Отговори
# 105
   Мисля че повечето ще дойдат с децата,защото всички имаме този проблем.Нали за това се борим!!!Няма начин да ни върнат!То на човека това му е работата,да предупреждава,но ние си избираме!

# 106
  • София
Аз нямам на кого да си оставя детето, затова щях да дойда с него. Ако е без деца, за мое огромно съжаление няма как да дойда, въпреки че каузата си заслужава отвсякъде погледнато. Пишете дали ще има някоя друга майка, която ще дойде с детето си, за да знам има ли смисъл да идвам.
Аз смятам да доведа сина си. Иначе как ще видят, че няма кой да го гледа Wink тача че идвай и ти с твоето дете  Grinning

# 107
  • София
ЕТО КАКВО ИЗМЪДРИХ
ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО ГЕНЕРАЛ -ЛЕЙТЕНАНТ БОЙКО БОРИСОВ, КМЕТ НА СОФИЯ

ДО СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Уважаеми г-н Борисов,
Уважаеми господа общински съветници,

Ние, родителите от град София, изразяваме  недоволството си от липсата на достатъчно места в общинските детски заведения в столицата и от липсата на прозрачност при приема на децата в тези заведения.
Смятаме, че проблемът е следствие от бездействие и недостатъчна заинтересованост  в продължение на години, въпреки отчетите за тенденция на сериозно нарастване на броя на родените и приходящите в София деца. Предприетите до момента мерки за създаването на допълнителни места в детските ясли и градини са крайно недостатъчни. Изкуственото разкриване на места чрез завишаване  броя на настанените в групите деца се снижава значително качеството на образователния процес, представлява рисков фактор за опазването на  здравето на децата и води до невъзможност персоналът да се справят със задълженията си. 
   Процедурата по приема на децата е все още непрозрачна. Липсата на места дава възможност личните връзки и спонсорирането на детските заведения да продължават да са  критерии, определящи кои деца да ги посещават и за кои да се окаже, че няма място. Социалният смисъл на идеята детска градина и ясла изчезва при положение, че приемът се основава на принудителната благотворителност. Не е справедливо спонсорството да е водещ критерий за прием.
   Считаме, че семействата ни са ощетени като данъкоплатци от начина, по който се решава, че  част от децата на София ще останат извън общинските ясли и детска градини.
Общинските детски заведения имат както социална, така и образователна роля. Неприетите деца са дискриминирани и поставени в неравностойно положение спрямо връстниците си. Нарушен е конституционният принцип за равен достъп до образование на всеки български гражданин.
 Семействата на неприетите деца са изправени пред сериозни финансови проблеми поради невъзможността на  единия родител да се върне на работа, което от своя страна срива семейния бюджет.    
   Ние настояваме за:
1.РАЗКРИВАНЕ НА НОВИ МЕСТА ЗА ДЕЦАТА В ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ, респ. изграждането на нови детски заведения в общината. За целта да се преразгледат всички проекти, предложения и възможности за надграждане или разширяване на съществуващата база. Да започне работа по осъществяването им, във възможно най-кратки срокове. Да се възстанови предназначението на сградите принадлежащи на общината, построени специално и функционирали, като детски заведения.
2.ДА БЪДАТ НАМАЛЕНИ ЛЕТНИТЕ ОТПУСКИ НА ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ. Отпуските през лятото да не се ползват от персонала по едно и също време , както е сега. Да се наема допълнително персонал , ако е нужно, за да не се затварят градините.
3. СПАЗВАНЕ НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, така че работещите родители да могат да се справят сами с вземането на децата си от детската градина, а не да ангажират роднини или да плащат на детегледачки за това.
4.СЪЗДАВАНЕ НА ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР. Въвеждане на принципа на подаване на една молба в електронния регистър, в която родителите да посочват реда на предпочитанията си към детските градини и ясли, за които детето кандидатства. Създаване на целогодишно активни справки на Интернет страницата на общината/към т.нар Електронен регистър/, които да се обновяват ежемесечно за следното:
кой адрес към коя детска градина е прилежащ,
за броя на подадените молби във всяка една детска градина,
за точния брой места във всяка една група,
за свободни и новооткрити места
да се изписват имената на неприетите деца, кандидатствали за дадено детско заведение под черта, като списък с резерви
   Да се разработи  вариант за електронно подаване на документите.
   5. УВЕЛИЧАВАНЕ БРОЯ НА ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ И АДЕКВАТНОТО ИМ ПОДДЪРЖАНЕ.    
      Господин Борисов,  господа общински съветници, вярваме, че сте съпричастни към съдбата на най-малките жители на София и ще разрешите гореизложените проблеми в рамките на настоящата година.  Децата на България са утрешните й граждани. Нека ги има!

