Доведен син на 7 и силно привързан към мащехата си

• 427
  • 12
  •   5
Отговори
Здравейте! От близо година съм с нов партньор, който има детенце. От един месец малкият живее при нас – той е на 7 годинки и сега е първокласник.
​Той е прекрасно и добро дете. Аз от години мечтая за свое и приемам малкия като дар от Бога за мен.
​Има обаче неща, които ме тревожат. Детето много се привърза към мен – толкова много, че плаче, когато отива на училище, защото се разделяме. За всичко пита мен и всичко споделя с мен, иска да спя при него, иначе плаче. От няколко дни е болен и през целия ден съм с него, а вечер отново настоява да съм само при него. Категорично отказва да иде при майка си.
​За уточнение: майка му го е виждала едва три пъти за последната близо една година. През това време за него са се грижили баща му и баба му. С майката сме в добри отношения, но тя нито веднъж не звънна да попита как е то, откакто е болен.
​Аз наистина се старая – ставам сутрин и му приготвям закуска, избираме дрехите заедно, той се гушка в мен, говорим си... Тревожа се обаче, защото не искам детето да се вкопчи прекомерно в мен, а сякаш с всеки изминал ден става точно така.
​Дори и да звучи малко егоистично, то буквално не ми оставя глътка въздух – не мога да кажа и дума с партньора си. Следи с кого говоря и ако се заговоря с някого, веднага ме дърпа.
​Мисля, че мъникът просто е имал oгромна нужда от внимание и любов, които сега му давам, а аз наистина му се радвам от сърце. Намирането на баланса обаче ми е много трудно и не знам как да подходя, за да не го нараня.
​Ще се радвам майки с подобен опит да споделят съвет.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2026, 12:19 от Габриела Иванова Петрова

# 1
  • София
Нова ситуация, нов етап - училище, стрес, напрежение от смяна на обстановката, липса на майчина любов, сигурно е отчужден от баща си. Нормално е да се лепне за единствената сигурност.

С малки деца е така, лично пространство забравете какво е.

# 2
Нова ситуация, нов етап - училище, стрес, напрежение от смяна на обстановката, липса на майчина любов, сигурно е отчужден от баща си. Нормално е да се лепне за единствената сигурност.

С малки деца е така, лично пространство забравете какво е.
Ясно е,че нищо няма да е както преди и детето има нужда от майчина ласка.
Исках да разбера дали такава привързаност е здравословна най-вече за него.Майката все пак смята да го взима от време на време,като ние ще се грижим за него.
Таткото предимно е бил на работа и детето така или иначе не имал много време с него

# 3
  • София
Някои момчета са такива. Опитайте работа с психолог. Или някакъв отборен спорт. Първи клас е огромен стрес. Свободното ви време ще е, докато той е на училище. Това е положението.

# 4
  • София
Нямам подобен опит, но имам опит със стресът в 1-ви клас. Дъщеря ми го преживя доста тежко и имахме наистина трудна година. Децата имат нужда от много внимание именно в този период.
За съжаление майката не се включва активно и вие оставате за него най-близкият човек. Нека и бащата се включва и да излизат само двамата - по мъжки. Също така работата с психолог също би била в помощ.

# 5
Явно за доста деца стреса в голям в първи клас .Виждам и моята племенница доста зле и се отразява.
Разбирам и за липсата на свободно време.Аз се радвам на детето и не искам да ме разбирате погрешно.
Просто имах нужда да чуя и съвети, мнение и препоръки от майки
Нямам подобен опит, но имам опит със стресът в 1-ви клас. Дъщеря ми го преживя доста тежко и имахме наистина трудна година. Децата имат нужда от много внимание именно в този период.
За съжаление майката не се включва активно и вие оставате за него най-близкият човек. Нека и бащата се включва и да излизат само двамата - по мъжки. Също така работата с психолог също би била в помощ.

# 6
Детето явно има нужда от стабилност и обич, каквато му даваш и затова се е залепил за теб. За мен лично тази прекалена привързаност е възможно да ти създаде проблем по-натам - липса на време за теб и партньора ти, ако имате общо дете, ще има ревност.
Особено за спането с него, трябва да настояваш да си спи сам. Бащата къде е в картинката? Бабата?

# 7
  • София
Явно за доста деца стреса в голям в първи клас .Виждам и моята племенница доста зле и се отразява.
Разбирам и за липсата на свободно време.Аз се радвам на детето и не искам да ме разбирате погрешно.

Аз не смятам, че съм Ви разбрала погрешно. Но разбира се и бащата трябва да се включи повече. Явно наистина му липсва внимание и все пак е добре, че вие поне може да му го дадете.
Иначе проблемът с първи клас не е само липсата на свободно време. Там вече е нова среда, нови правила и тепърва детето влиза в друга фаза от живота си.
Смятам, че нещата ще се наредят просто поставете и въпроса с бащата на детето, за да взимате най-добрите решения за него след като то ще живее при вас.

