Отговори
# 150
    Моля ви да не спорим!И без това сме малкож,ако се разединяваме и спорим,до къде ще я докараме?!Всеки си има своя истина!Но наистина в момента нямаме никаква възможност за избор...Но пък желанието на Дидия,ме наведе на още един тип решение на проблема за който до сега никой нищо не каза.Алтернативата на общинските ДГ,може да станат и тези в големите предприятия?!Защо не попитаме с разрешението на това как стои въпросът?!

# 151
Момичета, поздравявам ви за инициативността   bouquet
Ужасно съжалявам, че не бях в София и съм пропуснала протеста.Ще помагам с каквото мога  оттук нататък Hug
Наистина много набързо сте го организирали.
Доколкото разбирам има страхотен медиен отзвук, което означава, че медиите подкрепят идеята  Peace
Червена шапчице, би ли споделила какво каза Фандъкова? особено за летните отпуски?
За електронния регистър Писна ми вече ви е написала, че отдавна се работи по въпроса, в момента тече процедура по избор на фирма.

# 152
[                 Варненки искат да предявят иск към общината,че децата им са дискриминирани лишени от правото за прием в ДГ - някой консултира ли се с адвокат??? Е,аз го направих .... за резултата няма да пиша ,за да не бъда обвинена не знам в какво.Със сигурност ,ако се приеме вашето искане / кой адрес....../ аз пък ще мога да съдя общината,че дискриминира МОЕТО дете като му отказва достъп до желаната от нас ДГ или училище!!!

Можеш ли да споделиш какво каза адвоката? Много ми е интересно, аз съм мислила по въпроса, според мен няма правно основание относно яслите, защото там децата се отглеждат, не се образоват. Но при детските градини, може би има основание. Все пак нали всички деца трябва да имат равен достъп до образование, тези които не желаят общинските да ползват частни градини, но тези които искат - да им се предостави тази възможност.
Но все пак не съм сигурна, че има правно основание, не съм юрист, затова ми е интересно какво е споделил с теб адвоката  Peace

Относно районирането съм абсолютно против както за детските градини, така и за училищата, но това не пречи да се подкрепи писмото като цяло в основните му искания.  Peace

# 153
  • София
аз пък ще мога да съдя общината,че дискриминира МОЕТО дете като му отказва достъп до желаната от нас ДГ или училище!!!
Относно районирането съм абсолютно против както за детските градини, така и за училищата, но това не пречи да се подкрепи писмото като цяло в основните му искания.  Peace

Добре обаче ако живеехте в центъра друга песен щяхте да запеете. Повечето хора работят в централните части на градовете и искат децата им да ходят в тези детски заведения, защото са им по-бличко до работата. Добре тогава на живущите в тези райони децата им според вас къде трябва да бъдат записани?? Може би в Дружба или Горубляне? Аз не съм за 100% райониране, а за това с предимство да са децата от района и ако останат свободни места - откъдето си искат другаде. И мисля, че така е справедливо. Друг много важен фактор е все пак и реда за подаване на документи. Или пък може да има някаква квота - еди колко си деца от района и още еди колко си извън района...

Didia, изобщо незнам за какви лидерски позиции говориш...

# 154
     Здравейте майчета!!!Нека помислим и за ДГ в самите предприятия,до колкото знам,и на запад има такивма варианти,и по тошово време ги е имало...И да не спорим!Нека ги включим в исканията си!
     За Клеопатра,и за всички които не са били на протеста,и не са чели пресата:
     Г-жа Фандъкова,беше много мила и любезна,но не пожела да ни излъже,и обещае нищо...Увери ни че от година и половина се търси решение на този въпрос,но то не става с вълшебна прътчица...От което на нас естественно не ни става по леко!За момента се ремонтирали 20ДГ,които преди това са били пред закриване заради това че не покривали изискванията по закон.Строяли семисля 3градини,и се правело проверка по договорите в градините в които има настанени други служби или частни лица,с цел да могат да бъдат върнати на общината и обратно в ДГ.Зае строеж на нови ДГ в центъра на София,било невъзможно,тъй като нямало никакви свободни терени,всичко било вече застроено или реституирано,но за останалите квартали щяли да се търсят такива...Точно в тази насока ни помоли г-жа Фандъкова,да и помогнем,като подкрепим общината пред правителството за да се отпуснат целеви средства за застрояването на нови градини,средната цена на всяка от които със терена ще възлезе на 3мил.лв.На Софиянци ни трябват поне 20 такива,което прави-60мил.лв.Естественно Фандъкова каза че и в момента се търсят пари и от други места за тази цел,като например Европейските фондации,но трябва време...Друго,обеща да пусне нови заповеди да не суе затварят ДГ през лятото,с изключенише на тези в които ще има мащабни ремонти.Ще се правят проверки постоянно,но и по сигнали,така че който се съмнява в своята ДГ да подава сигнали веднага.Също обеща да се правят проверки и през цялата година,за работното време.На разговорите които проведохме в кабинета и,заедно съос общинският съветник,и предишният ден със нашият прецедател,и представител от Асоциация родители,стигнахме до извода,че ДГ вече не са социална институция,а образователна,и е време по този повод държавата да поеме своята отговорност.И по този повод ще искаме инициативен комитет от нас,да изисками среща със мин.Масларова,и техни представители,но сега си мисля че трябва да включим в нея и представител на Министерството на културата и образованието...
    Днес като прочетох исканията на Дидия,ми хрумна да включим в разискванията и това в големите предприятия,да има вътрешни ДГ,които ще обслужват децата на работещите в тях,по модел от близкото ни минало...Какво ще кажете?!В повечето големи учреждения,има досктатъчно място за подобно нещо,поне до колкото аз самата съм влизала на подобни места!Ми това е!

# 155
     .Алтернативата на общинските ДГ,може да станат и тези в големите предприятия?!Защо не попитаме с разрешението на това как стои въпросът?!
      С разрешението на този проблем въпроса според мен стои така: Ако държавното или частното предприятие или фирма няма нищо на против да финасира мероприятието - ДГ и ДЯ - едва ли някой ще има нещо против.Подготвя се документация с разчет на всичко необходими за лиценз на ДЗ и подходящо помещение,отговарящо на изискванията на ХЕИ и пожарна.Даже си мисля,че доста по-лесно ще минат формалностите по организацията и откриването отколкото в една общинска ДГ.Лично аз съм видяла такава ДГ в Одеса - финансирана от одеското параходство за негови служители.Градината беше със символична такса.Когато влязох да я разгледам онемях- шведско оборудване на физкултурните салони,музикалния салон беше като един малък театър с всичко необходимо децата да се забавляват ,в двора имаше алпинеум течаща вода през всички площадки с езерца и фонтанчета и най-важно - можеше да тече и топла вода  Mr. Green да не се страхуват мамите,че учителките искат да простудят дечицата. Mr. Green За оборудването със спортни уреди не ми се говори  Embarassed всички бяха така обезопасени,че чак те хваща яд ,колко сме ......хайде да кажа далеч от истината за да не се самообиждаме.Между другото бяха американски.
                    С една дума ако работодателя реши да осигури на служителите си тази социална придобивка НЕ виждам кой може да го спре. Peace
                    За адвоката - шанс за спечелване - 0.Защото фактически общината НЕ Е лишила децата от право на прием в ДГ или ДЯ,просто местата не достигат.Могат да се изкарат и ред други мотиви и делото ще се влачи години,както много други дела.Освен това ДЯ и ДГ НЕ СА задължителни,а помощни дейности.Единствен успех в съда може да се постигне в подготвителната група за училище,но там едва ли няма да ви приемат.Тя е задължително звено от системата на средното образование и ако откажат - все едно отказват на детето да ходи на училище.С една дума адвоката ми каза,че мога да съдя държавата /със същия успех/ ,че не си прекарвам отпуската на Канарските острови.Имам право,но са ми го отнели със заплатата ,която получавам. Mr. Green
                     Шапчице,един съвет / по повод обещанието на г-жа Фандъкова/ - що не погледнеш държавен вестник и да видиш в колко градини се планира мащабни ремонти. Има обявени конкурси за тях. Mr. Green И опасност докато минат конкурсите и изпълнението на поръчките децата ви да се бутат и октомври в смесени групи. Peace  bouquet

,На разговорите които проведохме в кабинета и,заедно съос общинският съветник,и предишният ден със нашият прецедател,и представител от Асоциация родители,стигнахме до извода,че ДГ вече не са социална институция,а образователна,и е време по този повод държавата да поеме своята отговорност.И по този повод ще искаме инициативен комитет от нас,да изисками среща със мин.Масларова,и техни представители,но сега си мисля че трябва да включим в нея и представител на Министерството на културата и образованието...

Това го видях малко по-късно та да обясня само с две думички /ако позволите/  Първата - много често в материалите на журналисти,писма и т.н. се употребява думичката ЗАБАВАЧКА.Такава институция по закон в нашата държава - няма.Имало е когато аз съм била на 4-5 годинки  Mr. Green Няма да казвам на колко съм сега. Mr. GreenПрочетох в темата на варненки статия за "повинността - детска градина"- пълни глупости от първия звук до последния - непознаване на материята и некомпетентност от всякъде.За това и предучилищното ни възпитание и изобщо образованието ни се "лутат" из реформи и не знам още колко "умни" промени.
                 Второ - ако не знаете ДГ и ДЯ НЕ Е образователна институция,защото вие на срещаша сте решили,а защото е такава от години.Има екип от специалисти,който работи върху проблемите на предучилищното възпитание поне 50 години  Mr. Green Има професори и доценти,които все пак успяха да докажат необходимостта от задължителна подготовка за училище /ПГУ/ без значение дали е в ДГ или в училището.Кой както иска с право на избор. Това все пак бе признание за работата ,която се върши в градините и яслите.Това,че на много места някой си я кара през пръсти си е тема за друг разговор.Когато се спори за "елитни" ДГ нека се има предвид,че те стават такива не защото имат хубав двор и помещения,а защото екипа и  от преподаватели си е вършил работата както трябва.Програмите за ДГ не са от преди 2-3 години - просто станаха популярни сред обществото с въвеждане на задължителната ПГУ. Twisted Evil  bouquet

Последна редакция: нд, 01 юли 2007, 11:31 от Didia

# 156
    Дидиа,сигурно найстина си компетентна в тази област,не го отричам,но ние нямаме в предвид какво е било до сега,а какво е бъдещето.Ако наистина си в час със нещата,значи не можеш да отречеш че в ДГ се работи по схеми и програми които определено надминават в пъти обикновенното отглеждане на детето в домашна обстановка,дори и от бивш преподавател.И в това няма нищо лошо,аз съм много доволна от подготовката на големите си деца!Още повече че това става съвсем неусетно и много приятно за самото дете.Възхищавам се на хората които са успяли да направят тези програми,и на хората скоито умело ги прилагат.И точно за това искаме ДГ да стане част от образователната институция,но да може и всяко дете да има този шанс,да бъде част от процеса.Не можеш да отречеш че децата в първи клас които не са посещавали ДГ,трудно наваксват във всяка една област,включително и социалната.И аз съм говорила със специалисти занимаващи се точно със тази работа,от които знам и за рулевите игри които подпомагат психическото развитие на детето,и по лесното му вписване в училище,и за другите начини на обучение за възприятието на света около детето,което у дома не е трудно,а невъзможно.А несправянето му в началното училище,автоматично отписва детето от по нататъшните шансове за развитие и добра реализация...Много мога още да напиша,но много пъти съм писала в различните теми...Пък и който беше там ме е разбрал предполагам.

# 157
                         Това,че искате да осигурите места за всички деца в ДГ и ДЯ - нищо лошо , но не е необходимо.Трябва да се запази ИЗБОРА  на родителите - къде и как да си отглеждат децата - поне на тази възраст.Не мога да се съглася и с товаче децата в първи клас които не са посещавали ДГ,трудно наваксват във всяка една област,включително и социалната Аз съм жив пример за това - не съм ходила на ДГ и никога не съм имала проблеми с адаптация и наваксване  Mr. Green Не ми се е налагало да гоня някой ходил на ДГ  Mr. Green Моите деца са посещавали ДГ само когато е нямало кой да е с тях.И също не са имали проблеми в у-ще. Peace  bouquet

# 158
   Дидиа,до колкото разбирам от другите ти постове,си ходила на ДГ--------След като дъщерите ти са се вече доказали,значи и те са ходили на ДГпреди ------године...Сега нещата са коренно различни,градините,децата,изискванията и пр.Като гледам май сами си останахме в тази тема,така че,що не пием по едно кафе и да си обсъдим нещата...Щото ми омръзна да пиша! Hug

# 159
Червена Шапчице, не сте сами Hug. Аз ви чета най-прилежно и само следя има ли някой нов пост в темата Laughing. Само дето се опитвам да се въздържам от мнение, за да не породя някой нов спор Peace.

# 160
                      Ако ви интересува нещо конкретно можете да пишете на ЛС  Laughing с ДГ и ДЯ съм запозната малко повече от колкото предполагате  Laughing.
                      За протокола - аз НЕ съм ходила на ДГ ,а децата ми само когато е нямало кой  да ги гледа .Считам,че ДГ трябва да ми помага за децата ,а не аз на нея. Twisted Evil
                     Ако си чела по-внимателно трябва да си на ясно ,че сега ВНУЦИТЕ ми ходят и съм още по-чувствителна на тази тема. Mr. GreenТака,че ако смятате ,че мога да ви помогна с нещо  - ОК , ако ли - не , здраве да е.Аз по принцип съм дейна натура и едва ли ще стоя със скръстени ръце.Освен това не съм и престаряла  Laughing Twisted Evil Laughing нищо,че ми викат баба. Twisted Evil Peace  bouquet
                    PS.В спора се ражда ИСТИНАТА - не се притеснявайте да спорите. Peace

# 161
  • София-България, Израел - където си поискам
Не сте сами, чета ви, но се въздържам от коментари засега по някои изказвания.
Държавата трябва да осигури места в ДЯ и ДГ за всички, а който не иска това е друг проблем.
Тъй като живях 5 години в друга държава знам как беше там. Всяка година март месец родителите получаваха писмо в което се приканваха да запишат детето си на градина.Има график на коя дата трябва да отидеш и да направиш това. Посочваш желаната от теб градина и още една ,като втори вариант. Август месец получаваш по пощата писмо, че детето ти е прието в еди си коя градина и това е.
Мисълта ми е, че получавайки  детето ЕГН и адресната регистрация на родителите се знае в коя община за всяка учебна година колко деца им предстои да тръгнат на ясла или градина и общината е длъжна да подсигури места в съответните заведения.Трябва да се въведе електронен регистър, да се промени процедурата по приемането и най-вече да се открият нови ДЯ и ДГ.

# 162
  Иякини,хубаво е че споделяш тамошният опит,но за жалост тук дори на трети януари да си подал молба за ДГ,не е гаранция че ще те вземат...Точно в това е и проблема.До колкото виждам страната е Израел-познавах едни израелци,те само хубави неща говореха за държавата си,сигурно е имало защо,богати са и като народ...
   Никой нищо не казва...От тук нататък как вижда продължението на нещата,и дали въобще има такова?!

# 163
  • София-България, Израел - където си поискам
  Иякини,хубаво е че споделяш тамошният опит,но за жалост тук дори на трети януари да си подал молба за ДГ,не е гаранция че ще те вземат...Точно в това е и проблема.До колкото виждам страната е Израел-познавах едни израелци,те само хубави неща говореха за държавата си,сигурно е имало защо,богати са и като народ...
   Никой нищо не казва...От тук нататък как вижда продължението на нещата,и дали въобще има такова?!

знам, аз поддадох молби в 2 детски градини и синът ми не е приет. На това писмо, което връчихте в петък не трябва ли да има някакъв официален отговор или нещо подобно. Стана нещо, като омагьосан кръг. Единствено може би  по-голяма гласност на проблема и оттам да се надяваме, че нещата ще тръгнат.Знам ли newsm78

# 164
   Ми очаквам на моят имейл подобно на отговор...А за гластноста,хубаво би било да натиснем медиите по някакъв начин,да не забравят за проблема!Другото трябва да организираме среща с представители на правителството,пред които също да изложем исканията си,и най-вече за целевите средства...Но нещо никой не пише!Подкрепете ме моля!!!Трябва ми увереноста че не съм сама,за да продължа...

Общи условия

Активация на акаунт