С уважение:    РОДИТЕЛИ ОТ ГРАД СОФИЯ, ПОДКРЕПЕНИ ОТ  "КЛУБ НА МНОГОДЕТНИТЕ РОДИТЕЛИ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ „РОДИТЕЛИ“

28.06.2007
София                                                                                        телефони за връзка:

Последна редакция: чт, 28 юни 2007, 14:43 от courgette

# 108
СПЕШНО!
АЗ СЪМ ОТ БИ ТИ ВИ И СПЕШНО ТЪРСЯ ВРЪЗКА ТЕЛЕФОННА ! ! !  С ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ПРОТЕСТА УТРЕ СУТРИНТА!

ИСКАМЕ ДА НАПРАВИМ ПРЯКО ВКЛЮЧВАНЕ ЗА ЛИПСАТА НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ ПРЕЗ ЛЯТОТО, НО ТРЯБВА ДА СЕ УГОВОРИМ С ОРГАНИЗАТОРИТЕ КОЙ ДА УЧАСТВА В ПРЕДАВАНЕТО
ПОНЕЖЕ ПРЕДАВАНЕТО ЩЕ Е СУТРИНТА, ПОВЕЧЕ РОДИТЕЛИ ЩЕ НАУЧАТ ЗА ИНИЦИАТИВАТА И ЩЕ ДОЙДАТ НА ПРОТЕСТА!

МОЛЯ, ПОБЪРЗАЙТЕ!

ВАЛЕРИЯ

Последна редакция: чт, 28 юни 2007, 13:04 от доня КОПРИВА

# 109
 Heart Eyes да не се повтарям

Доня Коприва, в поста си написала 2 номера, сигурно 1 е верния.
Пиши на ЛС на Червената шапчица и courgette, също и на Ню - останах с впечатление, че те са от инициаторите.

