Как е редно учител да се обръща към учениците си?

• 1 158
  • 52
  •   7
Отговори
# 30
Според ситуацията се обръщам - малко име или на фамилия. Особено ако има няколко ученика с едно и също малко име в класа, се обръщам с фамилното към ученика. И двете обръщения са приемливи.

# 31
В момента се сещам, че в "Хари Потър" учителите се обръщаха на Вие и фамилии към учениците. Но не помня дали всички.

# 32
А според вас нормално ли е деца в началните класове да се обръщат към учителите си с малки имена? Няма господин, няма госпожо. Има Стефи, Мони...
За мен не е приемливо. Не ми харесва и модата в часовете по английски да се обръщат към учителката с мис и малко име - мис Ана. Обратният вариант с вие и фамилии в гимназията също ми е форма на превзетост.

Според мен какво пише в художествената литература, няма връзка с обичаите и съвременните тенденции в България. Например в Германия на много места директно се говори на ти, на които в България общоприетото е вие.

# 33
Доколкото съм виждала по филми и книги, в Русия им говорят на фамилия от първолаци.

Това не е вярно. За руснаците е доста необичайно да използват фамилното име като обръщение. Те използват бащиното име.

# 34
Доколкото съм чела, особено произведения на по-стари автори, руснаците използват малко и бащино име като обръщение. Например към Мария Петровна Калугина, се обръщат с Мария Петровна. Гледала съм някои руски филми и ми е правило впечатление, че от много малки им говорят на фамилия. Например, популярната книга от моето детство Витя Малеев в училище и вкъщи. Това са моите впечатления, не претендирам за пълен поглед. Не съм била в Русия и много малко съм контактувала с руснаци.

# 35
  • Пловдив
Точно в училище на ученика Витя Малеев няма да му викат Виктор Петрович (да речем), а Малеев, Пони е права.
Името и бащиното при тях е равносилно, замества "господин еди-кой си", не е обръщение за ученик в училище. На учителя - да, на него по име и бащино.

"Приключенията на Петров и Васечкин", имаше някакъв руски детски филм. (Василий) Петров и (Пьотр) Васечкин бяха ученици.

# 36
Това обръщение само по фамилия, без г-н/г-жо в учителска среда (между учителите), на "ти", не на "вие", винаги ми е правило лошо впечатление. Неуважително звучи, най-малкото. А такова обръщение към ученици вече ми идва в повече. Лекарите, ако не са близки да се обръщат на малки имена, винаги казват "д-р Василев, ти/вие....". Има разлика с учителите.
Още по-лошо впечатление ми прави масовата замяна на звателен падеж с именителен от учители (когато има разлика между двете форми). Не е нормално учители, които се предполага, че са образовани, да следват модата и да правят такава граматическа грешка, вместо да учат на книжовен български език.
Пример - Александър, защо говориш в час? Виктор, отвори си учебника!
Смешно, дори жалко е, според мен.

За обръщенията в руския - образованите и възпитаните руснаци често говорят (или поне говореха) дори на майка си на "вие" - "Мама, вы пойдете на концерт?". По име и бащино (Мария Петровна, скажи/те ....?) може да е по-фамилиарно (на "ти"), но може и уважително (на "вие"). Само на бащино име (Петровна, Васильевич) е фамилиарно, за хора, които са близки или се познават много добре -съседи, приятели.

За обръщенията към учениците на руски -  има разлика в ситуациите, при които учител ще се обърне към ученик, алтернативно, с  Лиза/Елизавета/Петрова. Който знае руски добре, ще разбере разликата. Та да не обобщаваме.

В руска гимназия (гимназия с изучаване на руски език, както се казваше тогава) обръщенията на учениците към учителите-руснаци беше на "ви" и на име-бащино - Майя Лазаревна, например. Към учителите-българи - "Другарю/другарко Петров/а", преди. Сега винаги трябва да е с г-н/г-жо Петров/а. Децата съкращават, разбира се, само на "Господине/госпожо", без фамилията. Детето ми, в малките класове, понякога вечер по навик, разказвайки ми нещо, тръгваше да ми казва "госпожо" и след това се усещаще и поправяше на "мамо".

# 37
Още по-лошо впечатление ми прави масовата замяна на звателен падеж с именителен от учители (когато има разлика между двете форми). Не е нормално учители, които се предполага, че са образовани, да следват модата и да правят такава граматическа грешка, вместо да учат на книжовен български език.
Пример - Александър, защо говориш в час? Виктор, отвори си учебника!
Смешно, дори жалко е, според мен.

Може да е граматически грешно наистина, но ако съм Мария, примерно, бих предпочела да ми кажат “Мария, отвори си учебника” вместо “Марийо, отвори си учебника”.

# 38
Какъв е педагогическия ефект обаче, да строиш всички като в казарма и да се обръщат към тях само с фамилията, без да е на Вие, и това към всички, без да е в зависимост дали имената се дублират на някои или не. Господинът ги извиква на дъската с "Петрова, ела...", "Хаджолова ти си наред..." и тн.

# 39
Ма това е напълно нормално! Даже не знам какво толкова има да се обсъжда. Много хора си говорят така и без да се госпожосват и господинстват. Докторите имат титла и за това я назовават, както архитектите, инженерите. Учителите също си говорят на Иванов и Георгиева.
Това са младежи на колко? 15-16 години. Могат са понесат много повече от това.
Наистина си мисля, че големият проблем е, че трябва да им се говори на галено име.
И един ден тия деца излизат от класната стая и чакат сутрин някой да им върже обувките.

# 40
  • София
От 8 клас - учтива форма според мен. Името, фамилията са въпрос на убеждение, лично отношение и избор, но учтивата форма към ученици, избрали за себе си направление, гимназия - би следвало да е задължителна.

# 41
Освен говоренето на "Ви" и на фамилия в гимназията, задължително и табелки "Не гази тревата" в парка, за да порасне читаво поколение.

# 42
  • Майничка
Говоря на ученици на Вие и хич не ми пука. Първата година им е терсене, после свикват.
Докато им науча имената, се обръщам на "господин" и "госпожица", после минавам на малко име, но пак на "Вие".
И звателна форма не винаги използвам, защото на кратките имена ми звучи грубо, а на двойните - нелепо : "Майо, бихте ли споделили Вашето мнение?" или "Круме-Асене, бихте ли излезли на дъската?".

Писала съм тук преди години, пробвах в един нов клас да стартирам с г-н / г-ца и фамилия. Ами, не че не си знаеха фамилиите, обаче някак не ги свързваха със себе си и просто не реагираха, така че пак минах на имена.

# 43
На мен пък ми е странна комбинацията от малко име и учтива форма. Вътрешното ми усещане е, че щом се е стигнало до общуване на малко име, значи дистанцията е скъсена и вече няма нужда от „Вие“. Само фамилия или малко име + фамилия и „Вие“ ми звучи по-добре.

# 44
  • Пловдив
Освен говоренето на "Ви" и на фамилия в гимназията, задължително и табелки "Не гази тревата" в парка, за да порасне читаво поколение.
Да, и изобщо свикване с правила и учтивост. Не е майтап, аз съм "за". Sunglasses

Гаргамела, колко големи ученици и не са ли казвали, че им звучи странно "Вие"?

Общи условия

Активация на акаунт