# 8
Аз мисля,че имаш право.
Ние правим планове за общо дете и да допускам да стане.
Бабата вече не го гледа, защото бабата е майка на майката.В мига в който разбра,че детето ще идва при нас започна да изнудва,заплашва и тормози майката,както и бащата.
Бабата държи майката да иде да живее с нея.
Отделно разбрахме,че бабата доста е била и тормозила психически детето.Изкарвало го е само по час-два на ден.Тъпчела го е с луканка,кашкавал и баница-детето има вече стрес от тези храни.Общо взето тази жена няма да го види повече.
Таткото е доста зает и така е било от самото раждане.Сега прекарва време с него,ноо детето търси мен
Детето явно има нужда от стабилност и обич, каквато му даваш и затова се е залепил за теб. За мен лично тази прекалена привързаност е възможно да ти създаде проблем по-натам - липса на време за теб и партньора ти, ако имате общо дете, ще има ревност.
Особено за спането с него, трябва да настояваш да си спи сам. Бащата къде е в картинката? Бабата?

# 9
Ако нещата между вас с партньора са наистина сериозни, сядате и коментирате ситуацията. Ако можеш да приемеш детето като наистина твое (не всеки може), то си го гледаш като твое и си живеете живота. Майките си гушкат децата, спят с тях, когато са болни и всичко останало, но все пак той не е твое биологично дете или отгледан от теб от бебе, т.е. не знам дали ще успеете и двамата да направите връзката родител - дете.
Не го приемай като упрек, критика или нещо лошо, просто реалността е такава.

# 10
Благодаря Ви!

Аз не смятам, че съм Ви разбрала погрешно. Но разбира се и бащата трябва да се включи повече. Явно наистина му липсва внимание и все пак е добре, че вие поне може да му го дадете.
Иначе проблемът с първи клас не е само липсата на свободно време. Там вече е нова среда, нови правила и тепърва детето влиза в друга фаза от живота си.
Смятам, че нещата ще се наредят просто поставете и въпроса с бащата на детето, за да взимате най-добрите решения за него след като то ще живее при вас.

# 11
Случаят е спешно за психолог и не заради това, че детето е залепено, а заради психическите травми от тая баба, както и неглижирането от страна и на майката, и на бащата. Това ще доведе до сериозни последици по- нататък, рисковете са зависимости и психически разстройства, тип депресия.

# 12
Здравейте! От близо година съм с нов партньор, който има детенце. От един месец малкият живее при нас – той е на 7 годинки и сега е първокласник.
​Той е прекрасно и добро дете. Аз от години мечтая за свое и приемам малкия като дар от Бога за мен.
​Има обаче неща, които ме тревожат. Детето много се привърза към мен – толкова много, че плаче, когато отива на училище, защото се разделяме. За всичко пита мен и всичко споделя с мен, иска да спя при него, иначе плаче. От няколко дни е болен и през целия ден съм с него, а вечер отново настоява да съм само при него. Категорично отказва да иде при майка си.
​За уточнение: майка му го е виждала едва три пъти за последната близо една година. През това време за него са се грижили баща му и баба му. С майката сме в добри отношения, но тя нито веднъж не звънна да попита как е то, откакто е болен.
​Аз наистина се старая – ставам сутрин и му приготвям закуска, избираме дрехите заедно, той се гушка в мен, говорим си... Тревожа се обаче, защото не искам детето да се вкопчи прекомерно в мен, а сякаш с всеки изминал ден става точно така.
​Дори и да звучи малко егоистично, то буквално не ми оставя глътка въздух – не мога да кажа и дума с партньора си. Следи с кого говоря и ако се заговоря с някого, веднага ме дърпа.
​Мисля, че мъникът просто е имал oгромна нужда от внимание и любов, които сега му давам, а аз наистина му се радвам от сърце. Намирането на баланса обаче ми е много трудно и не знам как да подходя, за да не го нараня.
​Ще се радвам майки с подобен опит да споделят съвет.

Здравейте,
   както написахте - детето е имало огромна нужда от внимание и любов и сега ги намира във Вас. Когато Вие говорите с друг, то вероятно ревнува, с други думи - притеснява се, че ще спрете да му обръщате внимание и ще го изоставите, както са го изоставили другите. За децата често внимание = любов. Дали е внимание чрез обща игра, общи други занимания, или просто да го водите на училище хванати за ръце, това е внимание = любов. Когато детето се убеди, че няма да го изоставите като другите, то само ще се отдръпне бавно от Вас. Дете на тази възраст има нужда от повече независимост, да играе с приятели, а не с "мама". Но тъй-като "мама" я е нямало дълго време, то сега има нужда да си навакса.
   Разбирам, че балансът е важен за Вас. Подкрепям другите потребители, които са написали да потърсите психолог или психотерапевт. Дори и само Вие да го посетите, добър детски психолог или психотерапевт ще Ви даде насоки как да поставите здравословни граници с детето, така че то да не чувства страх от изоставяне, но и Вие да имате свободата от която се нуждаете.

Общи условия

Активация на акаунт