Осмокласници 2026/2027 - тема II

• 1 936
  • 76
  •   6
Отговори
# 60
А в Школо къде цъкате, за да видите учениците от класа?

# 61
От менюто - Users. Само че явно не всяко училище дава достъп до имената. На едното дете виждам всичко (деца, родители и учители), на другото - само него и учителите.

# 62
  • София
При нас опцията да видим съучениците я няма. Предполагам, че от училището са я направили да е невидима за деца и родители.
Така че броя на децата ще го разберем другата седмица.
Зависи от училището, админът на всяко училище решава докъде да засекрети. Предполагам и че има значение и училищният етап - при нас в началното и етап 5-7 и на двете ми деца не се виждаха съучениците - само преподаватели. В гимназията беше и сега е видим целият клас.

# 63
  • София
Shushi, както  "вашата"  близначка  я няма  в същия  клас, така  може  нечий  близнак да  е при вас, отново  сам  (а  братът/сестрата  да е в  друга пралелка).  Ако нещо не се е променило, а  видно не е предвид  състава на класа  ви,  при записване (независимо дали е или не   надпланов  приемът за  единия) винаги  питат  родител  дали иска близнаците  да  са  в един клас или в  различни. И се  съобразяват. Това  за НЕГ конкретно, де,  понеже всичките  7  паралелки  са  напълно еднакви.  Другаде може да са в 2 отделни класа (с  различен  втори профил), ако всеки  сам си е  извоювал приема  в  съответната  паралелка.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2026, 16:35 от Просто русалка

# 64
  • София
Децата с равен бал също са надпланов прием и това съвсем не е рядка хипотеза. Точно те формират най-голямата част от наплановия прием след 7-ми клас.

# 65
  • Sofia, Bulgaria
Момичета, съмненията ми за детето влязло в 1АЕГ ще се потвърдят във вторник. Детето е с бал 312 и се е похвалило, че е прието. Не знам дали съм бясна или безсилна. Обидно е за децата, които са положили усилия и са изкарали високи резултати.

# 66
Няма как да знаете бала на чуждо дете. Знаете му номера и паролата ли? Дори то или родителите да са казали цифра, това може да не е вярно. Аз мога да кажа, че съм брат на султана на Бруней. Мога да напиша тук, че детето ми има бал 500. Кой може да ме опровергае, като никой не може да му види бала? Първо казахте 320, сега 312. Утре ще кажете 212. Агенция ЕЖК.
Абсолютно не одобрявам такава постъпка - да вкараш дете с връзки - ако е вярно. Аз самият никога не съм правил такова нещо и никога не бих го направил. Но да тръгне човек целенасочено да подава жалби срещу чуждо дете, без неговото собствено да е ощетено, ми идва в повече. Нали това дете не е взело мястото на вашето, нали и вие сте вътре? Най-вероятно и ничие място не е взело, а е било надпланово. Може да са извадили медицинско и да е редовно насочено, може всичко да е. Вие всички оплюхте Антиснежи, но аз споделям нейното мнение. Да тръгнеш да правиш мръсно на чуждо дете, не знам какъв човек трябва да си. Не харесвам доносничеството. И това, че в Германия си клепат съседа, че не си е изхвърлил боклука в правилния контейнер, също не харесвам.
Зависи за какво клепаш. Да, ако съседът бие жена си и чувам това, ще се обадя в полицията, това не е клепане. Ама ако не си хвърли боклука разделно, няма да се обадя. Никога не бих направил донос за чуждо дете.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2026, 20:35 от Татко Мецан

# 67
А как ли ще я приемат останалите деца от класа или випуска, ако разберат, че е "спусната"?
Сам по себе си резултатът не винаги е показател и все пак, ако темпото е високо , как ли ще се справя с конкуренцията в класа?
Като знам при голямото дете що напъване падна първата година с езика и колко родители ревяха по родителските , свикнали децата им да са отличници, че едва връзват 4-4.50.
Дори не съм сигурна, че тези родители са направили услуга на детето си.

# 68
Разбира се, че не са направили услуга на детето си, но това е друг въпрос. Щях да кажа, че са направили мечешка услуга, но нали съм Мецан и не го казвам ха ха ха ха ха😂 Навремето в МГ имахме съученик, влязъл с медицинско и с много нисък резултат на изпита, а цялата гимназия бяхме в един клас и без съмнение беше напълно здрав. Е и какво, всички бяхме отличници, а той с мъка беше четвораджия. Ми той самият се мъчеше и щеше да бъде хиляда пъти по-щастлив в друго училище. После единствено той от целия клас не беше приет да учи висше образование... Когато станахме на по 50 години, направихме юбилейна среща на випуска, единствено той не дойде. Но това е друг въпрос.
И вижте как вече приемаме за чиста монета, че това дете е парашутист, без да знаем абсолютно нищо. Ами ако не е? Откъде могат да му знаят бала?
Ако самото дете е казало на нейното дете, това значи, че я е имало за близка приятелка, и семейството на това дете ги имат за приятели, щом чак знаят, че били записани на трето класиране в Слатина. Както има една поговорка - Господи, пази ме от приятелите ми, от враговете аз сам ще се пазя.

