Отговори
# 180
Само да кажа че се включвам и тук с постинг, защото в началото само гласувах. Също бих помогнала с връзки с медиите дори познавам със сигурност една мама от форумите тук която е репортер и съм сигурна че би помогнала, ако вече не се е включила разбира се. Сега се връщам назад да изчета по-подробно темата защото почнах отпред назад. Ще се ориентирам с какво още бих могла да помогна - смятам че най-много бих била полезна с контакти.
Това е за сега
 Hug

# 181
Аз имам желание да доведем докрай нещата, но много взех да се афектирам като слушам майките в градинките как само се оплакват, а когато трябва нещо да се направи започват да си намират куп извинения. Всички около мен уредиха децата си по един или друг начин и започнах да се чувствам като най-голямата балъчка. Иначе имате моята подкрепа за всякакви бъдещи действия, не съм се отказала, но се обезкуражих от толкова апатия около мен.

# 182
Здравейте всички,
аз съм Борис Цветков (с някои от Вас се запознахме на протеста).
чак сега успях да се регистрирам и да Ви пиша.
какво ново има от тогава до днес, какво правим по-нататък?

# 183
Аз имам желание да доведем докрай нещата, но много взех да се афектирам като слушам майките в градинките как само се оплакват, а когато трябва нещо да се направи започват да си намират куп извинения. Всички около мен уредиха децата си по един или друг начин и започнах да се чувствам като най-голямата балъчка. Иначе имате моята подкрепа за всякакви бъдещи действия, не съм се отказала, но се обезкуражих от толкова апатия около мен.
Я не се впрягай.То у нас винаги е така.Много шум и накрая едно гуууууууууууулямо нищо. Mr. GreenПомни само едно - надеждата крепи чоvека!!! Peace  bouquet

Последна редакция: ср, 04 юли 2007, 21:37 от Didia

# 184
  • Sofia
Аз съм убедена, че ще успеем... само трябва да сме малко последователни. Мисля, че няма да ни е тръдно, тъй като става дума за децата ни! Мисля, че исканиято които се поставят наистина са приоритет за цялото общество и няма да струват много на общината!!!

# 185
    Здравейте!!!Я докато ме е нямало,колко много се е изписало?!Браво на вас!!!Тези дни имах проблеуми с нета,но май нещата вече са се оправили.
    Безисходицата,води до отчаяние,но Нати,все ще измислим нещо!Не се притеснявай толкова!Все пак на всички ни беше за първи път.Може би наистина не бяхме готови първият път,но пък разбрахме че имаме подкрепата на твърде много хора-медиите,общинските съветници,самата г-жа Фандъкова,от тогава на сам ми се обаждат и др.хора със различни предложения,а това е много добре,и следващият път ще сме перфектни.Ето днес давах интервю за вестник Капитал.Хората искат да направят цяла тема по въпроса.Значи започват разисквания...
    По същество,нещата в форума вървят все пак по мудно.Предлагам ви на по упоритите майчета,да си направим една среща тези дни на четири очи както се казва,и да решим на къде поемаме.Казвайте час,дата,място.

# 186
  • София-България, Израел - където си поискам
Ходих в община Красна поляна да видя как е настроението на тези ,които отговарят за детските градини. С две думи знаят за проблема- 208 деца ( по техни данни ) не могат да бъдат приети тази година в ДГ. Има едно помещение което е било ДГи което са го дали под наем за ресторант . Те нищо не могат да направят, ако ние родителите нещо направим добре.
Идеите на ЗлатоПерка ми допадат и мисля, че са сравнително лесно изпълними.
Много от директорите биха били на наша страна. Предучилищните групи, ако се изместят към училищата ще освободят помещение поне за  по 1 група на ДГ, но това за бъдещи години.

# 187
Съжалявам, че през лятото не мога да се включа в инициативата, но си мисля, дали не е добре нещата да се изнесат към есента?
Струва ми се, че 15 септември е добър повод за шествие и внасяне на петиция в държавните институции. При това е събота. Връзва се с началото на учебната година, предстоящите местни избори и предстоящото обсъждане на бюджета за 2008.

Само че ми се струва, че исканията трябва да са по-радикални:
1. Да искаме 6% от БВП за образование - сега е 4,2%, дори се чува, че ще го намаляват. Естествено, че няма да има пари за ДГ и училища при такова положение.
2. Да искаме целева държавна субсидия за строителство на 20 нови ДГ в София. Очевидно е, че това не е проблем само на общината и тя няма ресурс да го реши.
3. Да искаме повишаване на заплатите на учителите в ДГ и училище, но и ясни критерии за оценка на качеството на работата им - за да дойдат в системата по-качествени хора.
4. Да искаме едносменно обучение в училищата - това отново означава строителство на нови училища.

