Проблеми малки и големи с нашите деца

• 403 424
  • 2 568
  •   1
Отговори
# 2 190
 Вела, мисля че разбирам за какво говориш. Неконфортно ми е , и на мен , да споделям публично мои чувства и преживявания в незащитена среда, като форуми и клубове . Дори да има добре действащ модератор ,който да трие  обиди и подигравки , на мен ми е неприятендори самия факт, че разни непознати хора ме четат  .
 И аз си търся група .
Мисля, че споделянето ще има полза за мен,
 ако имам доверие на хората в групата;
 ако съм сигурна че винаги ще ме разберат и никога няма да ме нападнат;
ако ми съчувстват и съпреживяват моите тревоги,болки и нещастия;
ако отразяват това което споделям, тоест преразказват го с техни думи;
ако не ме  наставляват, не говорят назидателно и поучително;
да имат чувство за хумор, и то подобно на моето.
 като същевремено не давам гаранция дали аз ще изпълнявам тези условия Simple Smile
 Още не съм намерила такава група и май никога няма да я намеря.

# 2 191
Танюшка, повечето сериозни форуми за осиновители по света са затворени и са с по-строги изисквания при регистрацията...

А и в БГмама често заблудени потребители бъркат подфорума осиновяване/осиновени с Клюкарника... 

# 2 192
Библиотека има http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=89257.0

Теми за деца със специални образоветелни потребносит и ресурсно подпомагане има тук http://www.bg-mamma.com/index.php?board=99.0

По въпроса със затворената група си оставам ЗА, ако намерите място. В момента обаче ми е адски натоварено в работата и нямам време.

# 2 193
Танюшка незнам има ли полза от ресурсни у4ители ,ние ходим на логопед и психолог от миналата година ,но нямаме голям напредък ,малкия е на 4г и полвина ,но и той говори като 2г и аз се 4удя как ще наваксаме .Правихме консултация с вси4ки възможни спициалисти ,но диагноза поставена нямаме ,вси4ки го свързват с престоя в институция ,дали е така ,незнам .Надявам се с израстването му да се оправи.

# 2 194
Сали, да , ясно е ,задръжките в развитието са свързани с престоя в институция . А също и с травмата от изоставянето.
 Виж линка ,който е дала ku[d]ku[d]yaka.Имало цял отделен подфорум по тези въпроси,  не знаех.
Въпросът е какво да направим,как да подпомогнем развитието. Ясно е ,че ще направим всичко по силите си, ако знаем какво е нужно . А пред приемните семейства стои още един труден въпрос- не сме носители на родителски права и нямаме право да лекуваме детето, без знанието и съгласието на БМ- това допълнително ни затруднява.

# 2 195
И аз съм с две ръце ЗА по-затворена група, ама я няма, та затова тук.
Моля за споделено мнение: напоследък съм свидетел как дъщеря ми с удоволствие разказва на деца (а и не само) как сме я взели, преди колко време, точно как е станало (тя е запозната изцяло с процедурата - писмото, срещите, съда и т.н.). Децата я гледат странно, за някои (по-големички), тя се заблуждава относно това от къде идват бебетата, други просто не я разбират, но за трети това е повод за подигравки. Ние никога не говорим за начина, по който тя е дошла при нас като за нещо скрито, което тя трябва да пази в тайна. Но се страхувам, че като разказва на всички, тя сама създава поводи да я смятат за различна. Не мога да реша дали да я оставя сама да регулира информацията или по някакъв много деликатен начин (който също още не съм намерила) да й кажа, че не на всеки е нужно да обяснява. И как ли ще възприеме това, след като за нея е напълно естествено това, което се е случило?
Та - нека вече миналите по пътя, споделят, ако имат на сърце  Simple Smile
Пък и другите - повече мнения не пречат.

# 2 196
  • Русе
  Oste_edna , и при нас се получава такава ситуация. Светослав разказва на децата в училище и на приятелчетата си, как мама и тати са намерили най хубавото бебе в къщата с бебетата и са си го взели,защото не могат да живеят без него. И аз малко се притесних от това афиширане,въпреки че никога не сме крили от никого факта. В един от часовете , учителката му по английски след като станала свидетел на подобен диалог, му казала,че е много специално дете. Не го насърчавам да обсъжда, но не го и спирам защото по този начин бих му заострила вниманието към негативна насоченост.  Досега никога не е бил разстроен или притеснен хо такива поводи. Надявам се и в бъдеще да е така.  Praynig

# 2 197
Писах ,но ми изтече времето и всичко се изтри.
Танюшка и Сали не се стресирайте толкова . Децата ви са като всички други деца  .Няма никаква страшна диагноза -децата ви имат нужда от СОП(Специални образователни потребности) или по  индивидуална работа  и логопед и работа с вас под формата на игра ,много упоритост и търпение от ваша страна.Социалният работник трябва да ви помогне ,свържете се с ресурсния център за вашият район и ще ви кажат какво трябва  като документи.когато мога ще пиша

# 2 198
  • София
И аз съм с две ръце ЗА по-затворена група, ама я няма, та затова тук.
Моля за споделено мнение: напоследък съм свидетел как дъщеря ми с удоволствие разказва на деца (а и не само) как сме я взели, преди колко време, точно как е станало

И моето момиче имаше такъв период миналата година. Разказваше на всички историята си и с най-голяма охота на напълно непознати - например на детска площадка когато е на една люлка с друго дете. Разказваше  както на деца, така и на родители  Grinning Реакциите бяха от недоумение до смущение - подигравки не е отнасяла.
Не съм се намесвала със забрани или съвети да не споделя. Усещах, че има нужда да разказва, сякаш вербализирайки пред повече хора потвърждаваше валидността на историята си.
Отмина за един, два месеца, това желание  да разказва.

# 2 199
  • Някъде в България
1. Децата имат нужда да го изкажат на глас. Така придобиват по-голяма увереност.
2. Искат да усетят реакцията на околните./ Спомням си как се забавлявах като се опулеха отсреща ми, въпреки че майка ми не ми беше казала, аз пред всички го твърдях, защото бях сигурна, че съм осиновена/
3. И да, те са си специални - с по-развита интуиция, по-чувствителни и търсещи одобрението на хората, които обичат.
4. Понякога дори злоупотребяват с това и се оправдават за получена ниска оценка например пред родителите си/ това след 7,8 -та година/ Mr. Green
Всичко просто е въпрос на оцеляване, приспособяване и природна интелигентност   Wink

# 2 200
Благодаря за отговорите. Убедена съм, че не бива да създавам у нея усещане, че нещо не е наред. И то точно когато детето по-плътно осъзнава нещата.

# 2 201
  • София
аз пък го посъветвах да не споделя - след като беше споделил произхода си в детската градина и отнесе един тон подигравки, загуба на приятели и не намерих никаква подкрепа от учителките - като тръгна на училище му казах да не споделя и не защото е нещо лошо, а защото някои от другите деца са лоши и ще искат използвайки неговата история да го наранят. Спря, не е казвал на никой и не е имало проблем с въпроса за осиновяването - все още се чувства конфортно от тази част от миналото си, поне за сега  Peace

# 2 202
  • на път
аз пък го посъветвах да не споделя .......

Peace
И аз така - посъветвах го да споделя като порастне на хора, които са важни за него.

С дребната е проблем - отказва всякакъв разговор по произхода си. Нито иска да чува, нито иска да знае. Опитваме се двамата с батко и да внесем яснота - да, ама не .... И така през 2-3 месеца откакто е на 2 години. Следващата седмица има рожден ден (става на 5) и ще опитаме пак.

# 2 203
аз пък го посъветвах да не споделя .......

Peace
И аз така - посъветвах го да споделя като порастне на хора, които са важни за него.

С дребната е проблем - отказва всякакъв разговор по произхода си. Нито иска да чува, нито иска да знае. Опитваме се двамата с батко и да внесем яснота - да, ама не .... И така през 2-3 месеца откакто е на 2 години. Следващата седмица има рожден ден (става на 5) и ще опитаме пак.

Тези нашите двамата не случайно са си аверчета  Simple Smile

Последна редакция: чт, 09 авг 2012, 09:22 от ku[d]ku[d]yaka

# 2 204
  • Колибите
Дано не ви прозвуча екстремистки #Crazy, но за мен споделянето открито е начин да си живея живота нормално - да не се крия, да не крия бъдещата си дъщеря, дай Боже и две...да не крия нищо нито от децата, нито от хората.

Вероятно защото имам личен опит от детските си години със справянето с негативизъм от страна на възрастни и деца по отношение на произхода ми, така че за мен е лесно сега на зрели години да предпазя детето си. Или поне така си мисля.

Досега в реалността не съм срещнала нито едно отрицателно мнение когато споделих, че ще осиновявам. Напротив, бях окуражена от приятели и колеги. Пък разни прости съкварталци какво щели да кажат, не ме бригат, съжалявам за грубата дума.

P.S. Да, и аз имам притеснения, които не бих споделила открито. Например в телефонен разговор с Аlekss вчера й ги казах, но тях не бих ги споделила и в най-затворената група.
Но така или иначе, ако ме приемете, ще пиша в нея с удоволствие. А и тук ще пиша, тук ми "родното място" Hug  bouquet.

Последна редакция: чт, 09 авг 2012, 10:03 от Розмариня

Общи условия

Активация на акаунт