Юлски и Августовски бебета 2026 🥰

• 317
  • 14
  •   2
Отговори

Sparkling Heart Добре дошли в темата на нашите вече родени бебенца! Blue Heart

Честито на всички мами! След месеци на очакване най-накрая държим нашите малки съкровища в ръцете си. Нека тази тема бъде нашето уютно местенце, където да споделяме всеки ден от това ново приключение.

Тук можем да си говорим за всичко – хранене, сън, колики, първи усмивки, растеж, ваксини, тревоги, радости и малките победи, които всяка мама разбира най-добре. Няма глупави въпроси и няма сами в трудните моменти – винаги ще има кой да изслуша, подкрепи и даде съвет.

# 1
Хоп, записвам се в новата тема! Хайде да я напълним с повече положителни емоции и по-малко тревоги, около мъниците!

# 2
  • София/Дружба
И аз се записвам. Нашите близнаци се родиха на 16 юли в 35 седмица. Никола се прибра в къщи на 1 август, сестра му, Дария е още в болницата, надяваме се скоро да можем и нея да си я вземем. Нико яде по около 60 гр на хранене, понякога и по-малко, за сметка на това пълни яко памперсите 😁. За сега е кротък, спи.
Опитвам се да го кърмя, но той още е мъничък и няма сила да суче добре. Имам много малко кърма, цедя се с помпа и каквото излезе му го давам с шише.
Педиатърката препоръча да давам Омнибиотик Панда и от 20 ден по 1 капка вигантол.
Вие какви помпи ползвате (който се цеди) и с какви шишета и биберони храните бебетата, давате ли пробиотик?

# 3
Педиатърката ми предписа биоамика и това давам. Предписа и нещо си на панда, някакъв пробиотик, но отказах да го давам, защото бебето ми е ексклузивно на кърма, а тя това прави - дава на стомаха необходимите бактерии. За момента си има газове, но с масажи на корема и раздвижване се оправя. Иначе се цедя и веднъж на ден с Филипс Авент помпа, но рядко давам млякото на бебето, за да не го объркам и да си яде само от гърда.
И аз се записвам. Нашите близнаци се родиха на 16 юли в 35 седмица. Никола се прибра в къщи на 1 август, сестра му, Дария е още в болницата, надяваме се скоро да можем и нея да си я вземем. Нико яде по около 60 гр на хранене, понякога и по-малко, за сметка на това пълни яко памперсите 😁. За сега е кротък, спи.
Опитвам се да го кърмя, но той още е мъничък и няма сила да суче добре. Имам много малко кърма, цедя се с помпа и каквото излезе му го давам с шише.
Педиатърката препоръча да давам Омнибиотик Панда и от 20 ден по 1 капка вигантол.
Вие какви помпи ползвате (който се цеди) и с какви шишета и биберони храните бебетата, давате ли пробиотик?

# 4
Ние сме изцяло на АМ. В болницата даваха едни шишета на НУК. Като се прибрахме взех шише на НУК , защото в началото не искаше тези които бях взела на Филипс авент. Да обаче това шише на НУК явно с доста по-бърз поток и почти всеки път след хранене дори да се оригнал едно хълцане. Решихме пак да пробваме тези на Филипс авент и сега си яде от тях. Бибата от която засмуква е тройката. Относно пробиотик ние даваме от капките Биогая. Както е записано в епикризата при изписването по 5 капки на ден. Вечерта понякога го хващат явно газове и му е неспокойно. И ние така държим се , раздвижваме крачетата и се гушкаме да се успокоим. Hug
Къпането как е момичета ? Падна ли при вас пъпчето? При нас все още не.

Последна редакция: вт, 04 авг 2026, 18:20 от Borovinkata909

# 5
Моето дете е на смесено хранене - изцедена кърма (успях да замразя количество) и АМ. Аз си спрях кърмата скоро, просто не издържах на това непрестанно цедене..
Все още хапва по-малко количество и бързо се умаря, заради интубацията и храненето със сонда. Започнах да го храня по-на често на по-малки порции. Давам омнибиотик панда, Абоколикен и витамин Д.
Роден е на 11.07, но от 27.07 си е вкъщи 💙 до тогава беше в неонатологията. Бяхме сега в четвъртък нс първата консултация на 20 дена и беше 3250. Лека полека се надявам да започне да хапва повече.

С Филипс авент и при над беше пълна греда, но заради това че той беше хранене със сонда 12 дена още много бавно хапва. Сега сме с едни шишета на ДМ и с тях е по-добре. Купих какви ли не марки да пробваме…

# 6
Моя е само на кърма от ден 1 (АМ го изливах още в болницата), като се наложи 1 път да му занеса изцедена кърма, че беше на солариум заради жълтеницата и буйнстваше, та му занесох кърма, оказа се че не иска шишета изобщо, с 300 зора му бяха дали 20мл от 60-70.
Пробиотик давам, че беше на антибиотик в болницата и казаха да го давам сега.
Днес мина и лл през нас, доволен е от малкия, даже го мери +2см, а аз на кантара го изкарвам 100гр на рожденното му тегло, ама лл каза да не се вглабявам и да мерв 1 път в седмицата щом ми е мерак, а не всеки ден 😆 .

