Отговори
Здравейте! Пускам тази тема, защото не успях да намеря нищо във форума, което да отговаря точно на въпроса ми.

На 40+ години съм и все още практикувам класически балет. Сигурна съм, че във форума има бивши гимнастички, балерини и други хора, които продължават да се занимават с любимото си занимание и успяват да поддържат формата си. Simple Smile

Искам да ви попитам как поддържате гъвкавостта си с напредването на възрастта, без да се контузвате? Аз вече се понаучих по трудния начин – имах разкъсвания на мускулни влакна и други по-леки травми.

Сега целта ми е постепенно да подобря гъвкавостта на гърба и гръбначния стълб, но без отново да се контузя.

Как се разтягате? Колко често и по какъв начин? Има ли някакви упражнения или принципи, които са ви помогнали да запазите гъвкавостта си безопасно с годините?

Ще се радвам да споделите личния си опит. Благодаря!

Последна редакция: сб, 08 авг 2026, 13:31 от Модератор Бубанка

# 1
  • София
Аз не съм гимнастичка или балерина, но редовно гледам да си правя разни упражнения за разтягане от йога/пилатес.
Навеждане до долу, като аз си достигам пръстите на краката с пръстите на ръцете и след това бавно изправяне.
След това там разните пози - куче, крава и котка, дете, кобра и т.н.
Ето:

# 2
Откакто спрях балета преди десетина години, си правя подобен екзерсиз на този който правехме там, плюс разни неща от книгата Stretching and Flexibility на Kit Laughlin. Имам си и плейлист в ютуб.

# 3
Не знам доколко мога да помогна, тъй като от години не танцувам балет и вече не ми е необходима гъвкавостта на активно практикуваща балерина. Все пак мога да споделя няколко принципа, които следвам при разтягането и които при мен дават добри резултати.

1./ Стремя се разтягането да се усеща достатъчно интензивно, но никога да не достига до болка или абсолютния ми максимум. Навлизам бавно и контролирано в позата, като при всяко издишване се отпускам малко повече.

2./ Задържам в една поза около 2-2,5 минути, а не стандартните 30 секунди, тъй като според специалисти и материали, които съм чела, след около 30 секунди кръвообращението се подобрява, а с него се подпомага и възстановяването на мускулите и фасциите.

3./ Физиотерапевтите, с които съм работила, понякога включват леки изометрични съкращения на мускула в разтегнатото положение. Така постепенно се развиват сила и контрол в по-голям обхват. Според мен тази техника е добре първо да бъде показана от специалист, защото не е подходяща за всяка травма или става.

4./ Най-важното за мен е постоянството. Гъвкавостта се подобрява с редовна и търпелива работа, а не с еднократно силно разтягане. Оставям си и достатъчно време за възстановяване, когато тялото ми го изисква.

Това са принципите, към които лично аз се придържам. Имам няколко различни програми, научени от физиотерапевти - една за леко раздвижване и активиране сутрин, друга за отпускане преди лягане и няколко по-специфични за големите мускулни групи. Старая се да ги изпълнявам редовно, макар че времето все не достига. Simple Smile

През дните, в които не тренирам силово, правя и около 20 минути йога или пилатес. Харесва ми и ин йога, при която позите се задържат по-дълго, но и там внимавам да не „вися“ пасивно в крайно положение.

На Ваше място, предвид преживените контузии, бих се консултирала с физиотерапевт, за предпочитане такъв, който има опит с танцьори. Индивидуалната оценка може само да бъде от полза. Simple Smile  

PS
Скрит текст:
Само да уточня продължителността: от 2 до 2,5 минути, защото се предполага, че фасциите започват да се отпускат след 30 секунди, a до 2 минути и кръвообращението се подобрява, с него и регенерацията. Това според определени школи, като моята, да отбележа изрично. Други препоръчват от 30 до 60 секунди, особено преди танци или тренировки.

И още едно уточнение: програмите ми са по 20 минути и ги редувам през ден. Само двете специални програми са предвидени за уикенда — да не останете с впечатлението, че по цял ден само се разтягам. Grinning

Последна редакция: нд, 09 авг 2026, 16:10 от Orlanda

Общи условия

Активация на акаунт