Отговори
# 330
Благодаря за телефоните
детето ми е на 1год 7 мес,квадрипареза,епилепсия.
Да разбирам ли д-р Чавдаров че имаме право през 1 мес. на безплатна рехабилитация при вас.Трябва ли задължително да сме лежащоболни.

# 331
За всички:

На 19.05.2006 г. БТК ни смени почти всички телефони, без да ни питат, като ни предупредиха 30 дни предварително....

Болницата и Мед. център към нея, в момента разполагат със следните телефони считано от 19.05.2006 г.

Болница - централа: 828 4881; 828 1869  - регистратура вътр. 38; гл.мед.сестра вътр.32; консулт.каб. вътр.24;
Болница - факс: 828 1441
Управител - тел./факс: 920 6081; 0889 634 252 (9-17 ч.)
Мед.център - тел.: 920 0445

За Бебоче,

При посочените от Вас диагнози и възраст, рехабилитация можем да почнем след овладяване (спиране) на гърчовете, която да е "мека", т.е. това е позиционно лечение и Бобат. Ако нещата се задържат така 2-3 мес. можем да включим и Войта. Ако се обслужвате от Болницата, ще Ви моля рехабилитатора, който обслужва детето Ви, да ми се обади за инструкции.
Вашето дете може да се обслужва по КП248/НРД 2006 всеки месец по 10 дни, при предварителна уговорка с  лекуващия лекар и при наличие на свободни места в отделенията на Болницата.

д-р Ив. Чавдаров

# 332
Здравейте Всички.

Този път няма да пропусна да Ви информирам навреме, защото често пъти се оказва, че сте по-информирани за делата в болницата и от мен самия.

Днес сутринта една от майките в Болницата организира среща с Кмета на София - генерал Борисов.

Бяха поставени три въпроса: 1. поставяне на болницата в забранителен списък за приватизация поради нейната уникалност и социалната значимост на обслужваното заболяване (както повечето държавни университетски болници във връзка с предстоящите промени в ЗЛЗ); 2. разширяване на работната площ на болницата, поради натрупване на много чакащи пациенти; 3. разрешение за обслужване и на деца с церебрална парализа над 18 години, които също имат нужда от подържаща рехабилитация и рекриация

Кметът на София ни изслуша внимателно и пое ангажимента Болницата да бъде поставена под особен надзор и възложи на секретаря на СО - Р.Желязков да проучи ситуацията около нея и по поставените от нас въпроси. Копие от документацията беше предадена и на Зам.Кмет по Соц.Грижи и Здравеопазване на СО - г-жа Папанчева.

Кметът беше поканен лично, да участва в откриването на Спортната зала за адаптирана физическа активност  в Болницата на 30.05.2006 г. от 13 часа.

д-р Ив. Чавдаров

# 333
Здравейте д-р Чавдаров благодарим за информацията!

Да попитам аз - защо на децата в стационара, когато им свърши направлението, вече не им се прави гимнастика, нали зимата се събирахме да молим за субсидии и всичко се уреди????????????????????????????????????????????????????????????
Малко съм разочарована  newsm12  от този факт.  Тези субсидии само храната ли покриват? Нали заради гимнастиката ги водим там!?
Какво трябва да се случи за да се промени това? Да се назначат повече рехабилитаторки или  newsm78 или целта е пак родителите да си плащаме?
Успех и очаквам отговор!

# 334
 По напред в темата се споменава за желана среща с кмета, безкрайно се радвам, че се е осъществила. Браво и на посредника. Дано господин Борисов подходи сериозно към този въпрос и притесненията около бъдещето на болницата да отпаднат.

# 335
  • София
Здравейте др Чавдаров,
бих искала да ви попитам докога, в смисъл до каква възраст се прилага метода на Войта в кинезитерапията при бебета. Във уеб страницата на болницата прочетох следното:
"Кинезитерапия .....в кърмаческа възраст. Тогава се препоръчва стимулиране координацията на движенията на кърмачето чрез метода но Войта и/или Бобат, като се набляга предимно на Войта. С преминаване на детето над 2 годишна календарна възраст или моторна възраст по-голяма от 9 месеца /самостоятелно лазене/ се работи повече с метода на Бобат и Сензорно-Интеграционната Терапия. Към тях се прибавят и някои елементи от метода на Войта."
Ние идваме във болницата от около 4 месеца, като тръгнахме на 11 месечна възраст. Имаме значим напредък благодарение на опитните ви специалисти - на 11 м. детето можеше само да седи статично, и единствено да се обръща по корем, а сега пълзи, лази, изправя се сама, ходи по мебелите и като я държа за ръце. Това означава ли, че в нашия случай метода на Войта не е толкова важен и може да се наблегне предимно на Бобат? Имам предвид упражненията, които правя на детето у нас.
Благодаря предварително.