# 7
При нас от два дни обаче вечерно време почва един плач, явно нещо коремчето. Този пробиотик панда, но не му бях давала, защото прецених, че само с кърма ще се оправи, но май ще започна. А може и да не е коремчето, а да е превъзбуден? Кой знае, още не мога да го разбера ..

# 8
Здравейте и от мин.
Включвам се с бебе Александър от 30.07.

В старата темичка описах как преминаха нещата при нас, като наистина до днес жесток проблем беше кърменето. Преди малко си тръгна от вкъщи Мария Евгениева ❤️❤️❤️ Голяма почитателка съм й, много харесвам как обяснява, как се държи с хората, вниманието, което обръща. Тя ни насочи към Токуда с първото дете, за корекция на юздичката, за да оправим и храненето...
Е, за пореден път ми се доказа. След сумарно 3 консултанта по кърмене, много заентересовани и отделящи време да обясняват - друго е да дойде сертифициран човек и да помогне.

На кратко - жестоки болки. Бебето успява да изсуче нужното УЖ, но на цената на нон-стоп сълзи от мен. В болницата докато дохранвах с шише с АМ/кърма - беше започнал да пълни пелените, след това пак спря. А го тегля и уж яде...

Последното кърмене беше преди 2 часа с нейна помощ. Никаква болка. Оправихме позиции, обясни грешки и какво да внимавам. На първо време с малчо ще сме само в поза "футболна топка:", защото е най-лесна за дълбоко засукване. Когато спре да се връща към "гризане на пържола", на което свикна последните 5 дена - ще опитаме и с други пози.

На ръба бях да се откажа, дори и с помпа вече не можех, от разраняване и болка. Сега съм пак положително настроена. Ще видим как се развиват нещата за напред.

Вие излизате ли вече с бебчетата? Как се адаптирахте по-лесно вкъщи и с по-големите деца? Купихте ли им подарък ОТ бебето и ако да - какъв (събираме идеи)?

Някой пита за помпа - аз съм с Медела Хармъни и с нея изхраних баткото. Незаменима ми беше. Имам и Медела Суинг Флекс. И двете са единични, едната ръчна, другата автоматична (работи на контакт и на батерии на вън). Втората я взех когато пътувахме и бях забравила първата. Сега уж няма да цедя, а ще се кърмим ексклузивно. Стискайте палци 🥹

# 9
Anna и при нас понякога вечерно време има плач. Аз също мисля че коремчето го дразни явно газове. Защото през деня и вечер си попръцква , но явно има такива газове които не може да изкара не знам и почва да го боли коремчето.
MaMaGar много се радвам че консултацията е помогнала! Hug
На нас първото излизане мисля ще ни е като ходим на контролния преглед. Вие кога смятате да ги изкарвате ?
И един ъпдейт снощи късно вечер като сменяхме памперса видях че пъпчето е паднало. Heart Eyes

# 10
Честито за пъпчето. Аз като гледам- ще е днес или най-късно утре.

Разходки обмислям събота семейни. Неделя при педиатъра пак. Ама да видим

# 11
Нашия Искрен доста часове навъртя в колата, заради прегледите, и няколко часа в количката навън.
Имам въпрос. Вашите успяват ли всеки път да си изядат количеството мляко? Той вече е на 15 дни интрябва да изяжда 100мл кърма, но не всеки път успява, заспива, измаря се и не знам какво да правя. Отначало го кърмих на гърда, обаче не можехме да проследяваме и по съвет на педиатъра сега се цедя и така даваме, но пак е изморен. Отделно има рефлекс и често връща малко мляко. Как е при вас?

# 12
Ние излязохме днес, на 13тия му ден, да се разходим за 20 мин около нас. Беше супер. Даже съжалявам, че не излизам от по-рано, но не бях в състояние психически, чак сега се окопитих.

# 13
Мише, за проследяване колко изяжда бебето се ползва везна. Теглиш го, храниш от гърда и теглиш веднага пак, без да сменяш пелени и т.н. Така разликата е само изсуканото мляко.

За изяждането - първият ми син заспиваше на шишето. Почвах да търкам с нокът по стъпалото, да щипкам по бедрата, да клатя и размятам биберона в устата (доста ефект има), и в краен случай му духвах в лицето (стряскаше се и продължаваше яденето). Много ме беше жал, но беше недохранен и беше важно да не пропуска хранене...

Аз търся съвет как се буди изцяло заспало бебе? По средата на храненето или преди. и нищо не помага...

С везна или теглиш абсолютно всеки път като храниш, или 1 път дневно в еднакъв час. Целта е да следиш на дневна/седмична база как наддава. На едно кърмене може да изяде 30мл, на следващото 100, после 60... а за дните си да трябва да яде 50мл (пример).

С цеденето е лесно проследимо и предвидимо като режим. Но е много хамалогия и ако на гърда ви се получава и детето наддава добре- препоръчвам връщане към гърда, въпреки педиатъра.

Последна редакция: ср, 05 авг 2026, 18:43 от MaMaGar

# 14
На гърда също беше зор. Зърната ми са плоски и кърмих със силиконови зърна. То гладно, маха с ръце, бутне ги, паднат, аз пак ги нагласям, той през това време реве, това точно като си нагласим позата. Пак не беше лесно. А сега имам чувството, че или давам шише или съм с помпата. Добре че е баща му да ме отменя с шишето повечето пъти през деня. Ама другата седмица се връща на работа и не знам какво ще правя.

Общи условия

Активация на акаунт