Вадене на мъдрец...

• 1 151 602
  • 4 279
  •   1
Отговори
# 210
Днес най-после си извадих мъдреца - при др Печалова. Нищо не ме боля по време на изваждането на мъдреца, но миризмата от машинката, с която работи е отвратителна. Докторката е много внимателна и обяснява всичко. Накрая ми лъсна зъба и ми го даде завит в марличка. Предупреди ме да си мия горните зъби зъби с четка и паста и долу, докъдето мога да стигна без да си причинявам болка, да ползвам вода да уста /Елудрил/, а каза също, че мога да си направя настойка от тетра /студена/, с която да изплаквам. Преди малко започна да ме наболява и изпих един Аулин. Дано не ме боли много. В понеделник пак съм на преглед.

за ретиниран мъдрец ли говориш,или такъв който е излязъл?

# 211
Mama na Krisi, до скоро до не знаех за съществуването на този мъдрец -  преди време ме заболя нещо /така и не разбрах какво/ около задните долни зъби. Моята зъболекарка ме накара да направя снимка и там случайно открихме мъдрец в костта, който въобще не се виждаше в устата - напълна ретиниран. Сега имам няколко шева и уверението, че за седмица лигавицата ще заздравее и предупреждението, че раната на костта под лигавицата ще се възстановява поне 6 месеца. Надута съм, но поне не ме боли - освен снощния Аулин друг не съм пила. Днес ще продължа да държа ледени компреси. И да се надявам, както каза докторката, че до понеделник подутината ще спадне и ще стане почти незабележима.

# 212
и мен ме чака същото,и аз в пловдив трява да го оперирам..дадоха ми координати на д-р Каназирски,близо до старата стоматология се намирал..
напълно ретиниран ми е ,долен от дясната страна..постоянно ме тормози и трябва вече да се престраша  Cry

# 213
Не съм чувала за този доктор, mama na Krisi, но при мен ваденето беше много по-лесно, отколкото се бях настроила - смело мога да заявя, че не болеше. Важното е да се престрашиш веднъж. А и аз съм на принципа "Каквото има да става, ще стане". Е, при мен до този момент няма драми.

# 214
И аз вадих 2 наведнъж вчера.В Пловдив ,кабинети Ралев при самия д-р Ралев които май си е хирург-зъболекар.Шубето беше голямо но и двата ми ги извади за няма и 10 мин като не усетих никва болка,нищо .Мъдреците бяха излезнали с големи кариеси и доколкото разбрах били от "лесните" така че нямаше рязане и шиене.Цената ---120 лв за двата което ми се видя доста но пък нямаше "ексцесии" така че не съжалявам .Препоръчвам го този доктор

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 21:24 от kurta009

# 215
Здравейте момичета,
малко се позабавих с отговора,но сега сядам а пиша.Бях на преглед ори кой ли не и смених много стоматологични кабинета.Най-накрая попаднах на много готин хирург,който ми каза,че няма да имам никакъв проблем с ваденето-било за 10 мин. нищо работа. Но това не е само хубавата новина.Другото хубаво нещо ,което ме изненада е,че ми каза,защото всичко това щяло да ми струва 80лв и приспадал пари от здравната каса т.е. ще ми струва 60лв като приспадне 20лв от здравната каса,защото нямам друго вадене на зъб.
Какво да ви кажа просто явно някъде се възползват от болката и страданието на хората и и м взимат луди пари.
След като премине ваденето ще ви кажа как е било и дали си заслужава да се ходи при този хирург. Евентуално в края на този месец ще се реши този мой проблем. Ще ви пиша как е минало и дали съм доволна,но знайте,защото трябва да си търсим правата и да не даваме луди пари.Все пак си плащаме здравните осигуровки и заслужаваме по-евтино обслужване от държавните служители!

# 216
Аз за моя мъдрец минах мн тънко - 10лв ми беше манипулацията, като имаше анестезиолог, хирург и сестра. Бяха много внимателни, с местна упойка беше, операцията трая 30-40 мин. т.к. беше доста полегнал зъба. Беше толкова евтино т.к. операцията си я направих в стоматологичния факултет, и асистените бяха стажанти. Главния хирург беше д-р Деливерска, чиято специалност са точно мъдреците.

# 217
Ето какъв отговор получих от Здравната каса на въпроса плаща ли за вадене на ретиниран мъдрец:
 "Отговор от: НЗОК - 2009-04-13 18:01:04 ;

Необходимостта от хоспитализация се преценява от съответното болнично лечебно заведение. Има индикации, заложени в съответната клинична пътека, които трябва да са налице, за да се извърши оперативната намеса в болнични условия. В извънболничнана помощ НЗОК заплаща за екстракция на зъб при общопрактикуващ лекар по дентална медицина, както и за екстракция на дълбоко фрактуриран или дълбоко разрушен зъб на специалист – хирург. "

Което според мен означава, че Касата не заплаща "нормалните" непоникнали мъдреци, а само тези, които причиняват възпаление, налагащо лечение в болница.

# 218
По принцип е вярно това за касата, но отново зависи от това как конкретният хирург тълкува написаното от НЗОК. Ще дам пример със стоматолог-хирург в Плевен, който ми извади два ретинирани мъдреца по касата, без да заплащам допълнително. Моят съвет е да се провери при няколко специалиста в даден град. За да допълня примера, ще кажа, че някои от другите "светила" в Плевен за същата манипулация ми искаха 80+ лв. Така че решението е да се интересува човек и да търси "своя" човек. Аз съм ужасно доволна от това, че намерих точно този човек в онзи болезнен период за мен.

# 219
  • София
Здравейте!
Оказа се че аз също имам мъдрец който трябва да се извади и искам да ви попитам и да ми препоръчате някой  стоматолог/хирург от койте сте доволни,а също и  заплащането да е горе-долу на поносими цени.Моята зъболекарка,каза че не се наема с ваденето и ме праща при някакъв неин колега на Окръжна болница но нещо не ми вдъхва доверие за такава манипулация.

# 220
В Окръжна болница, в отделение Глава и шия са лицево-челюстни хирурзи. Мога да ти препоръчам д-р Величков.

# 221
По принцип е вярно това за касата, но отново зависи от това как конкретният хирург тълкува написаното от НЗОК. Ще дам пример със стоматолог-хирург в Плевен, който ми извади два ретинирани мъдреца по касата, без да заплащам допълнително. Моят съвет е да се провери при няколко специалиста в даден град. За да допълня примера, ще кажа, че някои от другите "светила" в Плевен за същата манипулация ми искаха 80+ лв. Така че решението е да се интересува човек и да търси "своя" човек. Аз съм ужасно доволна от това, че намерих точно този човек в онзи болезнен период за мен.
Шехина, това в болница ли стана или в кабинет. Защото в някои частни болници лекарите получават голям /40%/ процент от това, което НЗОК плаща и ти вадят мъдреца по клинична пътека с цена над 300 лв., така че в крайна сметка им е по-изгодно от това да те извикат в кабинета си и ти да им платиш 100-150 лева. А и пациентите им ще са повече.
Повечето зъболекари хирурзи обаче, по мое мнение не вадят мъдреци по Касата, защото нямат финансов интерес.

# 222
Повечето зъболекари хирурзи обаче, по мое мнение не вадят мъдреци по Касата, защото нямат финансов интерес.

Хм, стана в кабинета на хирург в рамките на бившата Стоматология - не знам как точно са уредени нещата, но мисля, че това си е частен кабинет с кабинет под наем в Стоматологичната поликлиника. Не знам какви са точно отношенията на този хирург с касата, не му е било изгодно да ми го вади по Каса, но го направи (при това двукратно), за което съм много благодарна Simple Smile Този човек си е с добро материално положение и отдавна изградено име в града, вероятно по тази причина не проявява желание да печели луди пари от мъдреци специално Wink Но действително, и моите наблюдения са, че повечето стоматолози не работят на този принцип - просто идеята ми беше човек да се информира за повече възможност, преди да даде 100+ лв за вадене на мъдрец Hug

# 223
Шехина, възможно ли е този зъболекар да ти е извадил мъдреците /!!!/ поради лични симпатии към теб? На практика ти ги е извадил безплатно. Дали ще е толкова благосклонен към всички, които го потърсят? Извинявай, но ми се вижда доста странно. Аз също извадих мъдрец, но хирургът, при който ме изпратиха ясно ми даде да разбера, че ще свърши професионално работата си /както и стана, слава Богу/, но и ще иска цена /между другото не съжалявам, че избрах него/. Е, не всички могат да имат твоя късмет.

# 224
Здравейте. Пиша сега в този форум, защото съм страшно много притеснен и уплашен.

Утре - 17-ти Юни, 2009г. ще ми вадят 4 зъба, два от които са горните ми мъдреци. Другите два са 7-те кътници. Причината да ми ги вадят е, че мъдреците растат срещу 7-те зъби и са разтворили корените им. Отгоре на това и нервите на двата ми 7-ми горни зъба са се възпалили. Боли ме страшно много, а не искам да си загубя 7-те зъби - само на 17г. съм. От лявата страна, корена на седмият ми зъб почти не се вижда, но от дясната страна се вижда доста голяма част от него. Какво бихте ме посъветвали, да се боря ли за зъба си и да го лекувам или да ми го вадят, защото хирурга ми предложи тези два варианта, но каза, че лечението може да е твърде болезнено и в краен случай може все пак да се наложи да бъде изваден.

Много ви моля да ми помогнете със съвети. Страшно много съм притеснен и стресиран от всичко, което ми се случи така непредвидено.

На практика миналата сутрин се събудих от много силни болки в един от горните леви зъби - бил е кътника, болка в лявото око и болка в лявата част на челото. Ходих на лекар, който след като ме прегледа ми каза, че трябва да отида на зъболекар. Като отидох там ми направиха 6 рентгенови снимки, като 1 от тях беше на цялата устна кухина и ми съобщиха тази безкрайно неприятна и тъжна новина.

Много моля за съвет.

Искрено благодаря на всички ви предварително.

Общи условия

Активация на акаунт