Как е редно учител да се обръща към учениците си?

• 2 030
  • 91
  •   1
Отговори
# 75
На мен ми харесва идеята. По-миналата година на курса по БЕЛ за НВО, на който ходеше сина ми, преподавателят беше по-възрастен и говореше на децата на име, но на Вие. Сега в класа му имат 3 броя Виктор, 3 броя Даниел, 3 броя Димитър, Иво и Ивайло Grinning за мен е логично да им използват фамилията, защото иначе ще е каша.
Да де, фамилиите винаги са уникални без изключение. Отделен въпрос е, че децата от класа само с фамилии си говорят и се знаят кой кой е. Навремето така една учителка се правеше на модерна - вместо звателен падеж Иване, Стефане тя хванала новата мода на обръщения "Стефан, кажи какво мислиш". Сигурно половината тук ще кажат, че така даже е правилно, но аз все още го намирам за криво подражение опитващо се да стане правило.

# 76
Замислих се какво би станало ако им казват по фамилии и в класа има двама Петров или Иванов? Не всеки е с уникална или рядко срещана фамилия. Може би тогава се минава на презиме?

# 77
Няма как да простее обръщение на фамилия.

А ти отново не обясни  защо ти така го възприемаш.

# 78
Какво трябва да обяснявам?
Фамилия върви в комплект 1) с име  (Иван Петров) или 2) с г-н/г-жо Петров/Петрова, или 3) с някаква титла (д-р/доцент/проф. Петров.

# 79
Ами аргументите си..

За мен Иван да излезе на дъската = Петров да излезе на дъската. Все е име.
Не е неуважително на първо име, както е прието в нашите училища и винаги така са се обръщали. Същото е и с фамилията...

За титла или г-н пред името...не знам, прекалено ми идва.
/може би с Ваше Височество пред името ще е тай-помпозно....и непросташко/...

# 80
В процеса на общуване се наместват и обръщенията. Има хора с редки фамилии и много често става така, че им говорят на фамилно име. Помня един участник в Игри на волята, казваше се Димитър Морунов. Той каза, че където и да иде, с който и да общува, в крайна сметка всички се обръщат към него с Морунов. Има хора и с характерни имена. Например моето, което е доста рядко срещано и не помня някой някъде да ми е говорил на фамилия, освен в официални случаи, когато фамилияга ми е съчетана с г-жа. Има и хора с прякори, на които всички отдавна са забравили имената. Самите хора си харесват прякора повече от името и така си се представят в неформална среда. Не виждам проблем в никой от тези случаи, освен ако това е неприятно за човека към когото се обръщат.

# 81
  • SF
Морунов за близки приятели става Морунката. - Ще се обадим на Морунката, ще дойде и Морунката...
Саша Фейгин за всички е Фейгин. Така се обръщат към нея на пързалката. - Това е музиката на Фейгин. Сега ще скача Фейгин. Фейгин, Сиси и Мария отидоха за кафе.
И други участници от Игри на волята с редки фамилии се наложиха с фамилните си имена - Пекин, Ръждавичка... Много са.

# 82
  • Пловдив
И Рълев. Не го знам точно кой е, но името се набива в паметта.

# 83
  • София
Странно ми е, че на някого му се струва странно обръщение по фамилия. Учителят не е приятел на учениците нито техен връстник. Трябва да има уважение и дистанция, за да има авторитет училищната институция.

# 84
Странно ми е, че на някого му се струва странно обръщение по фамилия. Учителят не е приятел на учениците нито техен връстник. Трябва да има уважение и дистанция, за да има авторитет училищната институция.

+1.
Училището има и възпитателна роля, затова е много добра идеята.

# 85
man_darin_ka,

За мен "моето момиче/момче" в никакъв случай не е обращение за училищна среда, болница или работа.
"Бащинското отношение" от учител просто не е на място в училище.

Ако учител може да фамириарничи тогава и децата могат.
 Уважението трябва да е в двете посоки.

# 86
Учител да се обръща към ученик само по фамилия и на ти за мен не е изразяване на дистанция, още по-малко пък би създало уважение към учителя. По-скоро обратното - липса на уважение, отношение към низшестоящ, подчинен. Примерно като в милицията или в казармата.

Ели, аз съм ходила на училище и съм обучавана и възпитавана в една друга епоха, когато педофилията беше строго следена, преследвана и наказвана. Никой разумен човек, дори да е педофил, не би си позволил да даде воля на щенията си в училище, дори и извън училище. Защото много бързо щяха да го плеснат през пръстите, меко казано. И нямаше дори да си помисли да се оправдава "Ама тя сама ми се натискаше/искаше и е много зряла!"