# 336
Здравейте Всичкил

За Кунето.
НЗОК заплаща 10 дни по 2 терапевтични процедури на ден.
През останалото време до 30 ден, за детето се полагат ежедневни
грижи включващи - наблюдение от медицински специалисти и дейности незаплащани от НЗОК - позиционно лечение, групови занимания, индивидуални когнитивно-комуникационни интервенции, интрамускулни апликации на Ботулинов токсин; храна и отглеждане, за които Столична Община (СО)отпусна половината от исканите от нас средства.

СО по закона за бюджета неможе да отпуска средства за дейности заплащани от НЗОК!!!!!
Както може би ще си припомните, зимата търсехме средства от СО, за да не се заплащат 100 лв. такса , която щеше да включва само отглеждането на децата за времето от месеца, без заплащане от НЗОК.

Кинезитерапията, за която говорите, е наистина много важно средство за повлияване статуса на детето и затова ние обучаваме и родителите, за да може детето да бъде рехабилитирано без прекъсване.

Както знаете, материално-техническата ни база е ограничена(недостиг на кабинети), а освен това и графиците на рехабилитаторите са пълни догоре, защото обслужваме и деца от 0 до 2 години и деца от провинцията също и деца заплащащи в брой и деца с други диагнози от ЦП, като има структуриран ред за обслужване на децата по приоритети, който е достъпен за всички родители и се намира в регистратурата.

За Денат
Без да прегледам детето, немога да кажа нищо конкретно, защото медицината не е математика и 2+2=?4(но не винаги!!). Едно мога да ти кажа:
Моля да не държиш детето за ръце докато ходи !!!!, защото виси .....
Можеш да ползваш раменете за контрол, но чрез натиск!!!!!

д-р Ив. Чавдаров

# 337
  • София
Благодаря др Чавдаров,
бих искала да си запишем някакъв час за преглед при вас, от известно време мислех за нещо като контролен преглед, защото вие прегледахте детето най-първия път, обещахте ни бърз напредък и така и стана  Grinning . Иначе имам пълно доверие на лекуващата ни лекарка и рехабилитаторката ни. Другата седмица нямаме направление и няма да идваме в болницата, но ако имате възможност за преглед бих довела детето. Това с държането за ръцете го правим в парка и сте прав, че детето виси, и ако може като дойдем да ни покажете как точно да я подкрепям в раменете при ходене.
Благодаря отново. Деница

# 338
Здравей Деница.

На 31 май сряда, в 10 часа мога да прегледам детето Ви.
Ако не Ви е удобно, може да променим часа на тел. 920 6081

д-р Ив. Чавдаров

# 339
Грешка с телефона: 920 8061

# 340
  • София
Благодаря др. Чавдаров,
мисля, че денят и часът са ни удобни.
Поздрави.

# 341
Здравейте.
Доколкото си спомням, винаги съм отговарял на поставени въпроси по отношение на ДЦП или обслужването в Болницата за ДЦП в София.

Не се чувствайте неудобно да ме питате. Спестявате ми влизане в други подобни рубрики:

В темата ДЦП д-р Ив. Чавдаров е писал, че:
      "По клинична пътека Ви се полагат 2 вида терапевтични процедури по 10 броя - по време на минималния 10 дневен престой на детето в съответната болница - тоест 20 процедури общо.
До 24 мес. възраст, детето има право всеки месец да бъде приемано за рехабилитация."

В случая с това бебче има съмнение, че е със синдром на Нунан. Казвам  "има съмнение", защото все още не са пристигнали изследванията от чужбина, но в епикризата диагнозата е такава.

Въпросът ми е: ако родителите вземат направление за физиотерапия и рехабилитация, ще могат ли да го използват в клиниката на д-р Чавдаров, понеже д-р Тодорова им е казала, че за генетичните заболявания не важат рехабилитациите при тях с направление. В кои случаи детето има право да бъде прието с направление?

Отговор
Няма клинична пътека за генетични и метаболитни заболявания водещи до дефицит в някои от функциите на ЦНС - моторни, комуникативни, когнитивни, поведенчески и други.
Но....... с направление №3 на НЗОК можем да приемем детето по Медицински център за физиотерапия и двигателна рехабилитация. Лошото е 4е тези направления от ОПЛ са ограничени

д-р Ив. Чавдаров

# 342
Д-р Чавдаров, имам един конкретен въпрос- какво е вашето мнение за тъй-наречените "каишки"? Имам впредвид тези каишки, които хващат детето през гърдите и създават сигурност при прохождането? Аз немога да го възприема, защото според мен държиш детето като куче, но ако има полза от това, бих се позамислила!  Thinking
А искам също така и да попитам какво е "клинична пътека с 2 процедури на ден"? Означава ли това че детето има 2 рехабилитации дневно, или е 1 рехабилитация с 1 магнит?

Последна редакция: вт, 30 май 2006, 10:31 от zdrmail

# 343
  • София
Здравейте д-р Чавдаров!

И аз имам няколко въпроса

Как стои въпросът с направленията и клиничните пътеки за случай с : Специфично изоставане в развитието, 4 степен ЦКС ?  Все още оставаме без конкретна диагноза и по мое мнение това никак не е в полза на детето.
И ние ли може да искаме направление 3 от личният лекар и по този начин да имаме възможност да провеждаме  рехабилитация в клиниката? или ... какво ни съветвате да направим ?
Отново искам да повдигна въпроса за логопед и психолог. Има ли я отново прекрасната възможност за работа на специалистите в екип за всяко дете ?
НИе не сме идвали в клиниката близо 3месеца по основателни причини-малката не се чувстваше добре. НО отново искаме да започнем рехабилитацията.Тогава си спомням че имаше нещо интересно в нашият случай- трябва да се правят 3 вида терапии на пациент, а ние можем да провеждаме само 2 поради невъзможността от състоянието й на повече. И затова се интересувам - МОже ли да се ползва например : Логопед, масаж и специалната гимнастика по метода на Бобат ??? или ....

Благодаря Ви предварително за отговора!

# 344
Здравейте Всички.

Прилагам информация по кои клинични пътеки болницата работи с касата:

Специализирана болница за ДЦП "Света София"

Сключени договори с НЗОК - 2006 г.:

Клинична пътека № 245: Физикална терапия и рехабилитация при първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия
(при деца с увреждания на мускулите и гръбначния мозък)

Клинична пътека № 246: Физикална терапия и рехабилитация на болести на централна нервна система - за възраст до 18 години
(посттравматични или постинфекциозни състояния след 12 мес. на ЦНС свързани с парези или парализи)

Клинична пътека № 248: Физикална терапия и рехабилитация при детска церебрална парализа

Клинична пътека № 250: Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на централна нервна система
(новородени с данни за мозъчен кръвоизлив)

Клинична пътека № 251: Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на периферна нервна система
(новородени с увреждания на брахиалния плексус, т.н. "акушерска пареза", както и за тези на възраст до 18 години)

За здрмейл
"Каишките" или "юздичките" се ползват при деца в процес на самостоятелно прохождане, за да не стоят родителите прегърбени над тях с цел да ги задържат при евентуално падане, което е често, а да може този процес да се извършва от "дистанция" чрез "каишките".  Каишките не трябва да се използват за "носене на детето и коригиране на баланса му". Те са предпазно средство срещу падане - т.е. детето трябвя да прави самостоятелни крачки и при полюшване свързано с предполагаемо падане, последното се стопира с каишката.

Клиничната пътека е съвокупност от диагностични и терапевтични процедури за определен брой дни, които се заплащат от НЗОК - при рехабилитационните КП най-често са съчетани за минимум 10 дни общо - 2 прегледа и 20 процедури - по 2 процедури на ден, които може да са различни - топло, кинези, електро, психо, лого, позиционно или др. Клиничните пътеки се изпълняват само от болничните заведения.
Медицинският център към болницата е друго юридическо лице с други договорености с НЗОК.

За Нанди
Няма КП по цитираната диагноза.
Доколкото си спомням детенцето ти е с друга водеща диагноза, която включва и вероятни проблеми в двигателното, говорното и когнитивното развитие. Би могла да ползваш талон №3 за физиотерапия и рехаб. от ОПЛ за амбулаторно обслужване в мед.център във връзка с проблемите на двигателното развитие. НЗОК заплаща за амбулаторни пациенти само медицински дейности. Процедурите на психолога и логопеда за амбулаторни пациенти не се плащат от НЗОК в НРД 2006.
Рехабилитация можем да продължим да прилагаме, от по-мекия тип (масаж и Бобат) след като се овладеят проблемите от основната диагноза. Последните са противопоказание за каквато и да е рехабилитация !!!!!

д-р Ив. Чавдаров

Общи условия

Активация на акаунт