Как е редно учител да се обръща към учениците си?

• 1 158
  • 52
  •   7
Отговори
# 45
  • Майничка
13-14+ и да, казвали са ми.
 В англоговорящите и част от скандинавските страни е все едно ти/вие, но в други не е така. Да свикват да се обръщат към тях уважително (и те към другите), а не на 18 да се подхилкват с неудобство, когато тук или в чужбина им кажат "господине".

# 46
  • София
За мен уважението към ученика се изразява в интонацията на произношението, а не във фамилното му име. "Петрооов"- кое е уважителното? Този маниер изразява дистанция, която е неприемлива според мен за класен, който има за задача не само да преподава, а да решава проблеми, възникнали в класа, да е медиатор и да сплотява класа. От друга страна, ако е мъж, може да смята, че това е по- неутрална лексика и дистанцира. Мъжете учители са много уязвими, в случай че някой иска да ги обвини в пристрастие в отношението им между момичетата и момчетата, а и не само в това...

# 47
Освен говоренето на "Ви" и на фамилия в гимназията, задължително и табелки "Не гази тревата" в парка, за да порасне читаво поколение.
Да, и изобщо свикване с правила и учтивост. Не е майтап, аз съм "за". Sunglasses

А аз се шегувах. Няма лошо в правилата и етикета, но няма да станат децата по-възпитани и уважителни като им се говори на фамилия от 13. Нито парковете по-красиви като не можеш да седнеш на тревата.

# 48
  • Пловдив
Разбрах, че се шегуваш, затова написах, че аз не се.
От само себе си по-учтив също не се става.

# 49
  • Sofia
Учителят по БЕЛ се обръща към учениците с г-н и фамилия. Учителят е може бил 35-годишен, може и по-млад да е. Говорим за гимназия. 
Беше ми интересно, не знаех, че има такава практика, но не виждам нещо лошо.
Колкото до повторението на имената се получават много неприятни за мен обръщения. В детската градина имаше 4 момичета с едно име и синът ми разказваше, че ГеоргиеваТА направила еди какво си, а МиневаТА друго. Още по-сложно става с повтарящи се първи имена и фамили, тогава обръщението е с бащино име!

# 50
Според вас нормално ли е класен ръководител да се обръща към учениците си само с фамилията? От миналата година класният ръководител на класа на дъщеря ми се обръща към учениците по този начин. Имате ли подобен случай и как го приемате ? Най-вероятно и от новата учебна година практиката ще е същата. Говорим за ученици сега - 9 клас.
Вероятно класният ръководител(ка?) се прави на интересен или остроумен.

# 51
В Русия всичките учители се обръщат към учениците по фамилно име. Там съм израстнала и за мен е напълно приемлимо!

# 52
За мен също е много възпитателно и положително такова обръщение.
Да се учат на обноски учениците. И респект.

Общи условия

Активация на акаунт