# 69
  • Sofia, Bulgaria
Няма как да знаете бала на чуждо дете. Знаете му номера и паролата ли? Дори то или родителите да са казали цифра, това може да не е вярно. Аз мога да кажа, че съм брат на султана на Бруней. Мога да напиша тук, че детето ми има бал 500. Кой може да ме опровергае, като никой не може да му види бала? Първо казахте 320, сега 312. Утре ще кажете 212. Агенция ЕЖК.
Абсолютно не одобрявам такава постъпка - да вкараш дете с връзки - ако е вярно. Аз самият никога не съм правил такова нещо и никога не бих го направил. Но да тръгне човек целенасочено да подава жалби срещу чуждо дете, без неговото собствено да е ощетено, ми идва в повече. Нали това дете не е взело мястото на вашето, нали и вие сте вътре? Най-вероятно и ничие място не е взело, а е било надпланово. Може да са извадили медицинско и да е редовно насочено, може всичко да е. Вие всички оплюхте Антиснежи, но аз споделям нейното мнение. Да тръгнеш да правиш мръсно на чуждо дете, не знам какъв човек трябва да си. Не харесвам доносничеството. И това, че в Германия си клепат съседа, че не си е изхвърлил боклука в правилния контейнер, също не харесвам.
Зависи за какво клепаш. Да, ако съседът бие жена си и чувам това, ще се обадя в полицията, това не е клепане. Ама ако не си хвърли боклука разделно, няма да се обадя. Никога не бих направил донос за чуждо дете.
Изключително важно ли е дали балът е 312 или 320??? Все е достатъчно нисък за паралелката с испански. Защо решихте, че моето дете не е ощетено? Къде обявиха това надпланово място? Можеше да има други деца, които да искат, да кандидатстват за него. Можеше да искам, да прехвърля детето ми, но като виждам, че не обявяват места, спазвам правилата. Тук не е въпросът да направиш мръсно на детето, а дали трябва да се примиряваме с нередностите, които виждаме или да реагираме и сигнализираме. Далеч съм от мисълта, че ще изключат детето.

# 70
  • София
Абе, то още не е ясно тая риба рак ли е, вече ожалихте детето, че и жената стана доносник 😂 Не ви ли е пуснала нервата от седми клас още? Много ясно, че когато нещо е възможно да се случва не по правилата, то подлежи на проверка и не е ок, ако ще и дете да е в дъното на нещата. Не е донос това, право и морал му се вика. Етическата парадигма не е “клепане”, но и има една камара възможности инициалите да са нечии други, та и от гняв и бесове няма много смисъл в неделя вечер. Аз бих пила една Маргарита примерно 😄

# 71
Може детето да е с т.нар. хронични заболявания. Една "коза" вдига патаклама в парламента по този въпрос.
Иначе, не бих се притеснявала за "темпото". Всички гимназии работят по едни и същи програми/материал. А в езикова гимназия очевидно в 8 клас учат само език. Език е, не е ядрена физика все пак. Да не бъркам отново, но доста деца учат и са учили английски от малки, и в училище, и по допълнителни курсове. Та не влизат поне с английския да почнат от нулата.

Аз смятам, че един сигнал би трябвало да се подаде. Омръзнало ми е разни връзкари да ги уреждат мама, тати, родата и приятелчета.  Да не мислите, че учителите няма да знаят, че детето е "нечие" и ще му пишат оценки според знанията? Хайде да не се залъгваме. Като тръгнат така от училище, продължават и нататък в живота. И тогава на много места пак връзкарите доминират, а останалите пчелички/шерпи блъскат и вече ще са конкуренция и на децата, влезли с най-високия бал в паралелките. Ще са с по-висока заплата, ще ги назначават на пистата за "началници", с растеж в кариерата и т.н.
Ако, обаче, се окаже всичко наред с приемането на детето, няма проблем. Но проверката не е "донос/клепане".

# 72
  • София
Сигналът не е  донос.  Сигнализира  се  за  нередност на  ниво  управа на  училището  (АКО  е  така)  или на  още  по-високо ниво. Защо когато  родители имат  оплаквания от даден учител и намират, че  детето им  е ощетено  откъм ниво на обучение или  отношение,  жалбите /сигналите/исканията им  за проверки  са  оправдани? Тогава не е  донос  срещу  гадната  госпожа, така излиза...  А когато нередността  е на ниво  управа на  училище, ако не и  по-нагоре, и вследствие на нея  са  ощетени  далеч  по-добре  справили се деца от  приетото,  нека си мълчим, да не  нарушим  рахата им.  Какво пък толкова,  нека  си продължат по старому, нали собственото ни дете не е засегнато, какво ни  пука за други..

Последна редакция: нд, 13 сеп 2026, 21:12 от Просто русалка

# 73
Някои приятели на моето дете такива небивалици му разказват и така лъжат, че...но понеже и той е дете, им вярва. Никой освен родителите не може да знае какъв е балът на дадено дете. Всеки може да каже всичко. И аз мога да кажа, че съм бил гадже на Анджелина Джоли. (Не съм бил)

# 74
  • Sofia, Bulgaria
Някои приятели на моето дете такива небивалици му разказват и така лъжат, че...но понеже и той е дете, им вярва. Никой освен родителите не може да знае какъв е балът на дадено дете. Всеки може да каже всичко. И аз мога да кажа, че съм бил гадже на Анджелина Джоли. (Не съм бил)
С тази разлика, че познавам детето от първи клас. Зная как се справяше в училище и колко му бяха посредствени резултатите. Знам, че балът не му стигаше за по -далеч от едно училище в Слатина, в което се беше записало. И знам, че бащата е член на една от бившите управляващи партии. И знам, че детето обясняваше през целия 7-ми клас как не се притеснява за НВО-то, защото баща й може да я вкара навсякъде. Успех с Анджелина Джоли, не сте се пробвал да намерите връзки, не сте й бил гадже Wink

Общи условия

Активация на акаунт