Отговори
# 15
Аз ще повторя въпроса си, Simple Smile))).
На коя сватба ще бъдем тази седмица 😬, вече сериозно мисля ,че Чачо и Асли ще са.... Да видим!!! 🧿🧿🧿
Тина Simple Smile
Скрит текст:
много трудни ми бяха моретата с моя младеж Simple Smile
В хотела на 1г. 10 месеца  ни попитаха - намаме ли баби?
😬😬😬 бвше чудо Simple Smile
Радвай се на всеки миг, много бързо лети врвмето. За едно "мигване" и ще е 1 ви клас, още едно - ще завършва. . Вярвай ми Simple Smile Дишай, дишай  и когато юожеш гледай Чачо ❤️

Последна редакция: чт, 20 авг 2026, 22:41 от nanni_123

# 16
Е, Енгин е в Париж. Той не оставя никога Чаатай сам. Не ми се вярва да го е оставил сам точно преди сватбата.
Отделно почвам да си мисля, че и Чаатай няма да е на тази сватба. На ресторантьора семейството е в Истанбул. Чаатай е на яхтата с ММК и онова момче. Нещо не виждам кога ще се придвижат.

Чаатай и Аслъ първо почиваха със семейните приятели, а сега са със сингълите.

Прочетох си поста и се ужасих колко грешки мога да допусна. Ама имам дебели пръсти

# 17
Нани, голям оптимист си! Аз съм малко скептична, но защо пък не- може да ни очаква морска сватба и вече да се събират първите приятели.

# 18
Добро утро!
Тина, и аз подкрепям мнението на Нани - времето лети,  затова трябва да ценим всеки малък момент с децата си. Докато се обърнеш и малкото човече е пораснало.
Тази година ми излезнаха снимки от преди 13 г,с децата съм била на Гърция на същия плаж и се замислих колко бързо минава времето, сякаш беше вчера  - две хлапета играещи на пясъка с лопатки, а сега пораснали младежи - студенти.
Животът ни напомня да се наслаждаваме  на всеки миг, защото времето не се връща назад.

Енгин бей и Чаатай имат много истинско приятелство, веднъж в едно видео Чаатай беше ефективен от въпрос на репортер, Енгин само го погледна и Чачо обърна/ смекчи тона. Забелязах, че сякаш се разбират без думи.
Хубаво е такова приятелство с искрени отношения.
Мисля си, че и двамата са намерили приятелките си по едно и също време, Аслихан и Итир са приятелки. Въпреки, че Чаатай познава Аслито от "Kübra", но тя тогава си имаше друг. Това няма значение, кой кога и къде. Важното, че се обичат.
Прави впечатление, че Итир е по-висока от Енгин, аз мисля, че имат и доста разлика в годините. Но както обичам да казвам за "Любовта граници няма", но след време ще си проличат, сега не...
Предполагам, че Чаатай и Аслихан ще са кумове на свадбата на Енгин и Итир.
Чакам все повече такива моменти

Хубав ден!
Скрит текст:
Снощи съм сънувала, че съм на концерт на ММК и как му казвам може ли едно фото😀.

# 19
Привет, момичета! Blush
Тина, присъединявам се, към това, което са ти казали- наслаждавай се на моментите! Kissing Heart

Аз ви нося една интересна статия за сериала "Yeşilçam", който гледаме в момента.

Като пример за „кино в киното“, „Yeşilçam“ напомня на няколко класически филма за кинопроизводство, като например „The Bad and The Beautiful“, „Singing in the Rain“, „8 e ½“, „Hail, Ceasar“, „The Artist“ и др. Освен това, критици от Турция приветстват сериала като легитимно възпроизвеждане на славната ера на „Yeşilçam“.