Последна редакция: чт, 28 юни 2007, 12:56 от Cruela D'Evil

# 110
ЕТО КАКВО ИЗМЪДРИХ
ОТВОРЕНО ПИСМО
ДО ГЕНЕРАЛ БОЙКО БОРИСОВ, КМЕТ НА ГРАД СОФИЯ
ДО СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
Уважаеми г-н Борисов,
Уважаеми господа общински съветници,
   Ние, родителите от град София, изразяваме  недоволството си от липсата на достатъчно места в общинските детски заведения в столицата и от липсата на прозрачност при приема на децата в тези заведения.
Смятаме, че проблемът е следствие от бездействие и недостатъчна заинтересованост  в продължение на години, въпреки отчетите за тенденция на сериозно нарастване на броя на родените и приходящите в София деца. Предприетите до момента мерки за създаването на допълнителни места в детските ясли и градини са крайно недостатъчни. Изкуственото разкриване на места чрез завишаване  броя на настанените в групите деца, снижава значително качеството на образователния процес, представлява рисков фактор за опазването на  здравето на децата и води до невъзможност персоналът да се справят със задълженията си. 
   Процедурата по приема на децата е все още непрозрачна. Липсата на места дава възможност личните връзки и спонсорирането на детските заведения да продължават да са  критерии, определящи кои деца да ги посещават и за кои да се окаже, че няма място. Социалният смисъл на идеята детска градина и ясла изчезва при положение, че приемът се основава на принудителната благотворителност. Не е справедливо, спонсорството да е водещ критерий за прием.
   Считаме, че семействата ни са ощетени, като данъкоплатци от начина, по който се решава, че  част от децата на София ще останат извън общинските ясли и детска градини.
Общинските детски заведения имат както социална, така и образователна роля. Неприетите деца са дискриминирани и поставени в неравностойно положение, спрямо връстниците си. Нарушен е конституционният принцип за равен достъп до образование на всеки български гражданин.
 Семействата на неприетите деца са изправени пред сериозни финансови проблеми поради невъзможността на  единия родител да се върне на работа, което от своя страна срива семейния бюджет.    
   Ние настояваме за:
1.РАЗКРИВАНЕ НА НОВИ МЕСТА ЗА ДЕЦАТА В ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ, респ. изграждането на нови детски заведения в общината. За целта да се преразгледат всички проекти, предложения и възможности за надграждане или разширяване на съществуващата база. Да започне работа по осъществяването им, във възможно най-кратки срокове. Да се възстанови предназначението на сградите принадлежащи на общината, построени специално и функционирали, като детски заведения.
2.ДА БЪДАТ НАМАЛЕНИ ЛЕТНИТЕ ОТПУСКИ НА ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ. Отпуските през лятото да не се ползват от персонала по едно и също време , като е сега. Да се наема допълнително персонал , ако е нужно, за да не се затварят градините
3. СПАЗВАНЕ НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, така че работещите родители да могат да се справят сами с вземането на децата си от детската градина, а не да ангажират роднини или да плащат на детегледачки за това.
4.СЪЗДАВАНЕ НА ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР.Въвеждане на принципа на подаване на една молба в електронния регистър, в която родителите да посочват реда на предпочитанията си към детските градини и ясли, за които детето кандидатства. Създаване на целогодишно активни справки на Интернет страницата на общината/към т.нар Електронен регистър/, които да се обновяват ежемесечно за следното:
кой адрес, към коя детска градина е прилежащ,
за броя на подадените молби във всяка една детска градина,
за точният брой места във всяка една група,
за свободни и новооткрити места
да се изписват имената на неприетите деца, кандидатствали за дадено детско заведение под черта, като списък с резерви
   Да се разработи на вариант за електронно подаване на документите.
   5. УВЕЛИЧАВАНЕ БРОЯ НА ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ И АДЕКВАТНОТО ИМ ПОДДЪРЖАНЕ    
      Господин Борисов,  господа общински съветници вярваме, че сте съпричастни към съдбата на най-малките жители на София и ще разрешите гореизложените проблеми в рамките на настоящата година.  Децата на България са утрешните й граждани. Нека ги има!
С уважение:    РОДИТЕЛИ ОТ ГРАД СОФИЯ, ПОДКРЕПЕНИ ОТ  "КЛУБ НА МНОГОДЕТНИТЕ РОДИТЕЛИ4 КЪМ АСОЦИАЦИЯ РОДИТЕЛИ
28.06.2007
София                                                                                        телефони за връзка:

Браво!!!Супер си!!!Ми мисля че това е наистина добре!Но личните съобщения са изчерпани,моля изтрии ги,за да можем да комуникираме.

Последна редакция: чт, 28 юни 2007, 13:03 от Червената Шапчица

# 111
Моля ви, личните телефони на лс/мейл. Прекалено много хора четат тези теми!

# 112
Heart Eyes да не се повтарям

Доня Коприва, в поста си написала 2 номера, сигурно 1 е верния.
Пиши на ЛС на Червената шапчица и courgette, също и на Ню - останах с впечатление, че те са от инициаторите.

