За обществото и килограмите

• 3 310
  • 86
  •   1
Отговори
# 75
Понеже стана въпрос за стигмата, точно навреме се повдигна темата. След няколко седмици ще участвам в семинар по темата.

# 76
Само не ми е ясно думата "стигма" какво намеква - че ще се борят за приемане на затлъстяването като нещо нормално, или ще се борят срещу него?

# 77
Само не ми е ясно думата "стигма" какво намеква - че ще се борят за приемане на затлъстяването като нещо нормално, или ще се борят срещу него?
Това е семинар за медицински специалисти. Означава, че когато се сблъскаш с пациент със затлъстяване, вместо да си създадеш предварително мнение “тази е дебела, значи се тъпче, няма воля затова е дебела; сигурно във всички сфери е неособено добра”, се абстрахираш от тези мисли и се концентрираш върху проблема пред теб, тоест, да се отнасяш към този пациент като към всеки друг със заболяване.

# 78
А дали има някъде статистика какъв процент е заради заболяване и какъв- заради лакомия?
За България не съм срещала,но мисля, че заради заболяване е пренебрежимо малък.И лекарите са длъжни,според мен, да предупреждават особено когато се отнася до деца, че точно излишните кг могат да доведат до болести.

# 79
AI ми казва, че около 20-25% от българите имат затлъстяване, от тях 5-10% са със заболяване, което е причина на затлъстяването, а останалите просто преяждат и се обездвижват и вече това води до заболяване.

# 80
А дали има някъде статистика какъв процент е заради заболяване и какъв- заради лакомия?
За България не съм срещала,но мисля, че заради заболяване е пренебрежимо малък.И лекарите са длъжни,според мен, да предупреждават особено когато се отнася до деца, че точно излишните кг могат да доведат до болести.

Аз няколко пъти обяснявах, че независимо от първоначалната причина, затлъстяването Е заболяване и само с диета и физическа активност трудно се премахва наднорменото тегло.
Не е обект на форума, но има цели групи от лекари, диетолози и други, които се занимават с проблема. Това симплистично мислене, минаваш на диета и отслабваш, не е реалистично.
Всъщност, в България доскоро хората се хранеха значително по-здравословно, т.нар средиземноморска диета е една от най-здравословните. Има цели общества, които живеят на полуфабрикати. Диетата (тоест, начина на хранене), е изключително важен, но проблема е комплексен. Започва се с правилно хранене и физическа активност. Много е важно да не се допуска наднормено тегло, но веднъж стигне ли се дотам, нещата стават сложни и комплексни.

# 81
Abadjieva80, щом твърдиш, че "само с диета и физическа активност трудно се премахва наднорменото тегло", уточни колко +кг за теб са наднормено тегло.

Няма връзка между теглото и успешността. То и Искра Фидосова не е фиданка, но е много напред с материала.
Не е фиданка е слабо казано, обаче защо е успешна? Защото сама е постигнала успеха или защото успешно са й помогнали да го постигне?

Добрият външен вид, вкл. стройната фигура, осигуряват предимство, което за да го използваш, трябва да имаш и акъл.

# 82
Аз мисля, че средиземноморската диета не е много типична по нашите земи, въпреки че сме географски близо до региона. Тя се базира на зеленчуци, зехтин, сирена и риба, а повечето хора тук традиционно се хранят с пилешко, свинско, картофи и тук там някоя салата. Хората, които ядат повече риба са главно живеещите близо до морето и до река Дунав.

# 83
Аз мисля, че средиземноморската диета не е много типична по нашите земи, въпреки че сме географски близо до региона. Тя се базира на зеленчуци, зехтин, сирена и риба, а повечето хора тук традиционно се хранят с пилешко, свинско, картофи и тук там някоя салата. Хората, които ядат повече риба са главно живеещите близо до морето и до река Дунав.
Поне по мое време, преди 30 години, в България се ядяха много зеленчуци. Значително по-малко хора бяха струпани в големите градове, което им позволяваше да отглеждат собствени зеленчуци. Сега сигурно е различно.

На въпроса кое “според мен” е наднормено тегло, веднага отговарям, че нямам мнение, защото има определения, които са обективни, а не субективни.

BMI над 25 е наднормено тегло.
BMI над 30 е обезитет.
BMI над 40 е morbid obesity.

Това са стандартите на популационно ниво, за европеидна раса и чернокожи. За азиатците от далечния изток стандартите са малко по-различни.
За индивидуалните пациенти има значение наличие на съпровождащи заболявания, коремна обиколка, и още няколко.
С диета и физическа активност оптималната загуба е 5% до 10% от теглото. Разбира се, има и изключения, но се води казуистика. Оттам нагоре с оперативно лечение или медикаменти.
Колкото и да нараства броя на хората с наднормено тегло в България, трудно ще стигнем САЩ, че и някои други страни по проценти. Някъде стига над 50% от населението. Ние сега започваме да се движим в грешната посока и сега е момента за интервенция.

# 84
А, половинката много роптае срещу нормата за коремна обиколка Simple Smile
Над 94 см било нездравословно, ама не се отчитала височината. И за 170 см мъж и за 200 см мъж все тая. Та той се пени, че 96 см талия съвсем не е много, ако гръдната му обиколна е 116 и е висок 190 см Grinning

# 85
Много ми се струва 25%. Едва ли сме ги “стигнали американците”. Точно преди малко ми попадна това. Карта на Канада и САЩ отразяваща процентите затлъстяване (тоест, BMI над 30).

Това е за България според Евростат

Към 70% от мъжете и близо 50% от жените са с наднормено тегло. Под 20% затлъстяване.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2026, 22:44 от abadjieva80

# 86
  • София /Абсурдистан
До голяма степен зависи и от боклучавата храна, която се продава навсякъде. Месото е с хормони, зеленчуците пълни с химия, разни заместващи продукти… И то се натрупва.

Общи условия

Активация на акаунт