„Йешилчам“ изглежда толкова детайлен и визуално задоволителен, колкото и исторически филм, който британците биха направили. Нещо повече, той предлага интересна смесица между измислица и реалност. Докато основната история е продукт на фантазията на сценаристите, сериалът представя редица актьори, интерпретиращи истинските протагонисти на епохата (напр. Айхан Ъшик), както и истински звезди от „Йешилчам“, които вдъхват живот на измислени герои. И накрая, сериалът съдържа множество точни препратки към бурната политика и история на Турция от 60-те години на миналия век, които придават автентично усещане на повествованието.
Една от най-забележителните характеристики на „Yeşilçam“ е, че събира звезден актьорски състав от няколко различни поколения турски актьори. Присъствието на имена като Чаатай Улусой, Афра Сарачолу, Селин Шекерджи, Гюнгьор Байрак, Нилюфер Ачъкълън, Алтан Еркекли, Йеткин Дикинджилер, Йозгюр Чевик, Айта Сьозери и Бора Аккаш - за да назовем само най-известните - гарантирано ще се хареса на всички зрители, от тийнейджъри до възрастни хора.
В добре дошла промяна от няколкото дизита, които се излъчват в момента, „Yeşilçam“ представя независими, освободени и уверени женски персонажи. Мине Джансу може да носи руса перука, напомняща на Мерилин Монро, но е далеч от архетипа на глупавата руса дива от Холивуд от 50-те години на миналия век. Тя е красива, но също така остра, проницателна и разумна, и напълно способна да стои на собствените си крака.

Тюлин Сайги е млада, амбициозна актриса с блестящи очи, която не е нито необразована, нито наивна. В края на втори епизод тя избира да работи със Семих, въпреки последните му неуспехи, защото той цени не само външния и вид, но и интелигентността и страстта и. Ако и когато тези двамата се влюбят, това ще бъде следствие от тяхната интелектуална и професионална химия, освен от взаимното им физическо привличане. „Йешилчам“ представя допълнителни второстепенни женски персонажи на властови позиции. Макар че те може или не могат да съответстват на реални протагонисти от ерата на „Йешилчам“, ние ги приветстваме като модерни отражения на нашия съвременен Zeitgeist.

„Yeşilçam“ се фокусира върху историята на Семих Атеш - млад, умен и амбициозен филмов продуцент, който се опитва да се завърне след голям неуспех. Като такъв, „Yeşilçam“ е наистина шоуто на Чаатай Улусой. Честно казано, пропуснахме да го видим на екрана в такава бляскава форма. „Защитникът“ никога не отдаде дължимото на добрия му външен вид и в последния си филм „Paper Lives“ той стана почти неузнаваем в ролята на Мехмет - боклукчия, страдащ от травма и болест. „Yeşilçam“ връща красивия Чаатай обратно чрез поредната изумителна физическа трансформация. Още от първата сцена Семих Атеш блести като елегантен, умен, харизматичен, уверен и принципно достоен мъж. Ако сте родени през 60-те години на миналия век (като мен), Семих може дори да ви напомня малко за баща ви, точно както го помните от детството си, когато все още изглеждаше силен, красив, уверен и по-голям от живота.

Фамилията на Семих - Атеш - означава огън на турски. Това не е съвпадение, а манифест. Далеч от рицар в блестящи доспехи, Семих има точно онези недостатъци, които го правят интересен. Дори на ръба на фалита, той все още е горд, страстен, свадлив, раздразнителен и може би малко отмъстителен (Бююк Атеш... наистина ли?). Той притежава както праведност, така и леко преувеличено чувство за себе си. Кой друг всъщност би отправял публично обиди към бившия си бизнес партньор, когато последният може да държи ключа за предотвратяване на пълния му финансов колапс? И накрая, Семих е мечтател - безразсъден и упорит визионер, който не е способен на компромиси. И това определено е най-привлекателният сред недостатъците му.
От друга страна, Семих е очевидно уважаван, възхищаван, дори не дълбоко обичан от мнозина. Той проявява неустоима харизма, трудолюбив е и е напълно отдаден на занаята си. Киното за него е толкова необходимо, колкото въздухът, който диша. И точно както страстта му към киното е чиста, така и намеренията му са прозрачни, а ентусиазмът му е доста заразителен. Невъзможно е да не го аплодирате, защото изразителните му очи винаги обещават, че ще ви отведе със себе си в мечтата си.
Семих е много повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Като начало, той има меко сърце. Дава милостиня на непознати. Търпи детинския си и безотговорен зет, дори след като сестра му се развежда с него. Отказва да уволни секретарката си, дори когато е изправен пред разруха, и топло успокоява страховете и във връзка с кризата в Кипър през 1963 г. Продава часовника си, за да помогне на стар приятел, който току-що е излежал дълга присъда заради комунистическите си убеждения. Всъщност, той изглежда напълно невъзмутим от преследваната политическа принадлежност на Тургут- факт, който може да подсказва за минало лично участие с радикалната левица. Той не таи злоба към Мине, жената, която се разведе с него и в момента е любовница на съперника му. Семих дори прощава на стария си приятел Мюмтаз бей, когато последният необяснимо го намушка в гърба. Изкуството и красотата го трогват и той не се срамува да покаже чувствителността си.

