в школата, записването е малко на сляпо. Също така се предплаща за първите 10 урока. И сега дори и да го отпиша, едва ли някой ще ми върне парите. Но за по-нататък изобщо не е сигурно, че ще продължи. За мен тези часове са на ръба безмислени.

И по БЕЛ ли е в Междучасие? Ако да, при кой учител?
Моето дете е добре по БЕЛ, беше в друга школа миналата година, но сега ми се струва че малко бавно вървят, а и някак не виждам достатъчно домашни за упражнение.
Да.
Но в случая приемам, че курсовете не са добри за моето дете, защото има много пропуски по БЕЛ + пълна незаинтересованост. Някое дете без пропуски и родителите му може да са много доволни от същата тази учителка.

# 287
Както вече писах ФУЧ в 8. клас по музика и рисуване е по средата на деня. Така се прави цял час музика за 2 срока и цял час ИИ за два срока. Всички осмокласници задължително ходят на ФУЧ музика и рисуване и няма не искам и няма да подписвам. Да, по половин час са музика и половин рисуване за годината като ФУЧ, но са си задължителни, както е задължителен другият час ФУЧ, който пък е даден на език. И никой не го интересува ти дали ще подпишеш или няма да подпишеш декларацията, защото този час не е последен за н-брой класа, а си е час по средата на деня за клас Х, клас Y може да го има първи, а на клас Z да е последен, но той не ти се отбелязва в програмата като ФУЧ, а като един час музика в продължение на цяла година и един час ИИ в продължение на цяла година. И ти си се съгласил с правилата още с приема. Същото е с ФУЧовете в МГ или друго училище с разширена подготовка по нещо. Написано си е в правилата им за прием, че ти се съгласяваш с това да ги имаш задължително, а за какво ще ги използва училището си е негова работа. Въпросът е, че те задължава да ги имаш като часове, нищо че по нормативна уредба били по желание.
И ИУЧ е уж по избор, ама не знам още някой да го е избирал реално. Даже и в гимназията не питат какъв ИУЧ искате да ви сложим, а е спрямо това, което е решило училището и за което има учители. В по-ниските класове и квартални училища затова има ИУЧ рисуване 1 час, комбиниран с ИУЧ Човек и природа, ама нито училището е рисувателно, нито пък предлага след 7. клас разширено изучаване на природни науки, че да има смисъл от въпросните ИУЧ. Така решило ръководството, така направило. Ти си се съгласил доброзорно още с приема еди къде си. Ама то било против наредбите. Ама то кое е по наредбите, че то в самото министерство не си знаят наредбите, та някъде другаде няма да намерят начин как да ги заобиколят. Как беше, законът е врата в полето, която е поставена така, че добрият адвокат да намери начин да я заобиколи.

Последна редакция: вт, 06 окт 2026, 13:31 от AsitaNew

# 288
  • София
И ИУЧ е уж по избор, ама не знам още някой да го е избирал реално.
Е, ИУЧ е по избор на училището, не на ученика. Joy В тях се осъществява професионалната и профилирана подготовка по рамков учебен план. Избирайки съответния профл/професия, си се съгласил да изучаваш задължителните за съответния профил/професия предмети. ФУЧ обаче е друго. Във вашия случай с музиката, документално единия срок го водят пълен час ЗУЧ, а втория - пълен час ФУЧ, нищо, че не са ви го посочили изрично в програмата. Правилата за прием в общинските/държавни училища са определени в нормативните актове, а не от училището. Аз казвам как е по закон, а това, че някой е решил да нарушава закона, е отделен въпрос. Разбирам и защо на хората не им се занимава да се противопоставят на такива нарушения и не им се влиза в конфликт за незначителни неща.

# 289
  • European Union
На някои не им се влиза в конфликт, на други не им пука какво учи детето. Класната дава някакви бланки, които се попълват без да се прочете изобщо какво пише. Трети, нямат избор - ФУЧ-а е за иновативните паралелки, ако не го учиш, отиваш в другата (например).
Аз бях казала на моята дъщеря, че в девети клас няма да ходи на ФУЧ. Тя каза, че ако не попълня заявлението класната ще си го изкара на нея, не на мен и не ми остави избор.

# 290
  • София
Точно така е. Те нарушават нормативната уредба, просто защото никой не им се противопоставя, а не защото са измислили някаква много умна вратчка. А децата и родителите, съвсем разбираемо, не влизат в конфликт за неща, които считат за не толкова съществени.

# 291
  • Sofia
При нас няма ФУЧ, но има ИУЧ. Но реално няма опция за избиране и всички учат едно и също.

# 292
ФУЧ при малкия няма. При големия в друго училище има, но само ако искаш. Миналата не писа нищо, тази писа БЕЛ, за да го готвят за матурата. Ако иска може да пише и втори ФУЧ по английски, но вече има С2.

Общи условия

Активация на акаунт