Вадене на мъдрец...

• 1 151 197
  • 4 279
  •   1
Отговори
# 2 565
И аз да се похваля, с един мъдрец по-малко съм (долен) Simple Smile Извадиха ми го в петък, не усетих абсолютно нищо, цялата процедура мина много бързо (то и моят се беше показал почти целият). Бях се настроила за нечовешки болки в процеса и след упойката (която ме държа сумарно около 4-5 часа), но дори и след като ме отпусна нямаше нищо непоносимо, пих един нурофен по-скоро профилактично и за да спя по-спокойно. Никакъв оток нямах. Още на следващият ден се преключи и с лекото кървенето. Дано и другите да ми излязат толкова лесно Simple Smile От вчера имам само лек дискомфорт при отварянето на устата,  дори започнах да се филмирам дали всичко е ок, че ми се струва положиението ми твърде хубаво.....

Все още не пия/ хапвам горещо, жабуря с лайка и вода за уста, избягвам всякакви по-трошливи храни и дъвча от другата страна. Някакви други препоръки?

Момичета, искам да ви питам, след колко време може да се очаква да се затвори дупката- месец- два (?) и как почиствате мястото, защото ми се струва, че няма как да е идеално чисто, а с четката за зъби все още не може да се минава пълноценно?

За тези, на които тепърва им предстои, искам да посъветвам да се решават по-лесно, стига да сте в ръцете на добър специалист- няма да усетите нищо и ще се чудете как въобще сте търпели всичките тези болки от страх как ще мине всичко Simple Smile

# 2 566
Първите 2-3 дни недей да жабуриш, по-скоро леко изплаквай (обливай) /препоръчвам и смрадлика, много е полезна, но не прекалявай, че оцветява зъбите/.
При всеки дупката се затваря за различно време. Например, при мен, при първото ми вадене (огромен зъб) 2 м. и половина все още не се беше затворила напълно, дори имах опасения колко още трябва да чакам, че да отида да вадя и другия. В крайна сметка след 3 месеца отидох да за другия, дупката се затвори достатъчно, че да не влиза храна.
Вторият мъдрец, който също беше огромен, към момента върви с по-бързо затваряне. Месец и половина мина, а доста се е притворила. Моят съвет е - като усетиш, че вече можеш да жабуриш по-силно, го прави и по този начин няма как да се задържи храна. Няма как с четка наистина, а първите дни /може би до седмица/ наистина е желателно по-леко. Някои момичета тук са съветвали и прочистване с кислородна вода и спринцовка. Иначе, да си призная, и на мен ми е влизала храна, която не мога да махна само със жабурене и съм прибягвала до клечка за зъби с малко памук на върха...знам, че не е правилно, но действително нямах полезен ход, а и бях много внимателна.
Успех на всички и бързо възстановяване! Flowers Hibiscus

# 2 567
Първите 2-3 дни недей да жабуриш, по-скоро леко изплаквай (обливай) /препоръчвам и смрадлика, много е полезна, но не прекалявай, че оцветява зъбите/.
При всеки дупката се затваря за различно време. Например, при мен, при първото ми вадене (огромен зъб) 2 м. и половина все още не се беше затворила напълно, дори имах опасения колко още трябва да чакам, че да отида да вадя и другия. В крайна сметка след 3 месеца отидох да за другия, дупката се затвори достатъчно, че да не влиза храна.
Вторият мъдрец, който също беше огромен, към момента върви с по-бързо затваряне. Месец и половина мина, а доста се е притворила. Моят съвет е - като усетиш, че вече можеш да жабуриш по-силно, го прави и по този начин няма как да се задържи храна. Няма как с четка наистина, а първите дни /може би до седмица/ наистина е желателно по-леко. Някои момичета тук са съветвали и прочистване с кислородна вода и спринцовка. Иначе, да си призная, и на мен ми е влизала храна, която не мога да махна само със жабурене и съм прибягвала до клечка за зъби с малко памук на върха...знам, че не е правилно, но действително нямах полезен ход, а и бях много внимателна.
Успех на всички и бързо възстановяване! Flowers Hibiscus

Много ти благодаря Simple Smile Flowers Bouquet

# 2 568
Здравейте,

Предварително се извинявам, тъй като изчетох доста теми, свързани с този проблем, но уви, всички са много стари и не успях да получа отговор от всички, на които писах - затова пускам нова.
Преди 14 дни ми извадиха долен ретиниран мъдрец, горен + поставяне на имплант в кучешки зъб. та си беше сериозна интервенция. Самата операция мина добре. Беше извършена от страхотен професионалист - лицево челюстен хирург.
Ден след операцията продължавах да се уствам все едно съм под упойка и реших, че е нормално и си казах, че не бива да параноясвам, а да бъда търпелива. За съжаление, 14 дни по-късно дясната половина на езика ми, дясната половина на долната ми устна и брадичката ми са изтръпнали на иглички, езика безчувствен, постоянно се прехапям и тн.
Отиодх на преглед, докторът каза, че ми гарантира, че ще мине, но трябва време. Започнах да чета и да си пиша с познати, приятели и поапднах на много хора, които години са така, а при други е отнело по 6 месеца. Та въпросът ми е има ли хора, които са с еоправили по-бързо, на какво точно се дължи това? От снимката може ли да се разбере дали нерът е прекъснат, защото след като той я видя отново беше спокоен...., но това мен не ме успокои, а чувството е ужасно.

Благодаря ви предварително.

