Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са основните принципи на разделеното хранене?
Кои храни трябва да се избягват при разделно хранене?
Какви са препоръчителните интервали след хранене при разделно хранене?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са основните принципи на разделеното хранене?
Разделното хранене се основава на идеята, че храните се разделят в групи, които се смилат по-ефективно от клетките в организма. Принципът е да се консумират различни видове храни в различни времеви интервали, като се има предвид времето за храносмилане на всяка група храни. Например плодовете трябва да се консумират самостоятелно, а месото и зеленчуците трябва да се консумират в различни интервали след хранене. Принципите на разделното хранене включват консумация на протеинови храни (месо, риба, яйца) със зеленчуци, но без съдържание на нишесте. Въглехидратни храни (хляб, картофи, тестени изделия) трябва да се консумират със зеленчуци. Сладкиши не трябва да се комбинират с нищо и шоколадът трябва да се консумира умерено и рядко.
-
Кои храни трябва да се избягват при разделно хранене?
-
Какви са препоръчителните интервали след хранене при разделно хранене?
Препоръчителните интервали след хранене при разделно хранене включват: 30 минути след плодове, 30 минути до 1 час след зеленчуци, 2,5-3 часа след зеле, моркови и ряпа, 2-3 часа след хляб и тестени изделия , ядки, 3-4 часа след варива като боб, леща и зърнени храни (жито и царевица), 4-6 часа след месо, 2-3 часа след риба, веднага за млечни продукти като кисело мляко, 3 часа за сирене и кашкавал и 5 часа за мазна храна.
-
Какви са основните принципи на хранителната пирамида в разделното хранене?
-
Какви са основните принципи на хранителната пирамида за вегетарианци?
Но сега не съм чак толкова нахъсана, а трябва. Нещо волята ми никаква я няма.
. Най-добре е с безвъглехидратни зеленчуци - домати, краставици, зел. салата, чушки и т.н. Аз много обичам бобена салата, но по принцип я хапвам като основно ядене и за гарнитура някакви зеленцучи. Иначе режима ти звучи много добре
.
.