Значи ли че си лоша майка, ако решиш да не кърмиш?

• 18 527
  • 381
  •   1
Отговори
# 90
.. за да се даде такова определение трябва да се включат и много други неща освен храненето..

Кърменето изобщо не е само начин на хранене..
Некърмещите майки също гушкат децата си.

# 91
.. за да се даде такова определение трябва да се включат и много други неща освен храненето..

Че какво друго е, ако не начин на хранене?  newsm78

# 92
Не. Това са щуротии.
Аз кърмя все още (почти 2 години), моя приятелка не е кърмила и секунда и двете си деца -  добри майки сме и обожаваме децата си и двете.

Няма мерило за добра/ лоша майка, както няма мерило и за любовта  Hug

# 93
Не. Това са щуротии.
Няма мерило за добра/ лоша майка, както няма мерило и за любовта  Hug

Да точно така

# 94

Некърмещите майки също гушкат децата си.

Абсолютно подкрепям!Близостта и обичта се изразяват и по други начини.

# 95
Не.
Интересно колко от отговорилите с ДА,при зададен въпрос "лоши ли са майките ви,които са ви отгледали с кисело мляко?"/голям процент от вси4ки на и над 30год./ биха отговорили с ДА отново???

# 96
tanky, ще ме прощаваш но не е задължително кърмещите майки да са изнервени, защото са на 100% до децата си, и не е задължително да им дават кроасани и вафли...всички неща, които си описала са прекрасни, но някак твърде теоретично ми звучат, да ти кажа практиката и живия човек срещу теб с ясно изразен характер са съвсем друга работа.

Ако си кърмила ще разбереш, ако не - не виждам смисъл да убеждавам и обяснявам на предубеден човек.

# 97
Очевидно адаптираните млека не са противопоказни за здравето и развитието на бебетата,
така че кое прави изкуствено хранещата майка " лоша"?
Въпрос на избор.

# 98

За много от кърмачките тук кърменето освен всичко друго е и повод за демонстрация, показност и суета. Ако искат и могат да помогнат на желаещите и срещащи проблеми с кърменето майки, нека го правят! Но няма нужда с повод и без повод да се бият в гърдите колко са велики и пО-майки от другите майки.
(Само информативнво - пиша това кърмейки моята бебуна...)

# 99
tanky, ще ме прощаваш но не е задължително кърмещите майки да са изнервени, защото са на 100% до децата си, и не е задължително да им дават кроасани и вафли...всички неща, които си описала са прекрасни, но някак твърде теоретично ми звучат, да ти кажа практиката и живия човек срещу теб с ясно изразен характер са съвсем друга работа.

Ако си кърмила ще разбереш, ако не - не виждам смисъл да убеждавам и обяснявам на предубеден човек.

Ти ще ме извиняваш, но темата тук е:  Значи ли че си лоша майка, ако решиш да не кърмиш? Това предполага, че говорим за жени, за които кърменето е неприятно, неприемливо поради някаква причина (дори и тя да е разваляне на бюста) и следователно кърменето при тези условия не създава удоволствие, а напрежение, неудовлетворение и т.н. ТОВА в много голям процент може да доведе до изнервеност! Представи си, че нещата са насилени по някакъв начин: неодобрение от страна на близките майката да не се кърми, чувство за вина, че не дава най-доброто от себе си или просто, че е ЛОША майка. Това дали е повод за изнервяне? Как мислиш? И изобщо не мога да разбера как си позволявате да насаждате усещане за вина в хората? Играете по-най тънката струнка на душата им и после се чудим защо защо някой във форума истерясва. (Тук не включвам себе си, защото сама съм си виновна, че помолих за помощ).
Второ: разбира се, че говоря теоритично. Но си изпуснала най-важното, което исках да внуша с поста си: майчинството има различни измерения и, и най-дългото кърмене в историята на човечеството не може да компенсира пропуските в други области. Добра или лоша майка - дали кърменето е критерий, по който можем да определим?

# 100
Аз пак се включвам, за да кажа, че по-голям процент от жените НЕ кърмят своите деца по редица причини. Най-често неадекватните съвет на лекари и акушери още от родилните домове! Може би затова тук доста майки, които кърмят така ревностно защитават каузата, защото все още няма достатъчно актуална информация по проблема.
Аз също, благодарение на този форум научих доста полезни неща и разбрах, че в много отношения съм грешала  - ранно захранване, даване на вода, некърмене при температура.... Списъкът е дълъг.
Затова мисля, че ако майката, знаейки всички ползи от кърменето, имайки тази физическа възможност и подкрепа от близки според мен най - адекватно би било да избере да кърми своето детенце.
Но всеки решава сам за себе си и не е добре да се дават такива квалификации  - лош, добър, защото не са обективни.

# 101

За много от кърмачките тук кърменето освен всичко друго е и повод за демонстрация, показност и суета. Ако искат и могат да помогнат на желаещите и срещащи проблеми с кърменето майки, нека го правят! Но няма нужда с повод и без повод да се бият в гърдите колко са велики и пО-майки от другите майки.
(Само информативнво - пиша това кърмейки моята бебуна...)

Не мога да измисля как да отговря на това.. Звучи ми много странно.
Толкова по-лошо ако приемаш тези неща като биене в гърдите, суета и демонстрации..
Наистина кърменето не е само начин на хранене.. и ако не си разбрала......

# 102
Само ще кажа ,4е гласувах  Wink

# 103
Не разбира се-освен ако самата ти не се опиташ да се убедиш в това или околните "доброжелателки",които смятат,че могат да определят кой е "лош"и кой "добър"не се опитат да ти вменят чувство за вина.И как иначе-нали си подсилват "ореола" и собственото явно имащо нужда от повишаване самочувствие.

# 104
Не, определено! Не трябва начина на хранене да е определящ дали сме добри и любящи родители. А вследствие на всички "доброжелателни" и крайни мнения за некърмещите майки четири месеца не си намирах място, че не мога и не става. Днес усмивката на дъщеря ми ми показва, че независимо от АМ, тя е едно здраво и щастливо бебе, и всички нерви и угризения са били излишни! Обичайте децата си, по-добра храна за тях няма!

Общи условия

Активация на акаунт