Флуорно мляко

• 29 450
  • 338
  •   1
Отговори
# 75
Отговарям, че съм на линия - не, никъде в Бг (все още) не се флуорира чешмяната вода.

# 76
Тъкмо днес ще имаме родителска среща в детската градина и ще подписваме декларации за даването или не на флуорирано мляко. В няколко местни ежедневника срещам през последните дни статии на тази тема и се отчита като голям плюс за Варна, че съществува кампания за даване на мляко с флуор в градините.

# 77
Въпрос към AFRODITA : питейната вода във Варна в момента флуорирана ли е???
Не е и няма естествено съдържащ се флуор, за разлика от Бургаската вода, която естествено съдържа 9 мг/л, а въведоха скоро Програма Флуор в детските градини. Самите бургазлии знаят защо са им жълти зъбите, парадокст  #Crazy #Crazy #Crazy

# 78
Днес се потресох от слабата заинтересованост на една майка от групата на дъщеря ми. Четеше огромната брошура, агитираща "ЗА" флуора в млякото. Тактично й обърнах внимание да прочете и другата гледна точка, а тя с досада ми каза "Четох я" и продължи:"Абе ако беше толкова отровно нямаше да го дават на децата" Shocked Shocked Shocked Накрая каза, че въздуха който дишаме билк толкова отровен, че една отрова повече не било кой знае какво....
Трудно ми е да коментирам невежеството и ограниченото мислене. Трудно ми е да коментирам и факта, че сигурно 90%  от хората разсъждават по същия начин! Shocked

# 79
Днес се потресох от слабата заинтересованост на една майка от групата на дъщеря ми. Четеше огромната брошура, агитираща "ЗА" флуора в млякото. Тактично й обърнах внимание да прочете и другата гледна точка, а тя с досада ми каза "Четох я" и продължи:"Абе ако беше толкова отровно нямаше да го дават на децата" Shocked Shocked Shocked Накрая каза, че въздуха който дишаме билк толкова отровен, че една отрова повече не било кой знае какво....
Трудно ми е да коментирам невежеството и ограниченото мислене. Трудно ми е да коментирам и факта, че сигурно 90%  от хората разсъждават по същия начин! Shocked
Да, те точно и на това разчитат!
А, родителите, Че нещо вредно държавата няма да допусне да се направи на децата им!!!

# 80
Гледайте довечера новините на БТВ-днес имаше интервюта с варненски майки по въпроса с флуорното мляко. Очевидно ще има репортаж за проблема и с участието на "звездата" на проекта-Даковска.

# 81
Гледайте довечера новините на БТВ-днес имаше интервюта с варненски майки по въпроса с флуорното мляко. Очевидно ще има репортаж за проблема и с участието на "звездата" на проекта-Даковска.
Ще бъдат отбелязани всички гледни точки, дори и тази на Община Варна.

# 82
Ще го гледам в нетерра, защото го изпуснах. Горе долу къде да го търся - в началото, в края?

# 83
Ще го гледам в нетерра, защото го изпуснах. Горе долу къде да го търся - в началото, в края?
НИкъде не го търси, не го даваха, утре ще пишем допълнитено!

# 84
Днес дадох на госпожата в градината моята попълнена декларация с отказ от флуорирано мляко. Бях единствената в групата, която е попълнила декларацията си с отказ. Веднага започна едно убеждаване, защо не искам и че е много полезно.
Попитах колко често им се дава такова мляко, в какво количество и какво количество флуор се съдържа в 100 гр. мляко. Отговорът беше ами незнаем, ама то е малко. Казвам - е аз тогава как да реша след като и вие не можете да ми дадете точна информация.
Отговор: ама то е толкова малко количество и идеята е че така ви информираме да не давате в къщи допълнително таблетки. При въпроса ми досега такова мляко ли сте давали - отговорът беше "да". Дъщеря ми ходи на градина от 6 месеца, а преди това на ясла още година и половина. Излиза, че 2 години детето ми е приемало флуорирано мляко и чак сега някой се сеща да ме информира, че ако давам допълнително флуорни таблетки да ги спра (не че съм давала някога).
Обясниха ми също че им се дава флуорирано и кисело и прясно мляко - въобще всичкото мляко което им се дава е флуорирано.