В най-тежкия момент от живота си, той открива в Тюлин музата, която да даде тласък на кариерата му, и любовта, която все още му липсва в живота.
Чаатай Улусой не би могъл да си пожелае по-многопластова роля за възрастни. Семих му пасва идеално. В същото време героят показва черти, които все още го предизвикват като актьор. Семих е много интелигентен, опитен и проницателен. Когато успее да овладее самообладанието си, той лесно може да нареже и разбие съперник с остроумието си. За разлика от предишните си роли (с частичното изключение на „Делибал“), Семих е също така ентусиазиран, екстровертен и забавен. В миналото вече видяхме признаци на комичния талант на Чагатай, особено в „Ичерде“. В „Йешилчам“ обаче той най-накрая се отпуска, разкривайки отлични умения за синхронизиране и физически комедийни умения. В няколко близки кадри Чаатай показва безброй изражения, които демонстрират забележителен контрол над всеки квадратен сантиметър от тялото му. Той дори успява да превърне вечната цигара и/или пура в ръцете си в ефектен реквизит, за да подчертае хумористичните аспекти на дадена ситуация, а може би и абсурдността на тютюнопушенето през 60-те години на миналия век.
Не се заблуждавайте обаче, „Yeşilçam“ не е романтична комедия. В рамките на първите два епизода сериалът прави няколко уместни препратки към теми като Студената война, комунистическия активизъм, освобождението на жените, правителствената цензура, политическите репресии, етническите прочиствания, сексуалните отклонения, корупцията и личното предателство. Прави го обаче в стил, който е едновременно умен и възхитително сатиричен - в стила на „Д-р Стрейнджлав“, така да се каже. С други думи, макар сериалът да не се страхува да постави златната ера на турското кино в правилния и исторически контекст, „Yeşilçam“ все пак предлага изключително забавно зрителско изживяване.

В заключение, „Yeşilçam“ е точно това, което лекарят ни е предписал във време, когато „социалното дистанциране“ ни е лишило от повечето неща, които правят живота приятен. Докато все още се борим да преодолеем пандемията, какво е по-хубаво от това красиви, страстни и харизматични хора да пренесат зрителите в носталгичен свят, където животът се живее максимално пълноценно?
Ако по някаква причина все още се колебаете относно „Yeşilçam“, определено е време да се откажете. Този сериал има всичко. Комедия, драма, екшън, съспенс, съперничество, любов, семейство и история, всичко това, събрано в бляскав пакет. Много интелигентен сценарий оживява благодарение на изключителните интерпретации на много талантливи турски актьори, опитен режисьор, който обича епохата и екип от сценографи, който внимателно е реконструирал декорите от периода до най-малките детайли.

Желая ви прекрасен ден! Hug

# 20
Благодаря за темата, момичета! Flowers Hibiscus
Много готино заглавие!

Гласувах и в анкетата точно.

Продължавам за проверявам за английски субтитри на Спящия, уви все още няма или поне в сайтовете, в които търся.

# 21
Сериозна реклама на "Мечтата на Ешреф " по Диема Фемили.

Misc LoudspeakerСЕНЗАЦИЯ В ЕФИРА!
Новият телевизионен феномен „Мечтата на Ешреф“ идва в България!
След края на сезона на „Шербет от боровинки", Diema Family залага на един от най-обсъжданите и успешни турски сериали на последните години — "Мечтата на Ешреф" (Eşref Rüya)!
От 31 август зрителите ще могат да проследят вълнуващата история на Ешреф и Нисан всеки делничен ден от 22:00 ч. no Diema Family
В главните роли блестят две от най-големите звезди на Турция - Чаатай Улусой и Демет Йоздемир които за първи път си партнират в толкова машабна продукция.
Любов, която започва като детска мечта... Безмилостна битка за власт в мафиотския свят... Опасни тайни, предателства и съдбоносни разкрития..
Ешреф прекарва години в търсене на мистериозното момиче от своето детство, познато елинствено като "Рюя". Когато съдбата най-накрая ги среща отново, нито той, нито тя подозират, че любовта им ще бъде изправена пред изпитания, които могат да променят живота им завинаги
Сериалът се превърна в истински хит в Турция и покори милиони зрители със своята завладяваща история, силни емоции и впечатляващ актьорски състав.
Ще успее ли любовта да победи тайните предателствата и опасностите на подземния свят?