# 2 569
При подобни операции винаги се подписва информирано съгласие за възможните усложнения. Описаните проблеми са сред  тях. Обикновено лекарите обясняват всичко предварително.  Според хирургът, който вади моите мъдреци, подобно засягане на нерв се случва много рядко, но не е невъзможно. Възстановяването отнема  около половин година. За по- кратки срокове нищо не каза.  Успешно възстановяване пожелавам😊

# 2 570
Писах ти на лично.
Две седмици са прекалено малко време от операцията, за да очакваш да са отминали тези симптоми.

Аз се възстановявах от моята операция повече от два месеца като цяло - болки, отоци. Без да включвам в  този срок изтръпването от увредения ми нерв. За там отиде доста по-дълго време. Езикът и брадичката си възвърнаха чувствителността. Само едно малко участъче от устната ми така и не се оправи. Но, спокойно, свиква се. Видимо нищо не си личи и не ми създава никакви проблеми. Просто в началото ме дразнеше тази безчувственост. Към момента са минали 11 години от моята операция и изобщо не го забелязвам. Дори бях напълно забравила за това.

Нервът не се вижда на снимката.

На какво се дължи и аз не знам - по някакъв начин е увредена проводимостта на нерва. При ретиниралите мъдреци целият зъб с големите корени се намира в самата челюст. Най-вероятно е заради това.

# 2 571
Здравейте, предстои ми вадене на мъдрец, понеже съм получавала паническа атака при зъболекар, се разбрах със зъболекаря да взема преди ваденето половин лексотан, а сега прочетох, че не е желателно да се приемат упойващи лекарства, някой има ли опит. Дали ще е проблем този лексотан, да не стане така, че да не ме хване упойката?

# 2 572
Здравейте, на 26.11 ми извадиха долен мъдрец с операция. Вече нямам болка, но ме притеснява, че все още не мога да си отварям устата добре, нормално ли е това?

# 2 573
  • Sofia
Здравейте, на 26.11 ми извадиха долен мъдрец с операция. Вече нямам болка, но ме притеснява, че все още не мога да си отварям устата добре, нормално ли е това?
Да, месец - два е ок да не отваряш напълно.

# 2 574
  • с/у ОколоМръсТното
... За тези, на които тепърва им предстои, искам да посъветвам да се решават по-лесно, стига да сте в ръцете на добър специалист- няма да усетите нищо и ще се чудете как въобще сте търпели всичките тези болки от страх как ще мине всичко Simple Smile...

ох, единяи го търпях 20г. Колко болка видях и пак ме беше шубето до последно.
След НГ ще ходя да вадя един полуизлязъл, след като е за вадене от поне 5г. Ма пак шубе.
И ето тук да похваля синчето.
Преди 3 дни му извадиха двата долни накуп. Мисля, че всичко свърши за около 30-ина мин. (от които 10 мин го чакаха да го хване упойката). Пие АБ от вечерта преди манипулацията. Изду се стабилно само от едната страна, но сравнително геройски понася всичко до момента.
Към края на януари ще му вадят и горните 2. Те са ретинирали, а аз настоявам да са пак с местна упойка. Дано да е пак леко и лесно...
Но, забравихме да питаме д-ра за конците. Бяхме на контролен и пак забравихме... каква им е съдбата?

П.П: в инструкциите по ваденето, които ни дадоха се забранява жабуренето с вода за уста, млечни в деня на ваденето, да се слага лед (без да се прекалява. От там ни дадоха едни торбички с гел, който за 2ч във фризера се охлажда и се държи на бузата). АБ се пие за поне 5-7 дни.

# 2 575
Дами, да ми препоръчате добър лицево-челюстен хирург за вадене на ретиниран мъдрец, който е дълбоко в кост и нервен канал, който да работи с направление? Във Варна ми казаха, че при тях тази операция не минава през здравна каса. Търся около Русе, ако няма - София?

# 2 576
Дами, да ми препоръчате добър лицево-челюстен хирург за вадене на ретиниран мъдрец, който е дълбоко в кост и нервен канал, който да работи с направление? Във Варна ми казаха, че при тях тази операция не минава през здравна каса. Търся около Русе, ако няма - София?

Никъде не минава по каса оперативната екстракция на ретиниран мъдрец. Единствено може да пробваш при ЛЦХ, който работи със ЗК, да те пише по някоя друга пътека, която включва операция на костта, като киста и пр., по която да му платят. Иначе се приготви за 250+ лева.

# 2 577
  • Варна
Абсолютно - това не е обикновено вадене на зъб, а операция - в твоя случай - сложна и никъде не се покрива от здравната каса. Дори и да намериш някъде някакво рандъм местенце, където да правят схеми с клиничните пътеки, аз не бих рискувала да се доверя.

# 2 578
Добре, да не е по здравна каса, но да има свободни часове, че като чета назад темата половината записват часове за след 2-3-4 месеца, а май няма да издържа толкова, че много рязко и силно започна да се обажда изведнъж...

# 2 579
Добре, да не е по здравна каса, но да има свободни часове, че като чета назад темата половината записват часове за след 2-3-4 месеца, а май няма да издържа толкова, че много рязко и силно започна да се обажда изведнъж...

В София съм вадила 2 ретинирани в отделението по ЛЧХ на последния етаж в сградата на Стоматологичния факултет - там вадят дежурните лекари по 3-4 ретинирани мъдреца на смяна, освен по-сложни операции, т.е. много интензивно с това се занимават, докато по частните кабинети не им се налага да вадят толкова често. Аз никакви усложнения нямах, бързо се възстанових, въпреки че един младичък доктор ми ги вади. В Русе не знам как са цените и специалистите, но в София може и 400 лева да ти поискат за вадене, и пак да имаш усложнения или бавно възстановяване - не зависи особено от цената.

Общи условия

Активация на акаунт