Последна редакция: ср, 30 яну 2008, 21:50 от pepita24

# 85
Във връзка с “Програма за профилактика на зъбния кариес, чрез флуорирано мляко в детските градини” и  законовото право на пълна информация за последиците и рисковете при интервенции свързани със здравето на хората, Ви информираме, че в много детски градини на Варна, родителите на децата НЕ са били уведомени за приема на флуорирано мляко в детските заведения.

В декларациите, които родителите подписват в момента/едва сега, пет месеца след началото на учебната година/, НЕ СЕ СЪДЪРЖА информация за потенциалните рискове за здравето на децата, за приеманите дози, за противопоказанията, както и изключително важното предупреждение, че на детето не трябва да се провежда друга ендогенна форма на флуорна профилактика.

Представянето на въздействието на флуоридите върху човешкия организъм е едностранчиво и непълно, на практика рекламиращо единствено евентуалното заздравяване на зъбите. На директорите и детските учители са вменени функции по разясняване на медицински проблеми /влияние на флуоридите върху организма на децата/, за които те не са компетентни и не могат да носят отговорност.

Родителите трябва да знаят, че въпреки подписаните декларации, могат да променят решението си и да откажат детето им да приема флуорирано мляко, чрез нова декларация.

Много от нашите лични лекари, не препоръчват допълнителен прием на флуориди/дори в дози, считани за профилактични/, обезпокоени от фактите на редица съвременни медицински изследвания за необратимите поражения настъпващи в организма.

Потребностите от флуориди са строго индивидуални и зависят от много фактори - приемана храна, вода, медикаменти. Деца с бъбречни и чернодробни проблеми, деца приемащи флуорни таблетки, минерална вода с високо съдържние на флуор, както и флуорсъдържащи медикаменти НЕ ТРЯБВА да се хранят с флуорирано мляко.

Терапевтичната ширина на флуоридите е много малка,в следствие на което риска от предозиране е реален, а последиците сериозни – флуороза, артрити, чупливост на костите, метаболитни нарушения, подтискане на волята, увреждания на мозъка, стерилитет при момчетата.

Липса на информираност на родителя, го лишава от възможността да предпази детето си от приема на вещества, които са потенциално опасни за здравето му, поради което само лекар може да носи отговорност за тяхната дозировка.

Ползата от външният прием на флуориди, дори и в дози считани за безопасни е спорна. Голяма част от научните изследвания показват, че добавянето на флуорид не предпазва зъбите на децата и възрастните. Кариесът не е флуорнедоимъчно заболяване, а се развива в резултат на хранене с рафинирана въглехидратна храна. Допълнителен фактор е недостатъчната хигиена на устната кухина. Приема на флуориди при ниско количеството на калций в храната, доказано води до повече кариеси, а не до тяхното намаляване.

Даването на флуорирано мляко в детските градини, без запознаването на родителите със всички медицински аспекти произтичащи от това, е грубо нарушение на правото на предварителна информация за произтичащите последствия и рискове, при интервенции свързани със здравето на хората. /„Конвенция за правата на човека и биомедицината”, ратифицирана от Република България на 23.04.2003 г.,Чл. 5/

Инициативен комитет на родители и граждани,гр.Варна
е-mail: roditeli_varna Shocked abv.bg

# 86
Много ви е хубаво писмото. Определено трябва да се разпространи не само във Варна!
Браво!

# 87
Много добре написано! Как го разпространявате, защото видях и друга листовка във Варна?

# 88
НИкъде не го търси, не го даваха, утре ще пишем допълнитено!
Днес в обедните новини към края!

# 89
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Вчера Red пусна линк към Европейската комисия по безопасност на стоките...там отворих на пастите за зъби ... има паста забранена за употреба, заради повишени нива на флуор ...значи , че Европейския съюз признава вредата от флуора...ето линк , ако ще ви влезе в употреба ..4 - тата паста :

http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/create_rapex_search.cfm

Цитат
sodium monofluorophosphate in high concentration is toxic for human.

Общи условия

Активация на акаунт