ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 809
  • 820
  •   1
Отговори
# 660
  • софия
Семирамида, това с минаване на две комисии си е въртене на бавен огън. Аз почнах на 01.02 и финала беше на 13.06. Та се зарекох повече с Телк  да не се занимавам, живот и здраве. То бюрокрация , то чудо.
 Аз да попитам ТЕЛКА , тъй като е вид социално плащане , водили се доход, когато  се подават документи за доходи?

# 661
Аз да попитам ТЕЛКА , тъй като е вид социално плащане , водили се доход, когато  се подават документи за доходи?
Тези помощи и добавки не се считат като доходи, както и детските.

# 662
  • София,
Семирамида, това с минаване на две комисии си е въртене на бавен огън. Аз почнах на 01.02 и финала беше на 13.06. Та се зарекох повече с Телк  да не се занимавам, живот и здраве. То бюрокрация , то чудо.
Така е права си, направо ми писна, днес още една обиколка до пета градска - е поне разбрах кога е въпросната дата за комисията, но за писмото - елате утре наобяд точно в 12 Twisted Evil, докторката която трябва да връчи писмото днес я няма, еми бясна съм егати, пътечка напривх от къщи до пета градска, и цяла магистрала ще направя сигурно докато се сдобием с плрословутото решение Twisted Evil.

# 663
  • в полите на Балкана
Тези помощи и добавки не се считат като доходи, както и детските.

Интеграционните добавки се считат за доход когато се  подава молба за детски за друто /здраво/ дете.  Паричките по чл.8д също са  доход, ако се подава молба за социална помощ различна от детските.

# 664
От тук взех тази информация:  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135441920

На каква законова основа социалните решават, че в някои случаи помощите по чл. 8д се считат като доход, а в други - не се считат?  newsm78

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на този закон:

1. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) "Семейството" включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).

2. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Доход" са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.

И:

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

2. "Доходи за отпускане на целеви помощи" са всички приходи, произхождащи от:
а) трудова дейност;
б) дейности в областта на селското, горското и водното стопанство;
в) продажба и/или замяна на движимо или недвижимо имущество;
г) продажба на акции, дялове и други участия в търговски дружества и други форми на съвместна дейност;
д) наем, рента и аренда;
е) авторски и лицензионни възнаграждения;
ж) дивиденти и доходи от дялово участие;
з) премии и награди от спортни състезания;
и) обезщетения и помощи;
к) пенсии;
л) стипендии;
м) месечни добавки за деца;
н) присъдени издръжки;
о) други.

3. Не се считат за доходи при отпускане на целевите помощи:
а) (доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) помощите и добавките, отпуснати по реда на правилника;
б) добавката към пенсиите за чужда помощ на инвалидите с намалена работоспособност над 90 на сто с определена чужда помощ;
в) еднократната помощ при раждане по чл. 1 от Указа за насърчаване на раждаемостта до 31 март 2002 г. включително и по чл. 6 от Закона за семейните помощи за деца;
г) хуманитарните помощи;
д) еднократните компенсации към пенсиите или извънредните пенсии;
е) добавките към пенсията на ветераните, доброволците и пострадалите, взели участие в Отечествената война, и на пострадалите при изпълнение на мисиите във военни контингенти на Организацията на обединените нации;
ж) допълнителната месечна компенсация към пенсиите на навършилите 75- или 80-годишна възраст;
з) помощите, определени с акт на Министерския съвет;
и) сумите, които настанените в специализирани институции за предоставяне на социални услуги получават като възнаграждение за участие в трудовотерапевтичен процес;
к) финансовите средства и помощи, отпускани по реда на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, приет с Постановление № 153 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 66 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 24 от 2004 г.).

Последна редакция: вт, 13 сеп 2011, 23:48 от anjali

# 665
Здравейте! Има ли някой късметлия като нас, подали сме обжалването на 15 септември, още нямаме ни вест ни кост...скоро ще стане и 1 година, така както са тръгнали... Питахме по телефона, имало било различни комисии и незнаели нашата кога щяла да се събере...
още ли нямате отговор? #2gunfire
Аз сега търся някакъв закон,който да ми потвърди,че от тази година трябва да плащам такса за дет.градина за 3та група!Нямало значение вече,че детето е с 50%ТЕЛК,но това важало само за 3та и 4та група в детската градина.

# 666
  • Бургас
Таксите за детските градини се определят от общините. Виж в сайта на вашата община. Специално за Бургас - е вярно #2gunfire, всякакъв вид намаления и пълното освобождаване от такса се отнася само за 1 и 2 група /промениха го мисля началото на тази година/.

