Проблеми малки и големи с нашите деца

• 403 589
  • 2 568
  •   1
Отговори
# 2 145
Здравейте!Изчетох почти всичко по темата и с ужас разбрах,че проблемите са всеобщи.Моето слънчице е на една годинка,осиновихме я преди месец.Понякога в моменти на изтощение си мисля,че няма да мога да се справя,но като ме погледни с тези очички....Никой не ни предупреди какво да очакваме,блъскане ,клатене,пищене....С радост забелязвам,че постепенно тези неща отшумяват малко по малко.Проблема в момента е,че не умее да се храни,а вече има 6 зъбчета,незнае,не умее да държи храна,да не говорим да я сдъвче.Ако някой може да ми помогне да се справя с това ще бъда много благодарна!

# 2 146
  • Някъде в България
В смисъл, че не дъвче ли? На една година децата не го правят/поне повечето, да не кажа всички/. Не могат да държат самостоятелно лъжица и не могат да си отхапват банан. Постепенно се научават като гледат възрастните как го правят и имитират. Поне при нас беше така. Ние пихме адаптирано мляко до 1г и 8 м за закуска. Ядеше и пюрета, каши и попари първо със шишето, а после със лъжичка. Към годинката преминахме да даваме повече с лъжичка, отколкото с шише, но това стана постепенно и шишето не съм го махала изцяло изведнъж. Синът на моята приятелка се научи да яде солети сам/разбирай да си пъха миниатюрни парченца в устата/ около 1г. и 2м. и не е бил в институция, така че не бързай! Всичко ще стане постепенно! Hug

# 2 147
  • Варна/UK
marincheto72, моят син беше на почти две годинки, когато го осиновихме и също не умееше да дъвче. Не се тревожи за това, постепенно ще се научи и да дъвче, и да се храни сама.  Simple Smile

# 2 148
Много ви благодаря!!! Simple SmileНаистина се тревожа,но и разбирам,че се иска време.Плаша се,защото като че ли изпитва отвръщане от всичко,което не е каша или пюре,дори в ръчичка не взема нищо.Сега поне заспива по лесно и спи по спокойно.Сигурно с всички деца е така.

# 2 149
Нашата госпожица въпреки, че дойде у дома на осем месеца, също се оказа от мързеливите и предпочиташе пюрирана храна и каши... И понеже е слабичка, на мене ми беше трудно да я оставя само на твърди храни... Затова най-напред, за да свикне с консистенцията на другите храни и да се "сприятели" с тях, и въведох едно хранене следобед към 16ч, когато получава само филийка или пък само някакво ястие: пиле с ориз (но не на каша) или нещо друго - давам и виличка или лъжичка и започваме двете - и тя се храни и маже, и аз и давам... и така,... колкото изяде - толкова... И имаме голям напредък...
Но сутрин все още закусваме с попара, защото намазани филийки ще изяде много по-малко и вечер и давам кремчета (мляко с ориз), каши (пюрирани банан + мляко + зърна и подобни)...

# 2 150
marincheto72, когато излизате на разходка и е в количката, пробвай да даваш по една солетка в ръчичката. Моят син вече е на 3 и половина и още има проблем с дъвченето, просто му е по- лесно да гълта направо / когато го взехме беше на 6 месеца и половина, а започна да дъвче след около година, със солетите се научи/.

# 2 151
http://bg-mamma.com/ticker/100459  Моята госпожица си е яшничка,но е доста плашлива.Страхува се от храна,която не е каша,от играчки дори.Да е здрава,пък ще се научим на всичко!

# 2 152
Малкият ми син пък си е в нас от раждането и на 1 година ядеше каши и пюрирана храна, защото това е нормалната храна, която ядат децата на тази възраст. Искаш прекалено много от детето си. То само ще си покаже кога какво може да приема, спокойно.

# 2 153
Нашата госпожица е почти на две години и както споменах, сутрин и вечер ядем пасирани и мекички неща, а на обед и следобед опитвам с твърда храна, но често я мачкам...

# 2 154
  • Вън от пространство и време
marincheto72, не я сравнявай с другите деца по градинките - те какво могат. Твоето си е твое и е уникално.  Hug Всички умения ще придобие по свой си начин с ваша помощ когато му дойде времето. Та вие все още сте в адаптационнич период - свикването заедно, тепърва ще започнете да учите нови неща.  Simple Smile

Оххх, с първо дете всички родители се панират, независимо по какъв начин е дошло у дома. Със сина ми колко съм плакала за изоставането му - той на две години беше с ръст и умения на едногодишно дете. Въобще не ми беше ясно откъде да започна. Постепенно се учехме взаимно. С дъщеря ми беше друго - не посягаше ни за чаша, ни за лъжичка, ни за бисквитка (това много бързо се научи  Grinning) на 1 г и 3 м. Ами изчаках си я търпеливо да стане готова и всичко си дойде на мястото. Пасирани храни предпочиташе почти до 2-годишна. Постепенно на нея самата започна да й харесва да дъвче и се наслаждава на вкуса на храната, а не да гълта като пате.

Hug

# 2 155
Да ,Форест, наистина всяко дете следва свой собствен ритъм . И когато е готово, когато му дойде времето, нещата се подреждат и проблемите се разрешават. Но ние забравяме това и за всичко се притесняваме.  Вместо да се радваме на децата си ,ние се губим в тревоги и притеснения.
  На 4 г и 6м ,нашето момиченце има в активния си речник около 20 думички.
От последното ми включване в тази тема, детето има значителен напредък.
Искам да ви се похваля с няколко нови думички. Не са нищо особено ,но й позволяват много сполучливо да изразява, заявява  себе си и желанията си, и да контактува.

Радваме се на всяка нова думичка и я записваме в тетрадка:
 Ето какво има в нашата тетрадка Grinning :

мама, тате, ба(т)ко, ам ( ядене) и дияма(  иска да яде), кола, кака,бебе, пейка , бода(вода), боли, няма , млеча( все още не знаем какво означава), коопа( магазин Кооп) Какво разнообразие от впечатления, нали!
Герои от детски филмчета: Чак,блей блей, Бен Тен
Знае имената на няколко свои приятелки.
 '' Няма боли'' означава че вече не я боли.

Пиша това толкова подробно заради други мамички, които се притесняват за речта на децата си.
 Споко, след време ще разберете ,че в повечето случаи, не е трябвало да се притеснявате. Просто трябва да се вземат мерки навреме-много занимания, много говорене,  и най-важното:
Внимателно изслушвайте какво се опитват да ви кажат децата ви. Когато те са сигурни, че ще бъдат винаги внимателно  изслушвани- това  ги мотивира да говорят и да развиват речта си.
Впрочем , имаме ли тема, в която да се хвалим с децата си, за да не спамя тук Simple Smile

Последна редакция: пн, 02 юли 2012, 18:55 от Танюшка

# 2 156
  Да-да    Има!
       Влез в темата Адаптация - първата година - там се Хвалим newsm10 newsm03 smile3521 smile3501

# 2 157
Моята работа е свързана с деца , така като чета проблемите тук на вашите дечица, искам да ви споделя, че не са много различни от проблемите, който срещат родителите по принцип в отглеждането на дете.
Смученето на пръстче по време на сън, автоагресия/ агресия/, плача след ставане от сън, ината, лъжата, крещенето,това са периоди през който някои  деца преминават. Децата усещат, когато възрастните са несигурни, притеснени, неспокойни, тревожни и реагират по различен начин.
От собствен опит мога да ви кажа, че един ден на мен ми се случи всички деца (около 20бр). да плачат почти през целият ден, да бъдат неспокойни без видима причина, освен тази, че и аз бях разтревожена в този момент. Те са като наше отражение в огледалото.
Танюшка, вие логопед ли посещавате?
Извинявам се за дългият пост

# 2 158
Моята работа е свързана с деца , така като чета проблемите тук на вашите дечица, искам да ви споделя, че не са много различни от проблемите, който срещат родителите по принцип в отглеждането на дете.

Проблемите не са различни в проявлението си, а в корените. Затова и трябва да се решават по различни начини. Чувството за сигурност при осиновените деца е много крехко и трябва да се полагат много усилия, за да укрепне и да се запази. Затова неща, които при биологични деца са си чисто 'глезене', при осиновените са жизнено необходими. Едно дете може да си смуче пръста по много причини, осиновеното дете го прави в крайна сметка от страх. Ако не се почне оттам, нищо няма да се получи, освен безкрайни битки с родителите.

# 2 159

[/quote]
 Едно дете може да си смуче пръста по много причини
[/quote]
В повечето случаи децата придобиват този навик в следствие на липса на внимание,  при проблем в семейството / подсъзнателно това действие ги успокоява/.
И при биологичните деца има тежки периоди и не е до " глезене ".  Те  показват  чрез поведението си, когато изпитват затруднение, или има емоц. проблем и не могат да говорят, да го обяснят.
А за другото съм съгласна с теб Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт