Съпруг с наднормено тегло.

• 5 695
  • 205
  •   10
Отговори
# 165
  • Пловдив
Дебели домашни котки има много, кучета също.

# 166
Преяждат животните, стига да им се удаде случай. Вълци, тигри, лъвове ако има се натъпкват докато не могат повече.  Но не дебелеят, защото им се случва рядко и след тъпкане има паузи. Коне и крави ако ги пуснат в люцерната пак  може да умрат.

# 167
TheHotChili, много животни го правят, да не кажа всички.
Понякога просто са гладни и бързо ядат и после повръщат.
Друг път може да имат косми и за това да повръщат.
Може и заболяване някакво.
Ветеринар питах като бях малка защо става така.
Хм, да. И дебеланковци има. Прави сте.
Ама  там пак човека е виновен.

# 168
Мечките надебеляват много в естествената си дива среда. Колкото повече сланина натрупат, толкова са по-успешни.
https://nova.bg/news/view/2019/10/10/265114/%D0%BA%D0%BE%D1%8F-% … 0%B8%D0%BA%D0%B0/

# 169
На тях им отива. Гледай каква е красавица. Да я гушнеш.
Много ги обичам.

И на котките им отива Joy

Само на хората не им отива.

Днес се сетих всъщност нещо, което преди време четох. Че не всичко зависи от нас.
Четох за един случай на момиче, които като малка и откриват някакъв вид рак в главата.
И за да не се увеличава от малка пие някакви лекарства. Иначе щял да се уголеми и да ослепее.
И тя от малка е на лекарства и е с наднормено тегло. Без да яде много или да преяжда или да яде грешния вид храна.

# 170
ОК, нека апетитът да е труден за потискане, ама работещите тежък физически труд похапват над 4000 килокалории на ден без да дебелеят. Двойно на нормалните хора. Та похапването в излишък може да се компенсира със спорт в излишък. Но е много важно да се прави преди затлъстяването, защото след това е много по-трудно.
Това, за съжаление, не е вярно. Дядо ми работеше на товарна гара и там работеха и дебели кранисти и хамали. На единия даже му платиха месец в санаториум с цел отслабване и падане на кръвното. 0стана си дебел и болен и го пенсионираха. Ходили сме с него на Бузлуджа, на море. Не ядеше повече от нас.

Е, в природата винаги има изключения, но кат цяло е вярно. На едно или две изключения се противопоставят хиляди недеблеещи. И за да не ходим до Освиенцим, нека погледнем бригадирите от соц времената.

# 171
А животните не са така. Те не преяждат. Ако греша, поправете ме. Но не съм чула или чела такова нещо.
Ми кучетата и котките, които съм гледала даже сами си налагат фастове. Особено кучетата ми.
А ние уж големи и образовани и се тъпчем.
Преяждат си като стой, та гледай. Кучетата особено - могат да ядат, докато им даваш. Обаче обикновено после повръщат. И да - хората са виновни. Аз още помня как наш родина от "доброта" тъпчеше кучето ми с луканка и шоколадови бонбони като дойде на гости. Хич не му е на акъла, че това е вредно за него.
И за сина ми съвсем скоро излязоха с някакви теории. Накупили му значи роднините сладолед, чипс, солети, шоколад, какво ли не. И нашият като невидял, едно след друго ги отваря и  само докато бяхме в колата за половин час опатка сладоледа и отвори чипса. А беше закусвал, и мен подяде. Не ми се свиди, ама баш с джънк да ми се прекалява и то абсолютно безразборно. Ами, няма да се разберем, казах, и прибрах чипса. Ако ще да ми се сърдят роднините. Те, понеже са право черво, лапат като за световно, а не пълнеят. Иначе пълните от роднинския и приятелски кръг ги взимат на подбив. И им казвам, а те: "Ами той сега растее!" Ми той хубаво расте, ама от чипс само на ширина може да порасте. А е подвижно, живо дете и направо ще ми е жал да стане някой Шишко заради криворазбрани виждания за хранене на някоя роднина.

Последна редакция: пн, 17 авг 2026, 09:47 от Ink_Whisper

# 172
О, аз още първият път като донесоха шоколад и друг джънк за децата им казах повече без такива номера. Някои хора изобщо не мислят какво правят, бяха толкова учудени, че на 1 и 3 годинки не им даваме да ядат джънк.

# 173
Не бих сравнявала пълния чонек отпреди със сегашния.
Тогава и да си пълен, пак си бил по-здрав от сега. Поне е било от хубава храна.
Сега с тия палмови и рапични мазнини във всичко, съчетано с консерванти, оцветители, чудесии и бог знае какво още и да си слаб на килограми и визуално, пак няма да докараш чистотата на хората преди.

# 174
  • София
slanchezara,  много хубаво. Решила си да се бориш. Бих искала да те попитам - ако беше решила да се бориш, но реално не правиш нищо, колко време според теб трябва да изчака съпруга ти и какво трябва пък да прави той от своя страна.
Питам теб само защото ти си в ситуацията да отслабваш и защитаващ мнението, че решението идва от теб. Но ако не дойде - какво да прави другия човек в семейството?

Нищо не може да направи и това е тъжната истина. Защото, дори и да се готви здравословно, ще си изяде порцията и напът за работа ще смотае 2-3 баници. Ще дойде някой с бонбони или бисквити - ще изяде 5-6. Уж да разходи децата - ще си вземе дюнер и т.н. Децата, че са деца и са нон стоп с родител, пак е трудно да ограничиш. Затова и казвам, че другият човек трябва да подкрепя, но не и да налага.
Съпругът ѝ не е под запрещение, не е малко дете и разползга със собствени пари, за да може да си купува храна. Затова е нужно той самият да съзнава, че трябва да се погрижи за себе си. Тя ... може да попита как да помогне.
Ако не иска да го чака и да се бори с него - е свободна да си тръгне. Ако ѝ се свиди (което прочетох, че влияе на семейния бюджет) - може да поиска всеки да си пазарува отделно, да си готви отделно и т.н.