# 667
taka e,dnes proverih Sad

# 668
Здравейте,
Ние минахме на ТЕЛК преди няколко дни. Пълна пародия, но както и да е. Дадоха ни 50% без чужда помощ. Някой има ли информация дали се запазват добавките по чл. 43, когато няма чужда помощ ?Търсих информация, но не открих такава. Относно обжалванията не може да няма законово установен срок за това. Аз обжалвам решение на Дирекция социално подпомагане Лозенец. Казаха ми 1 м. Даже са ми изпратили писмо, че са върнали документите за преразглеждане. Трябва да сте нахални и да се разправяте, за да има резултат. В това се уверих лично през последните месеци.

Поздрави,
Цвети

# 669
  • София,
Привет
Ние днес си получихме решението - имаме бронхиална астма и са ни дали 54 % без чужда помощ. Искам да попитам какви молби ще са ми нужни и откъде да си ги сваля, ако може някой скоро подавал в Социално подпомагане да ми припомни, че аз вече съм забравила какво се подаваше. Искам да си ги приготвя нещата и направо да ги занеса, а не да се разкарвам с детето по сто пъти Peace.
А за детските нужно ли е да подавам отново молба - подадох последната в края на юни за двете деца, сега са ми спрени двойните детски за това което е с телка, защото старото решение ни беше изтекло още юли и до като ни минат комисиите по преосвидетелстването мина доста време и двойните ги спряха получавахме си само колкото се плаща по принцип на дете, а сега отново и молбата ли трябва да подавам или само копие от ТЕЛКА  да им занеса newsm78. Благодаря предварително!

# 670
И на мен ми е неприятно да се срещам със социалните, но няма друг начин. Sad
Налага се. Молби се взимат от тях, едва ли навсякъде приемат формуляри, свалени от Интернет (даже не съм сигурна дали някъде приемат такива).
Да, носи се копие от ТЕЛК. На мен ми казаха, че каквито и доходи да има семейството, не е нужно да се попълват графите за такива, защото така или иначе това са помощи, които не се влияят от доходите и задължително се изплащат. Вече не искат бележки за ваксинации и бележки за редовни ученици (за деца, които учат). И копия от актовете за раждане искат.
За социална оценка в Агенцията за закрила на детето отново се ходи и там също се попълва нова молба.

Скоро разбрах, че в различните градове има и различни срокове за заверяване на ЕР на ТЕЛК. При нас е 14 дни, една майка в друга тема сподели, че при тях изобщо нямало такова изискване. Веднага след получаване от лекарската комисия влизало в сила.  newsm78

# 671
  • София,
Благодаря, всъщност докато чакам да мине времето за заверяването на ТЕЛКА ще мина през социалните и ще си ги взема от там молбите, вярно че така ще е най добре!  Peace

# 672
  • Бургас
Здравейте,
Ние минахме на ТЕЛК преди няколко дни. Пълна пародия, но както и да е. Дадоха ни 50% без чужда помощ. Някой има ли информация дали се запазват добавките по чл. 43, когато няма чужда помощ ?...
Мисля, че по закон се полагаха при 50 и над 50% newsm78
...
А за детските нужно ли е да подавам отново молба - подадох последната в края на юни за двете деца, сега са ми спрени двойните детски за това което е с телка, защото старото решение ни беше изтекло още юли и до като ни минат комисиите по преосвидетелстването мина доста време и двойните ги спряха получавахме си само колкото се плаща по принцип на дете, а сега отново и молбата ли трябва да подавам или само копие от ТЕЛКА  да им занеса newsm78. Благодаря предварително!
Наново се подава такава молба и трябва отново да вадиш удостоверение за дохода заради детските на здравото дете, понеже настоящата заповед за детските ти я прекратяват и ти отпускат нова за двойни + обикновени /105 лв/

# 673
  • София
Аз не съм носила бележка за доходите, а ми ги отпуснаха като промяна в обстоятелствата т.е. спират детските на детето с телк и от същият месец ги отпускат в двоен размер, но не за година, а до месеца през който подаваш и за двете (  newsm78 , а дали се разбра , как само го обясних) . Другият вариант ти е пак с бележки и за двете деца , но май нямат такава практика защото се получава заповед върху заповедта.

# 674
  • София,
Да разбрах Ви и двете благодаря, няма да има нужда от бележки за детските, аз скоро подавах наново документите за тази година - юни, а и служителката дето отговаря за детските в социалните наскоро ми се обажда дори по тела - да ме пита какво става с новото решение дали е излязло, но още не беше, тя ме предупреди ч, ще ми спрат тогава двойните детски и ще продължат да ми ги изплащат в нормалния размер, а в момента в който занеса новото решение ще ми ги начислят пак, само дето непомня дали каза и молба да нося нова или само решението, нищо де аз ще си попълня поне нея и без това си я имам - пък ако не и трябва ще ми я върне! Peace
Аз така или иначе ще ходя в понеделник за другите документи направо ще си питам на място. Peace

Общи условия

Активация на акаунт