За обществото и килограмите

• 4 811
  • 129
  •   2
Отговори
# 120
Според мен липсата на движение е не по-малък фактор, хората масово не се движат достатъчно. И тези калории няма как да ги изразходят.

# 121
Според мен липсата на движение е не по-малък фактор, хората масово не се движат достатъчно. И тези калории няма как да ги изразходят.
Аз бях писала един по-дълъг пост, но не се е публикувал. Тук в Северна Америка хората не могат да живеят без кола. Особености на географията. Изключвам Ню Йорк и други по-големи градове в които центъра е подходящ за живеене. Та в магазина паркират колкото се може по-близо до входа, да не се минат да извървят няколко крачки. А в същото време тези, които имат възможност плащат луди пари да бягат по пътечка във фитнеса (пак щях да напиша джима, да ме разнасят из смешките).

В моето обкръжение хората спортуват редовно. Имам приятелка, която бяга всеки ден, независимо от температурите. Ние, по-неатлетичните, ходим,  плуваме, правим упражнения вкъщи, но се стараем да не се отпускаме. Аз лично по ковид времето бях напълняла сериозно. Само аз си зная как свалих.

Храненето и физическата активност са първични и без тях не може, но не винаги са достатъчни. ЧС може да ми дава много примери на хора, отслабнали само с диета и физическа активност, но те са изключенията. Не е като да ги няма, разбира се. Негативен калориен баланс и повишена физическа активност правят чудеса, но само ако има малко за сваляне. На мен ми отне 3 години, примерно. Бавно и постепенно ги свалих излишните кг, че и още малко имам да сваля, но не бързам. Работих активно с диетолог, която ми помогна много. Това, при положение, че винаги съм се хранила здравословно.

Сега, когато се занимавам професионално с обезитет много неща ми се изясниха. Та ЧС, никой не отрича огромното значение на диета и физическа активност. Те са важни за всички, не само за дебелките. Просто не винаги са достатъчни.

# 122

И аз така мисля. Като бях малка колко въглехидрати сме яли - кифли, банички, милинки, хляб, понички... То май основно хляб се ядеше и с манджите, и за закуска.  Но малко бяха дебели, защото по цял ден на двора/улицата/в училището. Нямаше смартфони, нямаше компютри, имаше малко телевизия. И нямаше толкова много вредности.

# 123
Да, скачахме на ластик и се гонехме и какво ли не, но все в движение бяхме. Сега кой ще ти пусне малки деца да дивеят на воля в някой заден двор и да ходят сами между блоковете примерно.

# 124
Аз не се движа особено и съм слаба, ям си, но не приемам празни калории на ежедневна база. Наблизо обаче имам Старбъкс, там е пълно нон-стоп, а едно "кафенце" като нищо отива към 4-500 и нагоре калории, колкото една манджа. В наши дни е така общо взето.

# 125
Точно, хората си гледат само основните хранения и казват, че не ядат много. Обаче кафето (особено големите млечни кафета), някоя бисквитка с него, някоя солетка между другото, една количка... и то се трупа.

# 126
Хората масово ядат много. Не е от кафетата.

# 127
Хората масово ядат много. Не е от кафетата.

Многото ядене си е фактор, ама И кафетата. Нали знаеш, че последната сламка счупила гърба на камилата?

# 128
Много ядем, това е. Кафетата наистина са фактор, но  на фона на истинското хапване и купоните с много мезета са пренебрежими. Отрупаната маса и подбраните напитки все още са издигнати в култ и трупат яко калории.

# 129
Така низвергнатият хамбургер всъщност изобщо не е толкова страшен - хлебче, телешко кюфте, малко салатка, някакви грамове сос, малко сиренце... Обаче ако се добави една голяма Кока кола с две супени лъжици захар в нея, че и десерт някакъв и става мазало. Четох, че някъде имало призиви да се спре практиката да се дават празни чаши за газирани напитки (а да се наливат от продавачите), защото хлапетата ходели да ги пълнят по няколко пъти и така поглъщали особено много калории.

Общи условия

Активация на акаунт