Отговори
# 690
  • София
Здравей ДидиБ.

Диагнозата ДЦП се поставя на възраст след 18 мес. - най-рано.
От 0 до 18 месеца се поставя диагнозата Специф.Разсройство в Развитието на Двигателните Функции ( кодF82-МКБ10) с
Централно координационно смущение - това е преходна диагноза със съответен риск за развитие на ДЦП, още повече, че вие сте с утежнена анамнеза, която ви вкарва в т.н. високо-рискова група за ДЦП.

Болницата в която сте ходили е за диагностика и лечение. В тази болница няма рехабилитационно отделение/клиника и затова са ви държали само 3 х 5 дни защото нямат сключен договор с НЗОК за Клинични пътеки за физиотерапия и рехабилитация на ДЦП или физиотерапия и рехабилитация при родова травма на централна нервна система , по коеито Вашето дете може да се лекува по 10 дни всеки месец. Не сте попаднали на правилното място за рехабилитация. Не губете време и потърсете специализирана медицинска помощ в рехабилитационната сфера.

Успех

# 691
  • Русе
Много Ви благодаря за съвета, д-р Чавдаров!  Flowers Four Leaf Clover

# 692
Благодаря Ви д-р Чавдаров.

# 693
  • София
Спец. Болница за Деца с Церебрална Парализа "Св.София" в гр. София сключи договор с НЗОК по следните клинични пътеки (КП), по които ще обслужва деца от София и страната:

1. КП№236 - Физикална терапия и рехабилитация (ФТР) при първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия
2. КП№240 - ФТР при детска церебрална парализа
3. КП№242 - ФТР при родова травма на централна нервна система
4. КП№243 - ФТР при родова травма на периферна нервна система

# 694
Здравейте Д-р Чавдаров,
Моето бебе е на 3 м., родено с диагноза: тежка интрапартална асфиксия, белодробен кръвоизлив. 24 часа след раждането е имала гърчове, 6 дни на апаратна вентилация и кислород.На 1 и 2 мес. и е правена ТФЕ при доц. Емилия Христова и е установена киста с размер 0,39 см. /според нея няма основания за притеснение/. След консултация с педиатър от Майчин дом бях посъветвана да и се направи рхабилитация, защото имала съвсем малък хипер тонус на ръчичките /държи ги свити в юмручета понякога/. Според личната лекърка детето е здраво и няма нужда от никаква рихабилитация.Бих искала да ме посъветвате какво да правя и евентуално да направя консултация при Вас.
Благодаря предварително!

# 695
  • София
Здравей Сара7.

Честотата на ЦП при 1000 случайно подбрани новородени е 2-3 деца на хиляда.
Честотата на ЦП при новородени - недоносени, с малко тегло за възрастта, с преживяна асфиксия, с мозъчни кръвоизливи, с кисти, близнаци - е с честота от 400-600 деца на хиляда.

Попаднали сте във високо-рискова група за ДЦП, което предполага психо-моторното развитие на детето Ви да бъде контролирано и следено етапно от тясноспециализиран лекар, а не от общопрактикуващ. Самата диагноза ДЦП се поставя след 18 месец, но времето до тогава е много важно за прилагаве на рехабилитация, ако детето Ви има нужда от нея, за да се подкрепи правилното развитие на мозъчните функции.

# 696
  • Бургас
Здравейте д-р Чавдаров
Моето детенце е на 1 год и имаме проблеми в двигателното развитие.Когато беше на 20 дни и правиха ЯМР и се установи лек увеличени мозъчни стомахчета и стар мозъчен кръвоизлив.При последния ехограф  ( на 6 месечна възраст) не се установи промяна от това което беше посочено на ЯМР.Рехабилитация започнахме от 6месечна възраст до тогава тя нищо не правеше  и по корем не можеше да стои.На първия преглед при невролог казаха че е с хипотонични долни и горни крайници , като горните бяха по зле.Проведохме един 10 дневен курс рехабилитация в Банкя и след като се прибрахме продължаваме с рехабилитацията.Работят я по методите на Войта.В момента тя се обръща свободно от гръб по корем в двете посоки , вдига глава  и се задържа дълго време , главата  е добре поставена в пространството.Когато е по корем вдига дупето , но все още не може да се вдигне на лакти.Играе си с играчките , прехвърля ги с ръцете и също сама си ги взима.Все още не седи.Когато я поставя да стъпи на крачетата не може да стои стабино изправена а се пречупва в кръстчето.В  момента не се рехабилитира , защото скоро беше оперирана.Какво мислите за състоянието и ?

# 697
  • София
Здравейте Радост.

В Банкя не сме обучавали никого за работа по "методиката на Войта".
Ако има някой, който е обучаван извън България, би трябвало да бъде сертифициран. Сигурна ли сте, че детето го работят по системата на Войта ? Изискайте сертификат...... защото много се съмнявам в това, което ми казвате или пък Ви заблуждават.