Някъде вече писах, но неанам къде, обърках се с тези еднакви теми, че Валя(репортерката от БТВ) е влязла и е писала с моя акаунт без да обърне внимание. Тя си ги е написала такива, но аз вече и дадох телефона на courgette и тя ще и се обади.

courgette, опитах се да ти пусна лс, но кутията ти е пълна, поразчисти я.

# 113
Браво на инициаторите! Писмото е много изчерпателно и точно. Дано да има нужния ефект върху тези, от които зависят промените. Дано и утрешния ни протест да окаже влияние и нещата да се променят. Аз и днес висях в общината и в дирекцията на детската градина (отново без резултат) и вече ми се плаче от безсилие.
А има ли начин да информираме и други телевизии освен БТВ, например Канал 1 и Нова телевизия. Мисля си, че колкото по-голям отзвук предизвикаме утре, толкова по-голям е шанса ни нещо да се промени.

# 114
Аз съм писала и на други,но до сега не са ми се обадили...Ако някой има по добър начин,моля нека ги доведе медиите!Те ще ни ТРЯБВАТ!

# 115
Браво, courgette! Писмото ми хареса. Разбира се , че първо трябва да се акцентира върху липсата на места в ОДЗ и след това на всички останали проблеми. Да си призная се бях отчаяла, защото от писанията дотук, всички говорят за отпуски, за работно време, а най-важното че 1500 деца може и повече(тази информация е от в-к Стандарт) са лишени от правото си да посещават ДЯ или ДГ.
Дано имаме успех!  Hug

# 116
  • София
Браво на инициаторите! Писмото е много изчерпателно и точно. Дано да има нужния ефект върху тези, от които зависят промените. Дано и утрешния ни протест да окаже влияние и нещата да се променят. Аз и днес висях в общината и в дирекцията на детската градина (отново без резултат) и вече ми се плаче от безсилие.
А има ли начин да информираме и други телевизии освен БТВ, например Канал 1 и Нова телевизия. Мисля си, че колкото по-голям отзвук предизвикаме утре, толкова по-голям е шанса ни нещо да се промени.
Информация за предстоящия ни протест изтече и по БТА, което означава, че всички големи медии са я получили.

# 117
Момичета ето ви един много готин журналистически коментар, който може да ползвате за плакат:

Най-младите стачници в републиката
Соня Гълъбарова

След всичките горски, учителски, докторски, пенсионерски и какви ли не протести из Българско доживяхме и бебешки.
     Без да чакат мастита синдикална закрила, без да калесват министри за арбитри, варненски майки се въоръжиха с памперси, биберони и балони. Грабнаха бебетата си и ги строиха в най-голямата жега пред общината. Да искат не заплати, не пенсии, дори не повече пари за детски надбавки, а .... ясли и градини в които да растат.
     Щото на държавници и политици пришки им излязоха на езика от приказки за демографската криза. Гърдите им посиняха да се тупат какви грандиозни стратегии са приели за насърчаването на раждаемостта и подкрепа на майчинството и детството. И колко държавна пара се е заделила за тая работа. Само че тази работа не е като онази. Иска си не само пъчене и перчене, но и мозъчност и можене. Затуй ако стачкуващите бебета можеха да говорят, щяха да рекат: "Да ви пикаеме на стратегиите".

# 118
  • София и там където не се пуши
Да и аз пак да допълня - оправдават се с реституции на детските градини, а кой продаде апартаментите, на партерните етажи, които се ползуваха за детски градини, кой разпродаде междублоковите пространства, а сега и дори пътя пред входовете за да се строят апартаменти за $хората$ ама тези хора имат нужда и от много неща още, ама какво като нямат продаващите мозък, а си мислят само за вратлета - гушките.

# 119
  • София
имам огроммно желание да дойда. ще съм с бебето. но мога към 11...
докъде ще сте стгнали по това време?

Общи условия

Активация на акаунт