Осмокласници 2026/2027 - тема II

• 6 610
  • 192
  •   11
Отговори
# 180
  • софия
Моят пък на всеки две седмици ходи на пострижка и иска прически.Вече като чуя дай пари за фризьор и се изприщвам.
За сега му харесва в училище.По всичко почти вече им дават много домашни и това от втория ден.Днес писа по Английски доста думи и от учебника и учебната тетрадка няколко упражнения.По Литература също каза,че им е дала доста домашно госпожата за утре.
Антиснежи,може да е оставало да повтаря.
И нашият е по прическите на две седмици Simple Smile Сам си пише часове и отива. Не знам каква е цената на бербер подстрижките му, сигурно не е малко, но това е положението. Много ме разочарова обаче как във всички професионални гимназии се учи едно и също, чак вчера го разбрах. Че то само последните две години ЕДВА им вкарват специалните предмети и то не всички, които например аз навремето съм учила и трябва задължително да се учат. Какви специалисти ще излязат сега? Даже и на НПМГ и СМГ им сложили по сумати часове езици, иначе ги водят математици. От кога е това така? Преди десетина години в НПМГ не беше така. Не, това не е истина просто ...

# 181
  • София
Общообразователната подготовка е еднаква за всички - и сега, и преди 10 години. Всички учат по едни и същи учебни програми, едни и същи предмети, по общи рамкови учебни планове. Единствените разлики са според формата на изучаване на чуждия език и съответно часовете ИУЧ. В първи гимназиален етап именно те се ползват според спецификата на училището - математическите ги ползват основно за МАТ, езиковите - за езика, професионалните - за съответната професия. Но тези часове не са много. Ако се ползват и часовете ФУЧ, както правят примерно СМГ, може да се натрупа един по-приличен хорариум по конкретен предмет. Но профилираната подготовка, съответно професионалната се осъществява основно във втори гимназиален етап. Това е обяснявано във форума, включително в тази тема.

# 182
  • София
При нас още от тази година ще имат по 4 часа програмиране седмично, отделно от ИТто, което го има и в нормалните гимназии предполагам. В 8ми клас е подобно за всичките специалности, но си е специален предмет, а в 9ти клас още повече специални предмети ще имат, когато вече няма толкова часове по език. Не че са започнали да учат изобщо Simple Smile от следващата седмица ще трупам впечатления.

# 183
Ето затова лятото повдигнат темата, че не се четат учебните планове за 8ми клас в избрано училище , а като ли за целия гимназиален период. Даже в някои училища не са и качени учебните планове докрая  на обучението какви ще са.  За моят син ,който е артистична натура се оказа ( нещо, което не доизчислих на пръв поглед ) е ,че избираеми модул от профил езици е Учебен театър и е с най- много часове от езика реално (144 часа на година )   За него е супер, но не знам за другите как ще е възприето. Другите паралелки с различни езици учат избираем модул опазване на околната среда и т.н...
За децата от чужбина - те са надпланов прием по съгласие а директор дали ще пише до министерството да отпусне бройка . Най- често тези деца се обръщат пъм профили езици ,хуманитарни, природни ,защото  за там стига хорариумът без да държат много и сложни приравнителни.

# 184
  • София
А децата от чужбина на какъв принцип се приемат? Такъв случай има в класа.

Зависи по кой ред са приети. Ако са кандидатствали по ДПП след 7 клас, се приемат по същия начин като останалите деца /НВО, кандидатстване, класиране по бал/ и в рамките на бройките по ДПП. Ако обаче ползват реда за преместване в друго училище, могат да бъдат приети надпланово с разрешение на министъра /по предложение на директора и след положително становище от началника на РУО/. След приключване на ДПП, който приключва на 11.09. и се утвърждава до 14.09., може да се ползва този ред за прием.

# 185
  • При любовта
Я да питам по въпрос леко извън темите  - вашите девойки искат ли да носят изкуствени мигли или успяват да ги удържите? Каква е тази мания не мога да си обясня ....
Аз след 15-ти септември бях шокирана от тази гротеска, девойки на 13-14 години 8ми клас, да са с мигли. Даже се чудя какви са тези родителите, дето го позволяват това, супер грозно и нелепо стои. Все пак родителите дават пари, за тези мигли ... явно чалга култура примерсена с кич, и всички момиченца да изглеждат копи/пейст.

# 186
Не знам за пример да кандидатстват по ДПП. Учебната година в чужбина завършва също най- често края на юни месец ,после следват преводи на документи, после чакаш РУО да се наканят да легализират дипломата ( в София се събират един път комисия , в Пловдив 2 пъти в месеца за някой ако има нужда от тази информация) После август директорите масово са в отпуск след кампанията за прием и то става септември. А за да си кандидатстват по ДПП трябва да имат всички документи готови и да си се явят на НВО по каналния ред. И да се готвиш за нашите НВО докато учиш в друга страна си е мнго,много зор и отделено време.
А децата от чужбина на какъв принцип се приемат? Такъв случай има в класа.

Зависи по кой ред са приети. Ако са кандидатствали по ДПП след 7 клас, се приемат по същия начин като останалите деца /НВО, кандидатстване, класиране по бал/ и в рамките на бройките по ДПП. Ако обаче ползват реда за преместване в друго училище, могат да бъдат приети надпланово с разрешение на министъра /по предложение на директора и след положително становище от началника на РУО/. След приключване на ДПП, който приключва на 11.09. и се утвърждава до 14.09., може да се ползва този ред за прием.

# 187
  • София
Не знам кой за какви примери знае. Казвам само какви са двата нормативно определени варианти за прием на деца от чужди училища в 8-ми клас. Иначе аз знам за такъв пример, но личните познания за примери нямат съществено значение.

# 188
Аз пиша за ситуация на дете, идващо от чужбина .

# 189
  • София
И аз за същото пиша.

# 190
Я да питам по въпрос леко извън темите  - вашите девойки искат ли да носят изкуствени мигли или успяват да ги удържите? Каква е тази мания не мога да си обясня ....
Аз след 15-ти септември бях шокирана от тази гротеска, девойки на 13-14 години 8ми клас, да са с мигли. Даже се чудя какви са тези родителите, дето го позволяват това, супер грозно и нелепо стои. Все пак родителите дават пари, за тези мигли ... явно чалга култура примерсена с кич, и всички момиченца да изглеждат копи/пейст.
Повечето родители дават пари за джобни. Не винаги знаеш за какво точно ще ги похарчи детето. Някои неща се виждат, но за други може и да не разбереш (цигари, алкохол, енергийни, че и за по-скандални неща). Никой не е застрахован.

# 191
  • shumen
Ditkins,и моят сам си пише часове и отива.Не са от най-евтините прическите му,но това е положението.Вчера ходил със съученичка тя да си купува нокти.
Сутринта ми каза,че към края на месеца ще правят входно по Математика.По Английски и на тях класната им казала,че няма да правят.

# 192
В училището на дъщерята като че ли повечето девойки са прилично изглеждащи - без грим, нокти, мигли, разголени дрехи или екстравагантни прически. Дори тя е от по-алтернативните.
В кварталното училище обаче, както и в старото ѝ училище е пълна трагедия. Както казва дъщерята - повечето са локални.
Като тръгна из града обаче ми прави впечатление, че момичетата на тяхната възраст масово са като клонинги направо. Не знам толкова ли е масово да са локали, или просто основно те се шляят по улиците.

Общи условия

Активация на акаунт