Относно детето.
Опората на ръцете - на лакти, на длани, при седеж на дълго - пак на длани, е от изключително значение за двигателното му развитие и за неговото последващо вертикализиране. Всички рехабилитационни усилия - кинези-, електро-, термо-терапия и други трябва в този момент да са насочени към опората на ръцете.

Имате право ежемесечно да рехабилитирате детето по КП (10 дни), което се заплаща от НЗОК. Столична Община доплаща за Софийските деца още 10 дни, но само в столичните болници.

Детето се нуждае от непрекъсната рехабилитация и грижи, за да му се осигурят възможности за по-бързо двигателно развитие.

# 698
  • Бургас
Благодаря Ви за отговора .
Оносно Банкя  там наистина си беше чиста загуба на време и не се работеше с Войта терапия . Но тук в Бургас рехабилитаторката е добра и  наистина работи по тези методики.Тя натиска точки по тялото  и активира мускула.От както сме при нея се работи непрекъснато минимум 5 дни в седмицата , като досега е имала само едно прексъване от 15 дни и сега 15 дена , понеже беше оперерирана скоро (затвориха цепката на небцето).Притесняваше ме това , че напредваме много бавно.Но дори и сега без рехабилитация прави нови неща , като например хваща една голяма топка и я вдига с ръцете нагоре, а преди не го правеше.
Може ли да ми дадете ваш телефон за връзка , когато идваме в София да я доведем да я прегледате?

# 699
изкам да попитам на здраво дете методиката на Войта  прилага ли се и наи рано от каква
вазраст може да се прави

# 700
  • София
Здравей Радост,

В Бургас не сме обучавали рехабилитатор за кинезитерапия по Войта. Освен ако не е дошъл от друг град, но със сигурност ако сме го обучавали има издаден сертификат. Моля да провериш.....  Шофирането на автомобил, не е свързано само с прочитане на правилника за движение, нали....

Напредването при някои деца е по-бързо, при други по-бавно, при трети почти никак - няма правило. В по-ранната възраст и без рехабилитация има развитие - някакво развитие, което е подвластно на развитието на мозъка, като структура.

Служебни тел.: 02 920 8061; 0889 634 252 (09-16 часа).

# 701
  • София
Отаке,

Какъв смисъл би имало приложението на кинезитерапия при здраво дете?????

# 702
Здравейте д-р Чавдаров моето дете е родено в 32 гс сега е на 9месеца, коригирани 7.Не може да седи самостоятелно седнала, и има повишен мускулен тонус повече на горни крайници.Препоръчаха ни да дойдем в София за рехабилитация интересува ме какви документи е необходимо да носим?

# 703
д-р Чавдаров,
На 13.02.2007г. ми се роди дъщеричка,
оказа се че има пареза на лявата ръчичка.
След изписването ни имахме пълни движения в китката и пръстите но ръката не се повдига и не се свива в лакътя/бицепса/.
Така си е и до днес!!!
От изписването си започнахме рехабилитция!
Всяка вечер се запознавам с материали от http://www.drnathbrachialplexus.com/
 От прочетеното разбрах че имаме наранен /неизвестно за момента колко, прекъснат натиснат, частично прекъснат/ Brachial Plexus горен ствол / http://www.drnathbrachialplexus.com/injury/brachial_skeleton.php#/
Въпросите който ми се зараждадт в главата са много, ако можете помогнет:
1. Как мога да рзбера къде точно е нараняватето на ствола?
2. Колко е тежко нараняватено?
3. Ако имаме цялостно прекъсване на стволовете при Ц5 и Ц6 възможно ли е въстановяването и приблизитално на колко %
4. Къде най често се среша нараняване на ствола при АП?
6. Ако нараняването е в червената точка отбелязана като Горен ствол и прекъсването на ствола е цялостно възможно ли е поемането на функциите му от Средният ствол? /виждам на снимката, че са свързани/
6. Ако нараняването е частично /прекъснати влакна/ приблизително кога се очаква въстановяване на нерваната проводимост?
7. Имали ли сте пациенти който са прибягнали при неуспешна рехабилитация към хирургична намеса?
 - Ако, да: Къде е направена операцията?
8. Кога трябва да се прибегне към операция  на brachial plexus?
имам още много въпроси на който се мъча да си отговоря в безсънните нощи но се претиснявам да не съм оттекчителен  Embarassed
====
Иска ми се да предприемем най-правилното лечение и в точното време.

# 704
Аз съм от Бургас,но бебка се нуждае от рехабилитация тъй като има повишен мускулен тонус и трябва да ходим в клиниката за ДЦП.Може ли някоя мама,която не е от София да ми обясни въпроса с престоя там,тъй като разбрах,че трябва да останем там 10дни.Предварително благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт