След първите 12 месеца: нов подкаст на DEVIN с отговори на въпросите, които вълнуват всеки родител

• 4 382
  • 114
  •   2
Отговори
Първата година с детето е само началото на едно голямо приключение. След първите 12 месеца идват нови въпроси, нови етапи и нови предизвикателства – от храненето и съня до развитието на речта, двигателните умения и емоциите на цялото семейство.

Именно за този период DEVIN стартира своя нов подкаст „След първите 12 месеца с DEVIN Изворна“ с водещ Диляна Георгиева – DARE. В шест епизода тя ще среща родители и експерти, за да разговарят открито и достъпно по теми, които вълнуват всяко семейство.

Поредицата ще даде полезни насоки за ежедневната грижа за детето след първата година – от съня и храненето до темите, които занимават родителите: тревогите, сравненията с другите и онова постоянно усещане дали даваме най-доброто от себе си.

🎙️ Епизод №1 задава въпрос, който сигурно вълнува много родители: „Как се промени грижата за децата от времето на нашите родители и баби до днес?“

В разговора Диляна Георгиева – DARE, д-р Боряна Георгиева – педиатър, и Нели Димитрова – начален учител с над 40 години опит, споделят гледни точки за това кои стари съвети все още имат място в ежедневието ни, кои вярвания вече са останали в миналото и как можем да съчетаем опита на семейството със съвременните знания и препоръки.

Не пропускайте следващите епизоди на „След първите 12 месеца с DEVIN Изворна“!
Очакват ви още важни теми, ценни съвети от специалисти, откровени разговори и възможности да се включите в игри с награди.

Следете „След първите 12 месеца с DEVIN Изворна“ в ▶YouTube и ᯤSpotify.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2026, 11:05 от Жaклин

# 1
🎙️В Епизод №2 на подкаста "След първите 12 с DEVIN Изворна" Диляна Георгиева – DARE разговаря с Ася Демирева – един от най-разпознаваемите специалисти по кърмене в България.

Този епизод разглежда кърменето отвъд представата, че то просто „се случва“. За трудностите, съмненията и очакванията, които често остават неизказани. Защото естествено не означава непременно лесно – кърменето е умение, което се учи, а всяка майка има нужда от време, подкрепа и доверие по този път.

В разговора ще чуете:
➡️ Защо кърменето не винаги идва инстинктивно и лесно
➡️ Кои са най-разпространените митове
➡️ С какви физически, емоционални и организационни трудности се сблъскват майките
➡️ Кога е моментът да потърсим професионална подкрепа
➡️ Как да се справим с чувството за вина, когато нещата не вървят според очакванията
➡️ Защо грижата за майката е също толкова важна, колкото и грижата за бебето

Включете се в дискусията!
Какво според вас е най-трудното в кърменето – липсата на информация и подкрепа, чуждите очаквания и мнения или чувството за вина? 🤍 Споделете с нас какво мислите и защо.

На 16.09. ще изтеглим трима победители, които ще спечелят подаръчен комплект от DEVIN Изворна.

Моля, запознайте се с Общите условия на играта.

# 2
Трудното при кърменето е различно при всяка майка. Лично аз макар, че бях чела много, не успях да кърми дълго само 2 месеца. Съжалявам, че не потърсих консултант.

# 3
  • in Wonderland
Какво според вас е най-трудното в кърменето – липсата на информация и подкрепа, чуждите очаквания и мнения или чувството за вина? 🤍
От моя опит с двете ми деца- едното кърмено 40 дни, другото година и половина (това преди 10 + години, вероятно нещата са се попроменили оттогава), е че липсата на подкрепа е най- големия проблем при кърменето! За съжаление тогава при най- малкия проблем и несправяне с бебето и се казваше на майкта- давай адаптирано мляко, все ще порасне! Надявам се сега с това изобилие на информация и консултанти в най- различни и разнообразни сфери, да се е променило нещо.

# 4
Много трудности има при кърменето - най-напред липсата на информация и съдействие още в родилното. Също така някои педиатри съветват да се дохранва или да не се дава при поискване, което намалява лактацията и кърменето постепенно приключва.

# 5
Трудностите са различни, определено.

При дъщеря ми следвах правилото за режим в храненето и изпитвах проблеми. Т.е. липсата на информация съм я изпитала на свой гръб.
При отбиването на сина изпитвах чувства на вина....

# 6
Лично за мен беше чувството на вина, именно защото битува мнение, че "не може да не стане", "не може да нямаш достатъчно кърма, явно ти не правиш достатъчно". Информация за стандартни случаи има колкото искаш. Проблемът е в тези, които имат една работеща жлеза в повече от други и смятат, че са направили нещо кой знае какво специално.

# 7
Мнението на другите най-много пречи! Аз бях с хиперлактация и противоположно на повечето майки получавах мнение защо толкова малко държа децата си на гърда. Ами защото имаше мляко = ядяха по-бързо. Ама то трябвало по нам си колко минути... Това не е машина, че да се настрои в крайна сметка. Много обичах да казвам - нямам кранчета на гърдите.
Доволна съм, че ги кърмех по 1 година и бях успяла да им създам режим.

# 8
  • София
За съжаление при нас процеса също беше доста труден и около 3 месеца само кърмих. Изключителто неприятно е ,далечни хора когато те питат кърмиш ли и гледат осъдително, когато кажеш - не.

# 9
Най-трудно - липсата на подкрепа първите часове след раждането.
Въпреки теорията от книжки и съвети, когато ми се случи за пръв път се уплаших колко изведнъж слезе кърмата, колко много беше, мислех че имам проблем, а съм нямала. Всички акушерки и лекари в болницата, които влизаха в стаята ми бяха изключително нелюбезни при въпроси, да не казвам и некомпетентни. Попаднах случайно на консултант по кърмене (акушерка, която спрях случайно в коридора на болницата), която ми помогна страшно много. След това проблеми не съм имала - 2 деца до почти 3г кърмене Simple Smile

# 10
Разнопосочната информация или така да кажем липсата на информация. Например: "Кърми под час, бебето не е по часовник" срещу "Кърми на поискване"; "давай да суче, кърмата сама ще се регулира" срещу "цеди с помпа, за да стимулираш лактацията". В безкрайно многото информация често липсва такава, която да бъде практически полезна.

# 11
  • Бургас
Липсата на информация и ПОДКРЕПА.

# 12
  • София
Жените,които за първи път раждат,някак си се страхуват и притесняват от този процес,или са предубедени,че няма да се справят...Имат нужда от подкрепа,аз лично попитах как стават нещата още в МД София като родих,на втория ден видях,че не засуква.Обесниха ми какво-що акушерките,които бяха в бокса с бебетата,прибрах се и извиках раждала приятелка на помощ,донесе ми силиконови протектори и ми показа с бебчо как става,даже започнахме с топъл душ и лек масаж,после се намеси тя.
Трябва да се информират и да махнат своите притеснения,това е.Също,ако не искат да кърмят,да не се чувстват виновни или длъжни да се оправдават.

# 13
  • sofia
На мен тепърва ми предстои да се запознавам с кърменето. През цялата ми бременност гледах толкова много видеа и изчетах доста неща по въпроса. Обаче не се чувствам изцяло подготвена от тона което ще ми предстои да седмица- две. Стискам си палци да се справя. От всички чути неща най-трудното ми се струва началото, докато мама и бебе се научат и тогава е важно някой да ти покаже. Другото неприятно според мен са очакванията от другите. За това е важно човек да не се самонавива, да опита, да положи усилие, както са всичко друго в живота, но не да е на всяка цена.

# 14
  • София
Какво според вас е най-трудното в кърменето – липсата на информация и подкрепа, чуждите очаквания и мнения или чувството за вина? 🤍 Споделете с нас какво мислите и защо.

Като майка, кърмила първото си дете 2 години и второто вече 1 г и 7 месеца и продължавам, за мен беше трудно в началото да разбера дали детето се храни достатъчно. Беше ми казано от педиатър да изцеждам и да се види дали е достатъчно. Радвам се, ще не я послушах. Да, пробвах в началото и изцеждах много малко. Мислех, че не яде достатъчно, но не беше така. Осъзнах, че произвеждам кърма според нуждите на моето бебе и не трябва да произвеждам в излишък. Смятам, че жените прекалено много се вглъбяват в теория и не се отдават на процеса. Слушат всякакви съвети, които ги объркват и правят грешни избори. Мили майки, оставете бебето и майчиния ви инстинкт да ви водят в процеса с кърменето. Успех! ❤️

Общи условия

Активация на акаунт