Освен това ми се струва, че всички тези искания биха били подкрепени и от учителите. Ако излезем с единна позиция - и родители, и учители - ще бъдем много по-силни. Да не се поддаваме на хитростите на управляващите: "Разделяй и владей". Мисля, че една съвместна акция ще има много по-голям ефект, отколкото те да плачат за заплати, а ние - за прием. Да демонстрираме, че образованието е приоритет за обществото ни като цяло. Значи, трябва да стане приоритет и за управляващите. А дали е приоритет се вижда по заделените средства.

# 188
  • Sofia
Съжалявам, че през лятото не мога да се включа в инициативата, но си мисля, дали не е добре нещата да се изнесат към есента?
Струва ми се, че 15 септември е добър повод за шествие и внасяне на петиция в държавните институции. При това е събота. Връзва се с началото на учебната година, предстоящите местни избори и предстоящото обсъждане на бюджета за 2008.

Само че ми се струва, че исканията трябва да са по-радикални:
1. Да искаме 6% от БВП за образование - сега е 4,2%, дори се чува, че ще го намаляват. Естествено, че няма да има пари за ДГ и училища при такова положение.
2. Да искаме целева държавна субсидия за строителство на 20 нови ДГ в София. Очевидно е, че това не е проблем само на общината и тя няма ресурс да го реши.
3. Да искаме повишаване на заплатите на учителите в ДГ и училище, но и ясни критерии за оценка на качеството на работата им - за да дойдат в системата по-качествени хора.
4. Да искаме едносменно обучение в училищата - това отново означава строителство на нови училища.

Освен това ми се струва, че всички тези искания биха били подкрепени и от учителите. Ако излезем с единна позиция - и родители, и учители - ще бъдем много по-силни. Да не се поддаваме на хитростите на управляващите: "Разделяй и владей". Мисля, че една съвместна акция ще има много по-голям ефект, отколкото те да плачат за заплати, а ние - за прием. Да демонстрираме, че образованието е приоритет за обществото ни като цяло. Значи, трябва да стане приоритет и за управляващите. А дали е приоритет се вижда по заделените средства.

БРАВО!!! Много добре структурирано и обсновано! Искате ли да започнем да събираме подписи за петицията. Може да се разпространява чрез интрнет, а също това ще бъде подов да се влезе в контакт с учителите.

# 189
  • София
А защо едносменно обучение в училище? Какъв му е проблема на двусменното?

# 190
А защо едносменно обучение в училище? Какъв му е проблема на двусменното?

Проблемите са няколко.
1. Неудобното време - сутрин започват в 7.30, когато мозъците на децата още не работят, както трябва. Да не говорим, че за да са в 7.30 на училище, трябва да станат поне в 6.30.
Втората смяна пък започва в 13.30, т.е. в следобедните часове, когато пак им заспиват мозъчетата и не са ефективни. Вечер приключват в 18.30-19.30, през зимата е студено, тъмно и направо опасно - както за пътни инциденти, така и за нападения.
2. Невъзможност да се оползотворява свободното време на децата. Ако сутрин учат по-академично, следобедните часове могат да се използват за спортни, творчески или културни занимания, както и за целенасочено изграждане на социални умения, т.е. училището може да се превърне в естествен център на живота на децата през целия ден.
3. Целодневните занимания, разумно разпределени според нуждите и възможностите на децата, дават възможнаст на работещите родители да се справят със собствени сили, а не да ангажират баби и детегледачки, които да мъкнат детето през целия град я за спорт, я за език, я за балет. Особено при по-малките ученици. Разбира се, следобедните часове би трябвало да са по желание. Който иска, да препуска из града, за останалите деца да има достатъчно смислени занимания на територията на училището.

# 191
    Браво Кобо!!!Както винаги си добре подготвена!!!Ще пиша по късно...

# 192
  • София

Хайде да не утежняваме нещата твърде много - нали протестът е за Дг и ДЯ. Мисля, че ако влкючим и училищата, навлизаме в доста по-обширна тема и проблемите се различават, ще е трудно да се работи целенасочено по исканията... така поне аз мисля.

# 193
  • София-България, Израел - където си поискам

Хайде да не утежняваме нещата твърде много - нали протестът е за Дг и ДЯ. Мисля, че ако влкючим и училищата, навлизаме в доста по-обширна тема и проблемите се различават, ще е трудно да се работи целенасочено по исканията... така поне аз мисля.
и аз съм на това мнение.

# 194

Така е!!!Но тези неща трябва да ги изискаме от държавата!Значи трябва да напишем подобно отворено писмо и до там,и да искаме среща.Но това не става като си пишем във форума.Кой идва с мен?!Да се видим на четири очи,и да дообсъдим нещата,и ще искаме среща.Този път наистина трябва да сме по-добре подготвени,и най-вече да не разчитаме на множеството...

Общи условия

Активация на акаунт