И от днес

10 ДНИ ДО НАЧАЛОТО!
Една от най-очакваните турски поредици идва в България!
 „Мечтата на Ешереф" - история за власт, тайни любов, предателства и един човек, който живее между света на бизнеса и подземния свят.
В центъра на историята е Якуп Карасан, в ролята на Маджит Копер - уважаван бизнесмен за едни и безмилостен мафиотски бос за други. Познат като „Баба Якуп", той е човек, който държи на думата си, но крие тайни, способни да променят всичко
Премиера: З1август 0 22:00 ч. DF
Остават само 10 дни до началото
Готови ли сте за „Мечтата на Ешереф"?

Щом обратното броене е започнало, предлагам и ние тук да му дадем началото с:
10 дни до "Мечтата на Ешреф "- 10 любими снимки на Ешреф.
Започвам Heart

# 22
Здравейте!
Включвам се веднага- 10 дни до Мечтата на Ешреф по диема фемили.

Нези, благодаря за статията! Много ми хареса! Снощи не успях да гледам следващия епизод, но ние и без това още не сме обсъдили 3 ти епизод. Аз продължавам да мисля за появата на майка му. Предполагам, че тепърва ще ни разкажат тяхната история, но към този момент, това, което виждам е Семих Атеш, който знае, че
човек може да започне от нулата, но не може да започне без минало.Той може да построи ново студио. Да заснеме нов филм.Дори да започне нови отношения.Но онова момче, което е било изоставено от баща си и е намерило спасение в киното, все още е вътре в него.И това според мен е една от причините Семих да е толкова отчаян да успее. Защото за него успехът не се измерва с пари, а е начин да покаже, че това, което е станал, има смисъл. И сега вече знам пред кого- пред майка му.
И точно тук започвам да виждам Семих по съвсем друг начин.
В първия епизод  го възприех като арогантен и амбициозен продуцент.Във втория-  като лудия инат, който отказва да се предаде.
А в третия, с майка му, започвам да виждам защо.И това „защо“ е много по-интересно от самата му амбиция.Защото зад огромното му его има една много стара рана.
И колкото повече научавам за Семих, толкова повече разбирам, че неговата сила и неговата уязвимост произлизат от едно и също място. Той се е научил да не разчита на никого.Но едновременно с това има огромна нужда от хората, които обича.

# 23
Изобщо не се съмнявам, че рекламират сериала. Та той си стана хит още като излизаха епизодите. И жени, и мъже се строяваха всеки четвъртък да гледат с бг субтитри.

Няма как да пропусна една от любимите ми и снимка, и момент.

# 24
10 дни до новото начало. Ние знаем какво ни очаква. Дано и останалата публика го хареса.

Нези, благодаря за статията. За Yesilcam ще кажа, че още от първите серии се усеща как застава зад непопулярни политически и иисторически теми. В този сериал са засегнати доста неща, които не съм чувала друг път да се коментират или споменават дори. Но го прави толкова финно, че явно цензурата не го е натиснала и заличила.

# 25
Гери, много се радвам, че повдигаш този въпрос, защото това е една от най-големите ценности на сериала.
​Точно така е . „Yeşilçam“ засяга изключително чувствителни и почти табу теми за турското общество (като погрома срещу малцинствата в Истанбул, политическите преследвания и задкулисния натиск), които в традиционните сериали по телевизията или се премълчават, или направо се заличават.
​И майсторството тук е точно в това фино балансиране. Те не ти проповядват политика от трибуна. Не ползват евтини плакати. Вместо това са преплели историята през личните трагедии на героите. Политическото е станало лична болка.
​Разбира се, огромна роля играе и фактът, че сериалът е правен за платена онлайн платформа (BluTV), където ножицата на цензурата не работи чак толкова брутално, колкото в ефирния праймтайм. Но пак се изисква страхотна смелост от страна на екипа да хванат точно тези горещи картофи и да ги поднесат с толкова висок кинематографичен финес и уважение към истината.
​Това превръща сериала от просто приятна ретро драма в наистина дълбок, ценен документ за онова време!