И все пак си мисля, че обръщение към ученик "Моето момиче/момче" е инцидентно, в конкретна ситуация, а не постоянно. Да речем, детето се хвали на учителя с някакво постижение (оценка, медал, спечелено състезание и др.) или пък напротив, оплаква се от нещо, разстроен/а е и учителят иска да я успокои/да покаже съпричастност.

Както казах, за мен стандарт е г-н/г-жо на вие (със или без фамилия, според това колко бързат децата да се изкажат) към учителя и по име на ти (може цяло, може съкратено, както детето е свикнало) към учениците. Обръщение към учениците с г-н/г-це (фамилия) и на вие не е характерно за българските училища, а и по принцип за българския културен манталитет. Звучи високопарно и превзето. Но ако в някое училище се опитват да наложат този модел, не бих възразила. Добре е децата да се научат, че може да се общува и на вие, а не само на ти. Има държави, където формата на вие и г-н/г-жо (фамилия) си е съвсем в реда на нащата. На ти си говорят само приятели. Давам пример - високопоставен френски или италиански чиновник приема обръщение на ти и малко име само в неформално служебно общуване с колеги, с които работи отдавна, уважава ги професионално и са приятели. Джовани, Алберто или Беноа са за колеги-приятели, при разговори в кулоарите. В официалната среща вече са г-н еди-си-кой. По същия начин в неофициалното обсъждане се обръщат към човека дори равни по ранг, но хора, които не са в приятелския кръг, не се познават от години и т.н. Лично бях свидетел, как италианец се опита да фамилиарничи, да скъси дистанцията и да се подмаже на друг италианец (лектор), обръщайки се към него с Джовани, мой приятел и колега, ..., но беше порязан много зле. Джовани (син на .... в Италия) започна отговора си с "Всъщност с ХХХ сме само колеги!", което също не беше съвсем истина, защото ХХХ дори не беше колега, а обикновен консултант.

И пак казвам - съгласна съм, че във всяка държава има културен контекст и правила в общуването, добре е да се съобразяваме с тях, според ситуацията.

# 87
  • Добрич
Мисля,  че отново "се търси под вола теле".

Обръщението на фамилия не е обидно и в редица учреждения колеги също го използват, когато се обръщат един към друг (без г-жо и г-н). И през ум не ми е минало да се обидя, когато колега се обърне към мен на фамилия.

В молби, заявления и пр. документи "г-н" или "г-жа" са задължителни. При не толкова официално общуване (например между колеги или към учениците) могат да се пропуснат.

А звателният падеж въобще има ли смисъл да се коментира?... На кого ще му е приятно да се обръщат към него с "Марийо", "Веселино", "Викторийо", "Станиславо" и пр...

Последна редакция: вт, 08 сеп 2026, 18:51 от Вела

# 88
Точно.
Този звателен падеж е отпаднал и така трябва. Иванке, Станке, Стоянке никоя жена не би искала да чуе като обръщение. То не стига, че са архаични тези имена, ами и този падеж, ужас.

# 89
Много крайни мнения видях. Кое било простотия, кое не бивало щото "сме в България".  

Учителят трябва да има правото сам да реши как да нарича децата, а също и как да го наричат те.  

Пак ще повторя - уважение не са налага с правила, а се печели. Ако ще да му викаш "ваше величество" защото така изискал и да стоиш мирно в негово присъствие, това няма да доведе до уважение.   Същото е и с въпроса от темата. Дали им вика Иванов, Петров, дали им е казал да му/ѝ викат Бате Мишо или Мая, ако крайния резултат е, че няма уважение значи някъде другаде е сбъркал(а).  
Това е също като "лидерството". Началник е който има такава длъжност и поради трябва да му изпълняваш заповедите. А лидер е който тръгва напред и ти тръгваш след него по собствено желание, с възторг и ентусиазъм без да е казал "а сега всички тръгнете".   Всички сме свидетели на началници които си въобразяват че са лидери. Ама не са.   За лидер трябва талант (понякога става и с учене, но като всяко нещо - с талант е по-лесно).
А за лидер на ученици е по-трудно отколкото лидер на възрастни.

И обратно към националните различия и традициите -- за мен са без значение, ако крайният резултат е, че има уважение.
Децата нито знаят за национални различия нито за традиции. Учителят ще им хареса или няма да им хареса.

Общи условия

Активация на акаунт