Как е редно учител да се обръща към учениците си?

• 949
  • 42
  •   5
Отговори
# 15
  • SF
Това щях да кажа. В Русия си се ползват фамилините имена. Даже между колеги в екип, съученици.
Тук е много рядко и обикновено търсим причина като съвпадение на имената.
В Австрия хората масово си говорят на вие. Моя приятелка гледаше децата в едно семейство и там всички и говореха на вие - и те на нея, и тя на тях.

# 16
Като бях в университета, всички преподаватели се обръщаха към нас по фамилия. На мен ми харесваше.

# 17
  • София
Синът ми ще бъде 9-и клас. На мен ми звучи много добре, ако учителите се обръщат към учениците с фамилията. Предполага (и изисква) уважение.

П.П. Сетих се как баща ми разказваше, че като е учил в Амер. колеж (преди соц. време) край София обръщението към учениците задължително е било "г-н ....".

Последна редакция: сб, 05 сеп 2026, 12:27 от milenaka

# 18
Само на фамилия ли, или и на „Вие“? Ако е и двете, дълбоки уважения към този преподавател.

В нашата гимназия, още в далечните соцвремена, имахме учители, които в началото ни говореха в учтива форма. Много беше приятно и определено внасяше елемент на респект към учителите, които проявяваха по този начин уважението си към нас.

# 19
И в моята гимназия(соц времена) учителите в началото се обръща ха на Вие, а един учител ни изпитваше по фамилии.
В гимназията на сина ми някои от преподавателите също говореха на Вие, но повечето от преподава ха и във ВУЗ, вероятно оттам бяха свикнали.

# 20
Дъщеря ми имаше една прехвалена учителка от СМГ, която им говореше на вие в 3-4клас. Много неприятно беше и не я харесваха. Иначе на фамилия е нормално, когато има много повтарящи се имена, но то тогава си личи, че е заради това, а не заради поставяне на дистанция.

# 21
Аз помислих, че темата е пусната, защото някой е казал "маймуни такива". А вие - защо Петров, а не Гошо. Аха.

# 22
  • Пловдив
В "Хвърчащата класна стая" на Ерих Кестнер учителите говореха на по-малките гимназисти (нашите герои) на ти, а на големите (в лицето на второстепенния герой Хубавия Теодор) - на Вие, но май не пишеше какво е обръщението към големите, нито ставаше ясно в кой клас става смяната на обръщението.
Действието се развива през 30-те години.

# 23
Дъщеря ми имаше една прехвалена учителка от СМГ, която им говореше на вие в 3-4клас. Много неприятно беше и не я харесваха. Иначе на фамилия е нормално, когато има много повтарящи се имена, но то тогава си личи, че е заради това, а не заради поставяне на дистанция.

За малки деца, до 6-7 клас е странно, да. За гимназисти и нагоре ми е ок.

# 24
Не е лошо от малки да свикват с учтивата форма. Писнало ми е всякакви непознати и особено хора в сферата на обслужването да ми говорят на "ти". Едно такова полу-троснато, полу-пренебрежително. Изключвам ситуации, в които съм редовен клиент и си се знаем.

Най-забавни са случаите, когато се опитват пряко сили да говорят на "вие". Дали защото аз упорито не минавам на "ти", дали защото изневиделица с нещо съм ги респектирала. Опитват, ама си личи, че не са свикнали и през едно-две изрeчения пак вкарват "ти"-то. После пак някое спорадично "вие". Като човек, който се опитва да яде с нож и вилица, но непрекъснато нещо му бяга из чинията, защото му липсва практика.

Но трябва да отбележа с известно задоволство, че това е по-чест проблем при по-зрелите поколения. Милениъли и особено джензита са доста учтиви. Като цяло, последните години има много напредък в това отношение, поне в София.

# 25
Аз съм забелязала, че по-възрастните непознати често говорят на по-младите на "ти", но искат въпросните по-млади да им отговарят на "Вие", което е безумно. Smiley

# 26
Аз пък винаги предпочитам да си говоря на ти, може би защото повечето ми разговори са неформални. Но понеже съм от едно определено поколение, все ме избива да говоря на ви, особено с хора, с които се познавам от по-скоро. Трябва ми повече време, за да премина на ти. А с това ви, все ми се струва, че изглеждам превзета и дистанцирана.

# 27
В моя клас също е имало повтарящи се измена и сме ползвали фамилиите, не само учители, но и ученици - тук седи Марияна Стоянова, палтото е на Марияна Попова, контролното на Николай Денчев, къде е Николай Свиленов...
Енчев от Румънеца и Енчев обясняваше от къде идва името на дуета им. Румънеца е румънец, а когато се казваш Георги, Иван или Петър, автоматично ставаш популярен с фамилното си име. В училище бил Енчев за всички и така му останало.

Но авторката на темата съвсем друго пита. Не споделя, че в класа има много повтарящи се имена, защото, както казахме, и Георгиева може да се повтаря няколко пъти, но учителят си ползва фамилните им имена.
Но само по фамилни имена ли се обръща към тях, защото е прието те да вървят с някаква титла:  госпожа, господин, госпожица или доктор, инженер, професор, министър. Може и с малкото име - Мими Иванова, Ани Тодорова...

Да, учителят се обръща само с фамилните имена, без да е на Вие или с г-н или г-ца. А само - "Петрова", "Маринова"...

Последна редакция: нд, 06 сеп 2026, 00:14 от marianeikova91

# 28
Уважение и дистанция - нито едното нито другото има нещо общо с това дали се обръщаш на малко име или на фамилия.
Ако има уважение, няма нужда от дистанция. Ако няма уважение дистанцията се ползва като спасителен пояс. Започнах да говоря на ти с една от моите учителки след като ми разреши в 10ти клас. И след толкова много години още държим връзка. С никой друг учител. То това е един основен показател за уважение - когато някой ти е бил учител или началник въобще някой от когото зависиш по причина на обществено положение, дали би го викнал на кафе и дали би му пратил поздравления за празници, когато вече въобще не зависиш от този човек.
Уважение се печели, не се налага с мерки и правила.

# 29
А според вас нормално ли е деца в началните класове да се обръщат към учителите си с малки имена? Няма господин, няма госпожо. Има Стефи, Мони...

Общи условия

Активация на акаунт