# 26
Нези, благодаря! Статията е много интересна, пък и много ми хареса това за Чаатай, много точно:
Цитат
В няколко близки кадри Чаатай показва безброй изражения, които демонстрират забележителен контрол над всеки квадратен сантиметър от тялото му. Той дори успява да превърне вечната цигара и/или пура в ръцете си в ефектен реквизит, за да подчертае хумористичните аспекти на дадена ситуация
Ами, това е Чаатай- уникален!
И забелязвам, че във всички FG за турски сериали се рекламира сериала "Eșref Rüya", серила е емоционален, качествен и със силна история.  А, също Чаатай и Демет са известни актьори и с български корени, българските турци много си ги харесват.
И от мен един любим Ешреф и една любима реплика от Eșref Rüya":
"Стойността му не е в камъните, а в това да е на врата ти."

# 27
Да, много хора вече го гледаха, но и много хора гледат сериали единствено по телевизията. Вярвам, че Ешреф ще привлече нови почитатели!

ТОЙ ИМА ВЛАСТ НАД ВСИЧКО.. ОСВЕН НАД СЪРЦЕТО СИ!
ЧААТАЙ УЛУСОЙ В„МЕЧТАТА НА ЕШРЕФ"
От 31 август, всеки делничен ден от 22:00 ч. ни среща с една от най-очакваните турски премиери — „Мечтата на Ешреф“!
Ешреф е човек, който държи в ръцете си цяла престъпна империя. Богатство, власт и влияние — всичко е негово. Но има нещо, над което няма контрол - собственото му сърце.
Останал сирак като дете, той намира ново семейство сред „Сираците" - братство, изградено в суровия свят на престъпността. Години по-късно Ешреф се превръща в една от най-влиятелните фигури в подземния свят на Истанбул.
Но през всичките тези години той пази един спомен — момичето, в което се е влюбил от пръв поглед. Момичето, което се превръща в неговата мечта..
Съдбата го среща с Нисан — млада музикантка, която неволно попада в неговия опасен свят. Тя обаче крие тайна - принудена е да стане информатор на полицията и да проникне дълбоко в престъпната империя на Ешреф.
Тя трябва да го предаде.
Но започва да го обича.
А той открива, че именно любовта може да се превърне в най-голямата му слабост.

# 28
Много ми харесват текстовете от рекламата на Ешреф Руя. Предусещам,че и превода ще е по-художествен.
Аз вече гледам 4 епизод на Йешилчам, но надниквам и тук.
И на мен ми направиха впечатление тези неща, които Гери спомена. Още в първите епизоди се усеща, че киното е само повърхността, а под нея има разговор за Турция, паметта, политическата власт, обществото и начина, по който историята се разказва и премълчава. Защо не е цензурирана е интересен въпрос. Според мен, защото сериалът не застава на трибуната и не казва, че ето  сега ще  разкаже забранената история. Това би било много по-лесно за атакуване. Вместо това поставя тези теми в живота на персонажите и в самата филмова индустрия. Една реплика, един разговор, име, събитие, отношение между героите и темата е там. После сюжетът си продължава.
Точно тази ненатрапчивост е много силна. Киното като прикрит разговор за обществото.

# 29
Съгласна съм с теб, Тина.
Според мен Yeşilçam казва нещо доста по-смело от това, какво е било едно време турското кино.Историята не е само това, което е написано в учебниците и затова
едно от най-силните неща в сериала е, че историята не идва като урок, а идва през хората.През това кой може да говори, кой трябва да мълчи, кой получава работа, кой бива изключен.Коя история може да стане филм.И коя история е по-добре да не бъде разказвана. Така сериалът задава един много неудобен въпрос- когато контролираш историите, които хората гледат, не контролираш ли донякъде и паметта им?Но сериалът прави така, че определени теми, хора и гледни точки да не бъдат избутани в периферията, а точно обратното- връща ги в кадър.Понякога само за секунди, чрез някоя реплика, която може дори да пропуснеш, ако не знаеш историческия контекст. Но тя е там. И точно това, което Гери каза, че не е чувала друг път да се коментират или споменават такива неща е много показателно. Защото, когато една тема се появи дори мимоходом в популярен сериал, тя вече не е напълно невидима.

Общи условия

Активация на акаунт