Я да те питам теб: представи си, че много обичаш да ядеш сливи. Да, ама дойде мъжа ти и почне да ти обяснява колко много сливи ядеш. Как твоите сливи влияят на семейния бюджет. Ти работиш, носиш пари вкъщи, но о, изненада! все твоите сливи са в повече. И мъжът ти, решава да ти ограничи сливите. Айде, честно, пред себе си кажи, ще ограничиш ли сливите? Аз мога да ти кажа - не, няма да ги ограничиш. Защото в твоите очи ти работиш, допринасяш и имаш право на твои собствени разходи.

Ама партньорът не искал толуп. Ми хубаво, ама и той може да иска тя да си стегне задника, да си оформи прасците, тя ще тръгне ли веднага на фитнес, защото той иска? А колко време трябва да я чака?

За протокола - моята борба е много дълга, почти 15 години. Все още съм дебела, но съпругът ми наистина  държи на мен и ме подкрепя. Успехите ми са били с променлив характер, заради заболяване пак върнах много кила таззи година и продължавам.
А за концлагерите и за Освинециум и Аушвиц - това ми е любимото сравнение. Да, там не е имало дебели, но не е имало и здрави. А и мъжът на авторката не живее в концлагер, те са партньори и е редно всеки един от тях да се съобразява с другия. Аз ще кажа - като не ѝ понася - да се изнася.

# 175
Съвсем права си и това донякъде обезсмисля всички такива теми за съжаление.

# 176
ЧС, едно време не е имало сегашните  боклуци.
Но да, тогава дебел е рядко срещано било предполагам.

Като се сетих, че мъжът на авторката се подигравал на дебели се сетих, че съм чувала това и от дебели жени.
Колежки ми бяха. И двете с по едно 30-40 кила излишни. Седят си и си говорят за някакви техни съседи и познати и почват да коментират как някоя била много дебела. Явно повече и от тях. И го коментират с подигравка и завършиха как трябвало да отслабне.
Аз не се удържах и ги огледах и двете отгоре до долу, повдигнах вежди и се подсмихнах.
Те веднага преминаха в защита как те били леко пълнички, а тя била много дебела и затлъстяла.
Ами щом си вярвате, че сте само пухкави ок, ама е някак хем тъжно,  хем смешно така да обсъждате.

# 177
Не бих сравнявала пълния чонек отпреди със сегашния.
Тогава и да си пълен, пак си бил по-здрав от сега. Поне е било от хубава храна.
Сега с тия палмови и рапични мазнини във всичко, съчетано с консерванти, оцветители, чудесии и бог знае какво още и да си слаб на килограми и визуално, пак няма да докараш чистотата на хората преди.

Много хора сляпо вярват на това идеализиране на истинската храна в миналото. Например в саламите се е слагала селитра и са били по-нитратни и от зеленчуците, където за нитрати изобщо не се е следяло, а са ги блъскали здраво за високи добиви. Не е имало ограничения за пестицидите, даже ДДТ се е използвало. Иначе да, нямало е палмова мазнина, ама именно защото е нямало Simple Smile

А относно  ПРЕКАЛЕНОТО дебелеене партньорът е в правото си да има изисквания. Да, нормално е с възрастта човек да понатрупа килца и да няма плочки, ама не е нормално жени по 160 см и 65 кила да ми казват, че са с нормално тегло, че и с повече кила го казват. Аз карам шестдесетата си година и настина, вече съм на тавана на нармалните кила по таблиците, ама не съм ги минала и се старая да се ограничавам с яденето и да не спирам със спорта (в нормални граници и дози). И осъзнавам, че няма как да има мир и страст в спалнята, ако някой от двамата е като татко Барба. А пречи и на съвместните занимания.

Последна редакция: пн, 17 авг 2026, 11:39 от Черна станция

# 178
  • Шоплука
Натрупването на мазнина в древните хора и изобщо в бозайниците от висшият разред, който спадаме и ние, е това, което е спасило нашият вид от гладна смърт. В древността само богатите са оставали дебели, защото се е редувало урожай с лоша реколта, нямало го е хладилника - спасителя на човечеството, а цялата храна се е поглъщала защото иначе просто е трябвало да бъде изхвърлена.
Тези древни системи действат безотказно и днес, за това човек инстиктивно поглъща всичко пред очите му, а празната чиния, залък за Дявола и прочие са отгласи от времената на глада.
Всяка нация преживяла глад и война, после се посвещава на тъпкането / Чудомир има такъв разказ за Ореховата торта/
Да се наложи контрол над това обаче е много трудно, защото трябва първо да се промени мисленето, настроиките на ума.
За детето - моята не поглеждаше сладко, докато не стана на 6 год и бабата учтиво я запозна със сладоледа и шоколада. Сега имам сладколюб, който постоянно контролирам. Слаба е и много яка защото не се спира, но не искам да я уча от сега на това, натискам здраво към по-балансирано хранене - навиците се изграждат от дете.
За възрастен - трудно, там трябва и терапия и диетолог и треньор - абе пари текат там ...но иначе оная с косата дебне зад ъгъла и това хич не е метафора.

# 179
Черна станция, ти си с много завишени изисквания. Ако за теб 160 см и 65 кг е дебела жена, то повечето днешни жени са направо необятни по твоите критерии Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт