Отговори
# 165
  • София-България, Израел - където си поискам
Със сигурност не си сама. Лошото е, че лятото е малко трудно за организиране, кой на море, село, децата вкъщи и т.н.
Пиши какво става, като получиш отговор и ще мислим по въпроса.

Последна редакция: пн, 02 юли 2007, 13:03 от jakinik

# 166
  • София
Червената шапичица, и аз мисля, че трябва среща с представители от парламента, но трябва да сме се подготвили много добре преди това. С ясни искания  и  достатъчно голяма група, която стои зад тях.

# 167
  • Sofia
Инициативата е чудесна!!!! Мисля, че сега трябва да се действа, защото предстоят местни избори на есен и всички кметове ще бъдат по-чуствителни от обикновенно. Тъй като детските градини са на подчинение към общините, определено сега е момента. Ако от сега започнем да се подготвяме да се надяваме, че в началото на септември ще сме готови да направим голямо шествие, което да бъде медийно отразено. Всъщност контактите с медиите, като че ли са най-важни.

# 168
  • София
ами съдейки по подкрепата, кяото ни оказаха сега, то медиите са на наша страна и пак биха ни отразили.

# 169
                    Аз бих могла да ви помогна с медиите   Peace  bouquet

# 170
      Дидиа,можеш ли да уредиш тогава интервюта,да подържаме огъня до следващото по-голямо мероприятие?!Така че да разпространим максимум исканията си,и то не еднократно?!
     И моля включвайте се и в подобни мероприятия,няма нищо страшно!Медиите са третата власт,и ако можем да я използваме,ще е добре.

# 171
  • София-България, Израел - където си поискам
Съгласна съм с Yanhe и  alegra. Peace

# 172
      Дидиа,можеш ли да уредиш тогава интервюта,да подържаме огъня до следващото по-голямо мероприятие?!Така че да разпространим максимум исканията си,и то не еднократно?!
     И моля включвайте се и в подобни мероприятия,няма нищо страшно!Медиите са третата власт,и ако можем да я използваме,ще е добре.
Една от дъщерите ми е репортер и познава колегите си от всички телевизии,както и пиарите на всички министерства и парламента.Поне това и беше ресора. Mr. GreenСега е по майчинство,но мога да поискам от нея съдействие,нали всичко е за децата.
              Какво конкретно искате от медиите? - може и на лични.  bouquet

# 173
    Дидия,радвам се че имаме подкрепата ти!!!Няма смисъл да пиша на лични,защото се надявам и др.майки да се включат.Смятам че интервюта,и разяснения на проблемите ни в ефир,би подържало огъня,и би помогнало на повече хора да ни разберат,а и на тези които още не са се осмелили да застанат зад нас.А вие как смятате?!Нека и още майки се включат,така ще демонстрираме че сме повече.Не е страшно,щом си в правото си!!!А и след провала от наша страна на шествието,имам в предвид бройката не знам дали моментът е да продължим точно със шествие...

# 174
   А и след провала от наша страна на шествието,имам в предвид бройката не знам дали моментът е да продължим точно със шествие...

Шапчице, знаеш, че от първите ни разменени постинги аз съм на мнение, че промените трябва да тръгнат от отделния човек и личност към държавата, а не държавата да се промени за ден-два, за да осъмне с нови хора.
Това не значи, че държавата може да си позволи лукса да абдикира. Тук Дидия е права - ДГ и ДЯ са част от обслужващата, а не от образователната сфера. И като такива наистина трябва да са в помощ на родителите- спазване на работно време; през летния сезон да се затварят по етапно заведенията (в този контекст не разбирам истерията на някои родители от смесените гупи) ; да има наистина места за всички желаещи.

Идеи- 1. да осъществим контакт с директорките и завеждащ яслата- да не си мислим, че на тях им е лесно да отказват прием. сигурна съм ,че на голям брой директори нашите проблеми са й техни. Познавам поне две директорки, с които да се свържем и да окажат подкрепа. Едната дори ме е молила да да подадем молби, които да представи в общината, за да има право да иска отпускане на допълнителни групи.
2. да се оптимизира приема и създаването на предучилищни групи към училищата, за да се освободи място за прием на по-малки деца.
3. незнам в условията на пазарна икономика как би прозвучало, но да има някаква квота за прием на деца от социално слаби семейства и деца в неравнопоставено положение в частните ДГ. Това лесно би се урегулирало от държавата и съответното министерство- родители да  плащат съответната такса като за общинските ДГ, а общината да поеме останалата част, както го прави и в собствените си градини. Все пак ще похарчи по-малко средства, отколкото ако трябва да строи нови сгради  Mr. Green

Такива неща се въртят из главата ми.

# 175
аз пък ще мога да съдя общината,че дискриминира МОЕТО дете като му отказва достъп до желаната от нас ДГ или училище!!!
Относно районирането съм абсолютно против както за детските градини, така и за училищата, но това не пречи да се подкрепи писмото като цяло в основните му искания.  Peace

Добре обаче ако живеехте в центъра друга песен щяхте да запеете. Повечето хора работят в централните части на градовете и искат децата им да ходят в тези детски заведения, защото са им по-бличко до работата. Добре тогава на живущите в тези райони децата им според вас къде трябва да бъдат записани?? Може би в Дружба или Горубляне? Аз не съм за 100% райониране, а за това с предимство да са децата от района и ако останат свободни места - откъдето си искат другаде. И мисля, че така е справедливо. Друг много важен фактор е все пак и реда за подаване на документи. Или пък може да има някаква квота - еди колко си деца от района и още еди колко си извън района...

Didia, изобщо незнам за какви лидерски позиции говориш...
Не разбирам логиката ти. Аз работя в центъра, но искам детето ми да си е в детска градина в квартала.Има хора, които искат децата да са близо до работата, има такива, които искат да са близо до някоя баба или до дома на детегледачка, защо да нямат право на избор?
Вие замисляли ли сте се как на практика ще се осъществи райниране?
По община, по жилищен комплекс, по част от жилищен комплекс, по дадени улици, как?
Аз може да искам да запиша детето си в най-близката градина до нас, която е отсреща от другата страна на улицата. Е да обаче тя вече е в друга част на жилищния комплекс, а тази която е в моятя част ми е по-далеч.
Освен това всички знаем у нас колко са верни адресните регистрации. В момента мъжа ми се води на един адрес, а аз на друг, живеем на 3-ти. Кой точно ще ми е района?
КОгато се иска нещо то трябва да обмисли как ще стане практически.

# 176
Червена шапчице, относно продължението. Вие връчихте писмо на общината, така ли?
Ако е така те трябва да ви отговорят официално в срок до един месец.
Иначе, ако намерите връзки с медии винаги може да се говори по въпроса. Лошото е, че много от предаванията излизат ваканция, а в новините не се влиза всеки ден.

# 177
Гледайте да не пресолите много с медийните изяви, защото който много се показва, скоро хората губят интерес и не му обръщат внимание. Така или иначе, за това лято промяна не може да постигнете, така че според мен трябва да изчакате до началото на септември. Тогава се съберете на един хубав, голям протест, който задължително да бъде през почивните дни. Хем ще е преди изборите и нещата могат да се свържат, ще се съберат повече хора, а и събота и неделя по принцип няма новини. Така, че медийното ви отразяване ще бъде гарантирано. Преди да уговорите датата за протеста, проверете дали няма някакви партийни конгреси или други събития, които могат да ви "засенчат". Дотогава незабравяйте, че депутатите имат приемни дни. Moже да се обърнете към тях и в писмо. Най-много със социални/родителски въпроси в парламента се занимават от НДСВ и по - конкретно бившата социална министърка Христина Христова. Може да помолите за съдействие и настоящите и бъдещите майки, че те имат опит в тея неща. Може да измислите и някакъв пиниз от типа на значки, лентички или нещо подобно, което да символизира вашите искания. Излизате на улицата и закичвате хората, търсите тяхната съпричасност - ако е събота или неделя, отново шанс да попаднете в новините. Ако е работен ден пък избирате четвъртък, заставате пред Министерския съвет и окичвате с тях влизащите на заседание министри. Всички медии са там. Същото е приложимо да се направи и пред Кметството, особено когато има общински съвет, както и пред НС, но не съм сигурна дали за там не се изисква специално разрешение. Предложете на някоя медия да направи кампания във ваша подкрепа. Та, в общи линии идеи има, стига да се намери някой, на който му се занимава ...

# 178
Кошничката, много хубави идеи, обаче като се съберем пак 20-тина майки ще станем за смях пред Парламента. Аз вече загубих надежда, че ще успеем нещо да променим. А и като чета мненията на другите майки, май ние, чиито деца не са приети на ДЯ и ДГ сме доста по-малко от тези, чиито деца вече ходят, но имат проблеми, че не са записани в тази, в която са искали или че са излезли в двумесечен отпуск. Вчера ми попадна в-к Монитор и там са си го казали много точно: "15 майки, бутащи детски колички, се събраха на протестно шествие...". Вижте еколозите какво правят за Странджа, а вижте ни нас дето уж се борим за правата на децата ни...  Sad Лично аз за себе си знам, че на следващия първи януари ще застана в 6.30 пред детската градина с надеждата да съм първа при подаването на молбата и ще се моля детето ми да е прието. Това ми се струва по-лесно отколкото да организирам всички недоволстващи по кафенетата и градинките майки на протест.
Извинете ме за дългия и истеричен постинг, но нещо се сдухах тази сутрин Embarassed Confused

# 179
Нати уви, аз мога да помогна само с идеи. Но, всички знаем, че оправянето по единично няма да реши проблема. Дано да си първа на опашката на първи януари, но какво ще правиш ако не си ???!!!  Мисля си, или поне ми се иска да мисля, че момента за първия протест не беше добре подбран, затова и нямаше много хора. Беше горещо, работен ден, отпускарски сезон.... Просто следващия път нещата трябва малко да се доизпипат и смятам, че може да тръгнат напред....

Общи условия

Активация на акаунт