Отговори
# 45
  • ВАРНА
Какво според вас е най-трудното в кърменето – липсата на информация и подкрепа, чуждите очаквания и мнения или чувството за вина? 🤍 Споделете с нас какво мислите и защо.
Най-трудна според мен е личната мотивация.
Аз лично имам достатъчно опит и с двете ми деца, но ми прави впечатление, че доста майки на бебета се отказват при най-малката спънка, което не ми харесва.

# 46
  • София
Според мен най - трудното при кърменето е липсата на достатъчно информация за естествените процеси, които се случват, така че да майката да бъде по-уверена. Например, кърмаческите стачки и моментите, в които майката мисли, че бебето само се отбива и се отказват от кърменето,  а това е някакъв етап от развитието, който преминава. Или митът, че майка, родила със секцио няма и няма и да има кърма и не може да си кърми детето. Информацията е най-важното нещо, по тази тема също.

# 47
Съвсем скоро ми предстои да се впусна отново(след по-малко от 2 години пауза) в това прекрасно предизвикателство - кърменето.

Какво според вас е най-трудното в кърменето –  според мен е липсата на информация и подкрепа. 🤍
Аз кърмих дълго първото си дете и само ината и желанието ми да продължа, бяха причината това да се случи. Ако бях слушала всички около мен да се откажа или не се бях информирала/образовала сама, нямаше да го постигна.

# 48
  • Стара Загора
Като майка за първи път бих казала, че най-трудното е чувството за вина – постоянно се питаш дали правиш всичко правилно, дали бебето се храни достатъчно и дали си „достатъчно добра“. Липсата на информация и чуждите мнения също тежат, но именно те често засилват това усещане. Радвам се поне, че имам възможността да се допитвам до моята майка за някои неща. Също така първата помощ на акушерките също е голям плюс, но вкъщи след това оставаш сама с твоето всичко и ти си отговорен занеговия живот Revolving Hearts

# 49
  • Велико Търново
Да не се поддаваш на чуждото неправилно мнение. Всеки близък или не става експерт и запопва да дава непоискани съвети.
Кърмих дъщеря си на поискване  повече от година и много ми помогнаха групите за кърмене.

# 50
  • на последния етаж
Най-голямата трудност е била липсата на подкрепа.

# 51
  • Плевен
За съжаление липсата на емпатия и подкрепа...

# 52
Трудно беше, докато се научи да суче бебето в началото, болеше ме понякога. Чувствах се виновна, че не родих естествено, затова се надявах поне да кърмя. Сега знам, че не трябва да има вина за тези неща и не е толкова важно. Но всички се учим. Важното е всичко да е наред и майката да е спокойна, няма значение как е родила и дали кърми.

# 53
За мен най трудното при кърменето беше
Първо липса на достатъчно информация
След това имах ужасни лактационни кризи
Кърмачески стачки
Пиех чайове за кърма,всякакви добавки и отново ме гонеше съмнение дали имам достатъчно,дали е стигнала...Чувството за вина е много голямо,особено при хора които стават родители за първи път.Постоянно се чудиш дали постъпваш правилно...
Все пак успях да кърмя моята малка маймунка до 1г и 4 м...не се отказах ,не беше лесно...
И разбрах не всичко е на всяка цена.Ако не се чувстваш комфортно да кърмиш,или не успееш да кърмиш поради някакви причини,не означва ,че не се справяш добре и не даваш най доброто на своето мъниче.

# 54
  • Сливен
По-скоро различното мнение на акушерки и специалности, относно кърменето. Едните са "за" стъскане на зърното при кърмене, а другите против. Когато бях бременна, четох много коментари на майки, които КАТЕГОРИЧНО са отказвли на специалисти и акушерки, да им стискат зърната. Аз самата не съм давала също, но при мен и двете акушерки/специалисти, бяха против това.

# 55
Според мен трудностите са причинени най-вече от липсата на информация още от родилното, а също така и не оказването на достатъчно подкрепа.

# 56
  • София
Най-трудното за мен в началото беше липсата на подкрепа и чувството за вина. В последствие нещата се подредиха, но всичко щеше да е по-лесно, ако имаше кой да ми обясни достъпно как точно се случва процесът.

# 57
Най-големите трудности според мен идват от недобрата информираност и недостатъчната подкрепа от страна на педиатрите.

# 58
  • София
Какво според вас е най-трудното в кърменето – липсата на информация и подкрепа, чуждите очаквания и мнения или чувството за вина?

За мен чувството за вина, въпреки че причината за неуспеха ми се оказа физиологична.

# 59
  • Варна
Трудностите са много. Най-трудното за мен беше липсата на информация и подкрепа още в болницата. За щастие точно със съветите на Ася в момента кърмя вече година и три месеца.

Общи условия

Активация на акаунт